Izbori u Bavarskoj poražavajući za Merkel – Na redu je Hessen

Angela Merkel
16 komentara

Očekivano su izbori u njemačkoj saveznoj državi Bavarskoj bili katastrofa za Kršćansko-socijalnu uniju (CSU), još više za Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD). S druge strane, desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) i Zeleni imaju razloga za veselje.

Vladajući CSU sada mora tražiti koalicijskog partnera, ali ima puno izbora i malo je vjerojatno da će izgubiti vlast u Bavarskoj.

Ministar unutarnjih poslova i čelnik CSU, Horst Seehofer, izgubio dio potpore, prije svega zbog svoje politike o pitanjima migracija, u kojoj je s jedne strane ucjenjivao kancelarku i tražio oštar pristup ovom problemu, prijeteći izlaskom iz koalicije na saveznoj razini, da bi potom pristao na nejasan sporazum oko ingerencije savezne i bavarske policije na južnoj njemačkoj granici. To se Bavarcima nije svidjelo, a većina kampanje je vođena na ovu temu.

Međutim, katastrofa za CSU nije bila tolika koliko se očekivalo. Osim toga, na kraju, zajedno sa socijaldemokratima,  dvije stranke koje koaliraju u saveznoj vladi, prema preliminarnom službenom konačnom rezultatu dobivaju oko 47 posto glasova i nedostaje im nekoliko zastupnika iz širokog spektra neovisnih kandidata koji su dobili ogroman broj glasova i zajedno čine treću najveću političku frakciju u Bavarskoj. Ova skupina neovisnih pojedinaca, iako heterogena, imat će 27 zastupnika u parlamentu Bavarske i među njima će Seehofer vjerojatno naći dovoljno ruku za natpolovičnu većinu.

No, ipak ostaje činjenica da su nakon što su CSU i SPD na izborima 2013. godine dobili više od 68 posto glasova, što znači da su izgubili oko trećinu svog biračkog tijela. Odaziv na ove izbore je bio 77,3 posto.

Veliki pobjednici izbora u Bavarskoj su Zeleni, koji su dobili 17,5 posto glasova,  8,9% više nego na prošlim, što ih čini drugom najjačom strankom u bavarskom parlamentu. Naravno, uspon je zabilježila i Alternativa za Njemačku (AfD), koja će po prvi put ući u državni parlament s 10,2 posto potpore birača.

Iako je ovo najbolji ikada ostvaren rezultat za AfD u ovo saveznoj državi, on pokazuje konstantu rasta potpore u cijeloj zemlji, čak i ako je vodstvo stranke vjerovalo u bolji rezultat od ovoga. Naime, AfD je računao na glasove 18 posto birača CSU koji su u anketi rekli da nikako nisu zadovoljni radom savezne vlade u kojoj ih, u određenom smislu,  predstavlja upravo Horst Seehofer.

No, ostale stranke i neovisni kandidati su profitirali od trenutnog nezadovoljstva Bavarca politikom na državnoj i saveznoj razini. Biračko tijelo se odmiče od  etabliranih stranaka CDU/CSU/SPD i okreće se drugim kandidatima.

Kao što smo rekli, ogroman dio je glasao za Zelene i AfD, dva oprečna politička pola po pitanju imigracije, ali su neovisni kandidati ukupno dobili 11,6 posto glasova i treća su snaga u parlamentu Bavarske. Naravno, ovaj blok se ne može definirati u tradicionalnim terminima ljevica, centar ili desnica, jer je to “blok” političara vrlo različitih programa i svjetonazora, ali pokazuje trend da na lokalnoj razini ljudi sve više biraju ime, a ne stranku. Teoretski, je blok Slobodnih glasača (Freie Wähle) pozicioniran na centru, tako da kao blok, ili netko od njih, može koalirati s vladajućim demokršćanima Seehofera.

Slobodna demokratska stranka (FDP) je dobila 5,1 posto potpore, Die Linke ostaje na 3,2 posto glasova, a sve ostale stranke zajedno su dobile 5,4 posto potpore.

U sada parlamentu Bavarske, koji ima 205 zastupnika, CSU će vjerojatno imati 85 mjesta, Zeleni 38, blok Freie Wähle 27, AfD 22, SPD 22 i FDP 11.

To znači da bi CSU prvo mogao tržiti suradnji sa strankom FDP ili bilo kojim drugim potencijalnim koalicijskim partnerom. Odabir je velik, ali je ovo na kraju ipak Pirova pobjeda za kancelarku Merkel i ministra Horsta Seehofera, koji s ovakvim trendom promjena, koji je zahvatio Njemačku i ne zaustavlja se, ne mogu očekivati svijetlu budućnost.

Nakon Bavarske je na redu Hessen

Njemacka reihstag

Naime, ako su jučer u Bavarskoj CSU i SPD bili kažnjeni, ista ih sudbina čeka u  Hessenu, gdje ove dvije stranke neće proći puno bolje, iako gubici vjerojatno neće biti tako veliki.

Izbori u saveznoj državi Hessen se održavaju 28. listopada. Očekuje se da će se u državi potvrditi vlast koalicije demokršćana i Zelenih, a potonjima bi potpora trebala porasti kao u Bavarskoj.

No, očekivane velike gubitke CDU neće moći nadoknaditi. Naravno, državna politika nije savezna, ali se rad savezne vlade neminovno prelijeva na državne izbore. U Hessenu će CDU kancelarke Angele Merkel vjerojatno pasti ispod 30 posto potpore i može čak izgubiti četvrtinu svog biračkog tijela u odnosu na izbore 2013.

Zeleni, koji su dobili 11,1 posto glasova na posljednjim izborima u Hessenu, mogli bi ponoviti “bavarsko čudo”, ali ne u  tolikoj mjeri da ostvare 20% potpore.

SPD možda neće doživjeti katastrofu kao u Bavarskoj, ali u Hessenu sigurno neće zadržati 30,7 posto potpore iz 2013. godine. Međutim, obzirom na negativan stav prema socijaldemokratima općenito, SPD može izgubiti trećinu svojih birača i drugo mjesto prepustiti Zelenima.

Kao u Bavarskoj, AfD bi također trebao biti među velikim pobjednicima. Dok je 2013. Za ovu stranku u Hessenu glasamo samo 4,1 posto birača, koju je tada još uvijek vodio Bernd Lucke, za dvije godine je stranka na izborima uspjela premašiti dvoznamenkaste brojke i potencijal Alternative za Njemačku u Hessenu je do 15 posto glasova.

FDP i Di Linke, koji su 2013. godine svaki osvojili pet posto glasova, također imaju koristi od trenutnog negativnog raspoloženja prema demokršćanima i socijaldemokratima. Iako liberali vjerojatno mogu računati na pet do šest posto, Die Linke ovdje ima puno bolje izglede i može dobiti oko osam posto glasova. Ali nijedna od ove dvije stranke nema ugled i utjecaj među biračima kao  Zeleni i AfD.

S koje god strane gledali, vrijeme neupitne vladavine demokršćana i socijaldemokrata prolazi, što nije slučaj samo u Njemačkoj, nego u cijeloj Staroj EU. Pitanje je samo kada će proći poput svojih kolega u Italiji, iako se tamo nova vladajuća koalicija tek treba dokazati.

AFDCSUSPD
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Srba
5 godine prije

ajde Merkel dosta je bilo sa migrantima si shebala Nemacku a i sire…

Mirko i Slavko
5 godine prije

Ona je svoju rolu odradila. Next please…

nizzde
5 godine prije

Nisu izgubili potporu birača samo zbog imigranata ima tu dosta drugih problema u Njemačkoj
Sankcije prema Rusiji
Špiuniranje od strane USA
Trgovinski rat i nikakav odgovor Angele
Rat u Siriji

Siniša
5 godine prije

Off….Makedonija danas…
“” Zaev je poručio toj opozicionoj partiji (VMRO) da će, ako glasaju za ustavne promene u skladu sa Prespanskim sporazumom, dobiti amnestiju za njihove članove kojima se sudi za nerede u Sobranju 27. aprila prošle godine.

“Sada je trenutak da oprostimo. Hajde da oprostimo sada kada je to najpotrebnije. Svi znamo da je vrhunac podela i mržnje bio 27. aprila (prošle godine). Krvave slike poslanika obišle su svet. Evo šanse za praštanje. Počnimo od 27. aprila… Znam da sve ima cenu. Spreman sam da je platim. Nema budućnosti bez praštanja ovde u parlamentu”, rekao je između ostalog Zaev obraćajući se poslanicima. “”

Jim
5 godine prije

Ako dođu na vlast zeleni i liberali Njemačka više neće postojati. CSU i SPD su u globalu jedno te isto produžena ruka anglosasa od završetka ww2 do danas i njihov pad je očekivan. Nadam se usponu Die Linke oni jedino djeluju neovisno. Liberali i zeleni su globalna opasnost oni nikako ne smiju dobiti većinu i formirati vlast jer će biti permanentan faktor destrukcije i politike usmjeren prema RF.

bbbb
5 godine prije

Stasi ciokonkubinu neće smjeniti narod već njena braća kad joj se vijek uporabe potroši. Šiklgruberu, njihovom bratu po krvi, su dali vijek uporabe 12 godina.

Busola
5 godine prije

Gluposti ako nabrajaš ljude koji dolaze tamo nabroji i Balkance, ukrajinske naciste i sličnu ekipu , e kada se to sve pomiješa onda je to čušpajz… Nijemci onaj dio koji kreira politiku jako dobro živi od došljaka (prva ruka koja daje poslove ,provizije, zarade na stanovima…) i toga će se teško odreći, razlika je samo u selekciji.

Naš narod ogrezao u upiranju prstom , a kod sebe ne vidi ništa …

Ana
5 godine prije

Ona i jos njih par su nas dokrajcili. Cetrdeset godina europski narodi gucaju-zivot zajedno, pravomisleci sustav i fasisticku demokraciju/- Vidjeti Istocni London, Luton, bande gangstera silovatelja “azijata” (pljuc”!!!) u Telfordu, Rotherhamu itd i vise od milijun zrtava samo u engleskoj u zadnjih 40 godina- bijela djeca curice 9 godina pa dalje, teritorije u koje bijela osoba vise ne ulazi, cak niti hitna pomoc, jer urodjenicki gospodari pokazuju kako su “opasni”, u Belgiji stranka Islam koja ce skoro brojem nadmasiti sve ostale. Taj zombi od zene i od drzavnice, samo je ubrzao proces raspadanja sa novim milijunima osvajaca. Zato- niti jedni izbori ne mogu biti dovoljno ponizavajuci, nikakva pobjeda nad … ne smijem napisati sto mislim, ne moze biti dovoljno osvetnicka. Uz to, zeleni u Bavarskoj ( ako su kao i u Francuskoj ce biti statisti u kukuruzu, dovoljni za koaliciju.

OBICNOSAMOCITAM
5 godine prije

Svi koji misle da ce doci do nekih promjena u Njemackoj vanjskoj politici grdno se varaju. Merkelica je jako dobro odradjivala domacu zadacu koju je dobila ispisanu u citanci od hegemonista. Uradila je sve sto su joj ovi nalozili. U jednom trenutku je ipak napravila nesto u korist Njemacke a sto se kosi sa interesima velikih gazda. To je bio Sjeverni tok 2. Kad nije odustala od njega potpisala je svoj pad. Poslije te njene odluke umjesto da je Njemacki mediji slave zbog borbe za njihove interese je poceo pravi medijski udar na nju i njenu stranku. To vam govori i ko drzi pod potpunom kontrolom medije i BND u Njemackoj. Nesumnjivo da ce nju naslijediti neko novi koji ce biti apsolutno poslusan. Ni d od demokracije danas ne postoji. Od 5-6 alternativnih stranaka za koje mogu Nijemci glasati 5 ih je pod kontrolom gazda. A ona sesta koja se… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI