EU postavlja “nuklearne” zalihe na ruskoj granici

Nuklearna opasnost - Oprema
25 komentara

Evropska komisija objavila je u utorak da će uspostaviti prvu stratešku rezervu opreme i zaliha, koja će biti dostupna svakoj članici EU kao odgovor na potencijalne hemijske ili nuklearne incidente. Zalihe će se nalaziti u Finskoj, nadomak baltičkih država.

Evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič rekao je da je sukob u Ukrajini “potvrdio potrebu” za stvaranjem zaliha, koje će “pružiti EU značajnu sigurnosnu mrežu koja će omogućiti brz i koordiniran odgovor na nivou EU”.

Ostava će uključivati ​​”kritične medicinske protivmjere”, prema EuroNewsu , uključujući “vakcine i antidote, medicinske uređaje i opremu za reagovanje na terenu” potrebne za odgovor na “biološke, radiološke i nuklearne nesreće”.

U teoriji, objekat bi trebao biti u mogućnosti da pošalje zalihe u roku od 12 sati nakon što pogođena članica prihvati ponudu pomoći EU. Brisel je odobrio 242 miliona evra (261 milion dolara) za finansiranje programa, sa ciljem da rezerva bude spremna za upotrebu do 2024. godine.

„Pojedine zemlje nemaju dovoljne kapacitete za mjerenje i stručne resurse da odgovore na radijacijske nesreće velikih razmjera“ , rekao je za EuroNews Karim Peltonen, direktor finske Uprave za radijacijsku i nuklearnu sigurnost.

Vlasti EU kažu da je njihov cilj osigurati da sposobnosti i timovi za reagovanje mogu biti raspoređeni bilo gdje na kontinentu. Iako lociranje skladišta u Finskoj – koja dijeli granicu od 1.300 kilometara s Rusijom – može izgledati zbunjujuće u tom kontekstu, finska ministrica unutrašnjih poslova Krista Mikkonen rekla je da će to omogućiti EU „da odgovori na različite vrste prijetnji, posebno u sjevernoj Evropi i Region Baltičkog mora.”

Dugo neutralna, Finska je postala članica EU 1995. godine, a prošle godine je podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u. Vlasti u Helsinkiju snažno su podržale Kijev u sukobu s Moskvom, uz Varšavu i baltičke države Estoniju, Latviju i Litvaniju.

Tvrdnje pojedinih zapadnih političara da je Rusija prijetila upotrebom nuklearnog oružja u Ukrajini Moskva je proglasila lažnim vijestima. Ruski predsjednik Vladimir Putin objasnio je da će Moskva koristiti samo atomsko oružje kao odgovor na upotrebu nuklearnog ili drugog oružja za masovno uništenje protiv Rusije ili njenih saveznika.

Međutim, ruske vlasti su podigle uzbunu zbog ponovnog ukrajinskog granatiranja nuklearne elektrane Zaporožje, pod ruskom kontrolom od prošlog marta, nazivajući to pokušajem ” nuklearne ucjene “. Iako su reaktori elektrane isključeni, udar na lokaciju za skladištenje istrošenog goriva mogao bi kontaminirati veliko područje. Kijev je optužio Rusiju da je granatirala objekat kako bi Ukrajina izgledala loše. Posmatrači Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koji su raspoređeni na to mjesto su snažno izbjegavali da imenuju krivca u svojim izvještajima.

Evropska KomisijarusijaStrateška Oprema
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Rusija je u glavi zapadne populacije bila sama definicija opasnosti, neprijatelja. Za tri decenije od kraja Hladnog rata uspela je da taj osećaj poništi ali se rezultati tog truda poništavaju i za još najviše godinu dana Rusija će na Zapadu biti omraženija od nacističke Nemačke.

Ziv je Geza
1 godina prije

Maske ,sprice i joda dajte amo, jer utjehe nema u rakiji.

Max
1 godina prije

Bojim se da nešto grdno spremaju i apeliram na savjest svih onih koji dobijiu zapovijed da takvo nešto učine.

nepoželjni
1 godina prije

Čim sam pročitao naslov posumnjao sam da mu tekst neće odgovarati. Radi se o “bubici” koja treba da u uhu nedovoljno pažljivog i “navijačkog” čitatelja izazove ciljanu reakciju u smislu – sada i Europa čačka medu sa gomilanjem nuklearnih zaliha na ruskoj granici (!) … a stavljanje riječi “nuklearne” u navodnike ne mijenja bitno smisao cilja kojeg se želi postići takvim naslovom. (ali može poslužiti kao eventualno opravdanje da nema loše namjere i da je čitatelj samo bio nepažljiv) …ali, kako vidimo radi se o pomoćnoj opremi i “lijekovima” koji bi poslužili u slučaju stvarne upotrebe atomskog ili biološkog oružja i to nikako ne može biti za osudu, jer bi takva oprema poslužila prvenstveno u slučaju nuklearno-biološke kontaminacije i u ovakvim okolnostima (po meni) je sasvim legitimna, pa čak i humana, jer bi u toj situaciji spasila mnoge nedužne živote. Šteta što i Logično nije otporno na takve, nepotrebne dvosmislene… Čitaj više »

Henrik8
1 godina prije

Laganje narodu da ima zaštite od radijacije, ….da lakše krene u provaliju. Nema. Lažna sigurnost i nada. Zamagljuju, muljaju.

goran
1 godina prije

samo vi gomilajte i u finskoj i u švedskoj,kad se rusi obračunaju sa ukrajinom sl države če biti na redu,a one su švedska,finska,litva,latvija,estonija i šečer na kraju poljska

Gnostic
1 godina prije

Nema nuklearnog rata jer nema potrebe za tim ali ima potrebe za biološkim a i puno je jeftinije.

tata mata
1 godina prije

ebte ,ovaj na slici ruzan ko hiber

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI