Četvrtak 14. 03. 2019.

Vijesti u podne

Pentagon će testirati nove projektile zabranjene Ugovorom INF

Pentagon u drugoj polovici 2019. godine planira provesti testiranje dvije vrste raketa zabranjenih Ugovorom o ukidanju projektila srednjeg i kratkog dometa (INF). Associated Press navodi da testovi mogu početi i prije nego što ugovor istekne u kolovozu. Prema izvorima, jedan od krstarećih projektila s niskim letom ima procijenjeni domet od 1000 kilometara, a drugi je balistički projektil dometa od 3 do 4 tisuće kilometara. Tijekom testiranja, rakete neće nositi nuklearne naboje. Washington Post također navodi “kako Trumpova administracija ne planira ponovno tražiti raspoređivanje nuklearnih projektila u Europi”.


London bi još malo ostao u EU

Donji dom britanskog parlamenta je protiv povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije bez dogovora o uvjetima Brexita. Prema rezultatima glasovanja u Donjem domu, 321 zastupnik se izjasnio u korist prijedloga da se isključi mogućnost povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije bez sporazuma o uvjetima iz Brexita, dok je 278 zastupnika bilo protiv ove inicijative.  Danas će britanski parlamentarci glasovati za odgodu izlaska Velike Britanije iz EU 29. ožujka i tražiti da se pomjeri datum izlaska. Sa svoje strane, premijerka Theresa May je pozvala je britanske zastupnike da odobre postojeći sporazum o Brexitu s EU, jer će Velika Britanija morati sudjelovati na izborima za Europski parlament zakazanim za 23. i 26. svibnja, a povlačenje zemlje iz Europske unije će biti odgođeno na neodređeno vrijeme.


Caracas tvrdi da je napajanje električnom energijom obnovljeno 100%

Jorge Rodriguez, potpredsjednik, ministar komunikacija i informacija Venezuele, rekao je da je opskrba električnom energijom u zemlji u potpunosti obnovljena.

“Danas je opskrba električnom energijom na nacionalnoj razini vraćena na 100%”, rekao je Rodriguez.

Međutim, pojasnio je da na nekim mjestima još uvijek postoje problemi s opskrbom električnom energijom zbog eksplozija transformatora. Potpredsjednik je pozvao Venecuelance da štede energiju. Osim toga, Rodriguez je rekao da će od 14. ožujka sve radne aktivnosti u zemlji biti nastavljene. Istovremeno su sve školske aktivnosti suspendirane za još 24 sata.


Pentagon osniva Agenciju za svemirsko ratovanje

Privremeni čelnik Pentagona Patrick Shanahan je potpisao uredbu o osnivanju Agencije za svemirski razvoj. Prema uredbi, agencija će biti odgovorna za razvoj programske politike Pentagonovih vojnih svemirskih programa nove generacije.

“Agencija za svemirski razvoj će ubrzati razvoj i korištenje novih vojnih svemirskih sposobnosti potrebnih za osiguravanje tehnološke i vojne prednosti Sjedinjenih Država u svemiru”, navodi se u dokumentu. Prema toj uredbi, agencija će ujediniti napore Pentagona “za definiranje, razvoj i uvođenje novih i inovativnih rješenja, a bavit će se i nabavom u vojno-svemirskoj sferi.


Senat od Trumpa traži da prestane pomagati Saudijce u agresiji na Jemen

Senat američkog Kongresa odobrio je rezoluciju kojom bi se administracija predsjednika Trumpa obvezala da će prestati pružati pomoć koaliciji pod vodstvom Saudijske Arabije koja se u Jemenu bori protiv pokreta Ansarullah. Sada rezolucija mora proći glasovanje u Zastupničkom domu. Ranije je Capitol Hill izvijestio da je Bijela kuća namjeravala staviti veto na tu rezoluciju. Prema navodima administracije, dokument je sam po sebi pogrešan zbog činjenice da američka vojska nije izravno uključena u oružani sukob, već Rijadu samo pruža logističku pomoć, razmjenjuje obavještajne podatke i isporučuje oružje saudijskoj koaliciji.


Švedska Rusiju optužuje za špijunažu i protjeruje jednog diplomata

Švedsko ministarstvo vanjskih poslova je u pozvalo ruskog veleposlanika Viktora Tatarinceva i zatražilo da jedan od ruskih diplomata napusti zemlju, objavio je Dagens Nyheter, navodeći izvor u ministarstvu vanjskih poslova Švedske. Prema izvoru, ruski diplomat se navodno susreo sa švedskim biznismenom i znanstvenikom koji radi na području visokih tehnologija, koji je u veljači uhićen zbog sumnje da je “provodio ilegalne obavještajne aktivnosti protiv Švedske”. S tim u vezi je švedsko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo da Rusi dobrovoljno napuste zemlju. Zatvoreni švedski znanstvenik negira bilo kakvu upletenost u slučaj i odbija priznati krivnju.

 

Američki kongresAnsarullahINF sporazumNATOVijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
5 godine prije

Vjerojatno nisu 100% obnovili mrezu, ako ne mogu gasiti pozar u rafineriji

Decko sa ulice
5 godine prije

Uvijek sam tvrdio da Engleska NIKAD nece izaci iz EU.
Jos uvijek to mislim.
Sve ovo gluparanje oko brexita je proljev,
najveci.

alan ford
5 godine prije

pregled članaka zadnja 3 dana, na koje nisam stigao na vrijeme komentirati: https://www.logicno.com/vijesti/jacques-attali-siva-emininencija-francuske-politike-zaraduje-milijune-na-nevladinim-udrugama.html U ovom članku nedostaje najvažnija činjenica: Jacques Attali je hazar. Ne znam zašto se u pojedinim člancima ovog portal očito namjerno izbjegava spomenuti činjenica da je neka važna osoba hazar. Atali je na skupu Bilderberga 2014. okupljenoj mafiji, predstavio bezličnu lutkicu Macrona i rekao: ovo će biti novi predsjesdnik Francuske! I tako je i bilo 3 godine kasnije. ma čim elita vuče konce iza tih nekih kobajagi projekata za pomoć u Bangladešu i ostalim sirotinjskim državama, omda znaš da tu nešto smrdi. Čim se spominju takvi zločinci kao Clinton, Gates i ciolihvarska Svjetska banka, utjerivači dugova i pljačkaši sirotinje. A ja sam davno shvatio, da nijedenom liku, kojega hvali elita ne treba vjerovati. Tako nikad nisam vjerovao ovom Muhamedu Yunusu, kao što nikad nisam povjerovao onoj djevojki iz Pakistana (kako se zove zaboravio sam), ona koju su… Čitaj više »

Sarka
5 godine prije

Samo cu, kratko, prokomenterisati sljedece
” S tim u vezi je švedsko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo da Rusi dobrovoljno napuste zemlju.”
Nikakva mnozina “Rusa” nije trazena da napuste zemlju.
Ovaj inzinjer (dzaba kad mu je mal) je mjesecima pracen od svedskih obavjestajnih sluzbi i pao je u kafani sa ruskim spijunom koji, normalno, ima diplomatski pasos.
Spija je pusten iste sekunde kada je pokazao diplomatski pasos i dvije sekunde nakon toga je napustio Svedsku.
To se radilo i prije, radi se danas i radice se sutra.
Medjuti, prebrao sam stranicu Ministarstva vanjskih poslova za ovom informacijom i nisam je pronasao. BIlo bi lijepo kada bi mi odgovorni novinar ili pisac ovog texta gore predocio link sa kojega je pokupio ovu informaciju.

Lucija
5 godine prije

Još novosti iz svijeta raketica. Rusi za 2028 spremaju jednu od 100 metara. Zvaće se Jenisej.

Lucija
5 godine prije

SAD, Francuska i V. Britanija gađali ‘kemijska postrojenja’ u Siriji.
Nad TelAvivom oborene dvije rakete. Proglašena uzbuna.
Njem. ministrica obrane kaže da su ‘Rusi obavješteni’.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI