Prvi ženski orkestar iz Afganistana na Davos forumu

Orkestar Zohra
2 komentara

Prensa Latina, Kabul – Prvi ženski muzički orkestar iz Afganistana će svirati u četvrtak i petak ovog tjedna na ceremoniji zatvaranja Davos Foruma, koji svake zime dovodi oko 3000 svjetskih vođa u Švicarsku, prenosi Khaama Press.

Orkestar s imenom Zohra (na Farsi jeziku to znači Venera), sačinjen od 25 mladih djevojaka između 13 i 20 godina, uglavnom siromašnog porijekla, će po prvi puta svirati izvan granica svoje zemlje. Izvedena djela će biti simfonije afganistanskih klasika.

Dirigentica će biti Negina Khpalwak, prva ženska dirigentica u Afganistanu, koja je po tome postala simbol svoje domovine.

Ahmad Sarmast

Osnivač orkestra, Ahmad Sarmast, je nedavno bio žrtva napada, jer Zohra predstavlja izazov patrijarhalnom društvu gdje su glazba i vidljiva prisutnost žena još vrlo kontroverzna pitanja.

Orkestar je formiran uz financijsku pomoć Svjetske Banke i stranih donatora. Prema Sarmastu, to je vjerojatno prvi ženski klasični muzički orkestar u muslimanskom svijetu.

Iz engleske Wikipedie može se saznati da je Ahmad Naser Sarmast afganistansko – australski etnomuzikolog, i osnivač Afganistanskog nacionalnog muzičkog instituta (ANIM), službeno otvorenog 20. lipnja 2010. godine. Diplomirao je na muzičkoj školi 1981., a 1990. je zbog građanskog rata napustio zemlju. Na moskovskom konzervatoriju je stekao diplomu muzikologa. 1994. godine je dobio azil u Australiji, a 2005. je postao prvi Afganistanac s doktoratom glazbenih znanosti, stečenim na sveučilištu Monash. U Afganistan se vratio 2008. godine.

Ozlijeđen je u samoubilačkom napadu izvedenom od strane Talibana, 11. prosinca 2014. godine. Nakon napada, Talibani su izdali priopćenje u kojem ga optužuju da štetno djeluje na afganistansku omladinu.

ANIM je 2013. godine imao turneju po Sjedinjenim državama, uključujući nastupe u Carnegie Hall-u, i Kennedy centru, a prva izvedba ženskog dirigenta, spomenute afganistanske dirigentice Negine Khpalwak, dogodila se 2015. godine.

Izvori: Prensa Latina | Wikipedia

Ahmad Naser SarmastANIMCarnegie HallDavos forumKennedy CenterNegina KhpalwakOrkestarTalibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
7 godine prije

One još ne znaju da sviraju vragu.

Sara
7 godine prije

Žrtve sviraju svojim krvnicima. Prestrašno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI