CNAS: Simulacije rata kažu da bi u slučaju rata Rusija i Kina porazili SAD

helikopter Apache
51 komentar

Prema procjenama stručnjaka, nedostaci koji bi doveli do gubitka rata mogu se nadoknaditi ulaganjem 24 milijarde dolara.

SAD se ne mogu suočiti s Rusijom u regiji Baltika ili s Kinom u Tajvanu zbog neadekvatne zaštite infrastrukture i komunikacijskih mreža, rekli su američki analitičari Robert Work i David Ochmanek na panel diskusiji koju je 7. ožujka u Washingtonu organizirala dvostranačka organizacija vojnih stručnjaka Centar za novu američku sigurnost (CNAS).

Zaključci su izvedeni iz ratnih simulacija koje je provela neprofitna vojna istraživačka korporacija RAND.

“Američka armija može gaziti slabe vojske, ali ne i jake konkurente”

Simulacije su otkrile da američke oružane snage, unatoč činjenici da učinkovito ruše vojske država u njihovoj regiji, nisu u stanju dugo se boriti s konkurentom koji ima usporedive tehnologije i snage.

“Nikad se nismo suočili s protivnikom s istim mogućnostima. U prvih pet dana kampanje izgledamo dobro, ali nakon pet dana to neće izgledati tako dobro“, priznao je RAND.

Infrastruktura je nezaštićena

voz nato Bundeswehr

Vojna infrastruktura je slaba točka američkih oružanih snaga, objašnjavaju stručnjaci. Američke zračne luke i nosači zrakoplova su postali lake mete za visoko precizne i dalekometne projektile koji su sada u arsenalima Kine i Rusije.

“U svim slučajevima za koje znam, F-35 dominira kada je na nebu, ali se na tlu uništava u velikim količinama”, rezultati su simulacije hipotetskog rata s Rusijom i Kinom, ali sa svakom zemljom odvojeno, ne u savezu Moskve i Pekinga.

Isto bi se dogodilo i s američkom mornaricom.

“Sve što plovi površinom mora imat će poteškoće”, predvidio je Ochmanek.

Opskrbne baze vojske, koje će sigurno biti među glavnim ciljevima protivnika, također će biti uništene jer nemaju dovoljno protuzračne obrane, kažu stručnjaci.

“Mozak” vojske je u najvećoj opasnosti

NATO manevri

Međutim, oni najveću prijetnju vide u ranjivosti komunikacijskog sustava koji koordinira djelovanje postrojbi.

“Mozak, živčani sustav koji povezuje sve te dijelove, potisnut je, ako ne i zapečaćen”, rekao je David Ochmanek.

U međuvremenu, ako protivnik uspije pobijediti u onome što Kina naziva “ratom uništenja sustava” i SAD izgube sustav zapovijedanja i kontrole, američka vojska će automatski biti poražena, kažu analitičari.

Prema Ochmanekovoj procjeni, ovi se nedostaci mogu ispraviti s 24 milijarde dolara, podijeljenih jednako između američkog zrakoplovstva, vojske i mornarice. Taj iznos iznosi oko 3,3% vojnog proračuna zemlje kojeg je predsjednik Donald Trump predložio za 2020. godinu.

CNAS

 

Centar za novu američku sigurnost CNASNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
giordano bruno
5 godine prije

Sjedinjene Američke Države potpuno zavise od uvoza prirodnog uranijuma, jer je američka nuklearna industrija degradirana, najviše zahvaljujući ruskoj kompaniji “Rosatom”. Amerika od 1995. godine uvozi iz Rusije “razblaženi” uranijum od koga pravi gorivo za nuklearne elektrane. Kada su svojevremeno američke rezerve sovjetskog srednje obogaćenog uranijuma iscrpljene, ostalo je svega 500 tona slobodnog visoko obogaćenog uranijuma koji je izvađen iz demontiranih nuklearnih glava. Stručnjaci dve zemlje došli su na ideju da ga “razblaže” i od njega naprave gorivo za američke nuklearne elektrane. Tehnologiju prilagođavanja uranijuma razvili su stručnjaci Uralskog elektrohemijskog kombinata. Ugovor je potpisan 1994, isporuka je počela u maju 1995, a poslednjih 60 tona ruskog vojnog uranijuma prerađenog u nuklearno gorivo isporučeno je SAD u novembru 2013. U međuvremenu je sklopljen dugoročni ugovor po kome Rusi i dalje obogaćuju uranijum za američke nuklearne elektrane. U tu svrhu Amerika izvozi u Rusiju svoj prirodni uranijum. Američki zakoni zabranjuju direktan izvoz, ali… Čitaj više »

Riddick
5 godine prije

CNAS je uradila simulaciju borbe na granicama Rusije i Kine, naravno da bi tu izgubili zbog udaljenosti i asimetricnog ratovanja, na primer jedan americki nosac aviona kosta kao 1200 kineskih protiv brodskih raketa neko je izracunao.
Sto se tice F-35 je u simulaciji dobio sposobnosti koje su mu naznacene u specifikacijama koje u stvarnosti nema, nedavno je izasao izvestaj da je 50% aviona operativno.
I ta suma od 24 milijarde je nista realno…

PS: juce je americki predstavnik za Avganistan napisao na twitteru da su blizu postizanja dogovora sa Talibanima i povlacenja iz drzave.

Bubakar Sanogo
5 godine prije

Malo je nezahvalno raditi simulaciju sukoba sa Rusijom i Kinom a da se u obzir ne uzmu kapaciteti NATO saveza nego se gleda SAD kao zasebna jedinica.

krezubi glasac
5 godine prije

Bankarska imperija wall streeta upada u manje zemlje i uzme pod svoju zastitu zlato, naftu,plin i minerale. Naravno najvise zbog prava momcina,pudlica,gusaka,pataka itd. Organiziraju raznorazne parade i demostracije preko svojih ambasada. Biraju presjednike sa ulice koji im odgovara. Predobro ali dokle? Septicka jama je puna…

MMMM
5 godine prije

Koje bi gluposti ovdje pišete.
Ne mogu vjerovati da netko normalan može zagovarati bilo kakvu dominaciju Kine ili Rusije.
Na sreću to se bude skoro dogodilo.
Što se tiče bojne moći i sposobnosti…Ameri su barem 30 godina ispred svih.
Ovo drugo su samo bajke…..

Dopizdilomi
5 godine prije

Bolesnici na kvadrat. Sva sreća u tom slučaju nitko drugi ne bi stradao.

Tom
5 godine prije

Ovo je glupost , tu neb bilo pobednika tob bilo ko bivsa juga , svi tezko porazeni i unisteni i slomljeni.

eu kolonija
5 godine prije

na euroazijskom prostoru, ili 60% svjetskog kopna ili 70% svjetske populacije, amerikanci bi dobro došli ali samo kao zamorčići jer nemaju sposobnosti da budu više od toga

Gost
5 godine prije

Nitko se nije zapitao zašto je to uopće objavljeno jer se takve stari ne objavljuju javno.
Osim ako par odgovornih pojedinaca koji su radili izvještaj nemaju namjeru izmuzati lijepi postotak iz ovih 24 milijarde dolara. 🙂
Moguće da i griješim ali ova analiza mi nema puno smilsa jer bi se rat između navedenih aktera završio bacanjem nuklearnih bombi.

Siniša
5 godine prije

Bolesno….koliko bolestan um treba biti da maštaš o ratu!?

Dub Miroslav
5 godine prije

U tipu rata zvanom ” život u miru i međusobnom poštovanju i uvažavanju” svi pobjeđuju, no neki ne mogu podnijeti ideju da nisu superiorni i da ne mogu drugima nametati svoju volju.

Drazen
5 godine prije

Haha odmah sam gledao koliko para traže haha

Bruno
5 godine prije

Jedini zaključak koji se iz ovoga može izvući :nikad dosta novca vojnom kompleksu koji je postao svrha sam sebi. I važniji od države koju bi trebao štititi. I zato, dajte još novca, u gadnoj su opasnosti!

spartak
5 godine prije

Ovo je spin nad spinovima koji služi samo za povećavanje zarade usanskog vojno-industrijskog kompleksa. Moraš biti zbilja malouman pa da povjeruješ kako će zemlja koja već troši 750 milijardi godišnje za vojsku “pobijediti u ratu” ako troš ijoš dodatnih 24 milijarde. Očito da maolumnika u toj zemlji i šire, ima jako puno kad se rade ovakve “analize”

antiimperijalista
5 godine prije

uzalud vam trud svirači, naprosto se morate pomiriti sa činjenicom, da je vrijeme vaše dominacije nepovratno prošlo ….svaka sila za vremena…. satisfakcija vam može biti…. da su kroz povijest propadala carstva i jača od vašega.

Ive Oldtimer
5 godine prije

USA Congres i Parlament su institucije bez brige il’ pameti, blazeno je njihovo kraljevstvo nebesko.

nizzde
5 godine prije

800 miljardi dolara za vojsku nije dovoljno ali 24 nove miljarde dolara sve spašava …..Evo ameri riješili Rusiju i Kinu sa 24 miljarde dolara

Alibaba
5 godine prije

Pa to zaista nije uopšte sporno. Ja predlažem da se to što prije obavi, da ostatak života živimo u miru.

zvukkise
5 godine prije

dobar scenario, pride parade bi stale homosi bi se mogli lijeciti u Kinezkim bolnicama ,dzamije,izbijeglice, multikulturu ,pedofile bi rijesili eeeeee eeeeee samo neznam koju bi valutu imali aaaaa I srbi bi imali veeeeliku srbiju I mozda bi kumove HR izdajice postedili? a sta bi sa ovim najvecim lopovima svijeta Englezima?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI