fbpx

DW: Pet zabluda i mitova o “Sjevernom toku 2”

DW: Pet zabluda i mitova o "Sjevernom toku 2" 1

Polemika oko izgradnje plinovoda “Sjeverni tok 2” često previđa elementarne činjenice, što dovodi do mitova i zabluda. Zanimljivo je da o sudbini plinovoda puno više pišu njemački, a ne ruski mediji. Deutsche Welle je upravo objavio neke od mitova o rusko-njemačkom plinovodu.

Prva zabluda je da se izgradnja “Sjevernog toka 2” ne može zaustaviti. To je posljedica izmjena i dopuna Trećeg energetskog paketa kojeg je odobrila Europska unija, što znači da EU neće zaustaviti izgradnju plinovoda na zakonodavnoj razini, iako može ojačati zahtjeve za takvim scenarijem, piše Deutsche Welle.

Međutim, Deutsche Welle podsjeća da američki predsjednik Donald Trump teoretski može zaustaviti projekt. Ako Washington uvede sankcije za visoko specijalizirane tvrtke kao što su Allseas Group (Nizozemska / Švicarska) i Saipem (Italija), koje posjeduje potrebnu opremu i tehnologije za provedbu projekta, radovi će se zaustaviti. Naravno, Bijela kuća bi time izravno uvela sankcije svojim “saveznicima”, sa svim političkim posljedicama te odluke.

Drugi mit je da novi plinovod povećava ovisnost EU o Rusiji. Ovu izjavu koriste protivnici “Sjevernog toka 2”, ističući kako će nova tranzitna ruta kapaciteta 55 milijardi prostornih metara godišnje dovesti do značajnog povećanja isporuke ruskog plina Europi.

Ali to nije slučaj, vjeruje autor članka. Podsjetio je kako Moskva istovremeno gradi “Sjeverni tok 2” i “Turski tok” kako bi smanjila tranzit plina preko Ukrajine.

“To je, dakle, samo preraspodjela postojećih količina trenutnog ukrajinskog tranzita na dvije nove obilaznice, a ne povećanje ruskih isporuka. Značajan porast izvoza ruskog plina u EU se može dogoditi samo ako se zadrži postojeća razina tranzita kroz Ukrajinu, što mnogi u EU pokušavaju postići samo kako bi zaštitili interese Kijeva”, navodi DW.

Treća zabluda je da je plinovod namijenjen za isporuke sibirskog plina iz Rusije kroz Baltičko more izravno u Njemačku. Međutim, veličina, trasa i rezervirani kapacitet plinovoda EUGAL govori drugačije. Naime, krajnja točka “Sjevernog toka 2” je u blizini njemačkog grada Greifswalda, gdje će se njegove dvije linije povezati s dva plinovoda EUGAL  ukupnog kapaciteta 51 milijardu prostornih metara. Ovo plinovodi prolaze kroz istočnu Njemačku, od sjevera prema jugu, te završavaju u Češkoj. To znači da će oko 90% plina iz plinovoda “Sjeverni tok 2” u tranzitu proći kroz teritorij Njemačke.

Iz Češke će, najvjerojatnije, glavne količine plina otići u austrijski Baumgarten, gdje se nalazi plinsko čvorište, a odatle na jug, u Italiju, koja je jedan od najvećih kupaca ruskog plina u EU.

Četvrti mit, popularan i na ruskim društvenim mrežama, jest da će se Nijemci bez “Sjevernog toka 2” smrznuti.

Sjeverni tok 2 i njegovi nastavci kroz Njemačku

FOTO – Plinovod “Sjeverni tok 2” i njegovi nastavci kroz Njemačku i EU

Deutsche Welle podsjeća da se u Njemačkoj samo polovica stambenog prostora grije plinom. Od tih stanova se manje od polovice grije ruskim plinom, a ukupni udio Gazproma na njemačkom tržištu ne prelazi 40%.

“Dakle, manje od četvrtine njemačkih stanova i kuća ovisi o opskrbi Gazproma. U takvoj situaciji, ako se ne izgradi još jedan plinovod na Baltiku, ne se može govoriti o bilo kakvom “zamrzavanju Njemačke”, piše list.

Točnije bi bilo reći da će Nijemci i dalje dobivati plina iz Rusije onoliko koliko im treba, ali će iz “ljubavi” prema Kijevu ili Varšavi odustati od uloge ključne tranzitne zemlje i znatnog profita.

I peta zabluda je da novi plinovod proraditi do kraja 2019. godine.

Zapravo, do tog datuma će biti izgrađen podvodni dio projekta, a kod Greifswalda će biti izgrađen prijemni terminal. Istovremeno će polaganje plinovoda EUGAL biti dovršeno samo napola.

U službenom rasporedu je predviđeno da polaganje prve linije za Češku Republiku bude dovršeno do kraja 2019., a dovršenje cijelog projekta se predviđa do kraja 2020. godine. S obzirom na ove podatke, integrirani sustav “Sjeverni tok 2” i EUGAL će, pod najpovoljnijim uvjetima, punim kapacitetom proraditi do proljeća 2021. godine.

U smislu zakonodavnih okvira, izmjena i amandmana direktive EU o plinu, kojima se Berlin oštro protivi, predstavnici Vijeća EU i Europskog parlamenta su se dogovorili o spomenutim amandmanima i oni čekaju konačno odobrenje.

DW

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
23 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Šok
Gost
Šok
2 godine prije

pričam ti priču, gazda je onaj koji drži ventil za otvaranje i zatvaranje a to švabe hoće pošto-poto

Toso
Gost
Toso
2 godine prije
Reply to  Šok

Mislim da ST 2, financiraju Rusi u cjelini ili mozda gresim…

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Toso

Gazprom – najveća ruska tvrtka, najveći eksploatator zemnog plina na svijetu i jedna od najvećih tvrtki na svijetu. Većinski vlasnik je ruska vlada. tko je vlasnik ostatka tvrtke znajju bogatiji od mene,
uglavnom ukrajina je umislila da može biti šef na ventilu pa je dobila turski tok i sjeverni tok2
hoće li se švabe umisliti vidjet ćemo, ja mislim da hoće, veliki je to kolač

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Šok

Največi gubitnici su Ukrajinci, tako su popušili da se neće oporaviti sto godina, no, nije ni Hrvatska bolje prošla a to je tokaz da je mentalni sklop jednih i drugih isti, samo im vera nije ista, pa me to malo zbunjuje. Ameri sve hipnotizirali sa njihovim “jeftinim” LNGom, da, skoro sve. Njemacima svaka čast, oni znaju što je za njih bolje iako su pod okupacijom.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  Toso

Mislim da bi po pravilima u EU, ST 2 morala financirati Njemačka, pošto ne sme, da bude isti vlasnik i gasa i gasovoda…..

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije
Reply to  Toso

Ne, Sjeverni Tok financiraju poduzeća koja u projektu sudjeluju, i ta sa otprilike 10 milijarda eura do sada.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Sve nekako ali objašnjenje 4. mita je zabluda jer ne objašnjavaju kako da prevaziđu nedostatak 40% plina;”smrzavanje” je karikiranje jer nedostatak neće pogoditi samo stanovništvo koje se grije na plin, mora se neko žrtvovati a privredu sigurno neće žrtvovati, jer je plin nezamjenjiv u privredi, da se grije frtalj stanovništva tako da bi konačan broj “smrznutih” bio mnogo veći ili bi se snalazili kako ko zna da se ne bi smrzli.
Dakle….djete iz vrtića bi se zamislilo kamo li ovi “stručnjaci”.

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije

DW je dno dna, gori cak i od HTV-a( a to nije lako postici). Samo polovica domacinstava u D se grije na Ruski plin?! Gazprom drzi jedva 40% trzista u D?! Nevjerojatno! Zbog cega se radi NS i Turski tok ako ce se zadrzati postojeci tranzit plina kroz Ukrajinu?

bububu
Gost
bububu
2 godine prije
Reply to  Miki maus

zato da ih nitko vise ne moze ucjenjivati, kao sto se vec dogadalo sa samo jednom cijevi iz Rusije kroz Ukrajinu. I ti bi dozvolio da ti zila kucavica ovisi o ukrajinskim podguznim muhama? koje gluposti vi pisete

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije

Uvode se nove sankcije Rusiji zbog incidenta u Kerčkom tjesnacu, to je najnovija informacija. Naravno, EU uvodi sankcije pod pritiskom SAD- i to 18.02.2019.

bububu
Gost
bububu
2 godine prije
Reply to  m.ivanisevic

a istovremeno pise RT da je Njemacka povecala jos za 8% trgovinsku razmjenu sa Rusima

NSU
Gost
NSU
2 godine prije
Reply to  m.ivanisevic

Sankcije trpi samo CRO. Nezna gdje sa mandarinama!

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije
Reply to  NSU

Izvozit ih ukrajinskim fašistima na istočnom frontu. Da mandarinama isperu gorak okus poraza

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Neee, u tradiciji starorvackih branitelja, gađat će mandarinama neprijatelja a kad ovi shvate da imaju hrane na bacanje pobjeći će glavom bez obzira u stepe Mongolije.

Adriana
Gost
Adriana
2 godine prije

S obzirom na pretpostavljene potrebe za plinom u Europi, a iz raznih razloga potrošnja se uvećava, trebalo bi izgraditi i NS ili TS 3 i čak 4. Ruski interes i nije prekinuti protok plina kroz Ukrajinu sasvim, ako su Europljani baš navalili da tako bude, već prodavati plin na svojoj zapadnoj granici po tržišnoj cijeni, a kroz Ukrajinu neka ga tjera tko god hoće, te obnavlja, osigurava i održava dotrajalu plinsku mrežu. Rusi u to sigurno neće uložiti ni kopjejke. Gazprom tako ima svoju zaradu, a glavobolje probleme prepušta drugima sa zadovoljstvom. EU bi, naravno, da stvari ostanu kakve jesu, ali iz više razloga za Rusiju, Gazprom i svakog normalnog trgovca je to neprihvatljivo. Ima u EU plinskom business-u mjesta i za Amere i Arape, ali gramzljivci bi sve za se, nisu navikli dijeliti.

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  Adriana

Adriana, u tome i jeste stvar, Rusi ce prodavati plin na svojoj zapadnoj granici, pa tko voli, neka se nateze sa Ukrajinom, samo EU bi da to bude Rusija i dalje, ali nece ici. Nijemci su sebe rjesili, a ostali- kako im bude. Mislite da Nijemci kao distributeri plina nece ucjenjivati druge zemlje sa plinom? Jasno da Rusija nezeli izgubiti ni jedan dio trzista, ali fokus se seli u Kinu, Pakistan, Indiju, EU uskoro nece biti primarna za Rusiju kao do sada. Opcenito problem EU je da neshvaca da postaje periferija svijeta i da nemoze biti nikakav bitan faktor u svijetu, iako se uporno gura svugdje, bolje receno gmize iza US( glada di ce sta zgrabiti, kao hijene), bez obzira na svoje bogatstvo, bez jake vojske, a to nema, niti ce imati.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  Miki maus

Odličan komentar novonastalog multipolarnog svijeta, Miki maus…

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Miki maus

evropa će uvijek biti primarna za Rusiju ,
sada malo glumataju kao nije mi stalo i to će trajati neko vrijeme dok se evropa ne predomisli i okrene više rusiji, za to trebaju biti prvenstveno ispunjeni matreijalni uvjeti, dobra zarada.

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Šok

Nije problem svabama sracunati energetske potrebe. Znaju koliko dobijaju iz ekoloskih izvora, znaju koliko iz ostalih elektrana, i znaju koliko moraju uvoziti. Ne moraju uvoziti ruski plin, mogu preci na drva, ali i njih ce morati uvoziti iz Rusije kao sto im je Putin fino rekao prije nekoliko godina. I svabe su racunale i sracunale da im treba i ST3 ako uzmu u obzir rast potrosnje energije. Za sad to je projekat u pripremi, ali icice u realizaciju sigurno. Matematika ne trpi politicke improvizacije i prazne govore. Svabe znaju racunati. Sracunali su rast ruske proizvodnje, ali i rast azijske potrosnje. Vide planove za nove plinovode po Aziji i lako je sracunati koje godine nastupa manjak isporuka za Evropu. Sad nastoje da se osiguraju da za njih bude dovoljno plina, a ostalima sta pretekne. Ovo nije velika nauka vec osnovna matematika. Cak i Dodik zna toliko sracunati, pa je trcao u BG da moli Putina da rezervise dovoljno plina kad jednog dana budu napravljeni plinovodi. Na zalost u vecem dijelu Evrope matematicari su na nivou ukrajinskih koji su racunali da su nezamjenljivi i da ce moci ucjenjivati ruse sa cijenom i kolicinama plina. Zavrsice kao ukrajinci, i onda ce kukati. U… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  tihobl

Njemci su odavno shvatili koja im je najveća greška u psoljednjem velikom ratu, trebali su stati na Ruskoj granici, Ukrajina bi danas bila Njemačka pokrajina, plinovode bi kontrolirala njemačka oni bi bili glavni distributor za ostalu EU, sad se trude to nadoknaditi i dobro im ide.

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  Šok

Mazda za neke druge stvari, za energente i rude nece. Azija preuzima primat, vise placaju, a neseru kao Evropljani, puno je lakse sa njima raditi. To da je Evropa primarna za Rusiju pociva na pogresnoj pretpostavci da i Rusija pripada Evropi( geografski jednim djelom da, ali samo geografski) i(li) da tezi Evropi. Rusija je posebna civilizacija, i Evropa i Azija i nijedno od to dvoje, civilizacija za sebe.

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

Prvo: Deutsche Welle je mainstream medij iz goleme mreže duboke države. To je njemačka državna radio i tv postaja, za inozemstvo. Glavna urednica DW-a, je Ines Pohl, lezba, koja je ranije dugo godina bila urednica radikalno lijevih novina “Tageszeitung” (TAZ) iz Berlina, novina koje su glasilo stranke Zelenih. Ines Pohl je antiruski nastrojena. Drugo: Tko misli da Njemačka i Francuska, mogu “neovinso” sudjelovati u gradnji”Sjevernog toka” taj je naivniji od djeteta. Obe su države ciohazarske vazalske države i ne smiju prdnuti bez pitanja gospodara iz Washingtona. Taklođer tko misli da su Njemačka i Francuska nedavno kofol “nerzavisno” napravili neki organ za smaostalnu trgovinu sa Iranom, da zaobiđu američke sankcije protiv Irana, također je naivan. Bez pitanja duboke države, ni Njemačka ni Francuska ništa od toga ne bi smjeli samostalnmo činiti. Neki još ne shvataju glavnu karakteristiku ciohazarske mafije iz dubioke države,a ta je: biznis je na prvom mjestu! biznis je važnji od svega! Od politke, ideoklogije, nacija, vjera, granica i od ratova, i od ubijanja i od holokausta. Jer ciohazarski bankomafijaši su za vrijeme 2 sv. rata, vodili biznis sa Hiterom i nacistima, sve lijepo do 1945. i zato SAD i Briatanij nisu dirali Aušvic, koji je stalno radio skoro… Pročitaj više »

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije
Reply to  alan ford

To ti ispričao Agent broj 1? Točno je samo to o Ines Pohl i Deutsche Welle, sve ostalo je fantazija.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik