Dok Izrael bombardira Pojas Gaze, Bahrein i Jordan jačaju savez s Tel Avivom

13 komentara

Glavni stožer izraelske vojske je jučer potvrdio kako je, nakon što je Hamas navodno ispalio 45 projektila na Izrael, proveo 25 zračnih udara na Pojas Gaze.

Vojska izraelskog režima je objavila da je jučer ujutro provela zračne udare na 25 pozicija palestinske skupine Hamas u Pojasu Gaze, nakon što su Palestinci, navodno, iz te enklave ispalili 45 projektila na Izrael.

Najnovija “razmjena vatre” se zbila u trenutku kada se računa da su duž linije razdvajanja s Pojasom Gaze izraelske snage proteklih mjeseci u masovni prosvjedima ubile najmanje 130 Palestinaca.

Za sada nema izvještaja o ranjenima s bilo koje strane, a na službenoj stranici izraelske vojske je objavljena jedna fotografija s razbijenim prozorom stana u jednoj zgradi i automobilskog stakla, za koje se navodi da su šteta od gelera Hamasovih projektila. Drugih dokaza da je Hamas zaista proveo napad nema.

Izraelski zrakoplovi su nakon ovog navodnog napada bombardirali 25 ciljeva, uključujući Hamasove vojne položaje, objavila je izraelska vojska.

Hamas, skupina koja je na vlasti u Pojasu Gaze, nije preuzela odgovornost za ispaljene projektile.

U Pojasu Gaze postoje manje skupine, poput Islamskog džihada, koje često djeluju nezavisno o Hamasu i ranije su ispaljivale rakete na Izrael.

Izrael je za ispaljivanje projektila optužila Hamas istaknuvši da je on “odgovoran za sve što se zbiva u Pojasu Gaze i stoga će snositi posljedice za namjerno teroriziranje izraelskih građana”.

Hamas
FOTO – “Dokaz” da je Hamas napao civilna područja Izraela i razlog za odmazdu

Bahrein i Jordan jačaju suradnju s Izraelom

U vrijeme odmazde Izraela protiv Palestinaca u Pojasu Gaze susjedne monarhije sve otvorenije staju na stranu Izraela.

Bahrein je još u svibnju službeno priopćio rekao kako Izrael zbog agresivnih akcija Irana u regiji ima pravo na samoobranu, a jučer je najavljena mogućnost uspostave punih diplomatskih odnosa zaljevske monarhije sa židovskom državom. Izraelski I24news je priopćio kako Ministarstvo vanjskih poslova Bahreina poriče izvješće i24NEWS

Uoči izvanredne službene posjete izraelskog izaslanstva Bahreinu kasnije ovog mjeseca, dužnosnik zaljevske monarhije je izjavio kako će iz Bahrein biti prva zaljevska država koja će uspostaviti diplomatske odnose s Izraelom.

“Bahrein ne gleda Izrael kao neprijatelja”, rekao je dužnosnik za I24News, dodajući kako zbližavanje naroda “neće proturječiti načelima Bahreinu”.

Bahreinsko Ministarstvo vanjskih poslova je kasnije opovrgnulo izvješće, ali će izraelska delegacija putovati u Bahrein kako bi prisustvovala sastanku odbora Svjetske baštine koju je za 24. lipnja zakazao UNESCO, potvrdio je izraelski ministar vanjskih poslova.

Izrael šalje poruku Rusiji
FOTO: Netanyahu

Izvori u Tel Avivu su za I24News rekli ida će u Bahrein putovati dva visokorangirana dužnosnika. Ova posjeta je navodno prvi put da izraelska delegacija službeno putuje u jednu od zemalja Perzijskog zaljeva s kojima Izrael nema diplomatske odnose.

Izrael navodi kako je sastanak organiziralo tijelo Ujedinjenih naroda i zemlja domaćin je dužna prihvatiti sve predstavnike zemalja članica UN-a, bez obzira na njihove bilateralne odnose.

Međutim, sugovornik i analitičar u studiju izraelskog kanala je rekao “kako su za Bahrein najvažnija stvar interesi zemlje”.

Iako Izrael i Bahrein nemaju službene diplomatske odnose, posljednjih nekoliko mjeseci je došlo do znakova zatopljavanja odnosa. Kao što smo rekli, prošlog mjeseca je bahreinski ministar vanjskih poslova Khalid bin Ahmed Al-Khalifa rekao da židovska država ima pravo na samoobranu, nakon što je sa sirijskog teritorija na položaje izraelske vojske na Golanu ispaljeno oko 20 projektila. Bahrein je za navodni napad optužio Iran i odgovor izraelske vojske nazvao “opravdanim”.

Američki rabin Marc Schneier, koji često putuje u zaljevske monarhije, rekao je da bi Bahrein mogao uspostaviti pune odnose s Izraelom u roku od dvije godine.

Za rabina Schneiera je bogata zaljevska monarhija s Izraelom dijeli duboku netrpeljivost prema Iranu i tvrdi kako se Bahrein pokazao kao vjerski tolerantna država, koja je, uz njega, ugostila nekoliko izaslanstava židovskih zajednica iz SAD-a i drugih zemalja.

Američki rabin Marc Schneier je prešutio krvoproliće u Manami i pogrom vladajuće dinastije nad šiitskom većinom u zemlji, kada je 2011. i 2012. u mirnim prosvjedima tražila veća prava i poboljšanje životnog standarda.

Vladajuća dinastija u Bahreinu je pozvala vojske zaljevskih monarhija koje je predvodila Saudijska Arabija, a koalicija je u krvi ugušila prosvjede vjerski tolerantnog Bahreina, kojom vlada sunitska dinastija na čelu s kraljem Hamadom ibn Isom Al-Kalifom.

Netanyahu posjetio kralja Abdullaha II u  Ammanu

Netanyahu i jordanski kralj Abdullah II
FOTO: Netanyahu i jordanski kralj Abdullah II

Danas su izraelski mediji potvrdili da je premijer Benjamin Netanyahu bio u tajnom posjetu jordanskom kralju Abdullahu II u Ammanu. Posjet je potvrđen tek nakon povratka Netanyahua u Izrael, piše Jerusalem Post.

Izraelski mediji su povezali tajni posjet s posjetom američkih diplomata, uključujući Jareda Kushnera, glavnog pomoćnika američkog predsjednika Donalda Trumpa i Jasona Greenblatta, američkog izaslanika za Bliski istok. Očekuje se da će američki diplomati posjetiti Izrael, Jordan, Egipat i Saudijsku Arabiju.

Izraelska televizija Channel10 je navela da je u pratnji premijera Netanyahua tijekom susreta s kraljom Abdullahom, bio i čelnik Mossada, Yossi Cohen.

Potvrđeno je kako se Jared Kushner sastao s kraljem Abdullahom i razgovarao o mirovnom procesu i statusu Jeruzalema. Bijela kuća je izjavila kako je svrha posjeta američkih dužnosnika regiji razgovarati o naporima Sjedinjenih Država da se obnove mirovni pregovori i raspravlja o pitanju upravo bombardiranog  Pojasa Gaze.

Tijekom proteklih devet godina se Netanyahu nekoliko puta sreo s jordanskim kraljem Abdullahom. Neki od posjeta su bili tajni, a drugi su službeno potvrđeni.

Aktualni sastanak se dogodio nekoliko mjeseci nakon što su Izrael i Jordan uspostavili odnose, koji su bili komplicirani zbog ubojstva izraelskog veleposlanstva u Ammanu prošle godine. Nakon devet mjeseci odsutnosti, Izrael je u travnju ove godine poslao novog veleposlanika u Amman.

Twitter – IDF / I24News / JPost

 

bliski istokHamasopojas Gaze
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dalmata
5 godine prije

I sta je novo?Imate trulu zgradu,u kojoj je smrdljiva kanalizacija,u koju isti taki stanari vrsu nuzdu.Iz svake wc skoljke trule cijevi se sa kata na kat spajau i cili izmet se skuplja u kanalizaciju.Triba li imat i dva zrna mozga pa shvatit di se cila ova kanalizacija skuplja?

bbbb
5 godine prije

Bobrokarapi su to, nemaju ti veze sa arapima.

Marko .S.
5 godine prije

Pa šta ima loše u tome sto zaljevske države grade prijateljstvo sa Izraelom?!? Trebale bi valjda biti kao Hamas koji se uporno drži originalne ideologije Muslimanske braće, (koji su ideološki začetnici modernog islamskog terorizma). To je taj mentalni zastoj koji ne dozvoljava islamskom umu da prevaziđene mržnju na Zidove i Izrael. Taj zastoj sprječava palestinske vodje, jednostavno nemaju hrabrosti za mir sa Izraelom, jer – sto će kazati arapski i islamski svijet. Zaljevske zemlje su našle načina da se riješe te mentalne blokada.
Kad je riječ o Bahrainu, treba naglasiti da Siitska većina biva poticana na nemire od Irana, koji javno prijeti uništenje Izraelu. Da Izrael tako nekome prijeti, cijeli svijet bi se digao protiv njih.

Alen
5 godine prije

Kada su oni koji upravljaju englezima.demontirali kalifat ,stvorili su ove moderne arapske drzave postavili im vodje i vladare i upravljaju s njima od tada…
Dobra stvar u svemu tome je sto se ne mogu sakrivati ,otkrivaju se javno jedna po jedna rusi se zavjera ogromnih gabarita…

palermo
5 godine prije

I dalje je na snazi agenda među-muslimanskog sukoba, koji gura sasvim “dobro”. Plus se i Rusi prave Englezi, pa eto problem je udaljenost Hezbollaha od OKUPIRANOG Golana. Nema da brinete u IzraHELLu – Putin će osobno nadgledati naoružava li se Hezbollah. Jer nije fer prema Uebermenschu, da mu i protivnik ima moderno naoružanje. Fer je tući snajperom na praćku. Ako ovako nastave i Rusi će postati nepoželjni Damasku u doglednom vremenu.

Makaki
5 godine prije

Marko.S daj mi 2 clanka gdje Iran prijeti Izraelu,a da nisu iz “demokratskih” medija. Usporedno s tim prebroji koliko puta je Izrael prijetio ne samo Iranu vec svima ostalima koji se ne slazu s njima.
Zamjeras Palestincima sto ne zele zavrsiti u rezervatima? Jer bas to Izrael namjerava s njima.
Ako ne vjerujes poprati malo Izraelske medije.
Lp

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI