Govorili su da je “nemoguće” – Nafta Brent je probila cijenu od 69 dolara po barelu

Nafta

Početak nove 2018. godine je bio obilježen brzim rastom cijena nafte. U srijedu, 10. siječnja, nafta marke Brent je premašila cijenu od 69 dolara po barelu.

Američkom mješavinom WTI se istovremeno trgovalo po cijeni od 63,45 dolara za barel. Prema analitičarima, rast cijena je potaknut objavom statistika. Osmi tjedan zaredom dolazi do još jednog značajnog smanjenja rezervi nafte, kao i smanjenja ukupne razine pričuva u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema izračunima američkog Petroleum Instituta (API), komercijalne rezerve nafte su se za tjedan dana smanjile za 11,19 milijuna barela, što je najveći pad od rujna 2016. godine.

Rezervacije nafte u skladištu u Cushingu u Oklahomi su se smanjile. Međutim, rezerve benzina i destilata se i dalje povećavaju i oba su pokazatelja su uvećana za 4,6 milijuna barela. Međutim, za sudionike na tržištu je sada važno da su se ukupne rezerve nafte u Sjedinjenim Državama približile prosječnoj vrijednosti od prije pet godina. Podsjetimo, posljednje tri godine su bile mnogo veće.

Posljednji put su rezerve u Sjedinjenim Američkim  Državama na ovim razinama bile u rujnu 2015. Naravno, objavljene statistike više idu na ruku ulagačima, a ne proizvođačima “crnog zlata”

Kako će se događaji razvijati u budućnosti, teško je reći. Tek je početak godine i likvidnost na tržištima nije tako visoka, stoga se prebrzo izlazi s prognozama u jednom ili drugom smjeru.

Ipak, ostaje činjenica da je nafta probila cijenu od 69 dolara po barelu, što gotovo nitko nije predviđao.

Cijene nafte rastu – Rusko „okretanje istoku“ diže cijene nafte u Europi

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

avatar
10000
5 Grupirani komentari
1 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
5 Komentatori
MölltalerWeteranSpektatormilanSinisa Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
milan
Gost
milan

Kapaciteti skladista nafte koji su objavljeni su maleni prema kapacitetima u na pr. Azerbejdjanu ili Kazahstanu. Znaci sve je to u namijestanju “rezultata”. Zakljucak na kraju je jedino validan…..pocetak je godine, kokice u ruke i gledaj-mo predstavu!

Sinisa
Gost
Sinisa

Skriljac uzvraca udarac…

Spektator
Gost
Spektator

Cijena nafte direktno zavisi o količini ukradene nafte koja spušta cijene na tržištu, tj. raste kako ISIL, Boko Haram i slične terorističke organizacije gube pozicije. Uostalom lokacije uporišta tih terorista u pravilu su vezana su uz bogata nalazišta nafte.

Weteran
Gost
Weteran

Skuplja nafta – uvodimo drugu smenu u našu štampariju.

Mölltaler
Gost
Mölltaler

Probila i 70€ po barelu

Mölltaler
Gost
Mölltaler

Krivi znak. Mislio sam $

POVEZANE VIJESTI

Izbornik