Filipini također odbacuju američke prijetnje sankcijama zbog kupnje ruskog oružja

Filipinska vojska
11 komentara

Filipinska vlada je u jučer istaknula kako, unatoč mogućim američkim sankcijama, Manila neće prestati kupovati oružje iz Rusije.

“Nedavno je bilo mnogo kritika u medijima zbog mogućih američkih sankcijama i očekivalo se da ćemo popustiti, ali mi ne odustajemo”, naglasio je ministar vanjskih poslova Filipina, Alan Peter Cayetano, tijekom sastanka s njegovim ruskim kolegom Sergejom Lavrovom u Singapuru.

Cayetano je dodao “kako će odluka njegove zemlje o kupnji oružja iz Rusije zapravo biti test za Filipine u ostvarivanju nezavisne vanjske politike zemlje”.

Filipinski državni vrh kaže kako treba kupiti novo oružje iz Rusije za borbu protiv terorističkih skupina koje su aktivne u nekoliko područja ove azijske države. Prema dogovorenim sporazumima, osim oružja, Rusija će Filipinima isporučiti poslati prijenosne protutenkovske sustave, raketne bacače i vojna vozila. Vlada u Manili također razmatra mogućnost kupnje ruskih oklopnih vozila, vojnih patrolnih automobila, podmornica i helikoptera.

Sjedinjene Države su brojnim zemljama zaprijetile sankcijama, ako ne prestanu kupovati rusko oružje.

Američki političari su pokušavali izvršiti pritisak na svog NATO saveznika Tursku i tražili da odustanu od planove nabave ruskih sustava protuzračne obrane S-400. No, ove prijetnje nisu urodile plodom i Turska je rekla kako je odluka o kupnji ruskih sustava konačna, bez obzira na američke prijetnje.

Washington je također upozorio i Indiju da ne kupuje ruske sustave S-400, jer bi ovaj posao u budućnosti SAD učinio manje atraktivnim partnerom New Delhija u opskrbi oružja i vojne tehnologije.

Indija također ne pridaje značaj američkim prijetnjama i The Indian Express 25. srpnja piše kako je New Delhi u završnoj fazi postizanja sporazuma s ruskom stranom.

New Delhi je jasno rekao da će nastaviti sa sporazumom koji je u “naprednoj fazi”.

s 400 triumf
FOTO: S-400

Indija će, uz Indoneziju i Vijetnam, vjerojatno biti izuzeta od američkih sankcija u vezi poslova s Rusijom, ali su u indijskoj vladi rekli kako će nastaviti raditi na sporazumu s Moskvom, koji je u “završnoj fazi”.

“Odricanje Washingtona od nametanja sankcija će stvoriti pogodniju atmosferu za raspravu u rujnu, kada će održati sastanak u formatu “2 + 2″ između indijskim i američkih ministara obrane i vanjskih poslova”, piše The Indian Express.

List prenosi da je američki kongresni odbor predložio izuzimanje Indije iz Zakona o suzbijanju američkih protivnika sankcijama (CAATSA), koji je najvećim dijelom usmjeren protiv onih zemalja koje posluju s ruskom obrambenom industrijom.

No, oda odluka traži da Indija ipak postupno smanji kupnju ruskog oružja i unaprijedi suradnju sa Sjedinjenim Državama.

U ovom obliku on omogućava Indiji kupnju ruske obrambene opreme i sustava S-400 i New Delhi je požurio da sklopi posao s Rusijom prije konačne odluke Washingtona.

New Delhi je poručio Washingtonu “kako slaba Indija u onakvom susjedstvu nije ni u interesu Sjedinjenih Država”. Izvori su za The Indian Express rekli da bi stavljanje Indije na listu sankcija oslabilo američku indo-pacifičku strategiju, posebice zbog uporne i proaktivne Kine u regiji.

New Delhi je također naglasio kako je SAD jedan od glavnih dobitnika indijske raznolikosti u nabavi obrambene opreme, a taj će se trend vjerojatno nastaviti, uz naznaku da su “SAD glavni indijski obrambeni partner”.

No, mnogi ove riječi vide i kao “pokušaj smirivanja” američkih vlasti, kako bi Indija ostvarila željeni cilj i nabavila ruske sustave S-400. Ovo je logično obrazloženje, obzirom na poznatu politiku New Delhija, koji ne želi ulaziti otvorene sukobe ni s Washingtonom.

Slučaj Filipina, Turske, Indije i drugih zemalja, među kojima su sada i Indonezija i Vijetnam, govori kako je sve više zemalja u svijetu koje ne zanimaju unilateralni američki zakoni, pa tako ni zakon CAATSA kojem je glavni cilj smanjiti ruski izvoz oružja.

NATOS-400SankcijeVijetnam
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ruska obrana
5 godine prije

Amerima hitno treba WWIII jer stvari ne idu baš najbolje po njih.

Idemo otvoriti kladionicu – što mislite s kojom zemljom će SAD najprije zaratiti? Rusijom? Kinom? Iranom? Sjevernom Korejom? Nešto deseto?

Snicla
5 godine prije

Amerikancima je glavni cilj povećati izvoz svog oružja. Ako je na uštrb Rusije utoliko bolje ali nije neophodno. Može i na štetu neke “savezničke” države samo onda se ide ipak ispotiha.

Nik
5 godine prije

jebote sta zemlje imaju love nebitno je li americko ili rusko mi kupimo migove otplacivat cemo ne znam koliko ostalo sve donacije toliko se vidi koliko smo u banani …

Spartak
5 godine prije

Jedan ratić srednje veličine mora pasti uskoro. Treba potrošiti streljivo, Tomahawke i ostalo. Da bi se proizvelo novo, dabome. pogoni vojno ind. kompleksa ne smiju stati. Pritišće se vazale da kupe još oružja, ali to ide presporo. Zato, troši, udri. žeži, opali gdje se može, samo nek se praši. Show must go!. To je alfa i omega postojanja usanske terorističke države oduvijek

Nestrpljivi
5 godine prije

Koliko ja vidim….amerima nije bitno tko si i što si sve dok direktno ili indirektno ne počneš dirati u dolar i njegovu vrijednost…po meni je to ahilova peta amerike i najjače oružje protiv njih….
I tko god obezvrjeđuje tu valutu, oni od te države rade babarogu….ili ako je dovoljno malena-vojno i ekonomski ju unište…a koliko vidim….vole svima upravljati iz sjene…
Ja smatram da običan američki puk nije niš kriv za njihovu ratnu politiku….no kako stvari stoje…ostatak svijeta ih počinje u svakom smislu mrziti zbog vanjske politike koju provode….zaista strašno

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI