Europa je umorna – Francuska u sankcijama protiv Rusije traži prostor za “manevar”

sankcije
9 komentara

Ministar gospodarstva Francuske Bruno Le Maire se nada barem djelomičnom ukidanju ruskog embarga na uvoz hrane iz Europske unije.

“Prostor za manevar”

“100 posto smo odlučni držati se odluka donesenih na europskoj razini. Francuska je jedna od ključnih zemalja EU, ali mi ne podržavamo ovu odluku. Međutim, nema načina za zaobilaženje ovog političkog mehanizma. Ipak, čak i u okviru tog mehanizma postoji prostor za manevar, kojeg želimo koristiti u gospodarskoj suradnji s Rusijom”, rekao je francuski ministar u intervjuu za ruske Vedomosti.

Govoreći o tome, ministar Bruno Le Maire je podsjetio da je Ruska Federacija u prošlosti već uklonila dio ograničenja iz 2013. godine na proizvode iz Francuske, poput krumpira. Naglasio je kako je ta ruska mjera imala pozitivan učinak.

Le Maire je uvjeren da će suradnja s Francuskom pomoći Rusiji u kvalitativnom poboljšanju njezina poljoprivrednog sektora.

Međutim, ruski poljoprivrednici tvrde kako nikada nisu poslovali u boljim uvjetima i ostvarivali bolje rezultate i prihode kao od kada je na snazi embargo na uvoz hrane iz EU.

Bruno Le Maire je svjestan opasnosti pobune francuskih poljoprivrednika

Ruski politički i ekonomski analitičar Vladimir Soloveičik napominje da je izjava francuskog ministra gospodarstva očekivana posljedica zbog šteta koje europski poljoprivrednici trpe zbog ruskog embarga.

Europa, posebice Francuska, umorna je od sankcija koje su europski birokrati s Bruxellesom pod pritiskom američke administracije nametnuli 2014. godine. Zašto je francuski ministar to rekao? Jer za Francusku poljoprivreda igra važnu ulogu, ali je i važan politički čimbenik. Dopustite mi da vas podsjetim da je s prosvjedima francuskih poljoprivrednika prije dvadeset godina počeo svjetski antiglobalistički pokret. Sada u Francuskoj bjesni gospodarska kriza. Novi predsjednik Emmanuel Macron je dobio loše nasljeđe od svog prethodnika Hollandea i hitno treba popraviti situaciju”, rekao je Vladimir Soloveičik.

“Nije tajna da su rezultati prošlogodišnjih predsjedničkih i parlamentarnih izbora pokazali značajno nezadovoljstvo u francuskom biračkom tijelu, posebno u provincijama, selima i malim gradovima, prema diktatu Bruxellesa i europskih birokrata, kako u gospodarstvu tako i po pitanju imigrantske krize. Jasno je da je želja mnogih Francuza da se uspostave prijateljski odnosi s Rusijom, što je nemoguće bez ukidanja sankcija”, objasnio je Vladimir Soloveičik.

Prema stručnjaku, za francuske poljoprivrednike je rusko tržište zanimljivo i obećavajuće, veliko i unosno. Stoga je francuski ministar i prisiljen pokrenuti političke pregovore s ruskim vlastima, nadajući se da će uspjeti ostvariti djelomično ublažavanje ruskih protusankcija i tako pokazati da francuska vlada uzima u obzir javno mnijenje u zemlji, posebno među ruralnim stanovništvom.

“Što ministar Bruno Le Maire može dogovoriti s ruskim vlastima, reći će vrijeme. Očito je da Le Maire ne brine o političkim aspektima sankcija i nije se bojao da će pogriješiti u očima Washingtona i Bruxellesa, nego pokazuje prave namjere ministra koji je prisiljen na ovu uvertiru u obnovi suradnje s Rusijom pod pritiskom javnog mnijenja i okolnosti u zemlji. Ruska strana može koristiti izjave francuskog ministra za ozbiljno pregovaranje s vlastima ove zemlje, ali ne očekujem jednostrane ustupke od Moskve”, zaključio je Vladimir Soloveičik.

No, upravo ovih dana je časopis Politico obavio vijest da je Europska komisija u WTO podnijela tužbu protiv Rusije, od koje namjerava tražiti odštetu od 1,4 milijarde eura godišnje zbog ilegalnog embarga na uvoz svinjetine iz EU.

Ovaj će potez svakako otežati pregovore francuskom ministru, ali Pariz ima određenu težinu u europskoj birokraciji i mogući ustupci Rusije bi se mogli vezati i za ovu temu.

Naime, Europska komisija od Rusije traži 1,4 milijarde eura odštete zbog navodno ilegalne zabranu uvoza svinjetine, zbog čega su danski, njemački i nizozemski poljoprivrednici pretrpjeli “težak udarac”, što je ukupna vrijednosti izvoza svinjskog mesa iz EU u Rusiju 2013. godine, a taj bi se iznos za svaku “izgubljenu godinu” povećavao za 15%.

Opširnije: Zbog embarga na hranu EU od Rusije traži 1,4 milijardi eura godišnje

Bruno Le MaireSankcijeVladimir SoloveičikWTO
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
cool
6 godine prije

Ovo Ruse uopće ne treba brinuti; samo neka svoju pesticidnu poljoprivredu dovoljno ispucaju na svoju populaciju; to će biti drugi katastrofični udar koji se i događa bez obzira na sankcije; smanjenje populacije se događa u brzini vremena koja progresivno raste; uostalom – nisu ni potrebni ratovi, ovo je u suštini rat tihim sredstvima-

igi
6 godine prije

…neka svinjetinu prodaju svojim prijateljima na bliskom istoku.

Ana
6 godine prije

Europa nije umorna. Europa se raspada, mada vecina jos nije svjesna! Uskoro, kad trulez udari pravo u glupe, razmazene, slijepe i gluve njuske, uzalud svaki lelek i jauk!

bbbb
6 godine prije

Naravno, ako su rusi ludi sad će potrčati u zagrljaj nakon Mistrala. E sad što će uraditi Nosferatu to su mu ipak partneri.

Slagerpjevac
6 godine prije

A Mistrali? 🙂 (edit hehe tek sam sad vidio bbbb)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI