Jens Stoltenberg upozorava Berlin: Na meti ste ruskih projektila

Berlin nuklearna eksplozija
63 komentara

Prema glavnom tajniku NATO pakta, Jensu Stoltenbergu, ukidanje Ugovora o uklanjanju projektila srednjeg i kratkog dometa (INF), kako su najavile Sjedinjene Države, neće dovesti do raspoređivanja novog nuklearnog oružja u Europi. Međutim, tijekom posjete Berlinu je glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza dao izjavu u kojoj upozorava kako bi novi ruski projektili mogli biti opremljeni nuklearnom bojevom glavom i mogu dosegnuti glavni grad Njemačke.

Donald Trump želi ukinuti sporazum o uklanjanju raketa srednjeg i kratkog dometa, nakon što je optužio Rusiju da ga je prva prekršila. Njemačka podupire očuvanje ugovora, jer njegov raskid manje pogađa SAD, a utjecao bi isključivo na Europu, koja bi se mogla vratiti u vrijeme Hladnog rata sa Sovjetskim Savezom i postati borbeni poligon za raspoređivanje i uporabu nuklearnog oružja, što bi dovelo do globalne katastrofe.

Glavni tajnik NATO pakta je upozorio kako ruski projektili već ugrožavaju Berlin, piše poljski list Interia.

“Projektili ove vrste su vrlo mobilni, teško ih je otkriti i mogu se opremiti nuklearnom bojevom glavom”, rekao je Stoltenberg u ponedjeljak u Berlinu.

Jens Stoltenberg je istaknuo kako je razvojem novih vrsta oružja Rusija dovela pod znak pitanja INF ugovor i povećala vjerojatnost nuklearnog sukoba.

Čelnik Sjevernoatlantskog saveza je podsjetio da su Sjedinjene Države više od 30 puta optužile Moskvu za kršenja ugovora, prve optužbe su upućene još za vrijeme Obimne administracije.

U svom je govoru Stoltenberg neizravno dao potporu američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, koji je nedavno najavio da će se njegova zemlja povući iz INF ugovora, prije svega zbog raspoređivanja ruskih mobilnih sustava “Iskander-M”, koji navodno koriste krstareće projektile 9M729.

Rusija tvrdi kako su projektili ovih sustava dometa 415 kilometara i ne krše ugovor INF, ali američki stručnjaci tvrde kako im je najmanji domet 500 kilometara.

VIDEO – Demonstracija lansiranja ruskog projektila 9M729

https://www.youtube.com/watch?v=el08xWM8U68

No, Jens Stoltenberg je zaboravio da je ruska vojska u kalinjingradskoj regiji rasporedila sustave “Iskander-M” tek nakon raspoređivanja četiri NATO bojne za brzi odgovor i nakon što je službeno potvrđeno da je u Rumunjskoj operativan američki sustav proturaketne obrane s vertikalnim lanserima MK-41, koji konvencionalnim i nuklearnim krstarećim projektilima može gađati cijelo europsko područje Ruske Federacije.

Deveselo rumunija nato baza
FOTO – Domet projektila iz američke baze u Deveselu u Rumunjskoj

Ugovor o INF su 1987. godine zaključili predsjednik Ronald Reagan i čelnik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov. Njime je osigurano uklanjanje nuklearnih projektila srednjeg i kratkog dometa od 500 do 5500 km i zabrana proizvodnje, pohranu i uporabu takve vrste projektila.

Moskva odbacuje optužbe da je prekršila ugovor, jer projektili, NATO imena SSC-8, a prema ruskoj klasifikaciji 9М729, imaju domet manji od 500 km.

Njemačka i Francuska su na Trumpovu najavu o raskidu sporazuma odgovorile kritikama, dok je poljski predsjednik Andrzej Duda, tijekom svog posjeta Berlinu, podržao ovu inicijativu.

Prema Stoltenbergu, povlačenje Sjedinjenih Država iz ugovora INF neće dovesti do nove utrke naoružanja u Europi.

“NATO nema namjeru implementirati nove nuklearne projektile u Europi”, rekao je glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza, uz upozorenje Berlinu da je meta ruskih projektila.

U ponedjeljak je Stoltenberg sudjelovao na konferenciji u organizaciji Savezne akademije za sigurnosnu politiku u Berlinu, zaključuje poljski list Interia.

SAD potvrđuju: “Možemo gađati Rusiju iz Europe“ (VIDEO)

Putinovo nuklearno upozorenje nije bilo slučajno – SAD moraju znati gdje im je mjesto

INF sporazumNATOSSC-8
Pretplatiti se
Obavijesti o
63 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
maskirani
5 godine prije

Rat je izgleda neminovan, Isprani mozgovi ce biti ubijedjeni da su ga zapoceli Rusi.

odisea
5 godine prije

Predpostavljam da su NATO (USA) svjesni da Rusija ne može odgovoriti adekvatno , jer je još uvijek nespremna za takav obim ratovanja, Sigurno se ne bi koristilo nuklearno naoružanje.
Putin je do sada vješto izbjegavao konflikt i tome sam mu zahvalan , nadam se da će biti na ovoj poziciji dok se usijane glave ne rashlade.
Upravo tu nespremnost na rat, NATO želi da iskoristi i da u nekom blic ratu slomi i zauvjek se oslobodi uticaja Rusije.
Zatim ostaje Kina koju namjeravaju demontirati nekim proljećima!
Preživio sam rat u Sarajevu,u početku se kao i na komentarima na ovom portalo rat vidio kao neka utakmica,pa se o njemu pričalo navijački.Isto tako razmišljaju sada i u EU a pogotovu u USA pa im je lako dati podršku svojim vladama.
Samo da rata ne bude!
Nema pobjednika samo bijeda i suze!

Tupko Glupko
5 godine prije

Jens misli da jos traje drugi svjetski rat.
Clanice NATO-a u Europi bi se trebali zahvaliti NATO-u na suradnji i poslati ih kuci prije nego sto bude prekasno.
Eno Amerima nenaseljena Aljaska gdje direktno granice sa Rusijom, neka se tamo igraju rata.

Ana
5 godine prije

Kada slušaš i čitaš ovaj političarski šljam, imaš dojam da živiš u paralelnom univerzumu zone sumraka.
Edward Bernays u svom najvećem sijaju manipulacije mozgovima i percepcijom.

Antinwo.HR
5 godine prije

Nemaju šanse gaynato fašisti!

MilanCZ
5 godine prije

Otkrio je toplu vodu.Pa ruské podmornice sa bojovim glavama pokriju preko 100 mjesta u jednom trenutku.Jedna raketa u sebi ima 150 bojovih glava,svaka podmornice ima po 10 takvih raketa.Trenutno Rusija ima tři takve podmornice a do 2020 bude ih 10.Dubina ronjenja je do 450 Dubině i ispaljivanje raketa.Te podmornice nemá sanse otkriti.Kao uvjek Stolnberg prica pricu za málu djecu i zabavljaju naivní raju,mnogo je naivní i neinformiranih.

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Jens Stoltenberg ti pokazati nas kako izgljeda jedno veliko agresivno budalja.
Rusija nikada nije vodila osvajacke vec samo odbranbene ratove.
Ako itko u ovom trenu izrazava agresivne nemijere i radnje onda je to NATO predvodjen SAD i njihovi saveznici kao sto su Talibani i ISIL.
NATO sve cini kako bi pred gradjanima opravdao svoje postojanje, u tome cilju se nece odreci ni ratnih djelovanja. Sto NATO radi izvan Atlantika, Evrope i SAD?

Kolega 105
5 godine prije

NATO SIRI PANIKU da opravda sebe i iznudi vise novca od clanica. Za mir na planetu ja ne vidim opasnost od Rusije ali vidim veliku opasnost od NATO-a.

Stephen.
5 godine prije

Za to neka budu zahvalni (Ukraina as well) svjetskim ratnim huškašima, koji stvaraju ratne tenzije u svrhu povečanja proizvodnje oružja, samo se sjetite onih glupih teorija o stvaranju proturaketnog štita od napada iz Tunguzije, i ti i takvi govnari onda prodaju priće svijetu o “demokratskim” standardima, za pobljuvati !!??XX

Neno
5 godine prije

Ma,sve je ovo obićna demagogija i propaganda ili ti ga reklama za oružje.Svi smo mi na meti ovih ili onih projektila i ako jedan eksplodira sa nuklearnom glavom bili gdje u Europi ili Americi,pa i na dalekom,bliskom istoku ili južnoj americi,Africi itd odnio nas je vrag sve skupa.Na jednu se odgovara jednom,pa tako redom i uskoro bi bilo gotovo za svih nas,a nešto misli da to nebi nužno bilo loše,jer ovakvi kakvi smo i ne treba da postojimo. Srbija se naoružava i troši enormne novce,Hrvatska se naoružava i kupuje otpad iz Izraela,a SAD to podupiru i davaju im kao besplatno neke zrakomlate da bi platili korištenje aerodroma na Krku za izvoz oružja na bliski istok.Po mom mišljenju priprema se vrijeme da Srbija i Hrvatska napadnu BIH konvencionalnim oružjem,a potom da medjusobno gadjajući jedni druge potroše tu staru kramu i kako reće najgluplji ministar u povijesti(Krstićević) “mi kupujemo stare,a naša djeca… Čitaj više »

Mikojan
5 godine prije

Da je ovih dana gospođa Merkel najavila uspostavu Europske vojske i ukidanje-protjerivanje iz EU NATO udruge, stvari bi bile puno jednostavnije i Ruske rakete bi bile konzervirane na duži period vremena. Dok NATO aveti kruže Europom nikad ona neće biti jedinstvena i nikada neće mirno spavati.

Trubadur
5 godine prije

Naravno, da se ide za pare i ništa drugo… Evropa nema ništa, šta Rusiji treba, pa tako svako sa dve djeluječe sinapse može, da zaključi, da se sva ta manipulacija radi, zbog stoke sitnog zuba, da ne bi slučajno nešto htela da menja….

Siniša
5 godine prije

Naravno…ko je tome kriv?

cogo
5 godine prije

pokvarena americka banda pravi paniku kako bi prodali jos vise oruzja ,,pa kad ce se evropska politika rjesiti te američke opasnosti ne treba se nam bati rusa nego se moramo cuvati amerikanaca ,,ti si ti koji stvaraju zlo po celom svetu ,,,

Mia
5 godine prije

Sva sreca pa Francuska, Rusija nikad ama bas nikad nisu napale Rusiju ili nesto tako pomišljali. Rusija I Njemacka su bar na istom kontinentu, a sta reci za Ameriku iRusihu i njihove rakete u Poljskoj

messerschmitt
5 godine prije

ma sve restartati pritiskom na dugme i ponovo početi od toljage. :)))

Duki
5 godine prije

I što kaže Jens “na meti ste”Pa naravno to se zna!A Nato se kao gađa cvijećem ???
Ali palamuditi je lako pogotovo kad si visoko ,k’o i neki dan kad je ” bistrio ” politiku za Bjelorusiju da se ugleda na Ukrajinu i Gruziju,
Ajde majke ti onda objasni kako to članstvo u Eu i Nato-u diže temperaturu u radijatorima a ne da se 2.000.000 ljudi smrzava ?

davor
5 godine prije

Kakav Berlin frende, samo London treba doseći sve ostalo je nebitno.

davor
5 godine prije

London je europsko sjedište NATO pakta i glavni grad rusofobije, te povijesno gledano najlslavenofobnija najhomofobnija društvena platforma ikada. Bruxelles NATO uredi, Berlin Paris, Stoltenberg to su kikiriki koštice bakarači

Perica
5 godine prije

Švabe su u oba sv. rata iskorišćeni, biće opet…

Dopizdilomi
5 godine prije

Evo čisto onako neopterećeno i sitno razmišljanje. Kada bi Nijemci tj. Njemačka ibacili sa svojeg tla NATO snage i izašla iz iste da li bi i dalje bila na meti ZLOČESTIH RUSA koji ih ciljaju.

Dražen
5 godine prije

Gle kakva li čuda, na dometu ruskih projektila!!! Pa nije li cijeli svijet na dometu ruskih i američkih projektila, ovaj ga izjavi i ostane živ. Pa tehnologija je takva da i jedni i drugi mogu pogoditi bilo koji dio svijeta bilo gdje se nalazili u tom svijetu, a mete se promijene u par minuta!

nessy
5 godine prije

Kada rumunjske pametnjakovice pogodi projektil, grad se vise nece zvati Deveselo nego Neveselo.

Pa znate me, zar ne
5 godine prije

Jens drugim riječima govori da eu zemlje koje imaju raketne baze postaju ciljevi ruskih projektila. Zaista dugo mu je trebalo za ovako genijalni zaključak, a građanima Eu još nije sasvim jasno da postaju NATO topovsko meso.

Ime amatera
5 godine prije

Stare dosadne pateticne sjednice SKJ i brzljezganja su bile mila majka prema ovim davezima i stereotipima. Kraljevi patetike i kokodakanja. Koliko uvjeravanja mase u istinitost bajke za peglati porezni novac jadne srednje klase.

Ime amatera
5 godine prije

Da zaboravih slusajte Azru i Stulica textovi su aktuelni i danas ….

Bruno
5 godine prije

Hahaha Pa neka se maknu da ne budu na meti.Neka pomaknu Berlin.Pa citavi Berlin je NoGo zona.jadni Nijemci bi plakali od srece da to Rusi pociste.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI