fbpx

Cijene nafte i dalje rastu i dosegle razinu iz 2015.

nafta, bušotina, novac

Po prvi put u dvije godine se nafta Brent prodavala za više 62 dolara po barelu.

Tijekom trgovanja u petak, 3. studenoga, ugovori za isporuku sirove nafte Brent u siječnju 2018. su na burzi Intercontinental Exchange u Londonu, dosegli vrijednost oko 62,22 dolara po barelu.

Posljednji put je vrijednost takvih ugovora zabilježena početkom srpnja 2015. Prema mnogim procjenama, glavni razlog za rast cijene nafte su mjere za ograničenje količine proizvodnje koje su dogovorile zemlje skupine OPEC, Rusija i nekoliko drugih zemalja u okviru sporazuma “OPEC +”.

U sadašnjem obliku sporazum o smanjenju proizvodnje vrijedi do ožujka 2018. godine, a ruski predsjednik Vladimir Putin, kao i brojni predstavnici OPEC-a, izrazili su mišljenje da bi se ugovor mogao produžiti do kraja 2018.

Juče se nafta Brent prodavala za 62,81 dolar po barelu, što je dodatni rast od skoro 60 centi. Tijekom dana je pala na 62,52 dolara po barelu, a laka WTI sirova nafta se prodavala po cijeni od 55,95 dolara po barelu.

Analitičari u Bloomberga rast cijena nafte pripisuju pritvoru saudijskih prinčeva.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
12 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Sovoranola
Gost
Sovoranola
3 godine prije

amerikanci, saudijci i ostali prijatelji ,brzinski su htjeli uništiti Rusiju prevelikom ponudom i niskim cijenama nafte i plina a to je na kraju rezultiralo urušavanjem fraking-industrije u Americi i rupama u proračunu Saudije, a Rusi su promovirani u glavni faktor za određivanje cijene nafte i plina u budućnosti i potvrdili pravilo.Kad je najteže oni su najjači.

profiler
Gost
profiler
3 godine prije
Reply to  Sovoranola

Kad to sve uzmemo u obzir ne mogu vjerovati da bi SAD učinio toliko grešaka u jednom potezu. Zato mislim da SAD nije bio iza niske cijene nafte. Njima to puno više štete donosi (manje petrodolara, gube Saudijsku Arabiju, fracking propada). Naivno bi bilo misliti da se Rusija može “brzinski” uništiti.

Hr ---------
Gost
Hr ---------
3 godine prije

SA je dogorilo do noktiju,nafta mora ići gore inače će se država srušiti kao kula od karata,pa čak i po cijenu sukoba s USA.Totalna propast američke strategije da se Rusija baci na koljena kroz sankcije i smanjenje cijena nafte,prosto da se čovjek zapita koliko su nekompetentni oni koji su ovo sve smišljali…

profiler
Gost
profiler
3 godine prije
Reply to  Hr ---------

Dobar zaključak je “da se zapitaš”. Nisu nekompetentni pa treba tražiti druge motive.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

Direktor Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev je izjavio da je sklapanje sporazuma OPEC+ omogućilo proračunima Rusije i Saudijske Arabije da ostvare oko 40 milijardi dolara dodatnog prihoda, i Rusiji, i Saudijskoj Arabiji.
”Suradnja zemalja s ciljem da se stabiliziraju cijene nafte “urodila je plodom”. “Smatramo da bi cijene nafte bez ovog sporazuma pale ispod 35 dolara po barelu”.

To se zove pragmatizam na djelu.

Alija
Gost
Alija
3 godine prije

Sad ce Putinu da sjede na qurzu sa svojim sankcijama..

1.komentar
Gost
1.komentar
3 godine prije

Kako stoji naftna industrija Ujka Sema?
Nekako mi se cini da je ono raketiranje iz kaspijskog basena(7.10.2015), imalo za cilj i da se ohrabre regionalni igraci na samostalniju politiku, ne strahujuci od odmazde tomahavk-diplomatije.

profiler
Gost
profiler
3 godine prije

Meni se čini da je prethodni pad cijene i sadašnji rast povezan sa usponom i padom ISIL-a. Oni cijelo vrijeme prodaju naftu, pretpostavljam po povoljnijoj cijeni od tržišne. Tako su rušili i tržišnu cijenu. Sada kada gube svoja naftna polja cijena nafte raste

nevio62
Gost
nevio62
3 godine prije
Reply to  profiler

nije medju tri glavna razloga ali je jedan kotačić koji gura naftu prema 70 dolara
Ruski proračun se bazira na 50 dolara za barel nafte
sada će se SU 57 , S 500 i Armata T14 ubrzo pojaviti na scenu u većem broju nego je planirani i koji mjesec ranije

profiler
Gost
profiler
3 godine prije
Reply to  nevio62

Koji su razlozi pada cijene nafte koji se dogodio (sa 100$+ na 40$) i koji su razlozi njenog oporavka?

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga
3 godine prije

Moje misljenje je da Saudi nemogu izdrzati niske cjene nafte,Rusi mogu jer imaju i alternative kao prodaja oruzja zdrave hrane i plin,Saudi ne jer usput moraju financirati sav taj svjetski Vehabizam i SAD i jos poneku zemlju tako da nemaju bas veliki izbor.

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

Eto nama vesnika “Arapskog proleća” u Rijadu?!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik