fbpx

Devet propalih povijesnih pokušaja stvaranja “svjetske države”

Devet propalih povijesnih pokušaja stvaranja "svjetske države" 1

Nedavno smo u jednoj od analiza završnom dijelu naveli kako je geopolitika zapravo jednostavna i lako ju je razumjeti. Naime, geopolitika bilo koje države je objektivan odraz njezine unutarnje politike prema van. Vanjsko je posljedica unutarnje snage ili slabosti i ako neka zemlja doista želi nešto postići i izvan svojih granica, najprije mora funkcionirati unutra. Mora ojačati u smislu izvorne nacionalne države, a ne kao jednostavna globalistička ćelija svjetske vlade. Ako nije funkcionalna iznutra, tada je nemoguće govoriti o bilo kakvoj geopolitici, jer ona definitivno neće dati pozitivne rezultate. Još gora je žudnja za tuđim.

Najbolja geopolitika je ona vlastita, jer imitacija nikada nijednu zemlju nije učinila velikom i rezultati takvih beznadnih pokušaja će biti još tužniji. Dobra geopolitika ne može biti ni samo program inozemnih ulaganja, već borba za kvalitetniji život drugih naroda.

Osim toga, geopolitika počinje gdje se bez ikakvog razmišljanja odbacuje “globalističko obrazovanje ” i globalistički “društveni programi”, inače je nemoguće ostvariti bilo kakav uspjeh. Jake države nikada nisu vodili plaćenici, nego idealisti i vizionari.

Stoga je najbolja geopolitika uspješna domaća politika. Tako je uvijek bilo u povijesti. Najbolja geopolitika je uspješan unutarnji program. U suprotnom slučaju  će vanjski uspjesi biti ukradeni, prodani ili “privatizirani” od strane drugih. Tko pronađe odgovor na pitanje koje zemlje imaju uspješnu unutarnju politiku, taj će lako doći do odgovora na kome se nasukao vrlo lukavi plan “Novog svjetskog poretka”, za kojeg se početkom ’90-ih proricalo da je neupitna budućnosti i razdoblje koje će trajati tisućama godina.

Sada podsjetimo na devet “svjetskih država u povijesti”, koja su propala upravo iz navedenih razloga, a sličan kraj čega i “Novi svjetski poredak” s jednim centrom moći, jednom vladom, jednom valutom i jednim načinom razmišljanja za više od 7 milijardi ljudi u svijetu.

1. “Država Aleksandra Velikog”

Aleksandar veliki granice

FOTO – Država Aleksandra Velikog

Aleksandar Veliki (356.-323. pne), bio je rodom iz makedonske vladajuće elite koji se riješio svih potencijalnih konkurenata, uključujući i članove uže obitelji. Prvo je osvoji gradove-države antičke Grčke i organizirao “osvetničku kampanju svih Helena” protiv u to vrijeme ogromnog Perzijskog carstva.

Zbog vojnih pobjeda je svoju državu proširio na teritoriju dijela Europe, Bliskog istoka i Središnje Azije. Stekao je ogromnu moć. Vladar je, prilično mlad, umro u glavnom gradu Babilonu. Postoje sumnje da je otrovan. Aleksandar Veliki se smatra gotovo prvim poznatim globalistom. Pokušao je izmiješati narode i uspostaviti jednu središnju vlast. Grad Aleksandrija je bio trgovačko i financijsko središte, Wall Street tog vremena, a nastao je kao posljedica pokušaja, nazovimo je tako, “antičke globalizacije”.

2. Drevni Rim

Rimsko carstvo granice

FOTO – Rimsko Carstvo

Carsko razdoblje počinje 754. prije Nove ere, a završetak se smatra pad zapadnog dijela Rimskog Carstva 476 godine. Prilično poznata priča. I ovdje imamo širenje teritorija i promjene kvalitete opće države. Najstariji carski period, potom republika, opet carstvo i opću krizu gospodarstva i morala što je dovelo do raspada države. Bila je zaista “svjetska država” tog vremena, ali s vrlo beznačajnom populacijom u odnosu na teritorije.

Rim se širio u svim smjerovima oko Mediterana, a promijenili su ga barbarizacija, ekonomske i demografske krize, da bi na kraju  doživio kolaps zbog vanjskog utjecaja, kojeg bi u ranoj fazi i na vrhuncu moći uspješno suzbio. Runsko Carstvo, sve dok je bilo snažno, nametalo je svoje zakone i običaje diljem “svijeta”.

3. Arapski kalifat

Arapski kalifat

FOTO – Arapski kalifat

Arapski kalifat je trajao od 632. do 1517. godine. Zauzeo je ogromne teritorije iz “srca” Arapskog poluotoka na istok do Azije, na zapadu preko Bliskog istoka i sjevera Afrike do današnje Španjolske. Države koje trenutno ispovijedaju islam pružaju uvid u granice ove civilizacije. Kalifat je u Europi zaustavljen čisto vojnim metodama. Izgubio je Europu i kasnije je nestao u povijesti.

Islam je ujedinio stanovništvo na vjerskoj osnovi – islamskim zakonima, islamskoj tradiciji i tako dalje. Trenutno se odvija proces renesanse ove ideje kao geopolitičke strategije u novim povijesnim uvjetima. Europa se aktivno islamizira zbog migracije i organizacije vjerskih i političkih organizacija pod pokroviteljstvom i novcem Saudijske Arabije. Lokalne vlasti neformalno potiču taj proces u okviru prethodno stvorenog multikulturalnog ili kozmopolitskog društva, čime Europa ponavlja socio-političku putanju drevnog Rima.

4. Mongolsko carstvo

 Mongolsko carstvo

FOTO – Mongolsko carstvo

Postojalo je od 1206. do  1368. godine. Međutim,  1294. ogromno Mongolsko Carstvo je podijeljeno na neovisne “uluse”. “Zlatna Horda” je trajala do 1483. Pokušaj mongolske vojne elite je bio da podredi sve narode “volji Neba”. Obuhvaćalo je široka područja Kine, sve do Bliskog istoka i istočne Europe. Država se raspala i likvidirana je u procesu degradacije vladajuće elite.

Relativno mali broj ratnika je zauzeo goleme teritorije Euroazije, koje tijekom vremena njihovi potomci nisu mogli zadržati. U upotrebi su bili univerzalni zakoni.  Postupna islamizacija elite i obiteljski oružani sukobi su doveli do fragilnost i kolapsa carstva.

5. Vrijeme univerzalnih kršćanskih monarhija u Europi

Sveto Rimsko Carstvo

FOTO – Sveto Rimsko Carstvo

Prvi pokušaj stvaranja univerzalne kršćanske države je proveden u starom Rimu, kada je kršćanstvo postalo dominantna religija carstva, prikladna da bude temelj politike države. Ideologija joj je bila svaka vlast je od Boga dana, najbolja vrlina je bila poniznost, a najgore obilježje jedne osobe je bio  ponos.

Ovo je u praksi, uz egocentrizam i monoteizam, bila metoda upravljanja masama. Međutim, kršćanstvo nije spriječilo raspad zapadnog dijela carstva. Preživio je istočni dio Rimskog Carstva – Bizant. Ova država je trajala od 395. – 1453. godine, a kao univerzalnu religiju je promovirala pravoslavlje, specifičan oblik kršćanstva nastao u okrilju grčke crkve, koji će nakon Velikog raskola 1054. biti državna religija većine istočnih autokefalnih crkava.

Međutim, zbog brojnih čimbenika – stalne ratne ekonomije, krize elite i moralne degradacije, država postupno gubi teritorije, sve dok nije u potpunosti uništena.

Od XV. stoljeća, kršćanske monarhije Europe, uključujući i Moskovsko kraljevstvo s idejom “Svete Rusije”, pokušale su postići isto, ali bez uspjeha. Do 1918. su propali svi imperijalne pothvatu kontinentalne Europe, jer su carstva u tom razdoblju vjeru samo deklarativno imali kao univerzalnu vrijednost, dok su ih karakterizirale političkim spletkama i želja za bogaćenjem.

Uvjetno rečeno, jedan od uspješnijih projekt je bilo Sveto Rimsko Carstvo, zajednica teritorija u središnjoj Europi tijekom srednjeg vijeka i ranog novog vijeka kojom je vladao rimsko-njemački car. Prvi car je bio Oton I, okrunjen 962. Posljednji Franjo II. koji je abdicirao i time 1806. godine, tijekom Napoleonovih ratova, označio kraj carstva. Nasljednikom Svetog Rimskog Carstva se smatra Austro-Ugarska monarhija, stoga se može da je de facto preživjelo do kapitulacije u Prvom svjetskom ratu.

6. Pokušaj Napoleona Bonapartea

Napoleon granice

FOTO – Napoleonovo carstvo i pohod na Rusiju

U intrigama nakon Velike Francuske revolucije (1789-1799), mladi ambiciozni general Napoleon Bonaparte, koristeći svoj vojni genij, pokušao je stvoriti zajedničku europsku i svjetsku državu s “francuskim potpisom”. U Londonu nisu dobro gledali na ovaj projekt, pa je završio kada su francuski ljudski i vojni resursi pokopani na bojnom polju. Napoleon su u lipnju 1815. godine, nakon poraza u bitci kod Waterlooa, zarobili Britanci i zatočili na otoku Sveta Helena gdje je umro šest godina kasnije. No, povjesničari se slažu da je vojnu moć Napoleon izgubio pohodom na Rusiju 1812. godine.

U Napoleonovu pohodu su se Rusi povlačili i izbjegavali odlučujuću bitku ali su je napokon prihvatili kod Borodina, jer je prijetila opasnost da bez borbe padne Moskva, što bi znatno oslabilo moral ruske vojske i naroda. Borodino, mjesto gdje su se sukobili vojni geniji Napoleona i ruskog maršala Kutuzova, ostao u povijesti zabilježen kao poprište golemog krvoprolića. Napoleon je izgubio oko 50 000 vojnika i čak 47 generala, a njegov protivnik Kutuzov 44 000 mrtvih i 23 poginula generala. Iako je bitka taktički ostala neodlučena, obje su je strane proglasile svojom pobjedom. Čak je i Napoleon morao reći: “Francuzi su zaslužili pobjede, a Rusi da ostanu nepobijeđeni.” Ubrzo je francuska vojska ušla u Moskvu, ali Napoleon nije dočekao pregovore o ruskoj predaji, nego je u gradu pometnut veliki požar i Napoleon se počeo povlačiti u veoma teškim zimskim uvjetima. Pod udarima leda,  studeni i ruskih postrojbi, francuska se vojska raspala i pod oružjem se kući vratilo tek nekoliko tisuća vojnika. Računa se da je Napoleon u Rusiji izgubio oko 300 000 ljudi, što je zauvijek skršilo njegovu vojnu moć i snove o stvaranju “novog svjetskog poretka”, deklarativno pod sloganom Francuske revolucije “slobode, jednakosti i bratstva”.

7.  “Britansko carstvo nad kojim sunce ne zalazi”

Kontrola svjetskog mora i svjetskih trgovačkih puteva, uz kombinaciju diplomacije, rata i ekonomije, nastalo je Britansko Carstvo. Ono je bilo klasičan imperij s metropolom i kolonijama, a funta je bila kao svjetska trgovačka valuta.

Od projekta se postupno odustalo, prije svega kada je u  Sjedinjenim Državama 1913. godine utemeljen FED, čiji su osnivači bili i bankari iz Engleske. Kasnije je Velika Britanija, ili ono što je ostalo od nje, pokušavala od Europske unije stvoriti nadnacionalnu vladu koja ovisi o Sjedinjenim Državama. Čak ni u Velikoj Britaniji se mnogima ne sviđa gubitak statusa “svjetske države” u kojoj su metropola i jedna od kolonija, Sjedinjene Države, zapravo su zamijenili mjesta. Sada, kada Ujedinjeno Kraljevstvo izlazi iz EU, sudbina Velike Britanije je neizvjesna. Srednjoročno će vjerojatno preživjeti, ali dugoročno, sa secesionističkim trendovima u Škotskoj i Sjevernoj Irskoj, bivše “carstvo nad kojim sunce nikada ne zalazi” bi moglo nestati s političke karte svijeta.

8. Sovjetski Savez i “Treći Reich” njemačke nacije

nacisticka partija kongres

FOTO – Kongres Nacističke stranke Njemačke

Obje zemlje su nastojale provesti proces “globalizacije” na svoj način, a je sudbina njemačkog projekta određena 1943. i velikim vojnim porazom na istočnom frontu.

Ipak, na krvi Slavena, “niže ljudske rase”, ali i zbog vojnih, političkih i gospodarskih odluka Londona i New Yorka, Nijemci su nekoliko godina održali svoju vodeću poziciju u svijetu. Ipak, “Treći Reich” je poražen, a s njime i državna ideologija o “arijevskoj rasi, jednom vođi, jednom narodu i jednim carstvom”. Nekoliko marginalnih političkih skupina i organizacija još uvijek slave “genij soboslikara” iz Braunaua na Innu, ali su puno opasnije elite koje su veći dio nacističke ideologije uspjele prezentirati u novom obliku i pod novim imenom unipolarne globalizacije. Ne koriste se metode koje su uništile “Treći Reich”, kao što izravni vojni pohodi u svim smjerovima ili otvoreno rasističke politike, ali to ne znači da se projekt ne provodi, ali puno suptilnije, tako da mnogima izgleda da ima “ljudsko lice”.

Vojni poraz Njemačke i Japana je doveo do osnivanja Ujedinjenih naroda, modernizirane Lige naroda, ali pod uvjetima bankarskih obitelji koje kontroliraju Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i Francuska i imali su interese u “kineskom svijetu”. Godine 1948. su zapadnih konceptualisti stvorili Izrael, a posljedica toga je bila da je Sovjetski Savez za globalizam postao suvišan. Britansko Carstvo je prestalo je biti nužno svojim bivšim gospodarima, što je odredilo raspad europskih kolonijalnih carstava i Sovjetskog Saveza.

Sa svoje strane, Sovjetski Savez je sebi dao zadaću stvaranja socijalističkog svijeta i “izvozio” je revolucije, pomagao antikolonijalističke pokrete u zemljama u kojima je kasnije namjeravao uspostaviti komunističku vlast, ali je to bio preveliki teret, kojeg SSSR, uz ogromne troškove vojne nazočnosti u Istočnoj Europi, nije mogao izdržati. U ekonomskom smislu je došlo do fenomena obrnute imperije, kada kolonije viša izvlače od metropole nego što joj doprinose i zbog tih, ali i drugih čimbenika, SSSR se raspao 1991. godine.

9. “Sjedinjene Američke Države kao univerzalni standard”

Amerika - zastava - sud

Do početka dvadesetog stoljeća je to bila zemlja utopija koju je izgradio bankarski kapital i ruke europskih iseljenika. Od 1913. godine, kada je utemeljen FED, svjetske financije su počele su od bivše provincije Britanskog Carstva počele stvarati “svjetsku državu”.

Proces je ličan Rimskom Carstvu, ali s drugačijom tehnološkom strukturom i značajno većom populacijom. Centar moći je u Washingtonu, a financijski centru u Londonu i New Yorku, dok je vjerski centar u izraelskom dijelu Jeruzalema.

U ovoj fazi, pod izgovorom krize, pokušava se modernizirati postojeća “svjetska država” i ljudsko društvo podići na novu “kvalitativnu razinu”. Dakle, koliko god narode sebe smatrali slobodnima u svojim državnim oblicima, iza toga se krije proces širenja teritorija i provedba globalizacije na temeljima koji su udareni od strane zapadne elite.  Globalistička elita ne podnosi konkurenciju i najveća je prepreka stvaranju “svjetske države” ideja multipolarnog svijeta. Glavno pitanje je koje će mjesto ovoga ili onoga naroda biti u ovom povijesnom procesu.

Zapravo, svi moderni sukobi su dio pokušaja uspostave svjetske države u kojoj je vlast podijeljena na metropole i kolonije, potrošače i “donatore”, administratore i autsajdere. Status utjecajnih obitelji, koje žele uspostavu  nove “svjetske države”, čak i konkurencija među njima, provodi se u uvjetima formalnog konsenzusa.

Mnogo velikih carstava i imperijalnih naroda su davno nestali, a drugi se bore za preživljavanje. Glavni geopolitički trendovi su iransko i kinesko pitanje, jer ove zemlje posjeduju sve kvalitete društva koje svoj geopolitički utjecaj može ispoljavati prema van.

Od stanovništva Europe se prave “novi ljudi”, narodi koji će biti svjetionik demokracije u svijetu, ali se u tom procesu primjećuju brojni nedostaci, što je logično, jer je povijest pokazala da se u nekoliko desetljeća i silom ne može stvoriti nikakav “novi čovjek” ili “nadčovjek” kojeg je htio stvoriti “Treći Reich”. Svi pokušaji mijenjanja čovjekove prirode, koji su se uvijek pravdali višim ciljevima i stvaranjem univerzalne svjetske države, su propali, a prethodno su doveli do slabljenja i propadanja jakih država.

Stratezi posljednjeg pokušaja kojem svjedočimo žele uništiti i integritet Ruske Federacije, jer je za ostvarenje ovog cilja potreban njezin raspad, baš kao i kolaps Kine i Irana.

Podsjetimo da je nakon raspada Sovjetskog Saveza “svjetska država” Rusiju koristila isključivo kao teritorij “donatora”, državu za crpljenje njenih prirodnih resursa.

Ideološki i ekonomski ovisan teritorij u pravilu nestaje za vrijeme jedne generacije, poznatih “biblijskih 40 godina”.

U tom smislu, ako nastave voditi ovu politiku, međusobno posvađani i slabi u smislu “univerzalnih vrijednosti” zapadni narodi, iako okupljeni u NATO čine najveću vojnu silu, teško će svoju geopolitiku moći projicirati prema van i živjeti na štetu drugih naroda svijeta, kojima sve manje odgovara pozicija vazala i “donatora svjetske blagajne”.

Svi ovakvi pokušaji su u povijesti bili osuđeni na neuspjeh, iako su neka carstva trajala i “tisuću godina”.

Novi svjetski poredak i zašto je besmisleno predviđati njegovu pobjedu

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
39 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Aragorn
Gost
Aragorn
2 godine prije

svjetska drzava nikad nece moci zazivit kad bih milijone godina resetirali povijest zemlje. ljudski um je uvijek isti,iskvaren,pohlepan. malo je opcenito politicara koji zele svom narodu dobro. pa sve i da npr. USA dns okupira cijeli svijet,kad tad ce se globalisti izmedju sebe posvadjat,kada nemadnu vise koga drugog zavadit. mada,danas… Pročitaj više »

ZigAtman
Gost
ZigAtman
2 godine prije
Reply to  Aragorn

Sve pet, slazem se. Jedino nisam niti jednog politicara sa puskom vidio. Ali sam vidio sirotinju kako kazes kako puca i gura se na prve linije da jos lakse pogodi. Ako je i od sirotinje, previse je.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Babicu….lll rajh skupa sa Sovjetskim savezom…ide li to zajedno!!??
I naravno…gdje ti je Otomansko carstvo?

Aragorn
Gost
Aragorn
2 godine prije
Reply to  Siniša

Perzijsko takodje

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Siniša

OtoMANsko, iz naziva govori čije je, je treće najdugovječnije poslije Bizanta i Rima.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

“Islam je ujedinio stanovništvo na vjerskoj osnovi – islamskim zakonima, islamskoj tradiciji i tako dalje. Trenutno se odvija proces renesanse ove ideje kao geopolitičke strategije u novim povijesnim uvjetima”
Ne odvija se nikakva renesansa vec prevara ista kao isil.. Ne brkajte to s islamom..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Alen

Točno, odvija se “preporod”, ali je opisan u članku prije. ovo je općenito , da tako kažemo, “ljetni članak”, lako štivo, ali sa zajedničkim nazivnikom da “Novi svjetski poredak” s jednim centrom nije moguć. Nije esej, jerbo je nemoguće u deset redaka stavit povijest, recimo Arapskog kalifata. A Perzijsko carstvo… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Čitao sam ja tekstove Babića o islamu još na Advanceu, ovoje onako, malo s Wikipedije skinuto. Malo uokvireno da mislim, iako je to prilično optimistično, oće reć da Novi svjetski poredak s jednim centrom , jednom ideologijom (liberalno-zapadnom) nema šanse da opstane. Islam je alat za stratege onih “sukoba civilizacija”.… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije

LAKI, istina je, Osmansko Carstvo je bilo multietničko, poštivali su druge religije, kulture i narode. Pa te Židove prognane iz Španjolske 1492, najvećim dijelom su primili u tadašnjoj Osmanskoj (Turskoj) Imperiji, ali primila ih je i jedna pragmatična, pametna Presvijetla Republika Venecija. Neki od tih Židova došli su u Dalmaciju… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Alen

ALENE, izvan islamskog kulturno-civilizacijskog kruga, kome je islam uopće privlačan? Nije mi drago ovo napisati, ali je istina, islam je najodbojnija svjetska kultura. Evo svi smo svjedoci kako u Evropi raste islamofobija. Ne odobravam je, ali je posve razumijem. Pa pobogu i ja se uhvatim u mislima, šta će nama… Pročitaj više »

ZigAtman
Gost
ZigAtman
2 godine prije
Reply to  zlatan

Ja kad cujem rijec islam, najezim se iskreno.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  ZigAtman

ZIG ATMAN, iskreno ja se niti malo ne naježim na riječ islam. Ali mi ni najmanje nije ugodno kada čujem za bilo koje fundamentaliste, posebno vjerske,a posebno za islamske fundamentaliste. Jer islamski fundamentalisti su politički pokret.

Janoš
Gost
Janoš
2 godine prije

Ah, jedva čekam da Hrvatska uspostavi svoje veliko carstvo od Bruxeles-a do Istanbula. Onda će sva ova današnja Europska birokracija i njihovi premijeri dolaziti u Zagreb po upute što trebaju raditi i koje zakone provoditi. A mi ćemo biti velike face i nitko nam neće biti ravan. Čak će i… Pročitaj više »

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  Janoš

Ne. Ne. Srpsko-Hrvatsko carstvo. Thompson i Knindza na turneji od Vladivostoka do Cikaga. ??

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

Ja sam za globus Crne Gore?
Radi cigareta.

Marko S.
Gost
Marko S.
2 godine prije

Globalizam i Novi Svjetski poredak ima dvije silnice. Jedna je financijsko-ekonomski, predvođen Rotsildima i još 12-13 moćnih obitelji. Druga silnica su Takodje tuce i nekoliko individua koji su proizašli iz djela i nauke Islamskog Bratstva, koji na osnovu islamske ideologije jesu organizirali efikasan pokret vješto dirigiran (ne iz Egipta, Arabije,… Pročitaj više »

cicos
Gost
cicos
2 godine prije
Reply to  Marko S.

@Marko S.
‘oces reci da biramo, hocemo li biti opeljeseni ili osuneceni?

Musa Kesedzija
Gost
Musa Kesedzija
2 godine prije
Reply to  cicos

Mozda obadvoje.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije

Carstva , drzave , granice , religije,normalnom covjeku ne znace nista i egzistencijalno mu uopce nisu potrebne , nisu mu potrebne ni vlade ni predsjednici.Normalan covjek se ne obazire na te budalastine i kreira svoj zivot kako najbolje zna i umije. Politicari i popovi su stavili ovce u torove i… Pročitaj više »

Aragorn
Gost
Aragorn
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

naravno Žukov. politicari sluze da nas zavade,popovi da nas smirivaju,i oni skupa nas samo drze da nebi izisli na cestu i trazili pravdu,jer covik npr kad vidi Vucica i Kolindu,zapalio bi obe drzave,e sad dodes pratru sutra dan,on te filuje da im vjerujes i da se nadas,i tako mi svi… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Aragorn

ARAGORN, bravo-:), to za PRATRA. Iako u nekim dijelovima Dalm.Zagore za pratra kažu VRATAR, iako bi ipak trebali fratar. Daklem, kažem ja pop, a meni jedna ženskinja pilećeg mozga, inače te su ženskinje luđe glede vjerovanja popima, ona meni: nije pop, to je srpski. Hrvatski se kaže SVEĆENIIK. Ja ženskinji… Pročitaj više »

Aragorn
Gost
Aragorn
2 godine prije
Reply to  zlatan

bas to,inace u mom gradicu svi vicu pratar 🙂

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Aragorn

ARAGORN, tamo prema Drnišu kažu VRATAR, a prema Imotskom i dalje u zapadnu Ercegovinu, kažu PRATAR. Valjda od talijanskog PRATE, a to znači pop.
Kažem ja toj ženskinji koju sam spomenuo već, na ratištu puca top, a na oltaru misu drži pop.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije
Reply to  zlatan

дорогой zlatan imam jedno orginalnije ime za pratre , vratre , pope , svecenike , preosvestena lica , svestenike , fratre , hodze , brahmane , sve su ti to druze moj Bozji purani 🙂

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

ŽUKOVE, pa velika većina njih i jesu purani, imaju trbušine kao da su ukrali školski globus i nose ga skrivenog ispod onih halja. Mislim, nisu se napuhali od zraka, već od oblizivanja korita.

ZigAtman
Gost
ZigAtman
2 godine prije
Reply to  zlatan

Brahmane u ovoj tvojoj inace tocnoj prici nemaju veze nikakve. Pogledaj na netu sto znaci brahmana. U Hindu religiji uopce nemas popova niti crkava niti ceremonije niti svega onoga na cemu klasicna vjera inzistira. Hinduizam ubiti niti nije religija u klasivnom smislu. Oni svi su samo tragaci, odricatelji u potrazi… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  ZigAtman

ZIG ATMAN, to je točno u vezi hinduizma ili brahmanizma, kako li ga već nazivaju. Točno je da nema dogme, koliko se meni čini, samo zato jer hinduizam nije monoteizam. Možeš vjerovati u okviru hinduizma ili ne vjerovati, koga briga među hindusima u šta vjeruješ. No, ipak su svećenici kroz… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

daragoj GEORGIJ ŽUKOV, ja isto tako mislim iako sam realist. Jesam blagi anarhist, ali sam i realist. Slažem se da nam kojekakvi popi i političari nisu donijeli puno dobroga, iako neki i jesu, ali isto tako problem je u masama koja ima vjeruje. Mase su još i veći problem, sve… Pročitaj više »

Perica
Gost
Perica
2 godine prije

Kaže pisac da čak i hrišćanstvo nije uspelo sačuvati zapadno rimsko carstvo! Mnogo im pobornoka koji tvrde da je hrišćanstvo i uništilo to carstvo, ‘smekšalo’ ih nekako…svi znamo odakle potiče hrišćanstvo a znamo i da su zakleti neprijatelji Rima bili

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Perica

PERICA, prilično točno. Padom stare rimske civilizacije i usponom kršćanstva, sve civilizacijske tekovine dostignute u rimska vremena odoše dolje. Počev od spaljivanja Biblioteke u Aleksandriji i uništavanja kulturnih dobara i tekovina antike, pa do ne znam čega. Ubijanja onodobnih znanstvenika (Hipatija, kršćanska rulja je ogulila meso s nje do kostiju).… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  zlatan

Zlatane….Boga ti draga reci mi sta je tebe za Hriscanstvom ili Islamom?!??

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Siniša

SINIŠA, aiiiiii, bogareti draga, miloga, brte mili, ujs !!! Znaš li ovo prevesti na književni hrvatsko-srpsko-bošnjački jezik? Uh, zaboravio sam crnogorski sa onim mekim i tvrdim Ž i Š.

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  zlatan

Potpuno neverovatna stvar da nas je malo koji tako razmišljamo…možda nije ni pametno zboriti o tome, ne znam

benty20
Gost
benty20
2 godine prije

Odličan tekst!

Tapir
Gost
Tapir
2 godine prije

Paa, koliko ja pratim i znam nikada takozvani “Zapad” nije bio ujedinjeniji nego što je to sada…Ameri su napravili ogroman kokošinjac i u njega uterali sve kokoške koje samo klimaju glavom, odnosno, kljucaju.

Baba
Gost
Baba
2 godine prije
Reply to  Tapir

Da baš tako, Ujedinjene Zapadne Kokoške…a ti dostignuća, bravo…

oddball
Gost
oddball
2 godine prije

Nije baš najsretniji povijesni pregled, ima tu puno rupa u ovoj priči, ajde dobro Aco Makedonski, dosita su helenističku kulturu koristili kao temelj novoga svjetskoga poretka, stvar je jednostavno kratko trajala, Rim, to je već druga priča, upravo na temeljima te grčka civilizacije, prvo stvarni pokušaj globalizacije, ali kroz Pax… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Sva ova carstva su smišljena od istog tamnog oca koji ih je generirao da bi zemljanima puštali krv kao žrtvu njemu stvoru.

Jurišić maja
Gost
Jurišić maja
2 godine prije

ideja svjetske države ne poćiva na zajedničkom dobru svih na planetu već na supermaciji i eksploataciji slabijih od strane jačih i dokle je god tako nikada neće saživjeti

POVEZANE VIJESTI

Izbornik