DW: Pet zabluda i mitova o “Sjevernom toku 2”

23 komentara

Polemika oko izgradnje plinovoda “Sjeverni tok 2” često previđa elementarne činjenice, što dovodi do mitova i zabluda. Zanimljivo je da o sudbini plinovoda puno više pišu njemački, a ne ruski mediji. Deutsche Welle je upravo objavio neke od mitova o rusko-njemačkom plinovodu.

Prva zabluda je da se izgradnja “Sjevernog toka 2” ne može zaustaviti. To je posljedica izmjena i dopuna Trećeg energetskog paketa kojeg je odobrila Europska unija, što znači da EU neće zaustaviti izgradnju plinovoda na zakonodavnoj razini, iako može ojačati zahtjeve za takvim scenarijem, piše Deutsche Welle.

Međutim, Deutsche Welle podsjeća da američki predsjednik Donald Trump teoretski može zaustaviti projekt. Ako Washington uvede sankcije za visoko specijalizirane tvrtke kao što su Allseas Group (Nizozemska / Švicarska) i Saipem (Italija), koje posjeduje potrebnu opremu i tehnologije za provedbu projekta, radovi će se zaustaviti. Naravno, Bijela kuća bi time izravno uvela sankcije svojim “saveznicima”, sa svim političkim posljedicama te odluke.

Drugi mit je da novi plinovod povećava ovisnost EU o Rusiji. Ovu izjavu koriste protivnici “Sjevernog toka 2”, ističući kako će nova tranzitna ruta kapaciteta 55 milijardi prostornih metara godišnje dovesti do značajnog povećanja isporuke ruskog plina Europi.

Ali to nije slučaj, vjeruje autor članka. Podsjetio je kako Moskva istovremeno gradi “Sjeverni tok 2” i “Turski tok” kako bi smanjila tranzit plina preko Ukrajine.

“To je, dakle, samo preraspodjela postojećih količina trenutnog ukrajinskog tranzita na dvije nove obilaznice, a ne povećanje ruskih isporuka. Značajan porast izvoza ruskog plina u EU se može dogoditi samo ako se zadrži postojeća razina tranzita kroz Ukrajinu, što mnogi u EU pokušavaju postići samo kako bi zaštitili interese Kijeva”, navodi DW.

Treća zabluda je da je plinovod namijenjen za isporuke sibirskog plina iz Rusije kroz Baltičko more izravno u Njemačku. Međutim, veličina, trasa i rezervirani kapacitet plinovoda EUGAL govori drugačije. Naime, krajnja točka “Sjevernog toka 2” je u blizini njemačkog grada Greifswalda, gdje će se njegove dvije linije povezati s dva plinovoda EUGAL  ukupnog kapaciteta 51 milijardu prostornih metara. Ovo plinovodi prolaze kroz istočnu Njemačku, od sjevera prema jugu, te završavaju u Češkoj. To znači da će oko 90% plina iz plinovoda “Sjeverni tok 2” u tranzitu proći kroz teritorij Njemačke.

Iz Češke će, najvjerojatnije, glavne količine plina otići u austrijski Baumgarten, gdje se nalazi plinsko čvorište, a odatle na jug, u Italiju, koja je jedan od najvećih kupaca ruskog plina u EU.

Četvrti mit, popularan i na ruskim društvenim mrežama, jest da će se Nijemci bez “Sjevernog toka 2” smrznuti.

Sjeverni tok 2 i njegovi nastavci kroz Njemačku
FOTO – Plinovod “Sjeverni tok 2” i njegovi nastavci kroz Njemačku i EU

Deutsche Welle podsjeća da se u Njemačkoj samo polovica stambenog prostora grije plinom. Od tih stanova se manje od polovice grije ruskim plinom, a ukupni udio Gazproma na njemačkom tržištu ne prelazi 40%.

“Dakle, manje od četvrtine njemačkih stanova i kuća ovisi o opskrbi Gazproma. U takvoj situaciji, ako se ne izgradi još jedan plinovod na Baltiku, ne se može govoriti o bilo kakvom “zamrzavanju Njemačke”, piše list.

Točnije bi bilo reći da će Nijemci i dalje dobivati plina iz Rusije onoliko koliko im treba, ali će iz “ljubavi” prema Kijevu ili Varšavi odustati od uloge ključne tranzitne zemlje i znatnog profita.

I peta zabluda je da novi plinovod proraditi do kraja 2019. godine.

Zapravo, do tog datuma će biti izgrađen podvodni dio projekta, a kod Greifswalda će biti izgrađen prijemni terminal. Istovremeno će polaganje plinovoda EUGAL biti dovršeno samo napola.

U službenom rasporedu je predviđeno da polaganje prve linije za Češku Republiku bude dovršeno do kraja 2019., a dovršenje cijelog projekta se predviđa do kraja 2020. godine. S obzirom na ove podatke, integrirani sustav “Sjeverni tok 2” i EUGAL će, pod najpovoljnijim uvjetima, punim kapacitetom proraditi do proljeća 2021. godine.

U smislu zakonodavnih okvira, izmjena i amandmana direktive EU o plinu, kojima se Berlin oštro protivi, predstavnici Vijeća EU i Europskog parlamenta su se dogovorili o spomenutim amandmanima i oni čekaju konačno odobrenje.

DW

EugalGaspromPlinSankcijeSjeverni tokSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šok
5 godine prije

pričam ti priču, gazda je onaj koji drži ventil za otvaranje i zatvaranje a to švabe hoće pošto-poto

Siniša
5 godine prije

Sve nekako ali objašnjenje 4. mita je zabluda jer ne objašnjavaju kako da prevaziđu nedostatak 40% plina;”smrzavanje” je karikiranje jer nedostatak neće pogoditi samo stanovništvo koje se grije na plin, mora se neko žrtvovati a privredu sigurno neće žrtvovati, jer je plin nezamjenjiv u privredi, da se grije frtalj stanovništva tako da bi konačan broj “smrznutih” bio mnogo veći ili bi se snalazili kako ko zna da se ne bi smrzli.
Dakle….djete iz vrtića bi se zamislilo kamo li ovi “stručnjaci”.

Miki maus
5 godine prije

DW je dno dna, gori cak i od HTV-a( a to nije lako postici). Samo polovica domacinstava u D se grije na Ruski plin?! Gazprom drzi jedva 40% trzista u D?! Nevjerojatno! Zbog cega se radi NS i Turski tok ako ce se zadrzati postojeci tranzit plina kroz Ukrajinu?

m.ivanisevic
5 godine prije

Uvode se nove sankcije Rusiji zbog incidenta u Kerčkom tjesnacu, to je najnovija informacija. Naravno, EU uvodi sankcije pod pritiskom SAD- i to 18.02.2019.

Adriana
5 godine prije

S obzirom na pretpostavljene potrebe za plinom u Europi, a iz raznih razloga potrošnja se uvećava, trebalo bi izgraditi i NS ili TS 3 i čak 4. Ruski interes i nije prekinuti protok plina kroz Ukrajinu sasvim, ako su Europljani baš navalili da tako bude, već prodavati plin na svojoj zapadnoj granici po tržišnoj cijeni, a kroz Ukrajinu neka ga tjera tko god hoće, te obnavlja, osigurava i održava dotrajalu plinsku mrežu. Rusi u to sigurno neće uložiti ni kopjejke. Gazprom tako ima svoju zaradu, a glavobolje probleme prepušta drugima sa zadovoljstvom. EU bi, naravno, da stvari ostanu kakve jesu, ali iz više razloga za Rusiju, Gazprom i svakog normalnog trgovca je to neprihvatljivo. Ima u EU plinskom business-u mjesta i za Amere i Arape, ali gramzljivci bi sve za se, nisu navikli dijeliti.

alan ford
5 godine prije

Prvo: Deutsche Welle je mainstream medij iz goleme mreže duboke države. To je njemačka državna radio i tv postaja, za inozemstvo. Glavna urednica DW-a, je Ines Pohl, lezba, koja je ranije dugo godina bila urednica radikalno lijevih novina “Tageszeitung” (TAZ) iz Berlina, novina koje su glasilo stranke Zelenih. Ines Pohl je antiruski nastrojena. Drugo: Tko misli da Njemačka i Francuska, mogu “neovinso” sudjelovati u gradnji”Sjevernog toka” taj je naivniji od djeteta. Obe su države ciohazarske vazalske države i ne smiju prdnuti bez pitanja gospodara iz Washingtona. Taklođer tko misli da su Njemačka i Francuska nedavno kofol “nerzavisno” napravili neki organ za smaostalnu trgovinu sa Iranom, da zaobiđu američke sankcije protiv Irana, također je naivan. Bez pitanja duboke države, ni Njemačka ni Francuska ništa od toga ne bi smjeli samostalnmo činiti. Neki još ne shvataju glavnu karakteristiku ciohazarske mafije iz dubioke države,a ta je: biznis je na prvom mjestu! biznis je… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI