General J. Votel: “Rusi nam smetaju da dominiramo nebom šireg Bliskog istoka”

F-22
54 komentara

Povećanje broja ruskih sustava proturaketne obrane zraka u Siriji prijeti američkoj sposobnosti da dominira zračnim prostorom u regiji, rekao je čelnik američkog Središnjeg zapovjedništva (CentCom), general Joseph Votel, govoreći na ročištu pred Odborom za oružane snage američkog Senata.

CentCom je operativna zona odgovornosti koja uključuje Bliski istok, istočnu Afriku i središnju Aziju.

“Rusija je prisutnost u Siriji iskoristila da postane redoviti akter u regiji, a Kremlj koristi sirijski sukob kako bi testirao nova oružja i taktike, često s malo obzira za kolateralnu štetu ili civilne žrtve. Povećanje broja ruskih protuzračnih sustava u regiji prijeti našem pristupu i mogućnosti dominacije u zračnom prostoru”, rekao je američki general.

General Joseph Votel smatra “kako na diplomatskom planu Moskva igra ulogu piromana i vatrogasca, da rasplamsava sukob u Siriji između sirijskog režima, kurdskih jedinica i Turske, a potom tvrdi da djeluje kao arbitar u rješavanju sporova”.

Prema Votelu, SAD se “moraju natjecati s Rusijom i Kinom, koje se također natječu za pristup i utjecaj u ovoj regiji”.

NATO Zone odgovornosti
FOTO: zona odgovornosti CentComa predstavljena žutom bojom

General Joseph Votel nije ni jednom riječju spomenuo prema kojem to regionalnom sporazumu ili odluci Ujedinjenih naroda SAD imaju ekskluzivno pravo na Bliski istok, istočnu Afriku i središnju Aziju.

Votel vjeruje da se Rusija, zajedno s Iranom i Kinom, sve više natječe s američkim saveznicima u obrambenim, političkim i vojnim sferama.

U pomorskoj bazi u Tartus su 2016. bile raspoređene baterije ruskog protuzračnog raketnog sustava S-300, koji pokriva većinu baza i ruskih brodova u obalama Sirije. Krajem studenog 2015. godine je u Siriji raspoređen najnoviji raketni sustav protuzračne obrane S-400, što se dogodilo nakon incidenta s ruskim bombarderom Su-24, kojeg je srušio turski borbeni zrakoplov F-16.

S-400 - Turska
FOTO: Ilustracija, položaj S-400

Od niskih letećih objekata se ruski vojni objekti pokrivaju kompleksima “Pancir”. Osim toga, sustav zaštite ruskih objekata obuhvaća i komplekse “Bastion”, koji mogu gađati pomorske i kopnene ciljeve u rasponu od 350 do 450 kilometara. Također, uz rusku pomoć su obnovljeni sirijski sustavi S-200, koji dodatno podupiru sustav zaštite ruskih točaka na istoku Sirije.

U studenom 2017. godine je predsjednik Odbora za obranu i sigurnost Vijeća Federacije, Viktor Bondarev, rekao da sustavi S-400 ostaju u ruskim bazama u Tartus i Hmeymim i nakon povlačenja zrakoplovnih snaga iz Sirije.

 

General Joseph VotelNATOS-300S-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Branko
6 godine prije

Putin treba prodati Assadu s400 i dati odriješene ruke da djeluje. Ovako Ameri znaju da je Putin previše pasivan i strpljiv i ići će krajnjih granica njegovog strpljenja.

Sunseeker
6 godine prije

Paranoja zavladala…..

Našili
6 godine prije

Rusija upravlja i sirijskom pvo

shumadinac
6 godine prije

“Povećanje broja ruskih protuzračnih sustava u regiji prijeti našem pristupu i mogućnosti dominacije u zračnom prostoru” Sirije ali i Rusije, posebno Moskve sa okolinom.

nekoime
6 godine prije

Kako se samo usuđuju negirati Američko sveto pravo na vladanje svijetom?

kladionicar
6 godine prije

U Siriji Rusi, dali Amerima po “pussy”.

Petar Veliki
6 godine prije

Kako samo lepo po delovima spakiraše ceo svet na mapi. Ko pravi vladari sveta. Jedino ova Rusija stalno nešto smeta. Nikako da se mirno integriše u zapadnu imperiju. 🙂

EU dismr
6 godine prije

C,c,c, baš su nepristojni ovi Rusi, sa svim tim radarima, raketama, nema mjesta ni dron u miru parkirat’ ..c,c,c ….

Igor 2104
6 godine prije

Od kada je srusen onaj F 16, teroristicka drzava Izrael nije vise podigla ni jedan avion.Strah i panika medju farisejima,jer oni znaju da ubijaju samo iz vazduha a na zemlji samo one koji imaju kamenje u rukama.

Kažun
6 godine prije

P.S. IMBEX
Amerikanci zaprijetili akcijom u Siriji zbog Gute, Rusi kažu da će uzvratiti napad
http://www.index.hr/vijesti/clanak/amerikanci-zaprijetili-akcijom-u-siriji-zbog-gute-rusi-kazu-da-ce-uzvratiti-napad/1031961.aspx

onaj najgl.......veći Dalton
6 godine prije

Zanimljivo da Antarktik ne pokriva nikakav US……COM. Ja bleso mislim da je to sigurno zbog međunarodnih ugovora. Koji se poštuje kao i svi drugi međunarodni ugovori u svijetu. General Vogel važi za jednog od nekoliko Top US generala. E sad, koliko je Top……. Ima dosta neozbiljnih komentara o Izraelu. Izraelski IDF nije svemoguć, ali je izvanredan ratni stroj, a zrakoplovstvo mu je elita. Izraelci vrlo pomno analiziraju nedavne događaje i vrlo su fleksibilni u izvođenju promjena u taktici, a i u modifikacijama tehnike. Izrael ima možda i najbolju PRO i PZO obranu na svijetu. Sada će se uspravjti na zadnje noge svi kojima Izrael nije po volji da to nije istina i da su tu Rusi nenadmašni. To je velikim dijelom istina, ali je istina i da je Rusija ogromna zemlja i da nije moguće pokriti sav teritorij, nego prvo najvažnije koridore, komplekse, centre itd. Izrael, kao mala zemlja, pokrio… Čitaj više »

GoranZemun
6 godine prije

Rusi konstantno zgusnjavaju PVO i PRO. A ako su napravili tehnoloske prodore, ko zna kakve igracke tek stizu. U pitanju je samo vreme, koje izgleda radi za Ruse. Zato i ovolika nervoza.

cool
6 godine prije

“Grmeći štapići” su tu; mudro čekaju jer frekvencije su glavni faktor otkrivanja svakog PZO-a i njegove funkcije, sve ostalo je “poznato” ili nepoznato? Tko želi ispitati neka dođe?, sve ostalo će biti povijest.

Zadranin
6 godine prije

Ameri, aj ne serite. Ko vama daje za pravo da išta radite na Bliskom Istoku. Gamad jedna kriminalna.

Pljuc.

zgvaca
6 godine prije

Sta se Ameri bune da nemogu nesmetano da lete Bliskin Istokon cini mi se smjesnin. Ali da mogu iznad nasih glava da lete bez imalo straha to me dovodi do ocaja. Koji smo Vazali postali.

Komunista
6 godine prije

Rusi su do sada bili jako strpljivi. Kako god to nama normalnima smetalo, to je ispravan put. Vrlo vrlo mudro postupaju. I tjeraju po svome.
A doći će dan, kada će ruski S-400 obarati sve tuđe što leti po sirijskom nebu.
Dok se još malo počisti teritorija Sirije i dok se malo konsolidira situacija.

1.komentar
6 godine prije

Primetna koncentracija frontalnog napada detaljno tempirana pred predsednicke izbore u Rusiji i svetsko prvenstvo u fudbalu.Nista ne treba da iznenadi.Pripremaju provokacije u Siriji, a u Ukrajini kao da vlada medijsko zatisje pred buru.Uz to, propaganda, tj satanizacija Rusije i njene vlasti dostize vrhunac.Ruske sluzbe ponovo su na ispitu.

nbava kua
6 godine prije

Domet radara 350-400km??Kako se eletromagnetski valovi krecu kroz prostor?Pravocrtno ili pod utjecajem gravitacije prate zemljinu povrsinu?Neka mi obrazovani ljudi tu na portalu objasne.Hvala.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI