Hrvatska – Francuska: Više od igre

ApriArusija 2018 9, 2018 Moscow, Russia Trophy Of The Fifa World Cup And Of
54 komentara

Za rusku stranu je incident s predstavnicima hrvatske nogometne reprezentacije Domagojem Vidom i Ognjenom Vukojevićem prošlost, novinarima je izjavila zamjenica premijera Olga Golodec.

“Vida i Vukojević su se ispričali zbog svojih postupaka i do sada je incident s proukrajinskim izjavama predstavnika hrvatskog tima već zaboravljen”, objasnila je zamjenica premijera Dmitrija Medvedeva.

Stoga za danas poslijepodne u finalnoj utakmici protiv Francuske možemo posegnuti za starom izrekom s ovih područja “nas i Rusa, ne baš 300, ali ipak 150 milijuna”.

Zbog čega nogometna reprezentacija male zemlje poput Hrvatske ima veće simpatije među Rusima i brojnim zemaljama svijeta u odnosu na Francusku.

Razloga je mnogo. Prvo, Hrvatska je slavenska zemlja i kao takva za Ruse ima prednost u odnosu na druge. Drugo, Zlatko Dalić i njegovi dečki su na konferenciji za novinare učinili nešto što nije nikome promaklo. Iako Zlatko Dalić i Luka Modrić odlično govore engleski, na pitanje britanskog novinara zašto mu ne odgovore na engleskom, odgovor je bio da će odgovarati na svom, materinjem hrvatskom jeziku. Ova gesta je pozitivno dočekana o brojnim zemljama svijeta za koje su britanski, francuski ili neki drugi kolonijalni jezici, iako se i sami njima služe.

Budući da je od strane struke već sve objašnjeno, malo toga možemo dodati o taktici ili nogometu kojeg igra reprezentacija Hrvatske. Ono što bi mogao trebao biti putokaz svima je incident s Nikolom Kalinićem, koji je tri puta uzastopno odbio s klupe ući posljednjih nekoliko minuta kao taktička zamjena da se pri povoljnom dobije malo na vremenu i mirno dočeka kraj utakmice.

Da su umjesto njega na klupi bili Messi, Maradona u najboljim danima ili Pelé, takve stvari se s izbornikom ne diskutiraju, nego se sluša. Sluša se zato jer je to nužno zbog uspjeha tima i ego se mora ostaviti po strani. Poslavši ovog, blago rečeno, eksplozivnog, nesretnog ili nesmotrenog mladića kući, Dalić je dobio kompaktnu ekipu u kojoj svi igraju, svi žele postići maksimum, ali nema sebičnosti i nisam bitan “samo ja”, nego kolektiv i rezultat.

rusija 2018

Ovih dana HRT dovodi razne stručnjake koji računaju BDP, porast kvartalne potrošnje, koliko će optimizam pridonijeti produktivnosti rada i općoj ekonomskoj i financijskoj situaciji u zemlji, kao da je Dalić dečke u Rusiju odveo da popravlja makroekonomske pokazatelje Hrvatske u Svjetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu, a ne da igraju nogomet i ostvare uspjeh.

Optimizam će sigurno splasnuti, ali ono što bi svi trebali upamtiti, a to je ova ekipa pokazala, jeste kako cijeniti svoju domovinu, ne podcjenjujući i ne vrijeđajući druge, kao što su činili i nastavljaju činiti Englezi, te kako je kolektiv važniji od nas samih i vlastite samopromocije, posebice ako smo već dosegli određenu razinu egzistencijalne sigurnosti. I konačno, ono s čime smo počeli ovaj članak, ako pogriješimo, priznajmo i ispričajmo se bez ponižavanja, što svatko koga smo, svjesno ili nenamjerno uvrijedili, voli čuti i kasnije će biti na našoj strani.

Uostalom, Rusija je to zaslužila, kao što i mi, ako Bog, sreća ili što već tako odrede, zaslužujemo pobjedu protiv Francuske.

U ispitivanju 5367 stranih gostiju u 11 gradova u kojima je održan Svjetski kup, strani navijači su rekli da su u Rusiji najviše impresionirani gostoljubivošću i dobrom voljom Rusa (91%), prekrasnim djevojkama (87%) i osjećajem sigurnosti (86%). Više od polovice gostiju ocijenilo je turnir s deset bodova od mogućih deset. 88% stranih navijača, koji su se prethodno bojali ići na Svjetsko prvenstvo, priznali su da su njihovi stereotipi o Rusiji nestali već nakon prvih dana boravka u zemlji.

Ispitanici su također pohvalili nove stadione (83%), bogatu kulturnu baštinu u zemlji (80%), ukusna hrana (79%), izgled glavnog grada i drugih gradova Rusije (77%) i neočekivano toplo vrijeme (63%). Većina stranih navijača, njih 73%, nakon Svjetskom prvenstva će ponovo posjetiti Rusiju, a oko 5% će ostati u Rusiji nakon završetka prvenstva i vidjeti još nekoliko gradova. Rusija je svoju utakmicu već dobila. Razbila je negative stereotipe i propagandu koja se gradila godinama. Danas je red na geografski malu Hrvatsku i Dalićev tim koji bi trebao biti uzor vladajućoj eliti u zemlji. Čak iako ne bude tako, svejedno. Danas svim srcem navijamo za Hrvatsku.

fudbalnogometRusija 2018Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
5 godine prije

…više od igre….je,je,tako je….ali samo za onoga tko posjeduje klubove i igrače i vrti lovu – kao što bi rekao židov abramović…..da je to pikanje lopte po travi važno izrael bi danas slavi titulu svjetskog prvaka ili bi brazil bio ekonomija broj 1. bez favela…..zabava za stoku sitnog zuba.

Hogar
5 godine prije

Sva propaganda na stranu (i ruska i Zapadna), ovo je jedno od najbolje organizovanih Svetskih prvenstava ikad.
Mogu zapadni mediji da trube koliko hoće, ali “prosečni navijači” naročito sa zapada, su zaprepašćeni ruskom gostoljubivošću, koju nisu očekivali.
Suština je u tome da Rusi dobronamerne goste dočekuju od sveg srca, ali neželjene “goste” ne baš tako.
Lekcija koju Zapad treba da nauči pod hitno,

Antiglobalist
5 godine prije

Tko je Zoran Dalić?

Siniša
5 godine prije

Vukojevic sankcionisan a Vida nije iako ima dva ispada?
Elem….Hrvatskoj zelim mnogo srece danas,sjajan ste fudbal pokazali…sjajnu borbu.

DeProggy
5 godine prije

VSEM SLOVENC(lj)EM V SLOVENIJI IN PO SVETU:
Danes zvečer za par ur pozabite kdo ste in prosim
NAVIJAJTE ZA BRATE HRVATE!!
Hvala!

DeProggy
5 godine prije

Večeras slavimo uz Prošek i peremo noge u šampanjcu!
Naprijed Hrvatskaaaa!
Igrajte i nadigrajte pijetlove i očerupajte ih do zadnjeg pera u ime svih nas (ekonomski) prognanih Balkanaca!
Samo hrabro Vatreni!!
SRETNO HRVATSKA!!

Tzipiripi
5 godine prije

Zlatko Dalić, ne Zoran.

Ratoborna Gljiva
5 godine prije

Hajmo komšije operutajte te galske pijetlove….

Zadranin
5 godine prije

Ne vidim nigdje u zapadnim novinama podatak o zaradi Rusa od ovog prvenstva. A zarada nije mala: cca 10 milijardi uloženih dolara, prihod cca 25 milijardi = profit cca 15 milijardi dolara.

Da je meni takav profit od mog posla (stolarija..), ti nedilju.

Pljuc.

Eto ga.

Pantsir-S1
5 godine prije

Ova utakmica je vise od igre.Ne postoji veci mec u sportu od finala svetskog prvenstva u fudbalu.Srbija navija za Hrvatsku kao da Srbija igra, i 2016 na EURU je bilo tako.Donesite Zlatnu Boginju u Zagreb!Ubedjen sam da je Hrvatska 9. sampion sveta u fudbalu!

Har Megiddo
5 godine prije

Nakon što sve ovo bude gotovo, predlažem redakciji da sada ponovno izvadi iz ladice one prognoze i predviđanja koja su preko matematičkih modela radile bjelosvjetske financijske institucije. Da vidimo možemo li se pouzdavati u njihove umotvorine.

Laki Topalović
5 godine prije

Mene jedna stvar zanima. Kad sam bio dijete, pa je stari gledo utakmice, bilo reprezentacije nogometa, bilo nešto drugo. Novinari i komentatori su koristili riječ NAŠI i , recimo, Španjolci, Bugari, itd itd itd. Sada HRT govori lopta je za Hrvatsku, aut izvodi taj i taj ili sve tako. NAŠI je izbačeno iz upotrebe,kao da je to nešto ružno.Ne znam za druge televizije u regiji.

Brahman
5 godine prije

Nekome je sportski uspjeh reprezentacije san, a nekome noćna mora. Nego, što ćemo kad se probudimo iz bajke?

https://pescanik.net/bajka-na-kvadrat/

kašljanikof
5 godine prije

Nema sumnje, najbolje SP ikada!

A tome dodajmo i igru Hrvatske – šta je onda to?

RAZVALJOTKA!

AMO NAŠI!!!

alan ford
5 godine prije

Može li Hrvatska do naslova svjetskog prvaka? Može. Do prije nekoliko tjedana, to je izgledalo kao znastvena fanatastika, ali sada izgleda ipak realno. Ako je Portugal prije dvije godine mogao pobjediti ovu istu Francusku i to na njenom terenu i bez Ronalda, može i Hrvatska. Francuska je favorit, ali to je bolje za naše igrače, nego da je obrnuto, da je Hrvatska favorit. Mislim da Francuzi čak imaju traumu zbog tog poraza kod kuće u finalu EP, prije dvije godine i da će im se pomalo tresti gaće. Dok Hrvatska doista nema što izgubiti. Dakle, pritisak je definitivno na strani Francuske, kao velike nacije, sa ekipom, koja je realno gledajući, legija stranca, kolonijalna ekipa, sastavljena mahom od igrača koji potječu iz bivših francuskih kolonija iz Afrike i arapskih zemalja Magreba, koji su naprosto sa velikom lovom i daleko većim izgledima za veću karijeru, privučeni da igraju za Francusku, a ne… Čitaj više »

viktor
5 godine prije

Ako Hrvatska zeli pobjediti, ne sme izgubiti ! Salim se, napred Hrvatska!

tuf
5 godine prije

Ovo nam je svakako jedinstvena nogometna prilika koja će se ponoviti tko zna kada i trebamo uživati u današnjem danu.
No samo bih na trenutak skrenuo pažnju na zbivanje koje prolazi paralelno, neprimjećeno, ispod pulta dok smo u općoj euforiji i hipnozi – ovih je dana Hrvatsku posjetio američki “mad dog” Mattis koji se našao s Kolindom i jednim jedinim zahtjevom, odnosno naredbom – povećanje izdvajanja RH za potrebe NATO-a.
Dakle iskoristili su odsustvo fokusa javnosti kako bi ionako ogroman vojni proračun (trenutno 4 MILIJARDE kuna) postao još veći, bez ikakve realne prijetnje.
A naša djeca neka umiru od bolesti, neka sele na druge kontinente, djedovi i bake neka kopaju po kontejnerima, pa ćemo tako dočekati i dan kada više ni nogometna reprezentacija neće biti što je danas.

Ive Oldtimer
5 godine prije

Od Dalica i reprezentacije znamo sto mozemo ocekivati, maksimalno zalaganje, i maksimalan doseg, od ZLOCINACKE HDZ isto tako znamo sto mozemo ocekivati maksimalnu pljacku, lazi i prevare.
HNS se dokazao sada je red i na HDZ da se dokaze.
Dalic se dokazao, sada je reda na premijeru da se i on dokaze.
Reprezentacija se dokazala sada je red na vladi da se dokaze.

Majk Majers
5 godine prije

Točnije, nas u Rusa 168 miljuni ?

Siniša
5 godine prije

Novak odlicno igra!!!!

Issa
5 godine prije

Bravo Zvrk ,više si od zvrka !

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

Bilo kako bilo, jedno je sigurno. Ja ću danas plakati.
Od ponosa i sreće.
Što je jedna mala Hrvatska pokazala svijetu za što je sve sposobna.
Hvala našim nogometašima što su nam omogućili da ponovo dišemo kao jedan i iskažemo ljubav prema svojoj domovini.
A sutra, sutra je novi dan.
I povratak u realnost.

Siniša
5 godine prije

Fukare Francuske¡!!!!!

Son of Alerik
5 godine prije

Nažalost, nismo uspjeli. Gledam dečke, na rubu su suza,a ne bi trebali biti. Francuzi ih nisu nadigrali. Iako rezultat govori drugačije. Bravo Vatreni!

Sarajevo
5 godine prije

Bravo Hrvatska!
Cestitke na nevjerovatnom uspjehu.
Argentiskom sudiji zelim da kad dodje kuci zatekne suprugu na kamari, bio kriv ili ne…manje ili vise, nebitno

Đuro
5 godine prije

Dokaz da se Putin mješao u hrvatske izbore:comment image

Good Old Rebel
5 godine prije

Slična pobjeda Francuske, kao i protiv Belgije….lopta je pokazala da je doista okrugla. Bez obzira na sve, veliki uspjeh Hrvatske.

nezaposleni đelat
5 godine prije

to je fino rečeno nemože mamićeva prčija bit prva……

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI