Damask odbacuje bilo kakvu vrstu kurdske autonomije na sjeveru zemlje

Kurdi - Dogovor
33 komentara

Sirijska vlada odbacuje ideju o davanju bilo kakve vrste autonomije Kurdima, kao što su to zahtijevali vođe kurdske zajednice na sjeveru zemlje.

Politička i obavještajna savjetnica u predsjednika Sirije, Bouthaina Shaaban, izjavio je u utorak kako “autonomija znači podjelu Sirije”.

“Sirija je zemlja koja spaja sve svoje ljude i svi su ljudi jednaki pred sirijskim zakonom i pred sirijskim ustavom”, izjavila je visoka dužnosnica arapske zemlje za Reuters .

U izjavama koje je dala na marginama “Bliskoistočne konferencije” održane u Moskvi, koju je organizirao Međunarodni raspravni klub Valdai, Bouthaina Shaaban je naglasila da su Kurdi “dragocjen i vrlo važan dio sirijskog naroda”.

Njezina izjava se tumači kao odgovor na plan političkih čelnika kurdskih milicija u Siriji, kojeg su predstavili kako bi postigli sporazum s vladom u Damasku nakon objave o povlačenju američkih trupa iz arapske zemlje.

Sirija vjeruje da bi Kurdi trebali odustati od bilo kakve ideje o autonomiji, ako žele razviti razgovore s Damaskom. Sirijske vlasti kažu da dogovor s Kurdima ne samo da bi koristio nacionalnim interesima, već bi im jamčio sigurnost od stranih neprijatelja.

Iran, Rusija i Turska, kao jamci mirovnog procesa u Siriji, inzistirali su na svom posljednjem sastanku u ruskom gradu Sočiju na važnosti poštivanja teritorijalnog suvereniteta Sirije i sprečavanju svakog pokušaja raspada arapske zemlje. Ankara je jasno dala do znanja da je to i njezin prioritet u Siriji, koja bi, sa svoje strane, morala jamčiti Turskoj da PKK milicije sa sirijskog teritorija neće provoditi napade na Tursku.

Ni Rusija ne predlaže mogućnost kurdske autonomije

Marija Zaharova
FOTO: Marija Zaharova

Ranije je i Moskva poručila kako njezin nacrt prijedloga za ustav Sirije, predstavljen u dijalozima procesa iz Astane, ne uključuje nikakvu kurdsku autonomiju.

“Mi to ne predlažemo”, izjavila je krajem siječnja glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova. Podsjetila je da je stav ruskog izaslanstva da su Sirijci ti koji moraju rješavati “pitanja vezana za oblik i organizaciju sirijske države, njezin život i razvoj”.

Što se tiče sudjelovanja sirijskih Kurda u sljedećim kontaktima, koji se trebaju održati ovog mjeseca u Švicarskoj, Zaharova je naglasila da je stajalište Moskve da se “Kurdi trebaju pridružiti procesu”.

“Pristup i izrada novog ustava je težak zadatak koji će zahtijevati široki konsenzus među sirijskim društvom. Mi ne predlažemo bilo kakav oblik sirijske države. Mi stavljamo pred Sirijce pitanja o kojima oni moraju raspravljati”, kazala je Zaharova.

bliski istokHezbollahISILIslamska državajpgKalifatPKK
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čokolino
5 godine prije

Prc……….

teletina iz poljske
5 godine prije

Kurdi i umjereni glavosjece mogu traziti dio indijanske zemlje kod trumpeta. Boze koji jaki sponzori sve mocne toyotice V6 …V8
Propade vrazji demonkratski projekt koji je mnoge mirne arape krscane i muislimane kostao zivota. Kostao i nasu INU kad smo nalazista ostavljali i sate i sate rada tamo.
Ovi kurdi mogu sada vozikati toyotice sa extra opremi po Sahari i rokati iz ovih mitraljeza. Sumnjam da budaletine i polozen vozacki imaju. Pa bolje da ne voze po cestama.

Riddick
5 godine prije

Dakle kao sto rece Bouthaina Shaaban nema autonomije jer bi to znacilo podelu.
Bliskom Istoku su potrebne jake i stabilne drzave jer gde vlada rasulo i slaba vlast pojavljuju se teroristicke grupe i Amerikanci.

Ivo
5 godine prije

Za Siriju kao državu kurdi su, i uvijek će biti, latentna opasnost. Kao narod nisu nešto previše pametni, lojalni nikad ni jednoj državi neće biti (niti svojoj, da ju imaju). Još bi bilo najbolje dati im svima putovnice i poslati kod trumpa. Oni su im ipak prijatelji.

Siniša
5 godine prije

U čemu je problem Autonomije Kurda;vrate se u svoje granice, priznaju Siriju i njene vojno/policijske snage, priznaju Siriju kao svoju državu i u čemu je sada problem!?

dinaricus vulgaris
5 godine prije

bolje se siriji priključit u veliki kursistan dok je na vrijeme

Moreno
5 godine prije

Kurdu su autonomiju popušili, prij 5 godin su od Sirije mogli dobit šta su tili, ali mislili su kako će od Amera dobit državu koju sve da su je i dobili bilo bi im gore nego u samoj Siriji.

burt
5 godine prije

više ne dolazi u obzir da Kurdi žive u centraliziranoj državi Siriji sad kad su konačno svoji na svome, a pogotovo neće predati naftna polja, Kurdi crpe naftu i šalju je na preradu i onda prodavaju raznim stranama i državama a dio nafte prodavaju Siriji, znači Sirija plaća Kurdima sirijsku naftu, ostvaruje se novi unutarnji ustroj demokratska federacija Sirija

Splitexpress
5 godine prije

Početkom 1.svj.rata Turska je pokrivala sav teritorij do Irana i Sueskog kanala!Pocetkom rata Englezi su napali Tursku,kao osovinskog saveznika iz pojasa kanala i došli do današnje Gaze,istovremeno su se sa trupama iz Indije iskrcali u Basri i došli do Bagdada,nakon kraja rata u uredu su stvorili od turskih teritorija Irak,Siriju,Libanon i Palestinu,iako su tada Turci bili spremni dati državu i Kurdima,Englezi su preferirali podjelu po kojoj su Siriju i Libanon dali Francuzima,a Irak i Palestinu zadržali sebi,osiguravajući mjesto arbitra u budućim sukobima,što kako vidimo još uvijek uspješno provode?Rekoše stari Latini:Divide et impera! Ili Podijeli i vladaj?

Dečko sa ulice
5 godine prije

Kako ja mislim da će se stvari odvijat… predviđanje. Jučer je Erdogan zvao Putina na telefon. Danas je Trump rekao da će ostaviti 200 US vojnika u Siriji (blefira, izlazi). Erdogan će rađe zakopat ratnu sjekiru i sa Iranom, ali neće odustat od zaštite ili “zaštite”, kako god to vidjeli, Kurda. Osim ako Putin ne odluči suprotno i da Erdoganu kredit sa druge strane (proizvodnju novog S500, zajedničku proizvodnju u Turskoj). Ali Putin ne želi odlučivati za druge, naravno. Putin, što je logično, samo želi da se poštuju zakon. I da dvije zavađene strane same portignu miran dogovor. Kao i sa Kosovom. Problem, izgleda nerješiv. Ali, jučer, ono što je Putin rekao, riječi su odjeknule jače od nuklearne bombe, SVI SU ČULI, za Avangard ciljanje, nije bilo upućeno samo US i NATO, nego i Izraelu i svima koji žele sustavno i opetovano kršiti internacionalne UN zakone! Ubijati kada god, i… Čitaj više »

alfa33
5 godine prije

Pametno,obećali turcima da kurdi neće dobiti previše toga, a turci bi se možda mogli povući iz sirije,jednim udarcem dvije muhe što bi se reklo,i ponovno sirija cijelovita država,sve je to predpriprema za idlib….. A dati će kurdima izgleda bar dvojezične ploče….. Punoooo manje nego što su tražili na početku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI