Rusija je “najveći problem” za EU, a ne nadnacionalne i otuđene europske elite

Ledena palača - Rusija
48 komentara

“Neke europske zemlje su za sebe odabrale ruski tip demokracije, a to je najveći problem Europske unije”, izjavio je potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen.

Prema njegovim riječima, zemlje Europske unije bi trebale slijediti liberalni tip demokracije, gdje je vladavina prava jedna od temeljnih vrijednosti, međutim, u nekim zemljama postoje problemi kada politički lideri “ne poštuju liberalnu demokraciju u istoj mjeri kao prije”, izvještava CNBC .

“Sve europske integracije i Europska unija temelje se na liberalno-demokratskim vrijednostima, uključujući vladavinu prava, ali se iznenada pojavljuju politički lideri koji misle da je demokracija ruskog tipa mnogo bolja od liberalne demokracije, koja traži da se ispuni cijeli niz ciljeva”, rekao je Katainen na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

Naravno, potpredsjednik Europske komisije ne ulazi u meritum stvari i zašto se pojavljuju nesistemske stranke, pokreti i vlade,ignorirajući činjenicu da je to nova faza u životu Zapada. Većina zapadnih elita ne želi priznati postojanje procesa koji se odvijaju u njihovim zemljama i ne mijenjaju ništa. Neizbježnost uspona nesistemskih snaga nije sirenski zov Rusije, koja se može i mora osloniti na rad s takvim političkim snagama, ako je izvjesno da dolaze na vlast i neće nestati.

To što te političke snage imaju pozitivan stav o Rusiji ne znači i da rade za Moskvu. Naprosto im je privlačno vidjeti svjetsku supersilu koja se otvoreno protivi nadnacionalnom, atlantističkom dijelu globalne elite, njenim ekspanzionističkim projektima i globalnim planovima. Naposljetku, atlantisti su glavni neprijatelji i progonitelji svih zapadnih nesistemskih političara i samo to im je zajedničko s Rusijom koja ima svoje specifične interese.

Obranu i jačanje nacionalnog suvereniteta je nemoguće postići sam. Svijet je već ušao u fazu globalizacije i kojoj su snage koje su marksisti nazivali imperijalističkim i transnacionalni kapital stekli moć koja nadilazi moć svake zemlje odvojeno. Dakle, samo savez različitih suverenih sila, bilo da je riječ o Kini, Rusiji, Indiji i Iranu, učinkovito može razbiti globalističku igru rušenja nacionalnog suvereniteta kao takvog.

U tom smislu se zapadne zemlje ne razlikuju bitno od nezapadnih, jer u stvarnosti one nisu objekt globalizacije, već taoci globalističkog projekta, njegov instrument i laboratorij. A ako nacionalno orijentirani dio elita želi, naravno, uz podršku društva, vratiti neovisnost svojih zemalja, Rusija će to svakako pozdraviti.

Da, može se reći da Rusija ima koristi od slabljenja Europske unije zbog Brexita, ali ne zato što je Moskva raspisala referendum o izlasku Velike Britanije iz EU, već zato što ova verzija ujedinjene Europe nije prirodni savez europskih država, nego nadnacionalni projekt neprijateljski raspoložen prema samim europskim narodima, ali istovremeno i prema ruskim nacionalnim interesima, posebice destabilizacijom Ukrajine.

Vladajuće zapadne elite za Brexit nemaju dobar scenarij. Ne žele da Britanije ostane u EU, ali je ne mogu samo tako pustiti da ode. U Njemačkoj i Francuskoj raste nezadovoljstvo stanovništva čak i s Europskom unijom kakva je sada. U tim će uvjetima biti nemoguće “prodati” daljnju centralizaciju i globalizaciju, što ne znači da će atlantisti biti protiv takve čisto kontinentalne Europske unije, ako vide da ona vodi jačanju Njemačke i Francuske i nadnacionalnih snaga.

Strogo govoreći, nemogućnost očuvanja nekadašnjeg kursa Zapada kao cjeline i njegovih pojedinačnih zemalja, nesigurnost u budućnost Europske unije je glavni izazovi vladajućeg establišmenta. Sudeći po tome kako se sada ponašaju elite, kako se kriza produbljuje, njihova će djelovanja postati još konvulzivnija i istovremeno neučinkovitija. Sve dok se vlast više ili manje mirno ne promijeni, mijenjat će se politike svojih zemalja Zapada u cjelini, neovisno o Rusiji.

Zapad ne samo da će prestati biti jedna cjelina, već će završiti i jedno veliko poglavlje ljudske povijesti, razdoblje od nekoliko stoljeća u kojem su europske zemlje imale odlučujući utjecaj na tijek svjetske povijesti i svih drugih civilizacija, a angloameričke elite su se pretvorile su vodeće snage tog projekta. Usput, takav razvoj događaja će u budućnosti označiti kraj sukoba između Europe i Rusije.

Ali Rusija od Zapada ne očekuje ništa posebno, samo želi da se gubitničke snage prestanu miješati u prirodni tijek povijesti, uključujući u zapadnim zemljama, i upravo je to ono što potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen ne razumije. Za Rusiju je u odnosima sa Zapadom najvažnije objektivno procijeniti procese koji se tamo odvijaju i pokušati predvidjeti promjenu situacije barem nekoliko koraka naprijed. Sam Zapad tu ne može ništa i logično je da je Rusija vidljivija u tom procesu, iako stoji po strani. Koliko je primamljiv ruski model demokracije europskim političarima i snagama, na to Moskva ne može utjecati, osim da za ljubav Jyrkia Katainena svi u Ruskoj Federaciji izvrše kolektivno samoubojstvo i da Ruska Federacija prestane postojati, i kao država i kao politički subjekt u međunarodnoj zajednici.

Davos forum
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čokolino
5 godine prije

Car jim pokvario planove 🙂
Поющие Вместе – Такого Как Путин
https://www.youtube.com/watch?time_continue=45&v=up0GTKR_ZNs

Kadro2
5 godine prije

Za normalne Europejce je Rusija najmanji problem za Europu. Problem su amerikanizirani paranoični političari iz Baltičkih država i Poljske puni antiruske paranoje.

Ime amatera
5 godine prije

Liberalizam, globalizam, nadnacionalno, 33 spola, GMO i kvazi prava nevladinih organizacija su kancer svake EU drzave.
Glasanje i sve poslije su ionako igrice staraca iza zavjesa.
Zdrave tradicije su blago Rusije i veliki uzlet ove supersile. Kod nas na zapadu je selfie najveci izazov. Nemoguce je vidjeti mlade koji igraju nogomet ili kosarku po ulicama. Hodaju preko ulica buljeci u mobil telefone.

giordano bruno
5 godine prije

Atlantisti su direktni naslednici povampirenog Adolfa. A Rusi imaju spreman glogov kolac za vampira.

Podravec
5 godine prije

EU i njene prodane elite su najveći problem za EU!

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Na zapadu demokratska prava pojedinca ovise iskljucivo o kolicini kapitala koji doticni pojedinac posijeduje ili kontrolira. Mnogi svoja demokratska prava namecu drugima ili smatraju da su njihova demokratska prava veca od drugih. Jeste demokratsko pravo svakoga pojedinca je da zastane na ulici i porazgovra sa prolaznikom, ali to njegovo pravo nebi smijelo ometati demokratsko pravo drugih da nesmetano prolaze. Demokaratska prava bi trebalo uvijetovati postivanjem i ispunjenjem demokratskih i gradjanskih normi, dakle nisi ispunio svoje drustvene obaveze nemas prava, ali kada ispunis obaveze ta prava ti se automatski vracaju. Ako nisi po svojoj zeljiucestvovao na izborima nemas pravo niti kritizirati stanje u drustvu. Ili ako se asocijalno ponasas u drustvu tada nebi smijeo imati prava biti biran ili birati. Kako korumpirani ili prevarant politicar koji je nacionalne interese podredio svojim osobnim interesima, moze imati pravo da ponovo bude biran ili da uopce ostane na polozaju na kojem je. Ako se… Čitaj više »

shumadinac
5 godine prije

U početku je EU bila svačiji san: ogromno, bogato tržište, otvaranje prema celom svetu, ekonomska pomoć za razvoj privrede… da bi vremenom bilo sve više uslovljavanja i taj ekonomski “sveti gral” sve više liči na diktaturu najgore vrste (ne brinite, još nismo stigli do kraja). I onda isčuđavanje što neki politički subjekti dižu glas protiv diktature – hitno potrebna veća dioptrija (bolja bi bila transplantacija mozga ali od koga ga uzeti kad je njihov najbolji?) I odakle ceo talas političkog protivljenja? Da li neko ozbiljno misli da se ranije smelo protestvovati? To bi bili pojedinci koje bi ostali “rastrgli” i na političkom i na ličnom nivou uz neograničenu pomoć medija. Danas to više nije tako jednostavno, postoji jaka politička, vojna ali i medijska snaga koja potencijalno može da pomogne. Kako je ucenjivački sistem u samim temeljima truo nije čudo da pri prvom nagoveštaju slabljenja dođe do međusobnih trvenja. Nema više… Čitaj više »

GanicusPrvi
5 godine prije

Glavni problem zapada je sto Rusija ne prihvata 33 pola i LGBT kao dominantan oblik zivota.Putin je odlucio zastiti porodice kao temelj drustva sto izopacenom zapadu nikako ne odgovara taj tradicionalni oblik drustva.Pogledajte nas na balkanu bili smo patrijahalna sredina porodice na okupu a sad smo razbacani po citavom svijetu u potrazi za koricom kruha.Sad kao pojedincima mogu da nam rade sta zele .

Mia
5 godine prije

Europa kao ideja jedino je miguca s rusijom, kao gospodarstvo jedino s rusijom imaju dovoljno stanovnika da konkuriraju kini indiji japanu. Udruzivanjem azijskih drzava SAD i Europa postaju misevi.

Kina jacanjem srednjeg sloja stanovnistva bi uduplala BDP ona je jednostavno samo dostatna s svojim Africkim kolonijama, Rusija isto. Rusiju drzi prostranstvo , Kinu stanovnistvo.

preseren3
5 godine prije

Coool!
Dobro zapisano.
Nekoliko rečenica daje ogromno ideja…

eu kolonija
5 godine prije

new age krettenoid priča o vladavini prava. možda onoga prava koji njemu odgovara. onog prava po kojem je preko milijuna migranata ušlo u europu bez osobnih legitimacija a vlastiti građani nesmiju ni do trgovine otići bez osobnih legitimacija. balkan je odlična točka da se vidi sva dvoličnost toga njihovog prava.

Ana
5 godine prije

Nda… Rusija je izbila 12-15 ociju u zadnja 2 mjeseca (ukljucujuci i mladu djevojku od 20 godina). Rusija je takodje otkinula 5 ruku. Rusija je takodje kriva za smrt 12 osoba u zadnja 2 mjeseca; Zlocesta Rusija kaznjava uvjetnom kaznom silovatelje, pusta osvjedocene osudjene radikalne teroristicke ubojice na slobodu (500 u iducih oko godinu dana),, zatvara godinama pa i desetljecima oci na razaranja svojih placenih milicija kojima diskrreditira svaku socijalnu i svaku drugu borbu naroda, te drzi podalje mnoge potencijalne manifestante za prava naroda- dok za to vrijeme osobe koje su ustale,trazeci socijalnu, ljudsku i nacionalnu pravdu , blati putem sluganskih medija, cini invalidima, preventivno “hapsi”, osudjuje “za primjer” brzo i ekspeditivno! Zlocesta Rusija! Zlocesta Masha i Medo!

eu kolonija
5 godine prije

nama treba vladavina prava a ne vladavina “prava” ili vaše sile. svatko normmalan zna da ste vi uvijek koristili silu umjesto prava

rover70
5 godine prije

Vidimo koliko liberalne vlade poštuju pravo u EU, primjer je i naša liberalna vlada koja opstruira referendume, izigrava volju birača. Koristi sigurnosne službe kao vlastiti servis i u vlastitu korist. Demokracija u EU preobrazila se u čisti fašizam – nažalost. Kao i svaka diktatura prije ili kasnije završit će u kaosu. Da rusi nemaju Putina, razbucali bi ih. Stvorili bi im nekoliko kriznih žarista i bacili ih u spiralu kaosa. Zamislite samo što bi bilo da Rusija ima jednog pLenkovića, njOnju, našmrkanog, kRstičevića umjesto Šojgua, kreature u ustavnom sudu, a tu su kao šlag na tortu kako je ono jOsipvić rekao etno biznismene pUpija i rAdina – strava.

pera detlic
5 godine prije

Ljudima je potrebno sigurno radno mjesto na kome se radi 8 sati, pet dana tjedno i garantovani godišnji odmor 20-ak radnih dana sa neto plaćom od 1500 do 2000 eur ( pri ovim cjenama). Plus besplatno i kvalitetno zdravstvo i školstvo uz socijalnu skrb za nemoćne i bolesne. Uz te uvjete nije nas briga ni tko je na vlasti, ni kakova je rodna ravnopravnost, mobing, trt, mrt i.t.d…… već živimo i gledamo svoja posla.
SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU !!!

Siniša
5 godine prije

Rusija je sa svojom sterilnom i servalnom politikom sebi sama najveći neprijatelj…..vrijeme je da se neke stvari prestroje.

Don:
5 godine prije

Za anglosaksonce (britance, a onda i ostale njima bratske narode EU) Rusi (tj. svi Slaveni) su alieni, vanzemaljci. Puno lakše će poziv na dječji rođendan u Londonu dobiti pakistanac i gvatemalac nego Slaven, bilo tko ko nije Slaven. Nema veze što smo kultorološki puno sličniji. Anglosaksonci se iz nekog dubokog razloga boje slavenskog duha, i to je velik razlog sotoniziranja Rusije. Oni su se kroz povijest divili mašinama i metalu, a mi duhu i boemima. Naš svijet koji ćemo potencijalno artikulrati u budućnosti za njih je posve nepoznat teren i ne znaju šta sa njime. I najradije bi ga zatrli u začetku. (Čast i isprika izuzecima). A mi Slaveni smo blesavi ako ne znamo tko smo i gdje spadamo, no pomalo otvaramo oči. Na najvišim razinama odlučivanja novci i učinkovitost nisu važni (makar nas uvjeravaju da je to razlog), oni se lako odštampaju, bitna je ideologija. Brawe new world.

zlatan
5 godine prije

Ja mislim ovako: a šta je to uopće nacionalna suverenost? I mikro-državice kao San Marino ili Monako, isto su suverene i samostalne, ali budimo ozbiljni, njihova samostalnost je obična smijurija. Tako ja mogu proglasiti i zgradu u kojoj živim samostalnom državom. Ja mislim da je Evropi potrebno više Evrope, nikako manje. To bi značilo da se Evropa uzdigne iznad sadašnje situacije i postane jedna zajednička velika država. Kakva je bila Jugoslavija, SSSR, Habsburška Monarhija, ili kakva je danas jedna mnogonacionalna i multikulturalna Indija. Samo ova sadašnja EU u sadašnjim granicama, daleko je veća po broju stanovnika od spomenutih država, osim Indije. No, zaboravljamo, da je ta EU vodeća ekonomska sila Svijeta, i vodeća, industrijska, kulturna, znanstvena, ima i vlastiti svemirski program (ESA) i nuklearno naoružanje. Čak i kada Britanija napusti EU, opet će EU imati oko 450 milijuna stanovnika. Više od Rusije tri puta ! Ako je nekome bitan taj… Čitaj više »

spartak
5 godine prije

Čuj ovog lukavca: “liberalni tip demokracije”. To je, kao, nešto čemu bi trebalo težiti? Pa ta njegova “demokracija” je samo eufemizam za vladavinu plutokracije, “liberalna” je u smislu da bangsteri slobodno (liberalno) pljačkaju. To nije nikakva demokracija, to je DEMONKRACIJA.
Gospodine Katainen, vi partitokrati štitite u liberalnoj demokraciji samo krupni kapital, a ne demos koji vas je birao na tzv. “demokratskim parlamentarnim izborima”, a vas u Eurposkoj komisiji nije čak ni to! Vi ste uništili izvornu demokraciju koja je tek bila u povojima, zadavili ste je svojom pohlepom i sad kad je demokracija mrtva izmislili ste nekakav “liberalni tip demokracije”. No znajte, nitko vam više ne vjeruje, PROČITALI SMO VAS. Postojite samo zahvaljujući sili novca i policije koju tim novcem plaćate da vas štiti.
Sram vas bilo, sramoto ljudskog rida.

ANTINWO.HR
5 godine prije

Tako i treba da ih j… Rusija ,te ljigave kukavice iz sjene!Vladari iz sjene neka p… Hrvatski k.

Ermess
5 godine prije

“već zato što ova verzija ujedinjene Europe nije prirodni savez europskih država, nego nadnacionalni projekt neprijateljski raspoložen prema samim europskim narodima ” – dobro rečeno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI