Cijene nafte rastu – Rusko “okretanje istoku” diže cijene nafte u Europi

nafta, bušotina, novac
11 komentara

Cijene nafte i dalje rastu. Trend ubrzanog rasta, koji je počeo krajem 2017 godine, nastavlja se i barel nafte tipa Brent je prije par sati premašio cijenu od 68 dolara, da bi sad pao za nekoliko centi ispod te razine.

Zapravo, danas je cijena nafte dosegla maksimum u odnosu na niske cijene iz 2015. godine. Istovremeno se povećanje cijena događa bez jasne pozadine, osima ako u obzir uzmemo rezerve nafte u Sjedinjenim Američkim Državama i da je zima ove godine u Americi iznimno hladna, što povećava potrošnju energije.

Tržište nafte je izuzetno nepredvidljivo, a očekivanja stručnjaka su često daleko od stvarnosti. Temeljni čimbenici, u pravilu, igraju ulogu samo u kratkom roku.

Međutim, cijene nafte na europskom tržištu će znatno porasti zbog ruske strategije “okretanja istoku”.

Prema izvješću Bloomberga i prognozi konzultantske tvrtke FGE, cijene nafte u zemljama Europske unije znatno će porasti zbog ruskog preusmjeravanja na tržište nafte u Kini. Prema prognozama tvrtke, Rusija će 2018. godine povećati opskrbu naftom Kine za 200 tisuća barela dnevno, nakon što je već osigurala mjesto najvećeg dobavljača.

“Rusija se zapravo brzo počinje prebacivati od izvoza nafte iz Europe u Kinu, iako očekujemo da će ukupni izvoz nafte iz Rusije 2018. godine ostati na razini prošle godine. Govorimo o nafti tipa Ural, koja je lako dostupna, osobito iz luke Primorsk na Baltičkom moru”, 29. prosinca je priopćila konzultantska tvrtka FGE.

FGE tvrdi da će povećanje izvoza u Kinu dovesti do smanjenja izvoza iz Primorska u siječnju i veljači, dok će se u ožujku smanjiti volumen isporuka kroz naftovode u istočnu Europu. Pošiljke nafte Ural iz Primorska u EU će u siječnju vjerojatno pasti za 160 000 barela dnevno u odnosu na prošlu godinu, dok će isporuke iz Novorosijska ostati na istoj razini, uz mogućnost malog rasta, navodi se u izvješću.

Ova promjena je cijene nafte Ural krajem prosinca već povećala u odnosu na mjesec ranije, rekao je FGE. Procjenjuje se da je Ural bio oko 60 centi skuplji po barelu od nafte Brent, kaže konzultant industrije.

U svibnju je Igor Sečin govorio o jednosmjernom pravcu, prema kojem je Rosneft 2016. godine Narodnoj Republici Kini isporučio 34,5 milijuna tona nafte, što je dvostruko više od prije tri godine.

Čelnik ruske tvrtke je istaknuo kako bi takvi rezultati bili nemogući bez partnerstva s kineskom naftnom i plinskom korporacijom CNPC, koja preuzima 80% nafte koju Rosneft isporučuje Kini.

Početkom rujna su na IX summitu skupine BRICS ruski Rosneft i kineska energetska tvrtka Huaxin potpisali sporazum o strateškoj suradnji i dugoročni ugovor o nabavi nafte.

Zaključivanje ugovora će dovesti do izravnih povećanja isporuke naftnih derivata na strateško tržište Kine, priopćio je Rosneft.

BrentEnergentiNafta
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
fbslo
6 godine prije

Glupi Europljani,
slušaju USA,
a onda jede govna…

Laki Topalović
6 godine prije

Krasno,već sad od Splita do Zagreba potrošiš benzina da ti se smuči, da ne govorim ako moraš ić iz Slavonije babi na sahranu do Dubrovnika. Još nek poskupi nafta i benzin zbog ovih pametnjakovića, onda smo u klincu. Naravno to vuče lanac poskupljenja, domino efekt, kao što je uvijek bilo.

Sinisa
6 godine prije

“Sjedinjenim Američkim Državama biće isporučena prva serija gasa iz projekta „Jamal“” ( gas Ruskog porijekla,preko Britanije Francuskim tankerom u USA…a mozda i nece tamo)

čokolino
6 godine prije

Na kraju će se američke sankcije rusiji pretvorit u katastrofu za EU. Koji moroni ljudi moji……..evropi pored ovakvih prijatelja i saveznika neprijatelji nisu ni potrebni. Umjesto da gledamo svoja posla i svoj džep, jedva da virimo iz američkog anusa, i još plačamo za to.

Weteran
6 godine prije

Nije uopšte bitno koliko dolara košta nafta!?
Pet dolara ili stotinupet dolara?
“Krv planete se računa u našim novcima!”
Petro dolar – genijalan izum !
Perpetumobil
Taj ko ga smisli, rame uz rame sa Anštajnom, Dizelom, …
I dokle tako?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI