Cijene nafte i dalje rastu i dosegle razinu iz 2015.

nafta, bušotina, novac
12 komentara

Po prvi put u dvije godine se nafta Brent prodavala za više 62 dolara po barelu.

Tijekom trgovanja u petak, 3. studenoga, ugovori za isporuku sirove nafte Brent u siječnju 2018. su na burzi Intercontinental Exchange u Londonu, dosegli vrijednost oko 62,22 dolara po barelu.

Posljednji put je vrijednost takvih ugovora zabilježena početkom srpnja 2015. Prema mnogim procjenama, glavni razlog za rast cijene nafte su mjere za ograničenje količine proizvodnje koje su dogovorile zemlje skupine OPEC, Rusija i nekoliko drugih zemalja u okviru sporazuma “OPEC +”.

U sadašnjem obliku sporazum o smanjenju proizvodnje vrijedi do ožujka 2018. godine, a ruski predsjednik Vladimir Putin, kao i brojni predstavnici OPEC-a, izrazili su mišljenje da bi se ugovor mogao produžiti do kraja 2018.

Juče se nafta Brent prodavala za 62,81 dolar po barelu, što je dodatni rast od skoro 60 centi. Tijekom dana je pala na 62,52 dolara po barelu, a laka WTI sirova nafta se prodavala po cijeni od 55,95 dolara po barelu.

Analitičari u Bloomberga rast cijena nafte pripisuju pritvoru saudijskih prinčeva.

BarelBrentIntercontinental ExchangeNaftaOPEC
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sovoranola
6 godine prije

amerikanci, saudijci i ostali prijatelji ,brzinski su htjeli uništiti Rusiju prevelikom ponudom i niskim cijenama nafte i plina a to je na kraju rezultiralo urušavanjem fraking-industrije u Americi i rupama u proračunu Saudije, a Rusi su promovirani u glavni faktor za određivanje cijene nafte i plina u budućnosti i potvrdili pravilo.Kad je najteže oni su najjači.

Hr ---------
6 godine prije

SA je dogorilo do noktiju,nafta mora ići gore inače će se država srušiti kao kula od karata,pa čak i po cijenu sukoba s USA.Totalna propast američke strategije da se Rusija baci na koljena kroz sankcije i smanjenje cijena nafte,prosto da se čovjek zapita koliko su nekompetentni oni koji su ovo sve smišljali…

Osoba C
6 godine prije

Direktor Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev je izjavio da je sklapanje sporazuma OPEC+ omogućilo proračunima Rusije i Saudijske Arabije da ostvare oko 40 milijardi dolara dodatnog prihoda, i Rusiji, i Saudijskoj Arabiji.
”Suradnja zemalja s ciljem da se stabiliziraju cijene nafte “urodila je plodom”. “Smatramo da bi cijene nafte bez ovog sporazuma pale ispod 35 dolara po barelu”.

To se zove pragmatizam na djelu.

Alija
6 godine prije

Sad ce Putinu da sjede na qurzu sa svojim sankcijama..

1.komentar
6 godine prije

Kako stoji naftna industrija Ujka Sema?
Nekako mi se cini da je ono raketiranje iz kaspijskog basena(7.10.2015), imalo za cilj i da se ohrabre regionalni igraci na samostalniju politiku, ne strahujuci od odmazde tomahavk-diplomatije.

profiler
6 godine prije

Meni se čini da je prethodni pad cijene i sadašnji rast povezan sa usponom i padom ISIL-a. Oni cijelo vrijeme prodaju naftu, pretpostavljam po povoljnijoj cijeni od tržišne. Tako su rušili i tržišnu cijenu. Sada kada gube svoja naftna polja cijena nafte raste

Baba Vanga
6 godine prije

Moje misljenje je da Saudi nemogu izdrzati niske cjene nafte,Rusi mogu jer imaju i alternative kao prodaja oruzja zdrave hrane i plin,Saudi ne jer usput moraju financirati sav taj svjetski Vehabizam i SAD i jos poneku zemlju tako da nemaju bas veliki izbor.

Weteran
6 godine prije

Eto nama vesnika “Arapskog proleća” u Rijadu?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI