fbpx

Japanci “zaboravili” na 55 tona ukradenog ruskog carskog zlata

Zlatna poluga rusija zlato

Rusko carsko zlato koje je ukrao ruski carski admiral i političar Aleksandar Vasiljevič Kolčak, a kasnije je pronađeno u Japanu, može biti vrlo nezgodan argument za Tokio po pitanju Kurilskih otoka. Pogotovo sada, kada su se Japanci sjetili da od Moskve traže naknadu za vojni poraz.

Prema ranijem izvješću, Japan je bio jedna od zemalja u kojima je Rusko Carstvo držalo znatan dio svojih zlatnih rezervi. Prema inventaru kojeg je sastavio V.I. Moravski, koji je bio “ministar financija” posljednje “bijele” uprave u Vladivostoku, carska vlada i razne “glavešine” su prije potpune pobjede Crvene armije u građanskom ratu i uspostave Sovjetskog Saveza, prenijele u zemlju izlazećeg sunca ogromne svote novca.

V.I. Moravski je u svom inventaru naveo svotu od 10 milijuna zlatnih rubalja, 170 tisuća dolara, 25 tisuća funti, 424 tisuće zlatnih franaka, 450 tisuća meksičkih dolara.

Japanska Banka Tokio i Yokohama Shokin Ginko su zaprimile 22 sanduka zlatnika iz ruske riznice na privremenu pohranu od strane generala Petrova iz Kolčaka, od ruskog vojnog atašea u Tokiju Podtjagina su japanski bankari dobili na pohranu 1,5 milijuna rubalja u zlatu, a od Atamana Semenova 10 milijuna rubalja u zlatu. Ukupno su “bjelaši” neopozivo Japanu predali oko 200 tona ruskog zlata.

No, ovdje se otkrivaju novi detalji i zlato vrijedno 80 milijardi dolara, koje je važan je argument u pregovorima dviju zemalja o tome tko je kome ostao dužan nakon rusko-japanskih odnosa u prošlom stoljeću. Poznato je da je Kolčakovo zlato pronađeno u Japanu i da postoje dokumenti u arhivu ruskog ministarstva vanjskih poslova koji omogućavaju njegov povrat.

Kako mu je trebalo oružje, Kolčak, koji je  u tim teškim vremenima došao do dijela zlatnih rezervi carske Rusije, trgovao je s mnogim zemljama, ali većina plemenitog metala je bila je u japanskoj banci Yokohama Rush.

U Moskvi je objavljena knjiga “Rusko zlato u inozemstvu”, koju je pripremila je cijela skupina stručnjaka. Među njima je bio i ekonomist i zlatni specijalist Valentin Katasonov. Pravni pregled je proveo bivši glavni tužitelj Jurij Skuratov. Knjiga sadrži podatke o kupnji Kolčaka i zlatu koje su japanski osvajači zarobili u pljački u zimu 1920. godine. Ako je tadašnji ministar financija V.I. Moravski vodio evidenciju i knjižio predaju carskog zlata u okviru tada postojećeg međunarodnog prava, 55 tona zlata su Japanci oteli Kolčaku i ono je “odletjelo” u inozemstvo bez ikakvih potvrda, navodi ruski portal Cargrad.

Devedesetih je Tokio počeo tvrditi da u Japanu nema ruskog zlata. Rusija je tada čak ponudila takozvanu “indonezijsku” verziju rješenja ovog pitanja, to jest, da se ono arhivira u zamjenu za pristojan iznos japanskih ulaganja u rusko gospodarstvo.

A u trenutnoj situaciji, kada je pitanje carskih dugova, uključujući i zlato, zakonski riješeno s gotovo svim zemljama svijeta, osim Japana, pregovori o Kurilima i uvjeti za sklapanje mirovnog sporazuma trebaju se držati i “zlatnog” argumenta.

Posebno zbog činjenice da je Japan, pod čijom je okupacijom tijekom Drugog svjetskog rata bio pola Azije i koji je do nedavno tradicionalno bio usredotočen na Washington, zahtijevao od Rusije naknadu za svoj poraz. Želite li vojnu naknadu? Onda odgovorite, gdje su desetci tona našeg carskog zlata, piše portal Rueconomics.

Cargrad / Rueconomics

 

Prije zahtjeva za povrat Kurila neka Japanci Rusiji vrate carsko zlato

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
29 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Uzmi sve sto ti zivot pruza,
danas cvijet sutra uvela ruza.

Toso
Gost
Toso
1 godina prije

Pa nije to samo srpska dobra poslovica…

Lilie
Gost
Lilie
1 godina prije

Nije to poslovica, već novokomponovani narodnjak.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Mislim da je to stara pjesma od Tozovca-Uzmi sve sto ti zivot pruza.

Rokokoko
Gost
Rokokoko
1 godina prije

Danas si cvijet, sutra visibaba.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije

U vezi sa kurilskim otocima se nema što pregovarati. Japanci su izgubili rat i ostali bez teritorije. Kraj priče. Rusi ako im daju i najmanju hrid stvarno nemaju pameti.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

to zlato je japan potrošio na pripremu za drugi rat

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Bitno je da je Japan predlozio Trampa za nobelovu nagradu.

Kursk
Gost
Kursk
1 godina prije

Budimo realni, Sovjetski savez je dobro profitirao znajući da ga neće Japan napasti 1941, pa je mogao povući sibirske jedinice i ubaciti ih svježe u bitku za Moskvu. Bilo bi puno drugačije da nije bilo tih 340 tisuća svježih dobro opremljenih jedinica. Krajnji rezultat bi bio isti ali sve bi otišlo drugim pravcem. I kako im se Sovjetski savez odužio, na kraju kad je sve već bilo gotovo objave im rat i uzmu otoke. A da će RF vratiti ih Japanu, neće jer kontroliraju ulaz u Ohotsko more, gdje se nalaze nuklearne podmornice RF-a, gdje ih nemoguće uništiti jer su po svom obruču Ohotskog mora nalaze hidrofoni koji detektiraju uljeze.

Mate
Gost
Mate
1 godina prije

O cemu ti pricas? Pa nisu Japanci odustali od napada na Rusiju sta ih vole, nego su izracunali da imaju vise nafte za gorivo u Aziji nego u istocnom Sibiru a gorivo je bio jedini motiv napada Japana na Rusiju.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

A Japan kao nije profitirao, da su im rusi vezali 7-8 armija ali bi se se onako munjevito sirili jugoistocnoj aziji i pacifiku?

Perica
Gost
Perica
1 godina prije

Čim je to dato nama da ovde palamudimo onda….

Adriana
Gost
Adriana
1 godina prije

Sa nesamostalnim zemljama ne pregovara se o pitanjima koja se tiču suvereniteta. Ako jednog lijepog dana budu samostalna zemlja, prijateljski nastrojena, riješe pitanje carskog zlata itd, itd… Sa njihovim gazdama koji ih i guraju u sudar, pogotovo se ne pregovara o pitanjima koja se tiču suvereniteta.

giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije

Putin je pozvao Erdogana da dođe u posetu Sibiru jer će na -40 bolje upoznati Rusiju.
– Nadam se da me nećeš ostaviti tamo? – u šali je uzvratio Erdogan.
– Kad budeš spreman, zvrcni – nasmejao se Putin.
Sve ovo je zabeležio novinar Komsomoljske pravde Dmitrij Smirnov koji je stalno akreditovan u Kremlju.

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Zemlja je vrijednija od zlata, još ako se na toj zemlji nalazi plin i nafta Japan onda je to sve zajedno vrijednije od tog zlata.

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Ma ne traze japanerosi Kurile zbog sebe, to ih amerikenjci guraju jer bi htijeli sa krila uperiti cijevi na Rusiju.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

To svi znamo. Međutim… , preporučam članak na “Pravdareport” – Rusi bi mogli ostati bez dva Kurilska otoka. Od Japanaca se traži da priznaju rezultate 2.svj. rata. Putin treba lovu za svoj projekt na dalekom istoku.

viktor
Gost
viktor
1 godina prije

Naknadu za poraz…..?????

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije

Da, o cemu je tu rijec?

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Rusi ih podsjetili da su zaboravili na carsko zlato.
Ameri ih podsjetili na Trumpovu Nobelovu nagradu.
I Fukušimu su zaboravili isključiti.
Dok su sa Izraelcima kemijali atome.
U Japanaca neka krečana u mozgu.
Je l’ im to od tune, riže? I McDonald’s pljeskavice?
A da pređu na čevape, vješalicu, mućkalicu.
Sarmu i odojak. Janjetinu i mladu kapulicu.
Pa će pamtiti. Kao mi.
Što treba i ne treba.

Drum
Gost
Drum
1 godina prije

Ne razumijem kako ti Logično da da komentiraš sa nikom koji vrijedja ruskog dužnosnika?

Popo
Gost
Popo
1 godina prije

Cuj trazili da im rusi plate za poraz…mislii sam da su japanci inteligentni

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

mislim da ih japanci baš nešto i ne žele podsjećati na te stvari, da ne bi dobili po ušima. Dovoljno su popušili 1945. Nekad je bolje držati jezik za zubima, stručnjače.

mars
Gost
mars
1 godina prije

Izgleda da su ovi Japanci baš ozračeni.

Carlosan
Gost
Carlosan
1 godina prije

Jesu li kurilski otoci bili ruski prije WWII?

Kurjaca
Gost
Kurjaca
1 godina prije

Nisu .Ali ako nisi spreman izgubit teritorij u slucaju poraza nemoj ni da ides u rat.pa ne ide se u rat da ubijes susjeda nego da mu ukrades zemlju i zenu

Carlosan
Gost
Carlosan
1 godina prije

Hoću reći, ako je prije WWII bilojapansko, treba ga vrytiti Japancima (naravno uz uvjete demilitarizacije itd) , a Japanci naravno da moraju vratiti zlato.
Tu ne treba brkati pitanje ratne odštete. Podrazumijeva se da poražena strana plati odštetu ako je bila agresor.

proxy1969
Gost
proxy1969
1 godina prije

Da, i da mi vratimo Italiji Istru i pola Dalmacije, ‘de ne budali….

Carlosan
Gost
Carlosan
1 godina prije

Razlika je velika. Istras i dalmacija su već bile okupirane pa vraćene, a da li su kurili ikada bii ruski? Ako jesu onda je to drugi par rukava.
Po tvojoj logici, Rusi su danas trebali prisvojiti i pola Berlina, poljsku, mađarsku, rumunjsku…….

POVEZANE VIJESTI

Izbornik