fbpx

Hürriyet: Utjecajni muslimanski znanstvenici pozivaju na odustajanje od američkog dolara

100 dolara

Jučer je u Turskoj počela konferencija muslimanskih znanstvenika, na kojoj je dr. Ali Karadai, glavni tajnik Svjetske udruge muslimanskih znanstvenika, pozvao na napuštanje dolara i stvaranje alternativne monetarnu unije kako bi se neutralizirao pritisak Sjedinjenih Država.

U okviru nove zajednice će biti moguće formirati svoj vlastiti fond za pričuve, sličan Međunarodnom monetarnom fondu. Prema riječima dr Karadaija, to će omogućiti zemljama poput Rusije, Irana, Kine i Turske da u potpunosti zadovolje potrebe u bilateralnoj ili multilateralnom poslovanju i trgovini, te suverenom vođenju financija, piše turski list Hürriyet.

Glavni tajnik Svjetske udruge muslimanskih znanstvenika dr. Ali Karadai je govorio na Tehničkom sveučilištu Gebze, na konferenciji “Islam i znanost”, koja je organizirana zajedno s Međunarodnim vijećem za sveučilišta i Svjetskom udrugom muslimanskih znanstvenika. Komentirao je brz rast dolara i deprecijaciju turske lire i dao niz važnih izjava u kojima poziva na napuštanje dolara i prelazak na alternativnu monetarnu uniju, izvještava Hürriyet.

Prema muslimanskim znanstvenicima, takva će unija omogućiti Turskoj, Iranu, Rusiji i Kini da se riješe “pritiska dolara” i aktivnije razvijaju svoje gospodarstvo.

U okviru međunarodnog seminara održanog na Tehničkom sveučilištu Gebze održane su skupne rasprave o sljedećim temama: “Znanstvena događanja u islamskom svijetu – jučer i danas”, “Društvene promjene i transformacije u islamu” i “Položaj i značenje muslimanskih znanstvenika u globalnom svijetu”.

Tijekom rasprava u kontekstu islamskog trgovačkog zakona je također razmotrena jedna od najvažnijih tema rasprave novijeg doba – digitalna valuta, objašnjava članak.

Govoreći na konferenciji u kojoj je sudjelovao velik broj stručnjaka i studenata, dr. Karadai je procijenio utjecaj dolara na tursku liru.

Lira Dolar

FOTO: Lira-Dolar

“Da bismo spasili naše zemlje od pritiska dolara, moramo poduzeti drugačiji put. Ovaj je put prijelaz na monetarnu uniju koja zaobilazi dolar”, naglasio je turski profesor i izrazio razne prijedloge kako bi se spriječilo da nacionalna valuta naglo padne u odnosu na dolar, pozivajući na alternativne opcije temeljene na islamskom trgovinskom zakonu i međunarodnoj razmjeni, piše Hürriyet.

“Kako bi zemlje poput Rusije, Irana, Kine i Turske zadovoljile međusobne potrebe, potrebno je koristiti razmjenu, koja postoji u islamskoj ekonomiji i podrazumijeva trgovinsku razmjenu. Drugi izlaz je da zemlje mogu trgovati u svojim nacionalnim valutama. Primjerice, neka Kina pri uvozu proizvoda iz Turske koristi liru”, predlaže Karadai.

Drugi je način, prema glavnom tajniku Svjetske udruge muslimanskih znanstvenika, stvaranje posebnog fonda, preslike Svjetske banke ili Međunarodnog monetarnog fonda, koji bi imao zasebnu vlastitu valutu.

“Ovaj fond bi se usredotočio na prihode od trgovinskih operacija, akumulaciju, a uštede se mogu mjeriti u ekonomskim vrijednostima. Sve zemlje koje će biti pod ovim kišobranom moraju prihvatiti jedinstvenu valutu. Moramo stvoriti banku za održavanje tečaja ove valute i pružiti podršku zemljama koje je trebaju”, objasnio je dr. Ali Karadai.

Potrebna materijalna podrška će se osigurati kroz vlastiti fond rezervi, navodi se u članku.

“Kada se ove zemlje prebace u drugu valutu, ekonomska vrijednost ovog fonda osigurat će stabilnost njegovih nacionalnih fondova. Onda ni dolar ni druga sredstva neće biti potrebni da se zemlje riješe pritiska dolara”, istaknuo je dr. Karadai.

Dolar je zamka

Prema njegovim riječima, glavno pitanje je ima li “političke volje” među čelnicima država za formiranje takvog saveza?

“Kada se čelnici zemalja okupe i pokažu političku volju, onda će nam biti lakše”, rekao je turski profesor.

Sudionici konferencije su također izrazili uvjerenje da će u islamskom svijetu znanost prevladati recesiju i dosegnuti višu razinu, navodi Hürriyet.

Glavni cilj ovog seminara, zajedno sa Svjetskom udrugom muslimanskih znanstvenika i rektorima sveučilišta u različitim zemljama, jeste zaustaviti propadanje znanosti, što islamski svijet doživljava u posljednjih nekoliko godina, podići je na razinu zapadnog svijeta. Na ovom će seminaru biti provedena analiza o svim temama i objavit će se konačne deklaracije. Te ćemo rezultate poslati svim islamskim zemljama, a oni će činiti osnovu filozofije naših sveučilišta”, rekao je Orhan Hikmet Azizoğlu, osnivački predsjednik i ravnatelj izvršnog odbora Međunarodnog vijeća sveučilišta i bliski suradnik turskog predsjednika Erdoğana.

Na kraju je rektor Tehničkog sveučilišta u Gebzeu, gdje je održan seminar, dr. Hasan Aslan, rekao da su znanost i islam u suvremenom svijetu blisko povezani i ne proturječe jedni drugima.

“Tijekom ovog rada pokazujemo da su se islam i znanost međusobno usko povezali. Usredotočeni smo na uklanjanje odnedavno narasle ishodovane islamofobije i protiv ideje da je islam antiznanost. Ovdje će se raspravljati o tim pitanjima. Svima ćemo reći da je znanost dužnost svakog muslimana”, rekao je dr. Hasan Aslan.

5 milijardi dolara

Podsjetimo, ovi pozivi dolaze iz krugova muslimanskih znanstvenika iz Turske i cijelog svijeta, a konačne deklaracije sa seminara će činiti osnovu filozofije sveučilišta na kojima rade članovi Svjetske udruge muslimanskih znanstvenika i Međunarodnog vijeća za sveučilišta koje vodi akademik Orhan Hikmet Azizoğlu, blizak turskoj vladajućoj stranci AKP i predsjedniku Erdoğanu.

Iz izlaganja dr. Alija Karadaija je logično je da će prijedlozi i zaključci biti upućeni i vlastima u Rusiji, Kini i Iranu, koje već idu ovim putem i više puta su naglasile potrebu stvaranja institucija koje neće ovisiti o Svjetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu, a skupina BRICS i kineski projekt AIIB su već udarili temelje za provedbu prijedloga muslimanskih znanstvenika.

Zaključci i prijedlozi, koji čekaju završne deklaracije, dokazuju da je politika sankcija i pritiska Washingtona putem dolara kao svjetske valute  kontraproduktivna i na kraju će dovesti do podrivanja, možda i nestanka statusa dolara kao svjetske rezervne valute, na što je ovaj tjedan upozorio Goldman Sachs.

Hürriyet

Goldman Sachs: Sankcije protiv Rusije miniraju status dolara kao svjetske valute

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
50 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
velebit
Gost
velebit
2 godine prije

Najutjecajni muslimanski znanstvenici žive i rade u usa i najviše vole dolare. Dedolarizacija ne postoji niti će je biti, priča za naivne.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  velebit

Točno jer dolar uopće ne postoji, pa se ne može ni dedolarizirati nešto čega nema. Postoji samo dolarski dug i kupljenje kajmaka na trgovini i radu drugih, to je ta dedolarizacija.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije

ideš mi u malo u metafiziku pa te teško pratim.

Sardelino
Gost
Sardelino
2 godine prije
Reply to  velebit

Vjeruj malo više u ljude I njihovu potencionalnu snagu da budućnost svijeta promijene na “bolje”.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Sardelino

čovjek vjeruje u ono u što želi vjerovati. Un je registrirao 70 000 religija. nema niti jedne povezane sa dedolarizacijom.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  velebit

Da i vecini je jos glavni uspojeh u zivotu otici raditi u europu ili usa… Velebite nista nisi poogresno rekao…

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Alen

drago mije da si prepoznao.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  velebit

Sto jest jest ,treba priznati..

Zadranin
Gost
Zadranin
2 godine prije
Reply to  velebit

@velebit

E moj sugrađaninu iz Hrvatistana (Uhljebistana.. ?) kako to misliš da dedolarizacija ne postoji, i niti će je biti? Da li ti znaš što znači taj pojam?

Ako znaš, objasni nam.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Zadranin

daj ti meni brojeve da postoji.

Zadranin
Gost
Zadranin
2 godine prije
Reply to  velebit

@velebit

Ti očito ne znaš što znači taj pojam..

Aj da te naučim:

Vidiš, kad neka država prodaje svoje proizvode u bilo kojoj drugoj valuti sem dolara, to ti je dedolarizacija. Kad ih kupuje u bilo kojoj drugoj valuti sem dolara, to ti je isto dedolarizacija.

Rusi prodaju svoju naftu, plin, žitarice, itd. Kini za juane, a zauzvrat iz Kine tim istim juanima kupuju kineske proizvode.

S.Arabija Kini prodaje naftu za juane.

Iran prodaje svoju naftu za eure, zlato.

Kina i Japan od 2012. koriste vlastite valute u međusobnoj trgovini.

Rusi prodali skoro sve svoje dolarske obveznice, kupili ZLATO.

Mogu ti ja još nabrajati primjera, ali mislim da kužiš bit.

Eto ga.

Pljuc!

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije
Reply to  Zadranin

NE KONTA VELEBIT NISTA.EMOCIJE MU VLADAJU UMOM ……LIK JE U STANJU ZA KOJE PSIHOLOZI U NEMOGUCNOSTI DA USTANOVE DIJAGNOZU I STANJE LICNOSTI KAZU DA JE OSOBA U “CUDNOM EMOCIJONALNOM STANNJU”

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Fatih

Vidi da ti pomognem, sa velikim slovima počinješ rečenicu znači ostalo trebaju biti mala slova ima veze sa gramatikom i sa odgojem, drugo kad lijepiš dijagnoze onda uvijek predsvjesno polaziš od sebe i to prišivaš drugome, to se zove projekcija vlastitih dijelova sebe koje ne voliš pa ih odbacuješ. Manje više to radi svatko samo je problem u učestalosti i intenzitetu, ali se to može osvijestiti. Problem nastaje kada se počneš ponašati prema drugome na osnovu tih projekcija i kada se pokušavaš riješiti svoje anksioznosti pa agresivne fantazije proiciraš u druge u ovom slučaju na mene da bi me zastrašio. To spada u psihotičke mehanizme obrane, što predstavlja veliku regresiju za tebe. Ako želiš još ti reci, biti će mi drago da ti pomognem.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Zadranin

@Zadranin
Drago mi je da si me prosvijetlio za dedolarizaciju, čovjek uči dok je živ. Sada ti meni daj podatak koliko se smanjila trgovina u dolarima od kako su rusi skoro pa uveli trampu da bi izbjegli dolar, kinezi ipak rusima daju nešto opipljivije od juana. Odnosi se i na druge.Još jedna sitnica ekonomija vezana za zlato u ovim razmjerima ne funkcionira, da se uvede sada zlatni standard za sve bio bi gladan kruha. Valute moraju postojati. Najveći problem za usa bi mogao biti onda kada se uvede paralelni sustav plaćanja koji oni ne bi mogli kontrolirati nešto kao swift2. I molim te kad se meni obraćaš onda bez pljuckanja, dobar kućni odgoj je na cijeni barem kod mene.
Eto ga.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  velebit

velebit Samo dvi stvari;
Rusi i Kinezi su napravili svoj swift i svoje neovisne sustave plaćanja karticama
Za zlato je upravo obrnuto, sićan se babine priče iz WWII kako je bilo glada, nosila je sol i petrolj priko brda za dobit kukuruz i jaja . . . u nekome trenutku to više nije funkcioniralo jer su vlaji ttažili žuto za žuto . . . da nije imala zlata teško bi proranila moga oca koji je ima par godin . . . toliko o zlatu i gladi, a zlato nije da bi se sa njim plaćalo na dnevnoj bazi nego je rezerva za stabilizaciju valuta i easy way out kod kolapsa valuta, u svim prošlim ratovima valute su propadale, a zlato se vadilo . . .

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Moreno

Plaćanje zlatom u krizama je dubiozno jer onda svi vade zlato iz čarapa pa imaš malu zlatnu inflaciju, soroš je imao o tome dobar interviu prije desetak godina, Ispada da je tada bilje kupovati firme koje kopaju zlato i rafiniraju ga nego posjedovati samo zlato

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Moreno

Moreno, posto si ti vispreniji igrač za tebe jedna informacija: ruski car Nikola II, pokoj da mu dušu prosti, ubijen od strane odabranih je najveći dionićar FED-a sa 30.000 tona zlata.

Zadranin
Gost
Zadranin
2 godine prije
Reply to  velebit

@velebit Tako je, svi mi učimo dok smo živi. Evo, našao sam podatak da su Rusi početkom 2018. imali 96 milijardi dolara amerokenjskih obveznica, a sad imaju nekih 14-15 milijardi. Znači, prodali su 81-82 milijarde dolarskih obveznica (kome točno, ne piše..) i kupili zlato umjesto tih PAPIRA. Ne znam jesi ikad držao zlato u rukama (ja ga imam dovoljno za svoje “planove”, da ne budem gladan… ) ali zlato otvara mnoga vrata, a papirom moš zapalit vatru, i obrisat guz*icu. Ne znam koliko znaš o uvođenju zlatnog standarda, ali ne vjerujem da bi ga naš Hrvatistan uveo, pošto mi ni nemamo zlata u našem posjedu, pa tako da ništa od toga. A ni da Rusi uvedu zlatni standard, ne bi imalo toliko utjecaja na moj (a ni na tvoj..) standard, pošto (bar) ja razmišljam unaprijed, i imam svoje planove i sredstva za preživljavanje. Našao sam i podatak da su Turci prepolovili svoje dolarske obveznice, sa 68 milijardi, na 32 ove godine. Kina je prodala cca 138 milijardi, Japan 18. Trenutno 15% kineskog uvoza u Rusiju je plaćeno u juanima (nekih cca 5 milijardi protuvrijednosti u dolarima). Ima tu još dosta podataka i za druge zemlje (Turska Iranu plaća energente u… Pročitaj više »

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Zadranin

Ja razumijem tvoju potrebu da gurneš usa sa trona ali ove cifre su na granici statistčke greške, dnevno se po burzama i u trgovini okrene desetak triljiuna dolara. razumiješ odnose veličina.

Zadranin
Gost
Zadranin
2 godine prije
Reply to  velebit

@velebit Aj da te naučim još neke stvari: dnevna trgovina na burzama dionica i novca (koja nije desetak trilijuna, nego do cca 5, pa čak i manje, glavni svjetski regulator trgovine je to prošle godine obznanio..) nema nikakve veze sa trgovinom obveznica i materijalnih dobara među zemljama. Trgovina dionicama i novcem je ZBROJ sveukupnog prometa tog dana, gdje se može dogoditi da se ista količina novca ili dionica nekoliko puta dnevno prodaje/kupuje, ali to ne znači da si tih nekoliko puta i povećao broj/količinu tog istog novca ili dionica. Razlika na kraju dana je koliko je ko profitirao na preprodaji tih istih količina dionica/novca kojim su se trgovali tog dana. Jedna druga stvar: dionice i novac nemaju stalnu vrijednost, nego promjenjivu. Jedan dan dionica, recimo Facebooka, košta 1000 dolara, u sljedećem trenutku košta 1200 dolara.. a u trenutku iza košta 50 dolara! Tako da ta dnevna trgovina na burzama ti nema veze sa dedolarizacijom o kojoj se ovdje priča. Recimo, ako sam ja Rus, i prodao sam tebi nafte u vrijednosti od 10 milijardi dolara (ali se plaća u nekoj drugoj valuti sem dolara..) ti meni po ugovoru trebaš platiti 10 milijardi dolara(u nekoj valuti sem dolara..), nevažno pala/ili se… Pročitaj više »

velebit2
Gost
velebit2
2 godine prije
Reply to  Zadranin

Odlično ja tebe razumijem trgovao na spotu i sa futuresima.

Zadranin
Gost
Zadranin
2 godine prije
Reply to  velebit2

@velebit2

Hmm.. ako jesi, onda zašto pišeš gluposti?

Ljudi ti moraju objašnjavati dedolarizaciju, te ne znaš razliku između burze novca i dionica, i međunarodne trgovine.

Ili se praviš važan (pa ispadaš glup..), ili spadaš u definiciju trola.

Pljuc!

velebit2
Gost
velebit2
2 godine prije
Reply to  Zadranin

Kad trguješ onda vjeruješ samo brojevima i njihovim pokazateljima. tako je i sa dedolarizacijom koje nema niti će je biti iz nekoliko jednostavnih razloga: dolar je sveprisutan u međunarodnoj trgovini, centralne banke su ga pune i što je najvažnije na njemu se dobro zarađuje. Tko zarađuje na juanu i rublji ili rupiju. Na rublji se moglo zaraditi kad je bila srušena ispod realne vrijednosti pa onda perbaciti dolare u rublje ali je spred bio previsok i svi su očekivali nekakvu vrstu bankrota pa je bilo teško bez insajderskih infornacija nešto učinit, tu se moglo ubrat 20%-30% od uloženog komodno. kinezi iza zatvorenih vrata devalviraju juan pa nikad ne znaš kad će se dogoditi devalvacija i za kolko %. kod dolara je to drugačije tamo fed obznani kad štampa i svi se prilagode najveće zarade su u trgovini euro dolar i gpb. svi futuresi koji donose kakvu takvu lovu su zaključeni u dolarima. o tome bi ti mogao pisati knjige jer sam se time intezivno bavio za vrijeme buša mlađeg, bilo je love ko blata. u to vrijeme se čitala jedna knjiga od 500 strana sedmično na engleskom o trgovanju i ekonomiji. kada graf o količini zastupljenosti dolara u centralnim bankama… Pročitaj više »

Zadranin
Gost
Zadranin
2 godine prije
Reply to  velebit2

@velebit Naravno da je dolar sveprisutan u međunarodnoj trgovini, i biti će još neko vrijeme.. bitna činjenica je da se smanjuje potrošnja/uporaba dolara u toj međunarodnoj trgovini. Sav taj obujam trgovine, koji se odvija bez korištenja dolara, znači i obujam dolara manje za amerokenjski proračun, tj. ako Rusi više ne traže recimo, 200 milijardi dolara godišnje za plaćanje svojih izvoznih proizvoda od drugih država, to ti znači da amerokenjci ne mogu računati na trošenje/izdavanje 200 milijardi dolara za svoje potrebe. A kad počnu Kinezi prodavat svoje dolarske obveznice u većem obujmu, onda će se upaliti alarm kod amerokenjaca. Oni trenutno žive u svom svijetu fantazija, gdje misle da su nedodirljivi.. ali im Rusi, Kinezi, pa čak i EU.. polako daju do znanja da nisu. Propale su i druge rezervne valute kroz povijest, propast će i dolar. To je činjenica. Nije istina da pomorci drže samo dolar, brat mi je električar na MSC i prima plaću u eurima. To što govoriš da se na dolaru može zaraditi: naravno da se može, ali može se i dobro popušiti. Od starog mi je prijatelj davne 2001. imao preko 100000 dolara na računu, pa kad je dolar prepolovio vrijednost preko noći, nije mu bilo… Pročitaj više »

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  velebit

Daj dokaz da dedolarizacija postoji. brojčani podatak za koliko se smanjila trgovina u dolarima i koliko su rezerve centarlnih banaka smanjile svoje rezerve zbog dedolarizacije. propuh kroz vugla si sam.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Djuro

U redu 5% u roku od 14 godina i nije pala ispod 60% nije skočila iznad 70% znači stabilna nema značajnih oscilacija. sada mi daj brojeve za koliko se smanjila svjetska trgovina u dolarima.

Mister ?
Gost
Mister ?
2 godine prije

Pitanje je samo sta ce biti ako se dolar unisti i druge valute ojacaju. Neki to zele ali pitanje je koja je cijena svega toga. Sve valute su imaginarne vrijednosti koje trebaju predstavljat sve oko nas. Da li to zaista treba i mora biti tako da bi bio neki red?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Ovi su iz bloka Muslimanskog bratstva, ali imaju utjecaja u takozvanim “turkomanskim zemljama” a to su sve bivše sovjetske muslimanske republike. Ovo nije bez veze, jer je na istoj liniji i Kairo, iako ne znam što sunitsko Al-Ahzar Sveučilište o tome kaže. Mislim da se slaže, jer islam priznaje i druge oblike trgovine, ne samo za novac. Ovaj profesor je zapravo ponovio ono što su Kinezi već napravili – AIIB

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Islamska znanost propada i u zaostatku je za znanošću Zapada, konstatira Orhan Hikmet Azizoğlu, osnivački predsjednik i ravnatelj izvršnog odbora Međunarodnog vijeća sveučilišta i bliski suradnik turskog predsjednika Erdoğana. Koliko znanosti je uključeno u ideju osnivanja zajedničke monetarne unije Istočnog svijeta koji bi uključivao Tursku, Kinu, Rusiju i sve one koji se žele pridružiti, ostaje nam vidjeti u nekoj od konačnih deklaracija skupa. Također ćemo po tom prijedlogu vidjeti i nazire li se izlazak ‘islamske znanosti’ iz zaostatka za običnom, nevjerskom Zapadnom. Mogli bi pritom sagledati i iskustva stvaranja eura kao valute, a mogli bi i razmisliti o stvaranju političke unije, budući da je teško očekivati nekakvu ozbiljnu valutu iza koje stoje različite, u potpunosti suverene države. Iako se čini kako SAD (FED) dolarom drži na uzdi cijeli svijet, to može biti samo polovica istine. Ostatak svijeta drži dolar svojim novcem, sredstvom razmjene i čuvarom vrijednosti. Želi li se izvršiti islamska ili Istočna dedolarizacija, dovoljno je izbaciti dolar iz upotrebe. No, za takvo što je potrebno prije toga izgraditi uzajamno povjerenje između previše država da bi to bilo brzo i jednostavno rješivo. No, neka se potrude i naprave zajedničku valutu ili prihvate juan kao svoju rezervnu valutu. Možda tad zaključe… Pročitaj više »

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Brljaš previše . . . niko ne drži dolar svojim novcem nego je dolar nametnut vojnom silom . . . jednostavan dokaz; kupiš tanker nafte u Libiji i platiš u nečemu šta nije dolar, tanker se nakon isplovljavanja vraća u porat pod prijetnjom raketiranja . . . petrodolar je ustanovljen vojnim reketom (zaštitom) zemljama OPEC-a u zamjenu za prodaju nafte isključivo za dolar . . . za Hrvatsku ista stvar . . . plaćanje iz Hrvatske je točno određeno, zna se di se može platit eurom, a di se mora plaćat isključivo dolarom . . . sićaš se klirinških dolara iz ex YU . . . danas se sa Rusijom nemože trgovat na način pošalješ tamo u hrvatskome škveru napravljen brod, a dobiješ nazad za tu lovu plina u dogovorenoj količini . . . to nema, nego za brod moraš primit isključivo dolar . . . i plin moraš platit s dolarom, mora se kupit dolar, pa sa dolarom platit . . . Nadalje nijedna FIAT valuta po definiciji nemože bit store of value (kako pišeš čuvar vrijednosti) jer se proizvodi iz ničega, konkretno dolar je od osnivanja FED-a 1913 izgubija 97% svoje vrijednosti, a to se događa jer… Pročitaj više »

Ботовање
Gost
Ботовање
2 godine prije
Reply to  Moreno

Браво Морено 5+ !
Ја се сећам глупости са економије коју су ме учили…Еј ми смо учили Филипсову криву и пожељну инфлацију!?Људи добили нобеле,ушли у уџбенике свих економских факултета на кугли земаљској…Понављам-ПОЖЕЉНА ИНФЛАЦИЈА,тј инфлација која стимулише економски раст (која се креће у вредности 2-3% годишње)!?Значи имаш инфлацију 2-3% и можеш да имаш имаш економски раст!?Знаш који сам пичвајз себи направио када сам ушао у полемику са професором око тога на 1 години…Да је човек макар лупио него је свесно смислио лаж за своје газде а за награду од њих добио Нобела и сва признања овога света…Фуј!

odisea
Gost
odisea
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Bitcoin mi je izgledao kao smijurija,potpuno nerealno!Ali i te dig. valute postaju sve više alternativa.
Možda je nelogično,ali se dešava!
Ne bi trebalo odmah na horuk odbacivati ideje.

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije
Reply to  odisea

odisea U kriptovalutama je je budućnost međutim to nije krenilo kako san ja očekiva. Umisto da je krenila razmjena odnosno trgovina u kriptovalutama i ona trgovina koja je u Bitcoinu krenila zamrla je, a Bitcon se pretvorija isključivo u spekulativnu imovinu i posta je ovisan o upumpavanju likvidnosti u sistem.
Po meni se to dogodilo zato šta je mjenjanje Btc u fiat i obrnuto krenilo sa razlikom 5 – 6% tako da se nikome ne isplati primit Btc kad za njega nemore ništa kupit, a za prominit Btc u fiat se puno gubi . . .

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Moreno

Moreno ,upravo to je i ukopalo kriptovalute, to sam i ja govorio jos kad je logicno krenuo pisati o njima…

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

Pogledajte na internatu kolika su zaduzenja pojedinih zemalja – List of countries by external debt
Te zemlje duguju te pare kartelu – The Federal Reserve Cartel – The Eight Families who own the USA: The rise of BIS, IMF, World Bank
Oni drze i Masone to je Multi-level marketing MLM – Network marketing is a business model ali neprodaju proizvode siroke potrosnje, nego politicki uticaj, vrlo jednostavno, samo malo misteriozno zavijeno u oblandu.
Drze pod kontrolom i verske poglavare, da li se i jedan verski poglavar buni sto mu pastvu pljackaju i narod ubijaju.
Svako ko im dirne u Dolar$ procice kao Muammar Al Gathafi.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Ne bi baš rekao, jer je Gaddafi platio glavom što je potpuno zapustio vojsku i polako počeo vjerovati sarkozyu, Berlusconiju, Hillara, kojuje posjetio saif Islam, Cameronu itd. Što je bilo Xi Jinpingu koji je otvoreno najavio uspostavu paralelnog sustava svemu? Ništa. Ali dobro, to je Kina. Zašto nitko nije dirao Alžir u Arapskom proljeću, a mislili su? Pogledaj samo svu silu oružja , uz 8 sustava S-300PMU2 i 2 S-400 koje ima Alžir (Spisak Wiki:Algerian People’s National Army) Zašto ne napadnu Venezuelu? Isto vidi National Bolivarian Armed Forces of Venezuela. Oćeš biti neovisan, kupuj S-300 i S-400, kao Alžir i Venezuela, pa i ako zaškripi, znaš da nećeš proći kao Gaddfi. Budimo iskreni, malo je i sam kriv. Zato je Turska i kupila S-400, za ne daj Bože.Pusti ti NATO, kad dolar padne ispod 50% u svjetskim rezervama, a sad je na 62%, i to za par godina.

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije

Laki Gadafi nije htio svoje zlatne rezerve deponovat na zapadu. Zato su ga uzeli na zub. A kad su mu napravili podosta problema Gadafi je rekao da nece vise produziti ugovore za naftu kad istekne ugovor koji je potpisao jos Libijski kralj i da nece vise prodavati naftu za dolar. Zato je ubijen. Inace vecini zapadnih korporacija ugovori za naftu su isticali u roku od 3 godine u trenutku kad su napali Libiju. Tipicno banditsko ponasanje po zakonu jacega. Alzir nisu dirali jer Alzir igra njihovu igru po pitanju nafte. Nema to veze s oruzjem. Sto se tice Venecuele u senatu su ostavili otvorenu mogucnost upotrebe vojne sile. I mene bas jako zanima sta ce se tamo dogadjati?

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

giordano bruno Kad bi dug zaduženih zemalja bija samo prema kartelu kojega spominješ onda bi to bilo lako, dug prema kartelu postoji, ali to je manji dio. Stvar je u tome da je istina puno gora. Nazovimo ih ”kartel” kako si već počeja je taj koji nameće zakone i upravlja i centralnim bankama i njihovim prime dealerima koji upravljaju sa svim političarima na vlasti u velikoj većini država. Političari na vlasti donesu zakone i ispotpisuju sve moguće sporazume koji su im od kartela predloženi i onda ide zaduživanje uz uvjete koji nikad nisu obznanjeni, a to su opet donošenje još gorih zakona po kojima puše građani, privatizacija odnosno prodaja za kiki riki ovoga i onoga . . . i kad neki prime dealer npr Goldman Sachs zaduži neku državu on taj dug proda drugoj državi ili fondu, maržu spremi i ide dalje . . . nakon toga imamo situaciju kako je jedna država dužna drugoj ili fondu kojemu je taj dug imovina ulagača toga fonda šta npr može bit nečija mirovina. Tako je jedna Slovenija vlasnik par sto miljuni euri Grčkog duga, a ta Grčka ima u vlasništvu i nešto Hrvatskoga duga . . . To sve nije išlo na… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Moreno

Ima još jedna sitnica. SADu pripada neki promil (postotak?) od svakog ugovora koji se sklopi u dolarima…oko 2000 milijardi…

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Gadafi je pokazao kako se to radi sa zlatnim dinarom a ne ove protuhe.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Ne mozes biti ili se smatrati muslimanom a raditi stvari mimo zakona tj islama pa tako i ovi decki iz udruge ” muslimanskih “znanstvenika bi jako dobro trebali znati / poznavati islamsku ekonomiju i nacin na koji ona funkcionira i sta je dinar ili dirham… Mozda su njihove ideje i nesto bolje od postojeceg stanja ali nemaju nikakvo uporiste u islamu.. Cudi me sta ce im u nazivu udruge muslimanska kad tumace suprotno od onoga kako treba da rade muslimani..
Ogledni primjer kako musliman treba da radi i pristupa ekonomiji jedino je vidljiv iz djela rahmetli pukovnika Gadafija ,upravo kako rece kolega subaru ,tako se to radi ..

Ovi danasnji moderni “muslimanski ” ekonomisti u sustini kopiraju zapadni ekonomski model i guraju ga pod islamski..

Delboy
Gost
Delboy
2 godine prije
Reply to  Alen

Dao sam minus jer ne mogu da vjerujem da još razgovaramo o ispravnosti “vjerovanja”. Barem ovdje bi trebalo da su pelcovani od mjerenja tumačenja bilo koje vjere. Moderni klerikalci u najsvjetlijim ratničkim bojama brane “samomojispravan” kontakt s Bogom.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Delboy

Nisi musliman pa vjerovatno ne razumijes kako to funkcionira u Islamu.. Ne radi se tu o mojim tumacenjima niti o ispravnosti vjerovanja u ovom konkretnom primjeru niti o samoispravnom kontaktu s Bogom koji je ,usput, licna stvar..Islam je prakticna vjera sa jasno propisaanim zakonima i pravilima koja reguliraju sve oblasti zivota pa tako i ovaj ekonomski dio.. E sad ako su jasno propisana ekonomska pravila i djelovanje muslimana mora biti podredjeno tim pravilima i nikako drugacije , dakle prakticne stvari . ne govorimo ovde o nikakvim duhovnim .. Npr . ako je muslimanu zabranjeno uzimati i davati novac uz kamatu onda tu nema nikakvih filozofiranja. Ali isti ti moderni muslimanski ekonomisti su smislili umjesto kamate profitnu marzu gdje se samo naziv razlikuje ,suština je ista .Isto tako je jasno definisana i ekonomija..Nema filozofiranja.. S toga ne mozes nuditi rjesenja ,ako sebe smatras muslimanom , koji nemaju veze s pravilima kojih se moras drzati..To bi recimo figurativno bilo da tebi musliman objasnjava kako se prave vrhunski čvarci..Paradoks i bug koji se desava u islamu trenutno a ja se trudim samo da napisem koji komentar o tim paradoksima.. Druga stvar je da u islamu postoje vrhunska ekonomska rjesenja koja su na dohvat… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Alen

Sve mi se nešto čini da ni kršćani nisu smjeli u srednjem vijeku naplaćivati kamatu. Zato su se bavili Židovi tim poslom.
Svaki trgovac koji putuje s jednog mjesta na drugo mora prodati robu s profitom, da bi pokrio troškove puta i zaradio za život. Iz pojma profita proizlaze pojmovi profitna stopa i marža. Sumnjam da ovo ijedna religija zabranjuje.

Delboy
Gost
Delboy
2 godine prije
Reply to  Alen

Nemam vremena da visim na netu pa malo kasnim sa odgovorom. Nevjerovatno….nevjerojatno. Otkud Vama da ja nisam musliman? Zašto je to bitno? Dinar i dirham rješenje za ekonomiju 21 vijeka, gdje je naziv istih potpuno nebitan?!? U malignom stadiju islama, gdje se muslimanski naučnici ne mogu dogovoriti da li je fosfor koji pada na glave palestinaca bijeli ili malo tukne na sivo, Vi i ostatak pastve trošite vrijeme na tumačenja iz 7 vijeka dok fizički živite u 21om. Lijep pozdrav, kolega.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Alen

Zato sam ih i nazvao protuhe a ti si objasnio modus operandi istih i njihove zle namjere.

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije

” IPAK SE OKRECE”

Nagard
Gost
Nagard
2 godine prije

Ovi znanstvenici imaju utjecaj ko skup baba u nekom selu a ove spektakularne clanke pa ne ide to tako da se neko odrekne pozicije glavnog frajera u svijetu a npr koje to arapske zemlje saudi vazali Amerike ostalo sve bijeda ratovi siromaštvo .pa evo mi na Balkanu imamo godinama varanja svojih naroda pljackanja pa zasto se narod nije suprotstavio a da se amerima suprostavi moze jedino po portalima i pisanjem ali od tog nista psi laju karavane prolaze

POVEZANE VIJESTI

Izbornik