fbpx

Rusija je “najveći problem” za EU, a ne nadnacionalne i otuđene europske elite

Ledena palača - Rusija

“Neke europske zemlje su za sebe odabrale ruski tip demokracije, a to je najveći problem Europske unije”, izjavio je potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen.

Prema njegovim riječima, zemlje Europske unije bi trebale slijediti liberalni tip demokracije, gdje je vladavina prava jedna od temeljnih vrijednosti, međutim, u nekim zemljama postoje problemi kada politički lideri “ne poštuju liberalnu demokraciju u istoj mjeri kao prije”, izvještava CNBC .

“Sve europske integracije i Europska unija temelje se na liberalno-demokratskim vrijednostima, uključujući vladavinu prava, ali se iznenada pojavljuju politički lideri koji misle da je demokracija ruskog tipa mnogo bolja od liberalne demokracije, koja traži da se ispuni cijeli niz ciljeva”, rekao je Katainen na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

Naravno, potpredsjednik Europske komisije ne ulazi u meritum stvari i zašto se pojavljuju nesistemske stranke, pokreti i vlade,ignorirajući činjenicu da je to nova faza u životu Zapada. Većina zapadnih elita ne želi priznati postojanje procesa koji se odvijaju u njihovim zemljama i ne mijenjaju ništa. Neizbježnost uspona nesistemskih snaga nije sirenski zov Rusije, koja se može i mora osloniti na rad s takvim političkim snagama, ako je izvjesno da dolaze na vlast i neće nestati.

To što te političke snage imaju pozitivan stav o Rusiji ne znači i da rade za Moskvu. Naprosto im je privlačno vidjeti svjetsku supersilu koja se otvoreno protivi nadnacionalnom, atlantističkom dijelu globalne elite, njenim ekspanzionističkim projektima i globalnim planovima. Naposljetku, atlantisti su glavni neprijatelji i progonitelji svih zapadnih nesistemskih političara i samo to im je zajedničko s Rusijom koja ima svoje specifične interese.

Obranu i jačanje nacionalnog suvereniteta je nemoguće postići sam. Svijet je već ušao u fazu globalizacije i kojoj su snage koje su marksisti nazivali imperijalističkim i transnacionalni kapital stekli moć koja nadilazi moć svake zemlje odvojeno. Dakle, samo savez različitih suverenih sila, bilo da je riječ o Kini, Rusiji, Indiji i Iranu, učinkovito može razbiti globalističku igru rušenja nacionalnog suvereniteta kao takvog.

U tom smislu se zapadne zemlje ne razlikuju bitno od nezapadnih, jer u stvarnosti one nisu objekt globalizacije, već taoci globalističkog projekta, njegov instrument i laboratorij. A ako nacionalno orijentirani dio elita želi, naravno, uz podršku društva, vratiti neovisnost svojih zemalja, Rusija će to svakako pozdraviti.

Da, može se reći da Rusija ima koristi od slabljenja Europske unije zbog Brexita, ali ne zato što je Moskva raspisala referendum o izlasku Velike Britanije iz EU, već zato što ova verzija ujedinjene Europe nije prirodni savez europskih država, nego nadnacionalni projekt neprijateljski raspoložen prema samim europskim narodima, ali istovremeno i prema ruskim nacionalnim interesima, posebice destabilizacijom Ukrajine.

Vladajuće zapadne elite za Brexit nemaju dobar scenarij. Ne žele da Britanije ostane u EU, ali je ne mogu samo tako pustiti da ode. U Njemačkoj i Francuskoj raste nezadovoljstvo stanovništva čak i s Europskom unijom kakva je sada. U tim će uvjetima biti nemoguće “prodati” daljnju centralizaciju i globalizaciju, što ne znači da će atlantisti biti protiv takve čisto kontinentalne Europske unije, ako vide da ona vodi jačanju Njemačke i Francuske i nadnacionalnih snaga.

Strogo govoreći, nemogućnost očuvanja nekadašnjeg kursa Zapada kao cjeline i njegovih pojedinačnih zemalja, nesigurnost u budućnost Europske unije je glavni izazovi vladajućeg establišmenta. Sudeći po tome kako se sada ponašaju elite, kako se kriza produbljuje, njihova će djelovanja postati još konvulzivnija i istovremeno neučinkovitija. Sve dok se vlast više ili manje mirno ne promijeni, mijenjat će se politike svojih zemalja Zapada u cjelini, neovisno o Rusiji.

Zapad ne samo da će prestati biti jedna cjelina, već će završiti i jedno veliko poglavlje ljudske povijesti, razdoblje od nekoliko stoljeća u kojem su europske zemlje imale odlučujući utjecaj na tijek svjetske povijesti i svih drugih civilizacija, a angloameričke elite su se pretvorile su vodeće snage tog projekta. Usput, takav razvoj događaja će u budućnosti označiti kraj sukoba između Europe i Rusije.

Ali Rusija od Zapada ne očekuje ništa posebno, samo želi da se gubitničke snage prestanu miješati u prirodni tijek povijesti, uključujući u zapadnim zemljama, i upravo je to ono što potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen ne razumije. Za Rusiju je u odnosima sa Zapadom najvažnije objektivno procijeniti procese koji se tamo odvijaju i pokušati predvidjeti promjenu situacije barem nekoliko koraka naprijed. Sam Zapad tu ne može ništa i logično je da je Rusija vidljivija u tom procesu, iako stoji po strani. Koliko je primamljiv ruski model demokracije europskim političarima i snagama, na to Moskva ne može utjecati, osim da za ljubav Jyrkia Katainena svi u Ruskoj Federaciji izvrše kolektivno samoubojstvo i da Ruska Federacija prestane postojati, i kao država i kao politički subjekt u međunarodnoj zajednici.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
48 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
čokolino
Gost
čokolino
1 godina prije

Car jim pokvario planove 🙂
Поющие Вместе – Такого Как Путин
https://www.youtube.com/watch?time_continue=45&v=up0GTKR_ZNs

Šok
Gost
Šok
1 godina prije
Reply to  čokolino

direktor svemira ima najmanji rejting u povijesti

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  Šok

Šok, misliš na V. Vladimiroviča? Današnji rezultati i “mjerenje” rejtinga ima težinu i vrijedi kao ovaj moj i tvoj komentar. Ko naručuje? Ko privodi istraživanja? Ko objavljuje..?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Najmanji rejting je 66% prema Levada Centru, kojeg drže liberalnim prozapadnim, iako prilično profesionalnim. Kakve se sve gluposti neće čuti. Pa naravno da će nepopularne mjere, kao što je povećanje dobi za mirovinu, koju Rusi imaju kao za Jugoslavije – žene 55 / muški isa 60 godina u punu mirovinu, porezne reforme i druge stvari , činiti na početku mandata, onda na polovici , kad se svi ispušu, dati gas i opet se vratiti na rejting 70-80%. Bio je čak 88%. Opet prema tom centru. Ima i VTSiOM ali mi se ne da tražiti sad.

Kadro2
Gost
Kadro2
1 godina prije

Za normalne Europejce je Rusija najmanji problem za Europu. Problem su amerikanizirani paranoični političari iz Baltičkih država i Poljske puni antiruske paranoje.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  Kadro2

Bravo Kadro2!! Velika istina.

Ilija
Gost
Ilija
1 godina prije
Reply to  Kadro2

Nedavno anketirani Njemci su dali odgovore da ne vide Rusiju kao prijetnju miru, već, – SAD. Organizatore ankete je to ‘začudilo’.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Kadro2

Da, ja stvarno ne vidim razlog zbog čega bi Poljska i baltičke države gajili animozitet prema Rusiji? Ne znam koju državu da izdvojim. Recimo Poljska. Pa što je Rusija loše napravila poljskoj u posljednjih 100 godina?

Ime amatera
Gost
Ime amatera
1 godina prije

Liberalizam, globalizam, nadnacionalno, 33 spola, GMO i kvazi prava nevladinih organizacija su kancer svake EU drzave.
Glasanje i sve poslije su ionako igrice staraca iza zavjesa.
Zdrave tradicije su blago Rusije i veliki uzlet ove supersile. Kod nas na zapadu je selfie najveci izazov. Nemoguce je vidjeti mlade koji igraju nogomet ili kosarku po ulicama. Hodaju preko ulica buljeci u mobil telefone.

Glupi Milan-nista nezna
Gost
Glupi Milan-nista nezna
1 godina prije
Reply to  Ime amatera

Rusija gradi sovju smaostalnu poltiku i to globalnu.Stvara s enova evropa,to je gotova stvar.Potpisivanjem ovog ugovora u Aachenu između FRancuske i Njemacke je dio tog plana.Onaj tko neprihvati taj plan,biti ce totalno izoliran.To je plan globalista da smanje utjecaj americke drzavne elite na EU.

jupiter
Gost
jupiter
1 godina prije

mislis da ljigavi eu lideri mogu da odbace us okupaciju tek tako?

giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije

Atlantisti su direktni naslednici povampirenog Adolfa. A Rusi imaju spreman glogov kolac za vampira.

Glupi Milan-nista nezna
Gost
Glupi Milan-nista nezna
1 godina prije
Reply to  giordano bruno

Nema vise sukoba između evrope i rusije,to zaboravi,svi koji to pisu,to je totalna dezinformacija.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  giordano bruno

Kolega mala ispravka radi preciznosti: evropejci su naslijednici Adolfa, a atlantisti su nasljednici adolfovih gazda.

Podravec
Gost
Podravec
1 godina prije

EU i njene prodane elite su najveći problem za EU!

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Na zapadu demokratska prava pojedinca ovise iskljucivo o kolicini kapitala koji doticni pojedinac posijeduje ili kontrolira. Mnogi svoja demokratska prava namecu drugima ili smatraju da su njihova demokratska prava veca od drugih. Jeste demokratsko pravo svakoga pojedinca je da zastane na ulici i porazgovra sa prolaznikom, ali to njegovo pravo nebi smijelo ometati demokratsko pravo drugih da nesmetano prolaze.
Demokaratska prava bi trebalo uvijetovati postivanjem i ispunjenjem demokratskih i gradjanskih normi, dakle nisi ispunio svoje drustvene obaveze nemas prava, ali kada ispunis obaveze ta prava ti se automatski vracaju. Ako nisi po svojoj zeljiucestvovao na izborima nemas pravo niti kritizirati stanje u drustvu. Ili ako se asocijalno ponasas u drustvu tada nebi smijeo imati prava biti biran ili birati.
Kako korumpirani ili prevarant politicar koji je nacionalne interese podredio svojim osobnim interesima, moze imati pravo da ponovo bude biran ili da uopce ostane na polozaju na kojem je. Ako se ustanovi da je korumpiran i da je prevarant tada automatski treba prestati njegova drustvena uloga i uslijediti sankcija. Mnogi su demokraciju shvatili nakaradno i umijesto da demokarcija sluzi cijelom drustvu ili cijeloj ljudskoj zajednici oni su shvatili da im je to prilika za prikupljanje i gomilanje moci i kapitala te imamo situaciju da politicari umijesto da casno sluze demokratskom drustvu, drustvo postaje njegova sluga i oni se bogate na racun drustva. Ako je cast biti ministar, premijer ili predsjednik drzave onda ta casna funkcija nebi trebala biti placena jer ako je placena onda vise nije casna, i mozda bi ti na casnim funkcijama trebali umijesto place imati tek podmirenje zivotnih troskova.
Najveci problem zapadnih vladajucih struktura je da ne vladaju po demokratskim nacelima, u koja se zaklinju
Mozda bi na vrhu svakog demokratskog drustava trebao biti benevolentni dikatator koji ce raditi u i za interes cijeloga drustva. Mi smo u Jugoslaviji imali benevolentnog dikataora za predsjednika koji nije imao placu i niti se je obogatio na tom polozaju, za razliku od svih politicara nakon raspada Jugoslavije.

Ilija
Gost
Ilija
1 godina prije
Reply to  IVE iz pecalbe

Još od Pariške komune: svi ministri prosječnu radničku plaću.
U svako doba smjenjivi.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

U početku je EU bila svačiji san: ogromno, bogato tržište, otvaranje prema celom svetu, ekonomska pomoć za razvoj privrede… da bi vremenom bilo sve više uslovljavanja i taj ekonomski “sveti gral” sve više liči na diktaturu najgore vrste (ne brinite, još nismo stigli do kraja). I onda isčuđavanje što neki politički subjekti dižu glas protiv diktature – hitno potrebna veća dioptrija (bolja bi bila transplantacija mozga ali od koga ga uzeti kad je njihov najbolji?)

I odakle ceo talas političkog protivljenja? Da li neko ozbiljno misli da se ranije smelo protestvovati? To bi bili pojedinci koje bi ostali “rastrgli” i na političkom i na ličnom nivou uz neograničenu pomoć medija. Danas to više nije tako jednostavno, postoji jaka politička, vojna ali i medijska snaga koja potencijalno može da pomogne. Kako je ucenjivački sistem u samim temeljima truo nije čudo da pri prvom nagoveštaju slabljenja dođe do međusobnih trvenja. Nema više ekonomskih bahanalija, nema besomučnog isisavanja slabih (tačnije ima ali slabi dižu glas i promene se već daju naslutiti). Poslednji pokušaj “demokratskog genija” francusko-nemačke osovine da se spase što se spasti može je UCENA: “ili ćete se odreći političke, ekonomske i vojne suverenosti ili ostajete van “centra”. Dakle, od država koje se protive diktaturi i koje aktivno razmišljaju o odlasku (jer ne vide svrhu ostajanja) se zahteva podvrgavanju višem nivou diktature?!? Zaista genijalno…

A Rusija? Sve što Rusija želi i traži je poštovanje međunarodnog prava (zvaničnog a ne “slobodnotumačenog”), nikakava izmena već poštovanje ovakvog kakvo postoju decenijama – ništa više. To u suštini znači da traži da joj ne smetaju sa strane. Sve ostalo što joj treba može sama da obezbedi.

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije
Reply to  shumadinac

EU je sve samo ne demokratska, u EU vlada dikatura krupnog kapitala, kao i u cijeloj zapadnoj “demokraciji”.

GanicusPrvi
Gost
GanicusPrvi
1 godina prije

Glavni problem zapada je sto Rusija ne prihvata 33 pola i LGBT kao dominantan oblik zivota.Putin je odlucio zastiti porodice kao temelj drustva sto izopacenom zapadu nikako ne odgovara taj tradicionalni oblik drustva.Pogledajte nas na balkanu bili smo patrijahalna sredina porodice na okupu a sad smo razbacani po citavom svijetu u potrazi za koricom kruha.Sad kao pojedincima mogu da nam rade sta zele .

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  GanicusPrvi

Čak je i to stereotip koji nameće Zapad. Pogledaj “intervju sa Putinom” – tamo jasno kaže: “LGBT kod nas nije zabranjen, zabranjena je samo PROPAGANDA među maloletnima. Kad napune 18 godina imaju apsolutnu slobodu izbora”. Cilj je zaštititi mlade od negativnih uticaja dok nisu u stanju da ih prepoznaju.
Sad… klizav je to teren, propaganda može različito da se tumači. Ali šta je alternativa? Dozvoliti deci od 5 godina da izaberu promenu pola???

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Kad bi tako bilo i sa religijom! Zabrana propagande maloljetnicima

Mia
Gost
Mia
1 godina prije

Europa kao ideja jedino je miguca s rusijom, kao gospodarstvo jedino s rusijom imaju dovoljno stanovnika da konkuriraju kini indiji japanu. Udruzivanjem azijskih drzava SAD i Europa postaju misevi.

Kina jacanjem srednjeg sloja stanovnistva bi uduplala BDP ona je jednostavno samo dostatna s svojim Africkim kolonijama, Rusija isto. Rusiju drzi prostranstvo , Kinu stanovnistvo.

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije
Reply to  Mia

Mia draga, kada smo kod stanovnistva Indija danas ima isto ili vise stanovnika nego Kina.

čokolino
Gost
čokolino
1 godina prije
Reply to  Mia

A šta je onda sa Švicarskom?
Nije bitan kvantitet nego kvalitet………
Problem EU je što je u nju milom ili silom natrpano svega i svačega a to znamo da nikad složno ne može biti. EU bi živjela da je samo privredna unija ali nikako politička i finansijska……….to neće dugo. A sad bi i vojsku pravili…………malo morgen! EU = šišam brijem zube vadim, pogledajte samo koliko se je toga nakotilo gore u Briselu a i u nato paklu …………..treba izdržat punit njihove debele zadnjice. Ima jih na tisuće a samo probleme prave i ispravljaju krastavce i banane.
Rusija i Kina su dokaz da se može čuda napravit samo treba imat pametnog šefa i gospodara! I sve dok su šef i gospodar EU SAD crno se nam piše pa nek nas ima 500 miljardi a ne miliona.

Ilija
Gost
Ilija
1 godina prije
Reply to  Mia

Ohoho !
Pa sama suradnja Njemačke i Rusije je ono od čega se danas ‘Atlantistima’, nekad Anglosaksoncima dizala kosa na glavi…i ima velike veze s dva svjetska rata.

preseren3
Gost
preseren3
1 godina prije

Coool!
Dobro zapisano.
Nekoliko rečenica daje ogromno ideja…

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

new age krettenoid priča o vladavini prava. možda onoga prava koji njemu odgovara. onog prava po kojem je preko milijuna migranata ušlo u europu bez osobnih legitimacija a vlastiti građani nesmiju ni do trgovine otići bez osobnih legitimacija. balkan je odlična točka da se vidi sva dvoličnost toga njihovog prava.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Nda… Rusija je izbila 12-15 ociju u zadnja 2 mjeseca (ukljucujuci i mladu djevojku od 20 godina). Rusija je takodje otkinula 5 ruku. Rusija je takodje kriva za smrt 12 osoba u zadnja 2 mjeseca; Zlocesta Rusija kaznjava uvjetnom kaznom silovatelje, pusta osvjedocene osudjene radikalne teroristicke ubojice na slobodu (500 u iducih oko godinu dana),, zatvara godinama pa i desetljecima oci na razaranja svojih placenih milicija kojima diskrreditira svaku socijalnu i svaku drugu borbu naroda, te drzi podalje mnoge potencijalne manifestante za prava naroda- dok za to vrijeme osobe koje su ustale,trazeci socijalnu, ljudsku i nacionalnu pravdu , blati putem sluganskih medija, cini invalidima, preventivno “hapsi”, osudjuje “za primjer” brzo i ekspeditivno! Zlocesta Rusija! Zlocesta Masha i Medo!

Ilija
Gost
Ilija
1 godina prije
Reply to  Ana

I privlači sjeverni magnetski pol, po nekim službama :)!!!
Zaista se kreće, i to puno brže nego prije, pa su se navigacijske karte morale mijenjati prije.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

nama treba vladavina prava a ne vladavina “prava” ili vaše sile. svatko normmalan zna da ste vi uvijek koristili silu umjesto prava

rover70
Gost
rover70
1 godina prije

Vidimo koliko liberalne vlade poštuju pravo u EU, primjer je i naša liberalna vlada koja opstruira referendume, izigrava volju birača. Koristi sigurnosne službe kao vlastiti servis i u vlastitu korist. Demokracija u EU preobrazila se u čisti fašizam – nažalost. Kao i svaka diktatura prije ili kasnije završit će u kaosu. Da rusi nemaju Putina, razbucali bi ih. Stvorili bi im nekoliko kriznih žarista i bacili ih u spiralu kaosa. Zamislite samo što bi bilo da Rusija ima jednog pLenkovića, njOnju, našmrkanog, kRstičevića umjesto Šojgua, kreature u ustavnom sudu, a tu su kao šlag na tortu kako je ono jOsipvić rekao etno biznismene pUpija i rAdina – strava.

pera detlic
Gost
pera detlic
1 godina prije

Ljudima je potrebno sigurno radno mjesto na kome se radi 8 sati, pet dana tjedno i garantovani godišnji odmor 20-ak radnih dana sa neto plaćom od 1500 do 2000 eur ( pri ovim cjenama). Plus besplatno i kvalitetno zdravstvo i školstvo uz socijalnu skrb za nemoćne i bolesne. Uz te uvjete nije nas briga ni tko je na vlasti, ni kakova je rodna ravnopravnost, mobing, trt, mrt i.t.d…… već živimo i gledamo svoja posla.
SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU !!!

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  pera detlic

Pero….fora je što je moguće sve to šta si nabrojao i da ti elitisti i pored toga astronomski zarade.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  pera detlic

8 sati dnevno je nehumano. Smanji bar na 6.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Rusija je sa svojom sterilnom i servalnom politikom sebi sama najveći neprijatelj…..vrijeme je da se neke stvari prestroje.

Don:
Gost
Don:
1 godina prije

Za anglosaksonce (britance, a onda i ostale njima bratske narode EU) Rusi (tj. svi Slaveni) su alieni, vanzemaljci. Puno lakše će poziv na dječji rođendan u Londonu dobiti pakistanac i gvatemalac nego Slaven, bilo tko ko nije Slaven. Nema veze što smo kultorološki puno sličniji. Anglosaksonci se iz nekog dubokog razloga boje slavenskog duha, i to je velik razlog sotoniziranja Rusije. Oni su se kroz povijest divili mašinama i metalu, a mi duhu i boemima. Naš svijet koji ćemo potencijalno artikulrati u budućnosti za njih je posve nepoznat teren i ne znaju šta sa njime. I najradije bi ga zatrli u začetku. (Čast i isprika izuzecima). A mi Slaveni smo blesavi ako ne znamo tko smo i gdje spadamo, no pomalo otvaramo oči. Na najvišim razinama odlučivanja novci i učinkovitost nisu važni (makar nas uvjeravaju da je to razlog), oni se lako odštampaju, bitna je ideologija. Brawe new world.

Siri
Gost
Siri
1 godina prije
Reply to  Don:

Neki dan sam pričao sa jednim umirovljenim nato generalom, ovdje u Oslu. On kaže da su internet i Rusija krivi za sve (EU) probleme. Kaže da iz “pouzdanih” izvora zna da je Putin osobno naredio, ubio na tisuće ljudi u Rusiji, večinom novinara, ali da se o tome ne priča. (!)
Toliko neistina i mržnje i laži o Rusima se širi u ovoj zemlji, da se bojim, u eventualnom sukobu, Norvežani će biti prvi koji će se “zakoprcati”, ali i prvi koji će osjetit ruske rakete, ako do toga ikad dođe.
Na bilo koji razgovor samnom o tome, na diskusiju, Norvežani ne pristaju, odmah si označen kao Rusofil, komunista više.(?)
Glupi su i zadojeni toliko da je to teško riječima opisati.
Idiotizam samo takav.
Nepopravljiv.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Siri

SIRI, taj umirovljeni natov general iz Norveške, je očito tipični vojnik: glup, tup i neobrazovan. U svakom slučaju je ograničen.
Možda i ja pišem gluposti, jer sam napisanim sve profi-vojnike uvrijedio, ali o vojnim licima ionako kruže takve predrasude. Pa kada naletiš na takvoga, upitaš se, jesu li to samo predrasude ili ima nešto istine u tome razmišljanju.
A možda je gospon penzioner ipak prolupao? Godine su to…….

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
1 godina prije
Reply to  zlatan

Ima jedan film s Morganom Freemanon gdje on kaže (misleći na njihovu vojsku): “Nitko u uniformi ne misli svojom glavom.”
Igrom prilika sam bio u dvije vojske i nemam razloga da vjerujem bilo kome tko nosi uniformu…

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Don:

DON, zanimljivo napisano. Naprosto ne mogu vjerovati da Englezi ili ostali Angli i Sasi, toliko odbijaju nas Slavene, ne živim tamo. Ali znam, da Ruse i ono šta možemo nazvati ruski svijet, odbijaju. Pa ponekad me čudi, zašto sa repertoara svojih kazališta ne skinu recimo, balet “Labuđe jezero” ili bilo koje djelo iz tog u širem smislu, ruskog svijeta. Taj ruski svijet obuhvaća širi pojam od same Rusije. Nekako mislim da pretjerujem, ipak nije tako.
Sadašnja britanska “opsjednutost” Rusijom ili Putinom, ipak prelazi ne samo granice dobrog ukusa, to prelazi granice svakog razuma.
Ali ja vidim i veliku želju da se pobjegne od slavenstva i među samim Slavenima. Kojekakvi genetičari pokušavaju nas uvjeriti da npr., mi Hrvati nismo Slaveni, a i bez njih među nama u Hrvatskoj prisutno je jedno negiranje slavenskog porijekla nas samih. Kada takve upitam, a zašto onda govorimo slavenskim jezikom, nastane ili šutnja, ili neki kažu da nam je to nametnuto, ili neki idu tako daleko da kažu da hrvatski uopće nije slavenski jezik i da ništa nemamo zajedničko s ostalim Slavenima. Jasno, većina ljudi tako ne misli, ali ima ih koji tako razmišljaju. Ti koji tako razmišljaju, za mene su kao oni koji tvrde da je Zemlja šper-ploča. Možda su i psihički poremećeni, tko zna?
Opet među srpskim nacionalistima, vidimo veliko inzistiranje na slavenstvu. Samo i oni pretjeruju sa pravoslavnom varijantom kršćanstva, jer po njima, biti Salven jednako je biti pravoslavni kršćanin ! Onda su i Grci Slaveni. Baš takvo izjednačavanje slavenstva sa pravoslavljem, odbija one Slavene koji nisu pravoslavni kršćani. Pa pobogu, Slaveni su postojali prije ikakvog kršćanstva, i postojat će neovisno hoće li to kršćanstvo opstati. I da, možeš biti posve nezainteresiran za vjeru, bilo koju, ali slavenstvo iz sebe ne možeš istjerati !
O bošnjačkim nacionalistima mislim još gore. Oni svoj identitet grad na islamu, i nekako mislim da im je žao da nisu Turci. Pa ok, neka odustanu od južnoslavenskog jezika i progovore isključivo turski. One koji ne pristanu na to, neka protjeraju u neku od slavenskih zemalja.

Don:
Gost
Don:
1 godina prije
Reply to  zlatan

Žalosno a istinito, riječ SLAVE (rob) vuče korijene iz riječi Slav (Slaveni). Iz civilizacije koja gotovo nije imala kontakta sa anglosaksoncima i nikakvo im zlo nije radila (naspram normana i sl). Labuđe jezero je za njih divljenje kao djeteta na lizalicu, ali opasnu. Znamo da postoji ali oprez, jer je od Slavena, vragova. i ne proučava se osim na fakultetu za “povlaštene”. Raja onako ide po pubovima a ne na balet, to je za inteligenciju. I ona je oblikovana u strahu. A proguglati sličnosti tisuća riječi iz jezika sanskrta (arijevaca drevne Indije) i slavenskog, sličnost je zastrašujuća. Genetika kazuje da je sve krenulo sa Balkana, i to se namjerno prešućuje.I još da dodam na riječ Slave- Slavenska plemena su jedini ( kroz svo vrijeme) koji nikada nisu imali robove i poznavali taj pojam, totalno drukčiji od drugih, zastrašujući.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Don:

DON, čemu čuđenje da slavenski jezici imaju sličnosti sa indoarijskim jezicima, proizišlim iz danas mrtvog sanskrta? Mi smo u jednoj velikoj zajednici indoevropskih jezika, plus svega, slavenski jezici (šira balto-slavenska skupina) i indoarijski (šira indo-iranska skupina), spadaju u satem skupinu indoevropske jezične zajednice. U satem skupini su još i albanski, armenski, te spomenuti iranski i baltijski jezici. U drugoj indoevropskoj kentum skupini su germanski, romanski, keltski jezici i grčki jezik.
I ja znam da “zvukove” sanskrta lako prepoznamo, lakše nego oni iz kentum skupina.
Dovoljno se samo sjetiti hinduističkog boga AGNI, agni, vatra. Vatra je oganj! Na ruskom vatra se kaže: agonj.
Ima još puno tih sličnosti……..npr.mrtvac na sanskrtu mrta -:(

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

Ja mislim ovako: a šta je to uopće nacionalna suverenost? I mikro-državice kao San Marino ili Monako, isto su suverene i samostalne, ali budimo ozbiljni, njihova samostalnost je obična smijurija. Tako ja mogu proglasiti i zgradu u kojoj živim samostalnom državom.
Ja mislim da je Evropi potrebno više Evrope, nikako manje. To bi značilo da se Evropa uzdigne iznad sadašnje situacije i postane jedna zajednička velika država. Kakva je bila Jugoslavija, SSSR, Habsburška Monarhija, ili kakva je danas jedna mnogonacionalna i multikulturalna Indija. Samo ova sadašnja EU u sadašnjim granicama, daleko je veća po broju stanovnika od spomenutih država, osim Indije. No, zaboravljamo, da je ta EU vodeća ekonomska sila Svijeta, i vodeća, industrijska, kulturna, znanstvena, ima i vlastiti svemirski program (ESA) i nuklearno naoružanje. Čak i kada Britanija napusti EU, opet će EU imati oko 450 milijuna stanovnika. Više od Rusije tri puta !
Ako je nekome bitan taj nacionalni suverenitet, pa pobogu, i sama Rusija ima narode i autonomne republike koje uopće nisu dio one prave Rusije. Logikom nacionalnog suvereniteta, pa zašto Rusija ne da samostalnost jednoj Čečeniji, Tuvi, Jakutiji, ili ne znam kojoj već od brojnih ruskih republika?
A gore spomenuta Indijska Unija, po nekim pitanjima je raznolikija od EU ili Evrope općenito. Koliko sam pobrojao EU ima 29 službenih jezika, a Indija ih ima mislim 23. EU ima ukupno “samo” tri službena pisma, a Indijska Unija ih ima 12. No, koliko pratim, razni indijski narodi sve više pišu latinicom. Zato jer ako neki lik dođe npr.,iz Uttar Pradesha gdje se piše pismo devanagari, na jug u državu Tamil Nadu, gdje se piše tamilsko pismo, pa kako će on pročitati šta mu piše? Zato svi koji su pismeni znaju latinicu i onda nije problem.
Kao što niti nama iz ex-yu nije problem pročitati ponešto u grčkim gradovima, jer grčko pismo je ionako pismo-majka i latinice i ćirilice.

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Čuj ovog lukavca: “liberalni tip demokracije”. To je, kao, nešto čemu bi trebalo težiti? Pa ta njegova “demokracija” je samo eufemizam za vladavinu plutokracije, “liberalna” je u smislu da bangsteri slobodno (liberalno) pljačkaju. To nije nikakva demokracija, to je DEMONKRACIJA.
Gospodine Katainen, vi partitokrati štitite u liberalnoj demokraciji samo krupni kapital, a ne demos koji vas je birao na tzv. “demokratskim parlamentarnim izborima”, a vas u Eurposkoj komisiji nije čak ni to! Vi ste uništili izvornu demokraciju koja je tek bila u povojima, zadavili ste je svojom pohlepom i sad kad je demokracija mrtva izmislili ste nekakav “liberalni tip demokracije”. No znajte, nitko vam više ne vjeruje, PROČITALI SMO VAS. Postojite samo zahvaljujući sili novca i policije koju tim novcem plaćate da vas štiti.
Sram vas bilo, sramoto ljudskog rida.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  spartak

Liberalni tip demokratije je onaj gde se istina ne zloupotrebljava. Štaviše, uopšte se ne koristi.

ANTINWO.HR
Gost
ANTINWO.HR
1 godina prije

Tako i treba da ih j… Rusija ,te ljigave kukavice iz sjene!Vladari iz sjene neka p… Hrvatski k.

Ermess
Gost
Ermess
1 godina prije

“već zato što ova verzija ujedinjene Europe nije prirodni savez europskih država, nego nadnacionalni projekt neprijateljski raspoložen prema samim europskim narodima ” – dobro rečeno.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik