Davos: Merkel protiv Trumpa i njegove politike “America First” na štetu drugih

Davos
19 komentara

Njemačka kancelarka vjeruje da je međunarodne krize moguće riješiti samo zajedničkim naporima svih zemalja, stoga je potrebno pokazati spremnost na kompromis i očuvati multipolarni sustav. Angela Merkel je to rekla u svom govoru u Davosu, gdje je govorila i protiv politike Donalda Trumpa temeljene na načelu “Amerika na prvom mjestu”. Još jedan signal Sjedinjenim Državama bila je izjava da će Njemačka nastaviti kupovati i isporučivati plin putem ruskih plinovoda.

Angela Merkel je održala je vatreni govor na Ekonomskom forumu u Davosu, braneći multilateralne odnose i suradnju u svijetu, citirajući govor kancelarke prenosi njemački tabloid Bild. Njemačka kancelarka je uvjerena da se međunarodne krize mogu riješiti samo zajedničkim naporima.

Iako Merkel u svom govoru nije imenovala Donalda Trumpa, njezin se govor može smatrati napadom na američkog predsjednika koji se neprekidno i beskrajno bavi međunarodnom zajednicom djelujući po načelu “Amerika na prvom mjestu”.

“Ne možemo dopustiti uništenje postojećeg multilateralnog sustava do točke da nitko drugi neće vjerovati u globalne smjernice”, upozorila je Merkel u Davosu.

Također je naglasila da globalna arhitektura može funkcionirati samo uz kompromis.

“Sada imamo probleme u multilateralnom sustavu i zbog toga je međunarodni poredak pod pritiskom”, upozorila je  njemačka kancelarka i pozvala međunarodne institucije da na to obrate pozornost.

Merkel je pozvala političke krugove i svjetske poduzetnike da učine sve što je moguće kako bi spriječili ponavljanje bankarske krize, poput one koja se dogodila prije više od deset godina. Po njezinom mišljenju, politika kamatnih stopa velikih središnjih banaka pokazuje da svijet još uvijek nije izašao iz prošlih kriza. Ova bankarska kriza lišila je pogođene ljude mogućnosti za rješavanje novih problema, pa se što prije treba vratiti u normalu.

“Ova kriza je nevjerojatno smanjila količinu povjerenja u politiku, kao i u gospodarsku sferu, posebno u financijskom sektoru”, rekla je Merkel.

Iako je od tada postignut određeni napredak, vjera u stabilnost međunarodnog financijskog sektora je znatno uzdrmana. Zato je potrebno poduzeti sve napore kako bi se spriječila nova kriza, smatra njemačka kancelarka.

U svom govoru, Merkel je uvjeravao druge sudionike foruma kako Njemačka ponovno ima stabilnu vladu, a nakon početnih poteškoća njezina vlada namjerava naporno raditi.

Merkel je također pozvala na hitno napuštanje ugljena u energetskom sektoru i ponovila: “Mi ćemo i dalje dobivati plin iz Rusije – to je sasvim jasno”.

To je jasan signal Sjedinjenim Državama koje žele potaknuti Njemačku da odustane od projekta plinovoda s Rusijom. Prema Bildu, još jedna izjava Merkel bila je usmjerena protiv Trumpa. Istaknula je kako su “klimatske promjene od najveće važnosti za svijet”, dok američki predsjednik još uvijek ne želi priznati da se klima na planeti mijenja.

Kako podsjeća Bild, sastanak u Davosu se odvija u pozadini tekućeg carinskog spora između Sjedinjenih Država i Kine, mogućeg ekonomskog kaosa u Velikoj Britaniji i drugih prepreka koje bi mogle oslabiti svjetsku trgovinu. Nedavna previranja na burzama su također pridonijela napetoj atmosferi na forumu u Davosu, zaključuje Bild.

Bild

Davos forum
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

pa sada kada odlazi smije reći ono što je predhodnih godina mislila ali nije smjela reći. u svakom slučaju pozdravljam ovu izjavu frau mercel

ps. trebao bi nju putin angažirati kao šredera. ima nekih stvari koje ona zna a korisne su

Laki Topalović
5 godine prije

Ali je u EU za politiku Deutschland über alles na štetu Grčke , Irske , Portugala, Španjolske i Italije , bogami i drugih

alan ford
5 godine prije

Svjetski ekonomski forum (WEF) je “bilderberg light”. WEF je osnovao Rokefelerov covjek Klaus Schwab, clan glavnog odbora Bilderberga

spartak
5 godine prije

Hm, a zašto nije tako govorila prije godinu dvije? A kako li će tek govoriti kad više NE bude kancelarka!
Dok je na vlasti, svaki se politikant boji svojih plutokratskih gazda da ga ne smijene. Tek kad ode u mirovinu ili izgubi izbore, e onda za gazde više nije opasan pa može brbljati što hoće.
Taj se sustav temeljen na lažima, licemjerju i pogodovanju kapitalu naziva “parlamentarna demokracija”.

Ana
5 godine prije

Američkom predsjedniku jesu najvažniji amerikanci što i treba biti. Kako bi to razumjela k u…tvorevina kojoj u državi svaku dan siluju curice dečke kolju žive na kostima radnog njemačkog naroda,,_-a tvorevini svejedno njen narod fašisti. Kako to tvorevina može razumjeti i prihvatiti?

šeronja
5 godine prije

“Germany First” na štetu drugih

Son of Alerik
5 godine prije

Ono što smeta Angeli Merkel nije ni unipolarni, ni multipolarni svijet. Smeta joj Trumpovo mahanje carinama na njemačku robu što bi se moglo odraziti na njemački izvoz. Zahvaljujući upravo njemačkom izvozu, ukupni EU 28 saldo u međunarodnoj trgovini donosi EU višak od 37 mlrd eura. Od ukupnog izvoza EU 28, 20% se odnosi na izvoz u SAD, 10,5% je izvoz u Kinu, 8% je izvoz u Švicarsku, Rusija 4,6%, Turska 4,5%.. Iz brojki je jasno da EU, odnosno Njemačka pad izvoza u SAD teško može nadomjestiti s nekim novim kupcima, a konstantni višak u međunarodnoj razmjeni je ključan za njemački opstanak jer joj je potreban stalan dotok novog novca. S druge strane Trump od prvog dana sa svojim America First nastoji barem zaustaviti rast,(ako već ne može smanjiti) iznosa američkog duga prema inozemstvu. Trumpu se ne sviđa što SAD kamatare EU i Kina. Carinama pak on kamatari vlastito stanovništvo i… Čitaj više »

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

USA treba tretirati jednako kao sto su oni dosada tretirali Siriju, Libiju, Irak, Iran, Vijetnam ….
Prokleta gamad pohlepna gramziva dabogad svi pocrkali u glibu vlastita izmeta.

octopus
5 godine prije

Drž se baba Anđela!!!

Dečko sa ulice
5 godine prije

Ovaj cirkus u Davosu,
bez Putina, bez Trumpa, bez XJinpinga,
ne znači puno.
Sa druge strane, ne mogu naći nijednu pozitivnu za Merkel.
Ona je predstavnica krupnog kapitala.
Onog istog koji iz sjene vlada RH.

Siniša
5 godine prije

Bakutaneru daleko ti lijepa kuća od mene.

Emiliano Zapata
5 godine prije

Stvori krizu koju cemo onda zajednickim snagama rjesavati…

Siniša
5 godine prije

Sve otišlo u 3 pm… “” Preti mi zatvorska kazna u trajanju od tri do 15 godina jer nisam dozvolio da ilegalni migranti uđu u Italiju. Nemam reči”, napisao je na Tviteru Salvini, inače lider krajnje desničarske Lige i potpredsednik italijanske vlade. “”

miki
5 godine prije

bravo to je zahvalnost u punom sjaju ,zaboravila je da su Ameri digli Njemacku poslije rata na zavidno mjesto.doslo je vrijeme naplate fala dragome Bogu i to ne samo u Evropi, masu njemaca se iselilo u S.Ameriku jer su bili gladni kruha;
a sada se ta zena avnojskog sklopa i mentalite/ Odlicno se razumije sa KGB slugom iz Moskve/ javlja iz svojega brloga.
Zabnimljiva cinjenica i nije slucajnost da glavne osovine Evrope/Engleska ,Francuska Njemacka t. njihovi lideri nemaju
svoju djecu ,niti nikakvo potomstvo cime se sve iskazuje u njihovom ludjackom piru i nasrtaju na USA.
Let God bless America and President Trump.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI