Francuske službe su znale da je napadač iz Pariza bio “teroristička prijetnja”

Policija - Pariz
12 komentara

Prije nego su to učinile francuske službe i Ministarstvo unutarnjih poslova, jučer su se oglasili čelnik Čečenije Ramzan Kadirov i njegov ministar Džambulat Umarov, koji su izjavili kako je napadač koji je u subotu u Parizu ubio jednu osobu i ranio četiri, nakon čega je ubijen od strane policije, Hamzat Azimov, rođen u Čečeniji 1997. godine i da je dobio francusko državljanstvo u 2010.

Štoviše, Kadirov je izjavio kako čečenske službe imaju informacije da je Hamzat Azimov imao kontakte sa sigurnosnim i tajnim službama Francuske i da svu odgovornost za teroristički napad snose francuske vlasti.

Isto vjeruju i zastupnici francuske Republikanske stranke i Nacionalnog fronta kojeg vodi Marine Le Pen. Kako prenosi Le Figaro, za francusku desnicu je teroristički napad u Parizu na savjesti vlasti.

“Vijest o identitetu terorista koji je u srcu Pariza napao prolaznike nožem je izazvala zgražanje među političarima francuske desnice”, kaže Le Figaro.

Predstavnici Nacionalnog fronta terorističkim napad smatraju rezultatom neuspješne imigracijske politike aktualne i prijašnjih, a republikanci su optužili vladu za “neaktivnost i neodgovornost”.

Nakon početne šutnje su objavljene informacije o identitetu terorista koji je napao prolaznika u centru Pariza. Kako se ispostavilo, počinitelj terorističkog čina je rodom iz Čečenije, rođen 1997. godine, koji je dobio francusko državljanstvo 2010. i već je bio pod nadzorom sigurnosnih službi, označen kategorijom “S”. Naime, ovu oznaku dobivaju osobe koje prema francuskim vlastima predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti zemlje.

Le Figaro piše kako predstavnici Republikanske stranke i Nacionalnog fronta nakon svakog novog terorističkog napada ili prijetnje zahtijevaju od vlade da poduzmu oštre mjere prema osobama iz ove kategorije.

Predsjednik Republikanske stranke Laurent Wauquiez je jučer poručio vlastima i ministrima Emmanuela Macrona da požure s provedbom radnji koje je njegova stranka predložila prije nekoliko mjeseci i da vlada relevantne uredbe mora usvojiti što je prije moguće.

Wauquiez je zahtijevao od vlasti preventivnu izolaciju najopasnijih kategorija osoba, sustavno protjerivanje osoba kategorije “S” koje nemaju francusko državljanstvo, uvođenje kaznen odgovornosti za poticanje mržnje u Francuskoj, protjerivanje stranaca krivim za ovakva djela i uskraćivanje prava na povratak u Francusku islamističkih militanata koji su išli u Irak i Siriju.

Marine Le Pen - reakcija
FOTO: Marine Le Pen

“Ne poduzimajući ove razumne mjere za zaštitu Francuza od neumoljive prijetnje bilo bi ravno nerazumijevanju situacije i kaznenom djelovanju”, istaknuo je političar prije no što je izravno optužio francuskog predsjednika.

“Ovo sljepilo i ova neaktivnost, gospodine predsjedniče, predugo su trajali”, rekao je Laurent Wauquiez, vođa francuskih republikanaca.

“Emmanuel Macron odbija govoriti o osobama iz kategorije S i ponaša se apsolutno neodgovorno”, rekao je zamjenik predsjednika stranke, republikanac Julien Aubert.

Lydia Guirous, glasnogovornica republikanaca, iznijela je podatke francuskih obavještajnih službi i riječ je o vrlo malom broju ljudi koji bi bilo obuhvaćeni ovim restriktivnim mjerama.

Od ukupno oko 15000 osoba iz kategorije “S”, radikalnih islamista je 4000. Ne možemo im ništa sve dok ne počine napad ili neku drugu akciju! Najopasnije osobe moraju biti preventivno internirane”, rekla je Lydia Guirous, što je jedan od prijedloga Laurenta Wauquieza.

“Zakon se mora mijenjati kako bi mogli jamčiti sigurnost našim sugrađanima. Ovo je temeljno pravilo života u društvu”, potvrdio je njezin stranački kolega, gradonačelnik Chalon-sur-Saone Gilles Platret.

“Mi smo u ratu. Naš pravni arsenal nije dovoljan”, izjavila je jučer visoka dužnosnica Republikanske stranke Virginie Calmels.

Osim činjence da je Hamzat Azimov pripadao terorističkoj kategoriji “S”, predstavnici Nacionalnog fronta su zabrinuti činjenicom da je kao takav 2010. dobio francusko državljanstvo.

“Sada čekamo informacije o glavnoj stvari i kroz koju je terorističku islamističku mrežu njegova obitelj došla na naš teritorij “, napisala je na Twitteru  predsjednica stranke Marin Le Pen.

Još jedan član Nacionalni fronta, Gilbert Collard, govoreći za CNEWS je napomenuo “kako je nemoguće istovremeno nastojati kontrolirati razinu terorizma i otvoriti mu vrata za ulazak u zemlju”.

“Potrebna je politika koja će ograničiti imigracije i kontrola nad migracijskim tokovima”, smatra Collard.

Marine Le Pen je oštro kritizirala i  francuskog ministra unutarnjih poslova Gérarda Collomba jer je incident nazvao “napadom”, a ne “terorističkim djelom” .

“Za što nam treba ministar unutarnjih poslova, ako nakon svakog terorističkog čina mrmlja patetične prazne fraze?”, rekla je čelnica Nacionalnog fronta.

Podržao ju je zamjenik na čelu stranke Nicolas Bay.

Emmanuel Macron
FOTO: Emmanuel Macron

“Francuska si ne može priuštiti da joj posao ministra unutarnjih poslova bude ograničen na ulogu bespomoćnog komentatora”, rekao je političar.

“Koliko mrtvih još treba da naši lideri shvati da nam neprijatelji nisu bili Sadam i Gaddafi, ni sada Assad?”

Podsjetimo kako se nakon napada 2015. u Francuskoj vodi polemika koliko “represije” treba primijeniti u preventivnom suzbijanju terorizma.

Tada je gradonačelnik Chartresa, Jean-Pierre Gorges, rekao: “Francuska se dokazala kao zemlja ljudskih prava, ali ovaj užas jasno pokazuje da naši lideri, osim u svojim govorima, nisu sposobni jamčiti sigurnost Francuzima u vlastitoj zemlji. Teroristi su, kao i oni u siječnju, govorili tečnim francuskim. Oni su bili Francuzi, barem neki od njih. Problem, dakle, leži ovdje. Svatko to zna, samo ne političari koji još uvijek raspravljaju i vode ideološke sporove. Jedan terorista je imao sirijsku putovnicu, a u Grčkoj je registriran “migrant” ili “izbjeglica”. Sad će se o tome raspravljati, ali ne o tome da ne možemo kontrolirati niti tisuće francuskih radikaliziranih državljana.

Što je dobro u tome da mi idemo bacati bombe po Siriji? To je skupo, a štiti li nas uopće? Sasvim suprotno, jer time imamo manje novca za unutarnju borbu, što uzrokuje odmazdu naših protivnika. Zapitajte se zašto su prvo odlučili udariti na francuski teritorij?  Ipak su naši lideri nakon Sadama Husseina i nakon Gaddafija kao glavnog neprijatelja označili Bashara Al-Assada i to bez ikakvih dokaza. Isti lideri, nakon što su podržali pokolje u inozemstvu, nisu bili sposobni zaštiti naš narod. Ideja Europe umire ubrzanim tempom zbog svojih pogrešaka. Do kada? Koliko će im smrti još trebati da to razumiju?”

Za teroristički napad u Parizu Ramzan Kadirov optužuje francusku vladu

 

Džambulat UmarovHamzat AzimovISILIslamska državaKalifatRamzan KadirovTeroristički napad
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Globalista
5 godine prije

Podmetnuli tog jadnika a sami organizirali ili neka druga služba organizovala,radi odredjenog cilja.Nikad novináři nenapisu točnu informaciju jer sví mediji su pod kontrolom.

Neko ime
5 godine prije

Da su ih oznacili sifrom S-400, mozda bi ozbiljnije pristupili problematici

Ivan
5 godine prije

Ako se Francuzi ubrzo ne probude, imace situaciju kakvu imaju Englezi u Londonu a i gore. Dok politicari vode nekakve ” filozofske ” rasprave, veliki broj migranata ce sebi birati predstavnike u parlamentu a nakon toga i voditi politiku kakva im god padne na pamet i donositi zakone od kojih ce sve boleti glava. Nije Kaligula bez razloga proglasio svog konja za senatora, samo je hteo pokazati da i konj ima vise pameti od mnogih, kako ondasnjih tako i danasnjih politicara.

Laki Topalović
5 godine prije

Dakle, pravna država ne može djelovati dok on misli kako misli , nego smo kad pobije ljude. Bravo. Eno, bili su izbori u Iraku i likvidiarana je jedna skupina u Kirkuku, ako se ne varam, prije nego su došli do mjesta gdje su trebali napasti. Iračani postali bolji od Francuza. Prvo pucaju, onda pitaju dokumente i misli li netko provesti napad. Ispostavilo se da nisu pogriješili.

eu kolonija
5 godine prije

francuska se mora više posvetiti borbi za francuske nacionalne interese a ne ovome što macron radi u siriji u borbi za američke nacionalne interese i zato ću reći samo ovo

vive la frace, vive la liberation, vive la front national, vive la marin le pen

ps. francuska se mora više ugledati na hrvatsku u borbi za hrvatske nacionalne interese i koja kategorički odbacuje služiti američkim nacionalnim interesima jer se hrvatska iščupala iz komunističke diktature i sada odbacuje sve vidove diktature pa bila ona i američka. samo sam se malo šalio

Ana
5 godine prije

Francuske vlasti ulazu ogromne napore u borbi protiv islamoterorizma!!! Zar nisu poveli sitragu, protiv te zatrazili zatvaranje korisnickih racuna i Twittera od Defend Europe?

Riddick
5 godine prije
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI