fbpx

“Genij” Elona Muska i kako sam sebi upropastiti osiguranu budućnost

Elon Musk

Kako prenosi The New York Times, Elon Musk je u dogovoru s regulatornim agencijama pristao odstupiti s mjesta predsjednika uprave kompanije “Tesla” i platiti novčanu kaznu zbog objava na Twitteru u kojima je izjavio kako razmišlja o povlačenju dionica tvrtke s burze. No ostaje izvršni direktor tvrtke.

Prema nagodbi Elon Musk će u roku od 45 dana morati odstupiti s mjesta predsjednika uprave “Tesle” na tri godine i platiti kaznu od 20 milijuna dolara. Do tužbe je došlo zbog objava na Twitteru u kojima je početkom kolovoza objavio da razmišlja o povlačenju “Teslinih” dionica s burze, da investitori podupiru taj plan i da je financiranje osigurano.

Američka Komisija za vrijednosne papire i burzu ga je tužila Saveznom sudu Manhattana, navodeći da su objave na Twitteru bile lažne i obmanjujuće, te da Musk o takvoj transakciji nikada nije razgovarao s nijednim financijerom.

“Mask Froud”, ili “Muskova prijevara”, ključni su naslovi američkih novina ovih dana.

Komisija za vrijednosne papire i burzu optužila je direktora tvrtke “Tesla” Elona Muska za prijevaru ili, doslovno, “za obmanjivanje investitora s lažnim javnim izjavama, čime ih je doveo u zabludu i uzrokovao potencijalnu i stvarnu štetu”.

musk tesla

FOTO – Jedna od ključnih objava na Twitteru Elona Muska

“Razmišljam o tome da tvrtka “Tesla” bude privatna, kupnjom dionica od 420 dolara za svaku. Financiranje je dostupno”, stoji u ovoj objavi.

“Privatno” bi značilo pretvoriti “Teslu” iz otvorenog dioničkog društva s plasmanom dionica na burzi u zatvorenu “obiteljsku” tvrtku. Štoviše, s otkupom dionica po cijeni jedan i pol puta većoj od trenutne tržišne cijene, što je uzrokovalo nepotreban i neopravdan kaos.

Problem je što je Twitter Elona Muska proglašen službenim izvorom informacija tvrtke “Tesla”.

Komisija tereti Muska kako je znao da su njegove izjave lažne ili pogrešne. Zapravo se nije ni raspravljalo, a još manje potvrdilo kakve su ključne odredbe ugovora, uključujući cijenu.

To jest, “gospodin Mask je znao da su njegove riječi laž i pogreška”, te da nikada nije ni raspravljao o ključnim uvjetima takvog posla s potencijalnim izvorom financiranja, uključujući cijenu”.

Elon Musk je, naravno, odgovorio da se “ne osjeća krivim” i puno toga, što nije vrijedno pozornosti. Regulatorna komisija je rekla da su njegove akcije

Neopravdane, ali je “gospodin” Elon Musk “duboko razočaran”.

“Te nepravedne akcije Komisije za vrijednosne papire, koja me tužila, razočarale su me, jer sam uvijek djelovao u interesu istine, transparentnosti i investitora”, rekao je Musk.

Ali, čak su i članovi odbora kompanije Tesla u svjedočenju rekli da su obmanuti. Štoviše, u kolovozu se odbor službeno obratio Musk porukom: “Stop tweeting!”

Regulatorna komisija je tada već uspjela ispitati članove odbora i svi su jednoglasno potvrdili da je Musk s njima bio u “neprestanom sukobu”. Naime, većina njih je mislila da su dionice tvrtke precijenjene i očekivali su smanjenje njihove tržišne vrijednosti, a neki čak i krah na burzi, no Musk je svojim neutemeljenim izjavama nastavio puhati mjehur.

tesla akcije pad

FOTO – Pad “Teslinih” dionica 28. rujna

Štoviše, skandalozna izjava o “privatnoj tvrtki” je objavljena bez razgovora s upravom tvrtke, što općenito daje utisak da je Elon Musk kompletni idiot, jer on jednostavno nema ovlasti da samostalno donosi takve odluke.

Međutim, prema dostupnim informacijama, Komisija za vrijednosne papire je istražila aktivnosti Muska prije skandalozne objave na Twitteru. Savezni tužitelji u Kaliforniji su također izjavili da istražuju aktivnosti Muska.

Zbog njegovih akcija i ponašanja, kao što je pušenje marihuane u eteru jedne emisije, što je podijelilo Ameriku, dionice “Tesle”, kojima se na vrhuncu trgovalo po cijeni od 387,46 dolara, nedavno su pale za više od 30%. Konkretno, nakon pojave službene izjave Komisije za vrijednosne papire, dionice su u nekoliko sati pale za više od 13 %.

Sada je Komisija za vrijednosne papire i burzu odredila da se dionicama “Tesle” javno trguje, a za Elon Muska se, između ostalog, traži trajna zabrana obnašanja viših položaja u javnim trgovačkim tvrtkama.

Zbogom velikim planovima za održavanjem međuplanetarnog šahovskog turnira, “SpaceX”, “PowerWall” i ostalim hipsterskim budalaštinama. Zahvaljujući njegovoj ”inteligenciji” i ”darovitosti”, što reći? Elon Musk, dobrodošao među ”kokuze”, iako ne baš u bukvalnom smislu te riječi, ali za američku ”elitu” zasigurno.

Tesla doslovno “prži” novac ulagača, a ne daje profit

*Kokuz – žargon BiH / Riječ ”kokuz” se koristi za opisivanje osobe koja trenutno nije baš u najboljoj financijskoj situaciji ili kada uopće nema novca.

The New York Times

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
64 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Stanislav
Member
2 godine prije

Ovo je glupost od članka. Čovjek ima oko 20mlrd dolara u teslinim dionicama. SpaceX vrijedi oko 30mlrd, i on je većinski vlasnik. Kokuz? Ne baš. Uostalom ostaje CEO i za 3 godine opet može biti predsjednik uprave.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Primjerenije bi bilo među “izopćenike”, jer će većina u njega neće imati povjerenja, a ovo s kapitalom je upitno. Koliko što vrijedi. Dionice Twittera su bile napuhane 7 X od prave vrijednosti, na primjer. S ovim je defitivno ušao u klub budala.

Vlado Banja Luka
Gost
Vlado Banja Luka
2 godine prije

SpaceX je najobicnija prevara, kao i NASA. Sve njihove price o odlasku na Mjesec i Mars su laz i crtani film. Ako vjerujes da su lansirali onaj crveni automobil Tesla u duboki svemir, onda imam jedan most da ti prodam…

Marko V.
Gost
Marko V.
2 godine prije

Kako gosp Vlado Banja Luka dokazujete da nisu lansirali i da je prevara?
Mislite da nakon sto je gosp Musk prodao svoj dio PayPala za 165 milijuna $ da se odlučio na prevaru tako da ide osnovati automobilsku kompaniju i aerospace kompaniju? Ipak mislim ako se ide u smjeru neke prevare da postoje puno jednostavniji načini, i na kraju krajeva, zasto bi isao u ikakvu prevaru ako je zaradio čistih 165 milijuna $ 😉

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije

Marko V Sve šta je bilo na tv nije dokaz. Lansiranje nije nužno prevara, ali ko zna di je ta raketa odletila . . . Musk prodaje turistima put oko Miseca bez iskrcavanja na Misec šta je nonsens, promisli koliko triba letit do tamo, a onda ne iskrcat se . . . jasno da se javlja sumnja di, kako, zašto . . . i kako će neko uopće znat da je bija oko miseca, ako mu je jedini dokaz kad se vrati vijest na televiziji . . . šta se može i vidit kad ideš oko miseca i budeš sa navodne njegove tamne strane, ako se ne vidi samo crno . . .
I uvik se pojavljuje ono 50 godin staro pitanje, zašto više niko nikad nije bija, niti misli ić na Misec šta bi danas s obzirom na tehnološki napredak tribalo bit pičkin dim . . . svi pokušaji odgovora na to pitanje kako to nije interesantno jer je skupo, a eto bilo se . . . i tome slično je totalni bull shit.

Marko V.
Gost
Marko V.
2 godine prije

Moreno:
a) jasno da postoje dokazi (sutava pracenja satelita)
b) Dio raketnog sustava je otisa u svemir, bez ikakvog cilj, jer je to bila tesna raketa u kojem su se prikazale njezine mogucnosti
c) SpaceX ne prodaje turistima put oko Mjeseca
d) SpaceX ima primarni cilj kolonizirati Mars (ne Mjesec), a sve se to radi kako bi covjecanstvo imalo B opciju u slucaju velike nepogode koja potencijalno moze iskorijeniti covjecanstvo
e) Kako znas da si na Zemlji ako si sa njegove tamne strane? Tamna strana na Mjesecu nije potpuna tama, već je pod utjecajem sunca. Ali ponavljam, ne putuje se na mjesec niti se tamo iskrcavaju osobe
f) Ne pitamo se to pitanje staro 50 godina, sa strane znanosti tu su stvari dosta jasne

Mak
Gost
Mak
2 godine prije

Mogli su oni lansirati šta su htjeli, ali to nema nikakvu svrhu za čovječanstvo u tome je poenta! Niti će ljudi imati neku korist od tih lansiranja, jer koja je uloga tog super automobila u svemiru, šta mu je zadatak, provozati možda nekoliko ljudi?

Marko V.
Gost
Marko V.
2 godine prije

Mak, lansirani auto je napravljen iz fore, primarni cilj je bio da:
a) raketni sustav poleti
b) da se dio raketno sustava vertikalno vrati na zemlju
c) da dio raketno sustava probije orbitu i nastavi let u svemir bez ikakvog pravog cilja
d) auto je stavljem da se nosi neki teret, ali prvenstveno je čisto iz fore stavaljen, bez prave svrhe

Svrha za čovječanstvo je cilj kolonizirati Mars (ne Mjesec), a sve se to radi kako bi covjecanstvo imalo B opciju u slucaju velike nepogode koja potencijalno moze iskorijeniti covjecanstvo. (virusi, asteroidi, itd)

Pivan
Gost
Pivan
2 godine prije

A i Zemlja je ravna ploca…
I SAD promicu demokraciju…
Ajd jos malo mudruj…
21 stoljece i citat ovakve mudre…
Bravo!!!!

Stanislav
Member
2 godine prije

Kako ovo dobije pozitivne ocjene? Nisam mislio da ravnozemljaši čitaju ovaj portal.

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije

Ni “Rudi Čajavec” nije proizvodio radio aparate, sve je to prevara !

faust
Gost
faust
2 godine prije

Zašto su Rusi čestitali Americi na uspješnom slijetanju na Mjesec ako Amerikanci nisu bili na mjesecu?

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije

Stanislav Niko i ne misli kako će Musk u neko doba primat spizu na bonove međutim Tesla i SpaceX su gotovi bez subvencija države. Politika je to digla, politika je ta koja to može i spustit na zemlju.
Musk nije sa svojim izjavama i pušenjem trave nikoga zajeba i to je ono šta je u članku navedeno ka Muskov grijeh . . . Svi otvoreno lažu i mažu i nije uredu samo Muska sankcionirat, a reka je samo kako ”uzima u obzir” otkup dionica . . . a svak zna da je nešto gotovo tek kad je potpisan ugovor odnosno lova na računu.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Danas je teško reći koja je prava vrijednost bilo čega. Naj bolji primjer su kripto valute i američki dolar.

čokolino
Gost
čokolino
2 godine prije

Tesla doslovno “prži” novac ulagača, a ne daje profit
Ovo isto rade naši političari sa našim novcima pa nikome ništa………

Marko V.
Gost
Marko V.
2 godine prije

Pa naravno da przi novac, kad se radi o novo osnovanoj kompaniji i to s fokusom na elektricna auta. Investitori su svjesni tog rizika, i ono sto oni ocekuju u buducem periodu da ce vrijednost kompanije narasti i time ce vrijednost njihovim dionica porasti. U slucaju da Tesla propadne, sto je moguce, njihove dionice nece vrijediti, odnosno izgubit ce novac. Napominjem, svi investitori svijesni tih informaciju su voljni ulagati, a to se zove investicijsko ulaganje s veći rizikom ali i očekivanim većim prinosom.

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Novoosnovana kompanija koja postoji 15 godina?

Marko V.
Gost
Marko V.
2 godine prije

Mucke, u autoindustriji to je vrlo vrlo mlada kompanija, posebice ako pricamo o proizvodnji serijskih automobila. Primjerice, Amazon koja je u TOP 10 najvećih firmi svijeta, poslovala je 20 godina negativno, a bavi se primarno web trgovinom.
Napominjem, da je ovo autoindustrija koja ima za fokus biti 100% električna, sto znaci da izlaze iz standardnih proizvodnih procesa. Još jedna napomena, Tesla Motors i Ford su jedine dvije kompanije iz autoindustrije koje nisu prodale u SAD-u, to samo govori o tezini odrzavanja takve industrije.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije

Ima u njemu neki psiho faktor…. vec vidljivo.

ZigAtman
Gost
ZigAtman
2 godine prije

Taj Elon Musk je $$eronja na kvadrat. Na najjeftiniji moguci nacin – objavama putem medija podigao cijenu svoje dionice gdje je doslovno rekao da ima kupca za 420$ a sto je bila obicna laz i to je napravio ciljano i prosto, kao da je uletio u banku sa pistoljem i napravio placku – eto tako je to doslovno u svijetu burze. Da je to bilo tko drug napravio vec za par dana nakon sto se utvrdilo da je obmanio javnost bi bio u corci na 10++ godina, on se izvuce sa 40 milijona a ukrao je 10 PUTA vise sa tim jednim twitom tj upadom sa pistoljem u banku. Ovo je najobicnija vulgarna prosta pljacka. I Isplatilo mu se. Eto gdje mi zivimo.

ZigAtman
Gost
ZigAtman
2 godine prije

A da nepricam kako se htio promovirati preko onih djecaka u spilji gdje ga je ronioc doslovno isprdao sa onim njegovim kazanom kao podmornicom od pvca gdje mu je rekao da se jedva covjek provuce, tj mora skidati bocu sa kisikom da bi prosao a ovaj ga poslje zbog povredenog ega nazvao pedofilom – eto to je nivo Muska.

Lurker
Gost
Lurker
2 godine prije

A čuj, postoji ekipa koja konstantno shorta Tesline dionice, i to već godinama, Musk im je malo financijski potkresao krila…I neka je.

Pajo
Gost
Pajo
2 godine prije

konstantno shorta hahahah pa da nema shortanja nebi niti long pozicija bilo, koju si ti glupost opalio

Gjurin
Gost
Gjurin
2 godine prije

Ti mislis da je investiranje i burza zero -sum game,tj znaci netko Mora izgubiti novce da bi ti dobio ,trgovanju opcijama je zero sum game ,investiranje nije ,bice ni neznas sto su opcije

Nagard
Gost
Nagard
2 godine prije

Zivimo u svijetu ovaca koje svak sisa npr Tesle Rimca banaka političara pravila djungle su jasna ja sam vuk ja vas sisam a zašto je to tako npr ljudi docekuju utajivace poreza kao nacionalne heroje dive se muljatorima pevaljkama a niko se ne divi covjeka koji ima farmu krava i posteno podize svoju obitelj i zato svakog ko pristane biti ovca treba pet puta u jednoj godini osisat

Koča Popović
Gost
Koča Popović
2 godine prije

Američka posla. Musk je projekt države i krupnog kapitala. Taj čovjek je dobio državnih subvencija u milijardama dolara. Nešto slično kao i Apple. Licemjerje i laž kapitalizma se ogleda ponajviše kroz te dvije firme. Tu laž su uspješno izvezli u svijet putem oružja i ideologije. Južni Slaveni su tu laž prigrlili iako su imali bolje. Ovih dana Hrvatska gasi najveće uspješno brodogradilište. Za nečiji tuđi račun. Doveli su na čelo uprave ljude koji će razoriti Uljanik, a onda ga prikazati neuspješnim. …

Nagard
Gost
Nagard
2 godine prije

Za kocu p.svaka na mjestu ali ajmo realno narod koji bira nije zrtva nego suucesnik zločina

Koča Popović
Gost
Koča Popović
2 godine prije

Pitanje koliko narod bira? Postoji sociološko istraživanje s kraja osamdesetih i početka devedesetih da gdje je na velikom broju ispitanika ustanovljeno da 1988. godine nacionalizam postoji kao mizerna pojava u drustvu. Dvije godine kasnije, uz marljiv rad medija i politike, nacionalizam postaje nepremostiv problem. Hoću reći da je narodu, osim mehanizama odlučivanja, uskraćena i informacija, tako da je privid biranja u parlamentarnoj demokraciji dosega groteskne dimenzije.

Pivan
Gost
Pivan
2 godine prije

Ne znam koji je genijalac napisao ovaj tekst pošto su samo inicijali…
Dionice Tesle upravo na 310 $. Vratile sve što je palo u zadnje vrijeme u jednom danu.
Reći za čovjeka koji je jedan od osnivača Tesle motorsa i koji je vodi godinama da je “kompetni idiot”, a isti je od svih zemljana najzasluzniji za procvat elektricnih auta u zadnjem desetljecu….
Nazvati “hipsterskim budalastinama” SpaceX (trenutno najjacu, po broju lansiranja, tvrtku koja radi najvece proboje u svemirskim tehnologijama – Raptor motor, slijetanje “boostera” nakon lansiranja da se opet koristi… doslovce gura svijet naprijed) i Powerwall – (Tesline baterije za upotrebu u kucanstvima i firmama (samo u Australiji najveci sustav baterija povratio 1/4 investicije za pola godine) mi je, iskreno, nevjerovatno za ovaj portal.
Kao da citam zaglupljujuce i namjerno obmanjujuce americke medije, a ne jedan od omiljenih portala.
Elon Musk zasluzuje postovanje i ja ga iskreno cijenim. To ne mogu reci ni za kog drugog u poslovnom svijetu.
Covjek se davno mogao povuci i uzivati u milijunima koje je zaradio kad je prodao Paypal…

Ovaj clanak ima smisla jedino ako autor podrzava/dionicar industriju nafte i plina ili autaindustriju motora sa unutrasnjim sagorjevanjem (koji zagadjuju svima nama zrak)…

Ili je autor jednostavno neinformiran, a ipak zeli napisati par kartica teksta zbog neke naknade, a nimalo se nije potrudio vec prepisuje od medija kojima u svemu, pa i ovim industrijama, odgovara postojece stanje

ZigAtman
Gost
ZigAtman
2 godine prije

Nemoj se ljutiti, ali ti si u teskoj zabludi. Citati, citati i samo citati.

Zen
Gost
Zen
2 godine prije

Lik izgleda kao da je ispao iz nekog masonskog crtića. Ja mu ne vjeruem ništa. I više vjerujem da je lik masovno poguran od strane razno raznih lobija, jer sta kada jednog dana sva auta budu električna i budemo ih sve mogli ugasiti ili upravljati njima jednom tipkom sta cemo onda? Meni sta tu jos smrdi je ogromna baterija koja puni to auto. Koliko ta baterija zrači i loše utječe na vozača

Marko V.
Gost
Marko V.
2 godine prije

Zen, nije ni bitno sto mu vi ne vjerujete, vjeruju mu ostali dionicari i zato toliko investiraju u njega. btw baterija ne zraci.. ako se vec bojis toga sto baterija zraci, pomakni jednu ruku sa računala a drugu sa mobitela da se nebi ozračilo previše 🙂

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Jašta da je čedo tame Zen.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije

@Pivan- Pretpostavljam da si odrasla osoba i samim tim da ne vjeruješ u vile i babaroge. Pa ne bi trebao ni u mit o električnim vozilima (premda ona sasvim pristojno funkcioniraju na nivou dječijih igračaka). Za naših života el. vozila ostat će skupe igračke bogatih i čudnih tipova. Mi, ostali, morat ćemo se zadovoljiti dobrim starim vozilima na unutarnje sagorijevanje.
A što se tiče dotičnog Muska on je samo još jedan snalažljivi prodavač magle i šarene laže. Ali ne treba mu zamjeriti jer ne škodi nikome osim naivnih.

Vlado Banja Luka
Gost
Vlado Banja Luka
2 godine prije

https://youtu.be/5GfwongqWZs

Sam Elon Mask nakon “lansiranja auta u svemir” kaze da mora da je sve stvarno, jer izgleda toliko fejk! SpaceX je prevara i laz finansirana parama americkih poreskih obveznika…

Gjurin
Gost
Gjurin
2 godine prije

Pa cijeli portal je velika budalastina,pogledaj komentare ,pogledaj clanak ,totalno nestrucno I neinformirano, Musk je napravio revoluciju elektricnih auta ,ima jeben proizvod bez konkurenciju ,Ima toliku potraznju da nece Jos dugo moci zadovoljiti potrebe trzista,izgleda da vecina ovdje jednostavno voli mrziti bilo koga ,pa na ovako glupe plasirane clanke koje su nebitne, nevide razlog zasto je Tesla skocio na 20 posto vec na otvaranju u ponedjeljak ,dolazi q3 koji ce biti najbolji dosad gdje se ocekuje da ce biti blizu profitabilnosti Ako ne saddo kraja godine sigurno ,Tesla na 400 do kraja godine ,eto pa vidite tko je propao haha

Lurker
Gost
Lurker
2 godine prije

Ma sve super, ali Tesla je osnovana 2003, mogla bi lagano postati profitabilna več…

Ante
Gost
Ante
2 godine prije

Musk i njegovo poduzetništvo se temelji na reklami, gledajte kako sam pametan i bogat. Ljudi odmah ulažu novce. Takvih ljudi ima dosta po Instagramu koji se naslikaju sa skupim autima koji nisu njihovi, i sa lažnim svežnjevima novca.Tu i tamo iskoče likovi poput Muska, koji uspiju nešto napraviti, ali to sve toliko košta da je omjer uloženog i dobivenoga preveliki za dugogodišnji uspjeh. Zapravo to je je klasična priča koja se događala i prije, na primjer sa muskovima prijašnjim poslodavcem. Koji je na isti način proizvodio aute, vozio se u skupim jahtama, odsjedao u skupim hotelima sve da pokaže investitorima kako je on uspješan. Auti su bili toliko loše napravljeni da je sve propalo investitori su izgubili novce.

korisnik_postoji
Gost
korisnik_postoji
2 godine prije

Muskovim prijašnjim poslodavcem? A gdje je on to prije radio? Ček da proguglam “Elon Musk CV”…

Ah, evo ga:comment image

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

makedonci su izgradili najjači brend na svijetu. ajvar koji je jači I od eu I nato. kada se na ajvar nasuče cijeli slobodni svijet makedonci će moći pristojno živjeti a kada se na ajvar navuku rusi I kinezi svaki makedonac će se moći obogatiti od ajvara:)

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

Muske su pale?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

I musk kao I ostali su samo dobri zabavljači. ajvar je istinski brand sa budućnosti. oni su htjeli natjerati makedonce da jedu mcdonaldsov kečap umjesto ajvara. dobili su njonju. makedonci vole ajvar

Kile
Gost
Kile
2 godine prije

Hahaha nema do ajvara, vrh, vrhova 😉

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije

EU, ajvar je turski, ne makedonski, pa sam naziv je turski, a nikako ne slavenski, ahhhhhhhhhhh

Maja
Gost
Maja
2 godine prije

Nece, kinezi ce ga proizvesti jeftinije i prodati ovima. tako su upropastili africku proizvodnju paradajza.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije

@Maja- Kinezi mogu proizvesti sve jeftinije, pa i ajvar, ali ne bolje. Bar ja ne znam ništa što nije izvorno kinesko a da je bolje od originila.

Arcibald Rajs
Gost
Arcibald Rajs
2 godine prije

Musk je obican plejboj, budala za pokazivanje poput onog Cukerberga. Iza njega stoji citav niz igraca koji upravljaju njim povlaceci konce…mnogo je to ozbiljna prica da bi je jedan covek osmislio i vodio…

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije

Musk je počeo prečesto javno spominjati mogućnost da “nepromišljeni ljudi” pokrenu WWIII kao i opasnosti od umjetne inteligencije a to ne nailazi na dobar prijem u “elite” koja svime upravlja…Mi smo te uzdigli,mi te možemo i srušiti…Nisi tu da misliš ,već da slušaš.
Imam osjećaj da se nekome moćnom grdo zamjerio ne igrajući po “pravilima” .

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Na dobrom si tragu nonwo, malo se oteo braći pa poćeo prićati istinu što mu braća spremaju gojama.

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije

With artificial Intelligence we’re summoning the ….. – Elon Musk
“Artificial intelligence is the future, not only of Russia, but of all of mankind,” Russian President Vladimir Putin said. “Whoever becomes the leader in this sphere will become the ruler of the world.”
“I have exposure to the most cutting edge AI and I think people should be really concerned about it,” Musk once said in a speech at the National Governors Association meeting in Rhode Island. “I keep sounding the alarm bell.
Ako je ovo točno,ili će Musk morati biti jako tiho,ili…se nastavlja ono kad se otmeš kontroli..

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Uzmi samo medije, svako malo se pojavi napis kako borgciointeligencija radi bolje od doktora, te bolje piše pjesme i scenarije, te je bolji kontrolor, te ovo te ono. Psihološki ovce pripremaju da ih sutra borginteligenicja asimilira totalno.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Da, on je samo istureni operativac klovn kao što je kramp u politici.

Spartak
Gost
Spartak
2 godine prije

Arci,
Zuckerberg ima iza sebe židovski lobi, a Musk nema. To je bitna razlika.

tuf
Gost
tuf
2 godine prije

Musku se mora priznati poduzetnost (pod američkim uvjetima), mentalna i intelektualna snaga za pokretanje biznisa u više tehnološki vrlo zahtjevnih branši, te iznad svega sposobnost u P.R.-u, marketingu te privlačenju investitora.
Iako su njegove osobine u područjima od fizike do elektronike pomalo nadprosječne – to ne znači da zaslužuje bezuvjetnu, cheerleadersku podršku koja graniči s religijom ili idolatrijskim statusom koji zasljepljuje činjenice ili zabranjuje kritiku.
A činjenica je da ga se ne može nazvati genijem, velikim inovatorom 21-og stoljeća niti ga se može stavljati u ravninu s Teslom kao što (sponzorirani) mediji u zadnje vrijeme čine. Sva područja na kojima djeluje su itekako utvrđena, mnoga od njih postoje više od 50 godina. On tek koordinira poboljšanja, zamata ih u šareni celofan i prodaje kao revoluciju. Ne, gospon Musk, niste izmislili solarne ćelije jer postoje cijelo stoljeće. Niste napravili čudo svojim baterijama jer ste tehnologije drugih proizvođača zamotali u lijepo kućište, niti je vaša tvornica baterija najveća na svijetu jer vas već Kinezi prestižu. Svemirski programi postoje duže nego što ste živi, a projekt transportne kapsule već je razrađen u nacrtima Goddarda 1906-e godine, uz prototip Weinberga 1909-e godine.
K tome je još izuzetno loš u deligiranju poslova, razradi proizvodno-tehnoloških postupaka zbog čega se generiraju kašnjenja i skupe greške, a u zadnje vrijeme su očite pukotine u njegovom psihičkom zdravlju zbog iscrpljenosti i izgaranja (prije svega zbog lošeg deligiranja/koordiniranja projekata).
Jasno je kao dan da amerikanci vole svoje “action heroes” jer su tako odgojeni – odrastali su uz stripove i filmove koji uzgajaju takvu kulturu – a nastao je vakuum nakon odlaska Stevea Jobsa i netko ga je morao popuniti.
No stvarnost je ipak drukčija i nitko u svijetu današnjeg korporativnog biznisa ne zaslužuje bezrezervnu, idolatrijsku podršku bez obzira na pojedinačne uspjehe – a ponajmanje usporedbu s velikim genijima poput Tesle koji su nesebično doprinosili čovječanstvu.

Lurker
Gost
Lurker
2 godine prije

Slažem se s napisanim – osim u jednom dijelu, što se inovativnosti tiče nije niti Jobs izmislio smartphone ali je razvio koncept do mjere kada se čini da ga je on izmislio… Musk je napravio puno toga što graniči sa čudom, do kada, vidjet čemo. Osobno se nadam da će uspjeti ali 15 godina mu je Tesla neprofitabilna a on se za to vrijeme bavi svemirskim letovima pa nisam baš optimističan,

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Tesla i space x su dvije velike mega – prevare, iza kojih stoje puno veći igrači od Elona Muska, koji je tu samo frontmen, i biti će žrtvovan ako zatreba.

Tesla od osnutka proizvodi gubitke koji se mjere u stotinama miliona dolara godišnje, i kroz slijedećih godinu dana će kolapsirati i ostaviti iza sebe gomilu pohlepnih investitora koji će popušiti debele iznose. Ozbiljne automobilske tvrtke poput Nissana i GM-a odavno proizvode odlične elektro-automobile, i to s profitom, za razliku od tesle. Tesla je umjetno napuhan balon za usisavanje novca od lakovjernih, što će se uskoro i pokazati.

Što se tiče space-x, to je samo još jedan od dokaza koliko ljudi nekritično razmišljaju i vjeruju, poput teladi, u sve što im se prezentira na malenom ekrančiću u koji pilje svaki dan. U doba kad najveća raketna sila na planetu, Rusija, još ne razmatra ni Mjesec ni Mars jer nema spremnu tehnologiju za to, i u doba kad najlažljivija raketna sila, SAD, izigrava naivnu sobaricu i tvrdi kako će za desetak godina poslati čovjeka na Mjesec, ali da trenutno ne može jer su negdje zagubili dokumentaciju od prošlog puta, pojavljuje se biznismen-genije koji tvrdi da će to sve sam riješiti. Pazi, riješiti će putovanje na Mars, a nije u stanju voditi proizvodnju automobila bez gubitka??

Čak i lakovjerni su do sada imali vremena da iz obilja raspoloživog materijala izvuku dva nepobitna zaključka:

1.ameri nisu nikad bili na Mjesecu jer nikad to nisu ni mogli, kao što to ne mogu ni danas.
2. ameri smatraju prijevaru i laganje normalnim, jer oni koji ih vode smatraju da je dozvoljeno potkradati goyime.

Ako i nakon toga i dalje vjeruješ u teslu i space-x čudo, vrijeme je za posjet ordinaciji.

Btw, jedino mi je žao što će ime Tesle postati sinonim za mega-prevaru decenije, i mislim da to nije slučajno. Glavni prevaranti su mogli tom autu dati i ime nekog od svojih i dalje bi zvučalo moćno – Einstein, recimo. Ali, za ime prevare uvijek odabireš nekog drugog, a ne svoga.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Stvaraju mit o jednom odabranom da ukradu vjeru u budučnost onih (djeca, mladež i glupi odrasli) koji nekritički sve prihvačaju i još vjeruju u bajke o čemerici koje su im implantirane u mozgove putem filmova, serija, glazbe, tiska, mode, obrazovanja itd.

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije

Svi msmedijski istaknuti “guru-i nečega jako važnog” su uglavnom lutke na koncu…Lutkari su iza zavjese(Čarobnjak iz Oza ). Auto i space x služe kao foundrising-a tko zna kud ide lova.
Iluzionistički trik,zabljesne te “Teslom”,a do tada vadi “zeca iz rukava”…
A Teslu bi mogli pustiti da počiva u miru božjem;dosta su mu zla napravili uništavajući i kradući njegove projekte i planove za života…ti isti lutkari…

Vatra
Gost
Vatra
2 godine prije

elon musk je monstrum koji pravda američke zločine argumentom pa bolje da ih radimo mi ameri nego netko drugi. To je doslovna njegova izjava.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Igrač tame da zaluđuje djecu kao korifej nove digitalne ere koja će biti u stvari zatvor ali stoka sitnog zuba to ne kuži već puši li ga puši osunećene prangije milenijima.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije

Musk=Gates=Edison……lažnjaci namontirani na pozicije u svrhu uništavanja pravih izumitelja i njihovih izuma koji bi prominili svijet.

Spartak
Gost
Spartak
2 godine prije

E moj Elone, da si sa 13 godina obavio bar mitzwu kao Facebookov Šećerni Brijeg (Zuckerberg), štitili bi te i bio bi ti garantiran uspjeh. Ovako, hm, sorry ne spadaš u izabran narod…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik