fbpx

Davos: Merkel protiv Trumpa i njegove politike “America First” na štetu drugih

Davos

Njemačka kancelarka vjeruje da je međunarodne krize moguće riješiti samo zajedničkim naporima svih zemalja, stoga je potrebno pokazati spremnost na kompromis i očuvati multipolarni sustav. Angela Merkel je to rekla u svom govoru u Davosu, gdje je govorila i protiv politike Donalda Trumpa temeljene na načelu “Amerika na prvom mjestu”. Još jedan signal Sjedinjenim Državama bila je izjava da će Njemačka nastaviti kupovati i isporučivati plin putem ruskih plinovoda.

Angela Merkel je održala je vatreni govor na Ekonomskom forumu u Davosu, braneći multilateralne odnose i suradnju u svijetu, citirajući govor kancelarke prenosi njemački tabloid Bild. Njemačka kancelarka je uvjerena da se međunarodne krize mogu riješiti samo zajedničkim naporima.

Iako Merkel u svom govoru nije imenovala Donalda Trumpa, njezin se govor može smatrati napadom na američkog predsjednika koji se neprekidno i beskrajno bavi međunarodnom zajednicom djelujući po načelu “Amerika na prvom mjestu”.

“Ne možemo dopustiti uništenje postojećeg multilateralnog sustava do točke da nitko drugi neće vjerovati u globalne smjernice”, upozorila je Merkel u Davosu.

Također je naglasila da globalna arhitektura može funkcionirati samo uz kompromis.

“Sada imamo probleme u multilateralnom sustavu i zbog toga je međunarodni poredak pod pritiskom”, upozorila je  njemačka kancelarka i pozvala međunarodne institucije da na to obrate pozornost.

Merkel je pozvala političke krugove i svjetske poduzetnike da učine sve što je moguće kako bi spriječili ponavljanje bankarske krize, poput one koja se dogodila prije više od deset godina. Po njezinom mišljenju, politika kamatnih stopa velikih središnjih banaka pokazuje da svijet još uvijek nije izašao iz prošlih kriza. Ova bankarska kriza lišila je pogođene ljude mogućnosti za rješavanje novih problema, pa se što prije treba vratiti u normalu.

“Ova kriza je nevjerojatno smanjila količinu povjerenja u politiku, kao i u gospodarsku sferu, posebno u financijskom sektoru”, rekla je Merkel.

Iako je od tada postignut određeni napredak, vjera u stabilnost međunarodnog financijskog sektora je znatno uzdrmana. Zato je potrebno poduzeti sve napore kako bi se spriječila nova kriza, smatra njemačka kancelarka.

U svom govoru, Merkel je uvjeravao druge sudionike foruma kako Njemačka ponovno ima stabilnu vladu, a nakon početnih poteškoća njezina vlada namjerava naporno raditi.

Merkel je također pozvala na hitno napuštanje ugljena u energetskom sektoru i ponovila: “Mi ćemo i dalje dobivati plin iz Rusije – to je sasvim jasno”.

To je jasan signal Sjedinjenim Državama koje žele potaknuti Njemačku da odustane od projekta plinovoda s Rusijom. Prema Bildu, još jedna izjava Merkel bila je usmjerena protiv Trumpa. Istaknula je kako su “klimatske promjene od najveće važnosti za svijet”, dok američki predsjednik još uvijek ne želi priznati da se klima na planeti mijenja.

Kako podsjeća Bild, sastanak u Davosu se odvija u pozadini tekućeg carinskog spora između Sjedinjenih Država i Kine, mogućeg ekonomskog kaosa u Velikoj Britaniji i drugih prepreka koje bi mogle oslabiti svjetsku trgovinu. Nedavna previranja na burzama su također pridonijela napetoj atmosferi na forumu u Davosu, zaključuje Bild.

Bild

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
19 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

pa sada kada odlazi smije reći ono što je predhodnih godina mislila ali nije smjela reći. u svakom slučaju pozdravljam ovu izjavu frau mercel

ps. trebao bi nju putin angažirati kao šredera. ima nekih stvari koje ona zna a korisne su

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ali je u EU za politiku Deutschland über alles na štetu Grčke , Irske , Portugala, Španjolske i Italije , bogami i drugih

Alan Ford
Gost
Alan Ford
1 godina prije

Zanimljiv govor. Nije onda jasno zašto Obami nije ranije u svojim „vatrenim govorima“ poručila da ne želi biti žtrva prisluškivanja od strane Američana i da ne dozvoljava da njena zemlja učestvuje u kriminalnim ratovima protiv Libije, Afganistana, Sirije i drugih, i to sve protivno njemačkim zakonima. I da ne želi da se sukobljava sa Rusijom na štetu njemačke privrede, njemačke države i njemačkog naroda… bla, bla… kratko je ovo polje da se sve nabroji što je sve očigledno učinila na štetu Njemačke, a da ne spominjem druge zemlje (Grčku, cijelu EU,…).

alan ford
Gost
alan ford
1 godina prije

Svjetski ekonomski forum (WEF) je “bilderberg light”. WEF je osnovao Rokefelerov covjek Klaus Schwab, clan glavnog odbora Bilderberga

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Hm, a zašto nije tako govorila prije godinu dvije? A kako li će tek govoriti kad više NE bude kancelarka!
Dok je na vlasti, svaki se politikant boji svojih plutokratskih gazda da ga ne smijene. Tek kad ode u mirovinu ili izgubi izbore, e onda za gazde više nije opasan pa može brbljati što hoće.
Taj se sustav temeljen na lažima, licemjerju i pogodovanju kapitalu naziva “parlamentarna demokracija”.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Merkel je u timu sa Obamom i gurali su sličnu (istu) agendu. Izgleda da čak ni oni nisu znali ko stoji iza Trampa i kakve su im namere ali sada znaju. I ne sviđa im se.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Američkom predsjedniku jesu najvažniji amerikanci što i treba biti. Kako bi to razumjela k u…tvorevina kojoj u državi svaku dan siluju curice dečke kolju žive na kostima radnog njemačkog naroda,,_-a tvorevini svejedno njen narod fašisti. Kako to tvorevina može razumjeti i prihvatiti?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Merkelicu dopingovali grahom,
da se usudi prdnit protiv Trumpa-Trrrrr….?

Ilija
Gost
Ilija
1 godina prije

A što će biti ako se ameri sjete neke stavke iz odredbi okupacionih vlasti – i opet pokušaju zabranit Sjev. Tok? Ima takvih starih stvari. Navodno je u Hrv. isporučen neki tip u SAD po zakonu iz 1903., – kraljevine Srbije.
Ili, u nekim državama SAD zabranjeno da žene nose hlače – tj. “pretvaraju se u muškarce. U drugima, fafanje – kazneno djelo.

šeronja
Gost
šeronja
1 godina prije

“Germany First” na štetu drugih

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Ono što smeta Angeli Merkel nije ni unipolarni, ni multipolarni svijet. Smeta joj Trumpovo mahanje carinama na njemačku robu što bi se moglo odraziti na njemački izvoz. Zahvaljujući upravo njemačkom izvozu, ukupni EU 28 saldo u međunarodnoj trgovini donosi EU višak od 37 mlrd eura. Od ukupnog izvoza EU 28, 20% se odnosi na izvoz u SAD, 10,5% je izvoz u Kinu, 8% je izvoz u Švicarsku, Rusija 4,6%, Turska 4,5%..
Iz brojki je jasno da EU, odnosno Njemačka pad izvoza u SAD teško može nadomjestiti s nekim novim kupcima, a konstantni višak u međunarodnoj razmjeni je ključan za njemački opstanak jer joj je potreban stalan dotok novog novca.
S druge strane Trump od prvog dana sa svojim America First nastoji barem zaustaviti rast,(ako već ne može smanjiti) iznosa američkog duga prema inozemstvu. Trumpu se ne sviđa što SAD kamatare EU i Kina.
Carinama pak on kamatari vlastito stanovništvo i ne postiže ništa – američko gospodarstvo ne napreduje, a deficit u razmjeni se ne smanjuje.
Iz Merkeličine priče o klimatskim promjenama je vidiljivo kako ona stoji na strani suprotnoj od Trumpa. Merkel je predstavnica ološa, bande (skupa s Macronom) koja želi dodatno oporezovati vlastito stanovništvo prodavanjem magle o klimatskim promjenama. Pa je to i centralna točka svih njenih priča o multipolarnosti, međunarodnom poretku i sličnim glupostima s kojima prikriva bit sukoba.

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
1 godina prije

USA treba tretirati jednako kao sto su oni dosada tretirali Siriju, Libiju, Irak, Iran, Vijetnam ….
Prokleta gamad pohlepna gramziva dabogad svi pocrkali u glibu vlastita izmeta.

octopus
Gost
octopus
1 godina prije

Drž se baba Anđela!!!

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Ovaj cirkus u Davosu,
bez Putina, bez Trumpa, bez XJinpinga,
ne znači puno.
Sa druge strane, ne mogu naći nijednu pozitivnu za Merkel.
Ona je predstavnica krupnog kapitala.
Onog istog koji iz sjene vlada RH.

nime
Gost
nime
1 godina prije

koji kk? vlada lijevo i desno krilo.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Bakutaneru daleko ti lijepa kuća od mene.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Stvori krizu koju cemo onda zajednickim snagama rjesavati…

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Sve otišlo u 3 pm… “” Preti mi zatvorska kazna u trajanju od tri do 15 godina jer nisam dozvolio da ilegalni migranti uđu u Italiju. Nemam reči”, napisao je na Tviteru Salvini, inače lider krajnje desničarske Lige i potpredsednik italijanske vlade. “”

miki
Gost
miki
1 godina prije

bravo to je zahvalnost u punom sjaju ,zaboravila je da su Ameri digli Njemacku poslije rata na zavidno mjesto.doslo je vrijeme naplate fala dragome Bogu i to ne samo u Evropi, masu njemaca se iselilo u S.Ameriku jer su bili gladni kruha;
a sada se ta zena avnojskog sklopa i mentalite/ Odlicno se razumije sa KGB slugom iz Moskve/ javlja iz svojega brloga.
Zabnimljiva cinjenica i nije slucajnost da glavne osovine Evrope/Engleska ,Francuska Njemacka t. njihovi lideri nemaju
svoju djecu ,niti nikakvo potomstvo cime se sve iskazuje u njihovom ludjackom piru i nasrtaju na USA.
Let God bless America and President Trump.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik