Hürriyet: Utjecajni muslimanski znanstvenici pozivaju na odustajanje od američkog dolara

100 dolara
50 komentara

Jučer je u Turskoj počela konferencija muslimanskih znanstvenika, na kojoj je dr. Ali Karadai, glavni tajnik Svjetske udruge muslimanskih znanstvenika, pozvao na napuštanje dolara i stvaranje alternativne monetarnu unije kako bi se neutralizirao pritisak Sjedinjenih Država.

U okviru nove zajednice će biti moguće formirati svoj vlastiti fond za pričuve, sličan Međunarodnom monetarnom fondu. Prema riječima dr Karadaija, to će omogućiti zemljama poput Rusije, Irana, Kine i Turske da u potpunosti zadovolje potrebe u bilateralnoj ili multilateralnom poslovanju i trgovini, te suverenom vođenju financija, piše turski list Hürriyet.

Glavni tajnik Svjetske udruge muslimanskih znanstvenika dr. Ali Karadai je govorio na Tehničkom sveučilištu Gebze, na konferenciji “Islam i znanost”, koja je organizirana zajedno s Međunarodnim vijećem za sveučilišta i Svjetskom udrugom muslimanskih znanstvenika. Komentirao je brz rast dolara i deprecijaciju turske lire i dao niz važnih izjava u kojima poziva na napuštanje dolara i prelazak na alternativnu monetarnu uniju, izvještava Hürriyet.

Prema muslimanskim znanstvenicima, takva će unija omogućiti Turskoj, Iranu, Rusiji i Kini da se riješe “pritiska dolara” i aktivnije razvijaju svoje gospodarstvo.

U okviru međunarodnog seminara održanog na Tehničkom sveučilištu Gebze održane su skupne rasprave o sljedećim temama: “Znanstvena događanja u islamskom svijetu – jučer i danas”, “Društvene promjene i transformacije u islamu” i “Položaj i značenje muslimanskih znanstvenika u globalnom svijetu”.

Tijekom rasprava u kontekstu islamskog trgovačkog zakona je također razmotrena jedna od najvažnijih tema rasprave novijeg doba – digitalna valuta, objašnjava članak.

Govoreći na konferenciji u kojoj je sudjelovao velik broj stručnjaka i studenata, dr. Karadai je procijenio utjecaj dolara na tursku liru.

Lira Dolar
FOTO: Lira-Dolar

“Da bismo spasili naše zemlje od pritiska dolara, moramo poduzeti drugačiji put. Ovaj je put prijelaz na monetarnu uniju koja zaobilazi dolar”, naglasio je turski profesor i izrazio razne prijedloge kako bi se spriječilo da nacionalna valuta naglo padne u odnosu na dolar, pozivajući na alternativne opcije temeljene na islamskom trgovinskom zakonu i međunarodnoj razmjeni, piše Hürriyet.

“Kako bi zemlje poput Rusije, Irana, Kine i Turske zadovoljile međusobne potrebe, potrebno je koristiti razmjenu, koja postoji u islamskoj ekonomiji i podrazumijeva trgovinsku razmjenu. Drugi izlaz je da zemlje mogu trgovati u svojim nacionalnim valutama. Primjerice, neka Kina pri uvozu proizvoda iz Turske koristi liru”, predlaže Karadai.

Drugi je način, prema glavnom tajniku Svjetske udruge muslimanskih znanstvenika, stvaranje posebnog fonda, preslike Svjetske banke ili Međunarodnog monetarnog fonda, koji bi imao zasebnu vlastitu valutu.

“Ovaj fond bi se usredotočio na prihode od trgovinskih operacija, akumulaciju, a uštede se mogu mjeriti u ekonomskim vrijednostima. Sve zemlje koje će biti pod ovim kišobranom moraju prihvatiti jedinstvenu valutu. Moramo stvoriti banku za održavanje tečaja ove valute i pružiti podršku zemljama koje je trebaju”, objasnio je dr. Ali Karadai.

Potrebna materijalna podrška će se osigurati kroz vlastiti fond rezervi, navodi se u članku.

“Kada se ove zemlje prebace u drugu valutu, ekonomska vrijednost ovog fonda osigurat će stabilnost njegovih nacionalnih fondova. Onda ni dolar ni druga sredstva neće biti potrebni da se zemlje riješe pritiska dolara”, istaknuo je dr. Karadai.

Dolar je zamka

Prema njegovim riječima, glavno pitanje je ima li “političke volje” među čelnicima država za formiranje takvog saveza?

“Kada se čelnici zemalja okupe i pokažu političku volju, onda će nam biti lakše”, rekao je turski profesor.

Sudionici konferencije su također izrazili uvjerenje da će u islamskom svijetu znanost prevladati recesiju i dosegnuti višu razinu, navodi Hürriyet.

Glavni cilj ovog seminara, zajedno sa Svjetskom udrugom muslimanskih znanstvenika i rektorima sveučilišta u različitim zemljama, jeste zaustaviti propadanje znanosti, što islamski svijet doživljava u posljednjih nekoliko godina, podići je na razinu zapadnog svijeta. Na ovom će seminaru biti provedena analiza o svim temama i objavit će se konačne deklaracije. Te ćemo rezultate poslati svim islamskim zemljama, a oni će činiti osnovu filozofije naših sveučilišta”, rekao je Orhan Hikmet Azizoğlu, osnivački predsjednik i ravnatelj izvršnog odbora Međunarodnog vijeća sveučilišta i bliski suradnik turskog predsjednika Erdoğana.

Na kraju je rektor Tehničkog sveučilišta u Gebzeu, gdje je održan seminar, dr. Hasan Aslan, rekao da su znanost i islam u suvremenom svijetu blisko povezani i ne proturječe jedni drugima.

“Tijekom ovog rada pokazujemo da su se islam i znanost međusobno usko povezali. Usredotočeni smo na uklanjanje odnedavno narasle ishodovane islamofobije i protiv ideje da je islam antiznanost. Ovdje će se raspravljati o tim pitanjima. Svima ćemo reći da je znanost dužnost svakog muslimana”, rekao je dr. Hasan Aslan.

5 milijardi dolara

Podsjetimo, ovi pozivi dolaze iz krugova muslimanskih znanstvenika iz Turske i cijelog svijeta, a konačne deklaracije sa seminara će činiti osnovu filozofije sveučilišta na kojima rade članovi Svjetske udruge muslimanskih znanstvenika i Međunarodnog vijeća za sveučilišta koje vodi akademik Orhan Hikmet Azizoğlu, blizak turskoj vladajućoj stranci AKP i predsjedniku Erdoğanu.

Iz izlaganja dr. Alija Karadaija je logično je da će prijedlozi i zaključci biti upućeni i vlastima u Rusiji, Kini i Iranu, koje već idu ovim putem i više puta su naglasile potrebu stvaranja institucija koje neće ovisiti o Svjetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu, a skupina BRICS i kineski projekt AIIB su već udarili temelje za provedbu prijedloga muslimanskih znanstvenika.

Zaključci i prijedlozi, koji čekaju završne deklaracije, dokazuju da je politika sankcija i pritiska Washingtona putem dolara kao svjetske valute  kontraproduktivna i na kraju će dovesti do podrivanja, možda i nestanka statusa dolara kao svjetske rezervne valute, na što je ovaj tjedan upozorio Goldman Sachs.

Hürriyet

Goldman Sachs: Sankcije protiv Rusije miniraju status dolara kao svjetske valute

DedolarizacijaDolar
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
velebit
5 godine prije

Najutjecajni muslimanski znanstvenici žive i rade u usa i najviše vole dolare. Dedolarizacija ne postoji niti će je biti, priča za naivne.

Mister ?
5 godine prije

Pitanje je samo sta ce biti ako se dolar unisti i druge valute ojacaju. Neki to zele ali pitanje je koja je cijena svega toga. Sve valute su imaginarne vrijednosti koje trebaju predstavljat sve oko nas. Da li to zaista treba i mora biti tako da bi bio neki red?

Laki Topalović
5 godine prije

Ovi su iz bloka Muslimanskog bratstva, ali imaju utjecaja u takozvanim “turkomanskim zemljama” a to su sve bivše sovjetske muslimanske republike. Ovo nije bez veze, jer je na istoj liniji i Kairo, iako ne znam što sunitsko Al-Ahzar Sveučilište o tome kaže. Mislim da se slaže, jer islam priznaje i druge oblike trgovine, ne samo za novac. Ovaj profesor je zapravo ponovio ono što su Kinezi već napravili – AIIB

Son of Alerik
5 godine prije

Islamska znanost propada i u zaostatku je za znanošću Zapada, konstatira Orhan Hikmet Azizoğlu, osnivački predsjednik i ravnatelj izvršnog odbora Međunarodnog vijeća sveučilišta i bliski suradnik turskog predsjednika Erdoğana. Koliko znanosti je uključeno u ideju osnivanja zajedničke monetarne unije Istočnog svijeta koji bi uključivao Tursku, Kinu, Rusiju i sve one koji se žele pridružiti, ostaje nam vidjeti u nekoj od konačnih deklaracija skupa. Također ćemo po tom prijedlogu vidjeti i nazire li se izlazak ‘islamske znanosti’ iz zaostatka za običnom, nevjerskom Zapadnom. Mogli bi pritom sagledati i iskustva stvaranja eura kao valute, a mogli bi i razmisliti o stvaranju političke unije, budući da je teško očekivati nekakvu ozbiljnu valutu iza koje stoje različite, u potpunosti suverene države. Iako se čini kako SAD (FED) dolarom drži na uzdi cijeli svijet, to može biti samo polovica istine. Ostatak svijeta drži dolar svojim novcem, sredstvom razmjene i čuvarom vrijednosti. Želi li se izvršiti… Čitaj više »

giordano bruno
5 godine prije

Pogledajte na internatu kolika su zaduzenja pojedinih zemalja – List of countries by external debt
Te zemlje duguju te pare kartelu – The Federal Reserve Cartel – The Eight Families who own the USA: The rise of BIS, IMF, World Bank
Oni drze i Masone to je Multi-level marketing MLM – Network marketing is a business model ali neprodaju proizvode siroke potrosnje, nego politicki uticaj, vrlo jednostavno, samo malo misteriozno zavijeno u oblandu.
Drze pod kontrolom i verske poglavare, da li se i jedan verski poglavar buni sto mu pastvu pljackaju i narod ubijaju.
Svako ko im dirne u Dolar$ procice kao Muammar Al Gathafi.

bbbb
5 godine prije

Gadafi je pokazao kako se to radi sa zlatnim dinarom a ne ove protuhe.

Alen
5 godine prije

Ne mozes biti ili se smatrati muslimanom a raditi stvari mimo zakona tj islama pa tako i ovi decki iz udruge ” muslimanskih “znanstvenika bi jako dobro trebali znati / poznavati islamsku ekonomiju i nacin na koji ona funkcionira i sta je dinar ili dirham… Mozda su njihove ideje i nesto bolje od postojeceg stanja ali nemaju nikakvo uporiste u islamu.. Cudi me sta ce im u nazivu udruge muslimanska kad tumace suprotno od onoga kako treba da rade muslimani..
Ogledni primjer kako musliman treba da radi i pristupa ekonomiji jedino je vidljiv iz djela rahmetli pukovnika Gadafija ,upravo kako rece kolega subaru ,tako se to radi ..

Ovi danasnji moderni “muslimanski ” ekonomisti u sustini kopiraju zapadni ekonomski model i guraju ga pod islamski..

Fatih
5 godine prije

” IPAK SE OKRECE”

Nagard
5 godine prije

Ovi znanstvenici imaju utjecaj ko skup baba u nekom selu a ove spektakularne clanke pa ne ide to tako da se neko odrekne pozicije glavnog frajera u svijetu a npr koje to arapske zemlje saudi vazali Amerike ostalo sve bijeda ratovi siromaštvo .pa evo mi na Balkanu imamo godinama varanja svojih naroda pljackanja pa zasto se narod nije suprotstavio a da se amerima suprostavi moze jedino po portalima i pisanjem ali od tog nista psi laju karavane prolaze

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI