Iran odgovara na američke tvrdnje o isporuci dronova Rusiji

Iranski dron
18 komentara

Teheran neće pomoći nijednoj strani u rusko-ukrajinskom sukobu, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian u odgovoru na tvrdnje Bijele kuće da Islamska Republika planira isporučiti “stotine dronova” Rusiji.

„Sa Rusijom imamo različite vidove saradnje, uključujući i sektor odbrane. Ali nećemo pomoći nijednoj strani u ovom sukobu jer vjerujemo da se on mora zaustaviti”, rekao je Amir-Abdollahian za italijanske novine la Repubblica u srijedu.

“Trenutni problem sa sukobom je da neke zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Države, imaju proizvođače oružja koji pokušavaju prodati svoje proizvode”, rekao je, dodajući da će Teheran “izbjeći bilo kakvu akciju koja bi mogla dovesti do eskalacije” , ali ćemo mi raditi na zaustavljanju sukoba.

U ponedjeljak je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao novinarima da se Iran “sprema da Rusiji dostavi do nekoliko stotina bespilotnih letjelica”, uključujući borbene bespilotne letjelice.

Mnoge zapadne zemlje, uključujući SAD, snabdevaju Kijev teškim naoružanjem, kao što su raketni bacači, oklopna vozila i borbeni dronovi. Moskva insistira da će “preplavljivanje” Ukrajine oružjem samo pogoršati sukob.

U međuvremenu, ruski predsjednik Vladimir Putin otputovaće u Teheran 19. jula i sastati se sa svojim kolegama Ebrahimom Raisijem iz Irana i Recepom Tayyipom Erdoganom iz Turske, navodi Kremlj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u srijedu da Putin neće razgovarati o mogućoj opskrbi dronom tokom svog putovanja u Teheran.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći neuspjeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i “stvorio moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

droniranrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Rusiji ne treba Iransko oružje.

Herr
1 godina prije

Hebes Ove prijatelje Koji moraju traziti od USranih sto raditi.

Ahmat sila
1 godina prije

Rusija i Iran moraju sklopiti jako vojno, gospodarsko i geostrateško savezništvo. Savezništvo islama i paravoslavja je nočna mora zapadanih kabalista i sionista, koji teroriziraju ceo svet. Oni če uraditi sve da do takvog savezništva nikad ne dođe jer bi to značilo njihov kraj.

hiper
1 godina prije

Sto bi iranci pomagali rusima kada rusi pod uticajem zapada nisu htjeli prodati avione i drugu vojnu tehniku nego to nabavljaju preko s.koreje i kine. Rusi su pogani

tihobl
1 godina prije

Znaci odbili su ih rusi. Prvi se ponudio Avganistan – ponudili su komplentbe brigade sa tehnikom, oruzjem, municijom i ljudstvom. Na rusima bi bila samo hrana i gorivo. Rusi su ih odbili jer nece nikom da duguju. Kasnije su zatrazili gorivo i hranu za narod na veresiju, a rusi su rekli nema problema, bice za nase prijatelje. Drugi su se ponudili sirijci. I njih su odbili. Jos uvijek prave demonstracije 20-25.000 dobrovoljaca uvrijedeni sto nece da ih prime. Treci su bili ODKB. E njih su primili – dio zajednicke specijalne jedinice je u Donbasu pod imenom Vagner. Po smrtovnicama iz Bjelorusije vidi se da je rijec o penzionisanim oficirima – recimo poginula su dva pilota godista 1956. i 1964. Vecinom je rijec o penzionerima, mada na fotkama se mogu vidjeti i ljudi u tridesetim i cetrdesetim godinama zivota. Zatim se javila Kina. Obecala je Rusiji svu pomoc koju zatrazi, alli… Čitaj više »

nekoime
1 godina prije

Rusiji su ovi dronovi neophodni. Za zaprašivanje komaraca.

nessy
1 godina prije

Kada bi Rusija, preko zaobilaznih kanala naravno, odlucila kupiti od USA naoruzanih dronova, vjerujem da bi se nasao neki posrednik, koji bi dronove maskirao tako da porijeklo bude nemoguce utvrditi. Money is money, pustimo floskule. Pa i USA same su izjavile da im je cilj osiromasiti i oslabiti Rusiju. Nikako da u tom kontekstu spomenu okoncanje rata, u kojem ginu najbolji, radno sposobni, sa obje strane. Kada je zavrsio WWII, SSSR je izgubio cca 25.000.000 ljudi, stanovnika u najboljoj produktivnoj dobi. Nazalost, takva, slicna, situacija sada ceka Ukrajinu. Kada jednom rat zavrsi, a zavrsit ce, u Ukrajini ce itekako nedostajati poginuli, ranjeni i invalidi (bit ce na teretu drzavi), i oni koji su potrazili srecu zapadno. Slaba je perspektiva te drzave, kako god okrenes.

nessy
1 godina prije

Zasto bi se Iran uopce pravdao? Kao sto su USA zauzele stranu u sukobu, i podrzavaju je svim sredstvima, zasto Iran ne bi mogao prodati dronove?
Ako su Rusija i Iran pod medjunarodnim sankcijama, najstrozim u povijesti, ne razumijem sto bi ih sprijecavalo da medjusobno trguju, nije vazno cime, od hrane do oruzja? Obje zemlje su izopcene iz zapadnog sistema, samim time imaju motivaciju vise da suradjuju, i pomazu jedna drugoj. Koliko god netko mislio da je Zapad na izdisaju, proci ce jos neko vrijeme dok ne izdahne. Zemlje BRICS-a, i sve ostale, su koliko-toliko alternativa, i na tome se ocito radi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI