fbpx

Kina ulaže u proizvodnju soje i udaljava se od tradicionalnog uvoza iz Amerike

soja

Kina nastoji povećati domaću proizvodnju soje, što će zemlju učiniti manje ovisnom o američkim poljoprivrednicima. Odluka je donesena u pozadini trgovinskog rata između dva najveća svjetska gospodarstava, piše američka medijska kuća CNBC.

Kina je povećanje proizvodnje soje već uključila u petogodišnji plan objavljen 2016. godine. No, početkom travnja su vlasti u Pekingu priopćile da će ove godine poljoprivrednici koji u sjeveroistočnim pokrajinama Kine proizvode soju dobiti veće subvencije od proizvođača kukuruza.

Odluka je donesena u uvjetima žestokog trgovinskog rata između Pekinga i Washingtona i samo jedan dan prije nego je Kina priopćila kako će uvesti 25 posto carina na američki uvoz koji uključuje soju.

Kina je najveći kupac soje i zemlja je 2017. uvezla 95,5 milijuna tona, uglavnom iz Brazila i Sjedinjenih Država. Ova količina uvoza je oko sedam puta veća od proizvodnje soje u zemlji.

Podsjetimo kako je travnju objavljeno da će Kina uvesti carine od 25 posto na 106 proizvoda iz Sjedinjenih Država, uključujući soju, automobile, kemijske proizvode i zrakoplove. Službeno priopćenje o mjerama je objavilo kinesko Ministarstvo trgovine.

Ovo je hitan slučaj u kojem SAD optužuju Kinu za kršenje međunarodnih obveza i kineska će vlada braniti svoje legitimne interese u skladu s odgovarajućim zakonima i propisima, reklo je kinesko Ministarstvo trgovine.

Kina je tada udarila na najvredniji američki uvoz, poput soje, automobila i kemijskih proizvoda. Ovi su sektori ciljani jer predstavljaju ključne stupove američkog uvoza i ugrožena profitabilnost ovih sektora može masovno oslabiti američko gospodarstvo.

Kina će podnijeti financijske gubitke od nametnutih carina, priopćio je državni odjel i šteta Kine će biti blijeda u usporedbi sa štetom koje će američko gospodarstvo pretrpjeti zbog kineske odmazde.

U sklopu ove strategije se sada prioritet daje domaćoj proizvodnji soje, a potencijalne gubitke američkih poljoprivrednika još nije moguće procijeniti.

Trumpove carine američki partneri vide kao put ka pravom ratu – Kina će odgovoriti po svaku cijenu

Protunapad Kine s 50 milijardi dolara novih carina na američki uvoz – Ide se ka totalnom ratu

Washington će platiti skupu cijenu za pokretanje trgovinskog rata protiv Kine

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
16 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

Ubacis jedno (v) i eto svoja soja?
Kod soje nema: Achtung!Drei partisanen im kukurusen!

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije

Soja je – uz kukuruz, pamuk i uljanu repicu – biljka na kojoj se uvjerljivo najviše napravilo GMO modifikacija, od kojih je većina odobrena i u Europskoj uniji.

Trenutno stanje odobrenih GMO proizvoda u EU, za sada ih ima “svega” stotinjak:

http://ec.europa.eu/food/dyna/gm_register/index_en.cfm

Hrvatska je postala članica EU 1. srpnja 2013., a već isti dan (!) Ministarstvo zdravlja RH donosi naputak kojim se preuzimaju sve direktive Europske unije što se tiče GMO-a.

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2013_07_83_1805.html

I tako je Hrvatska šaptom pala bez ispaljenog metka, premda su sve županije u RH potpisale da su GMO-free.

Amerika je zemlja gdje regulacija GMO hrane praktično ni ne postoji – izuzetni sigurno Kinezima sve ove godine izvoze GMO soju.

Što se tiče kineskog uvoza soje iz Brazila, ona je 96,5% GMO:
http://news.agropages.com/News/NewsDetail—21832.htm

Glavno pitanje je zašto kineska vlada sve ove godine dozvoljava masovno trovanje GMO sojom iz američkog i brazilskog izvoza svojih 1,35 milijardi stanovnika?

taKi
Gost
taKi
2 godine prije

Isti razlog kao i na zapadu. To ne koriste oni Sa novcem i na vlasti. To je za siroke mase 😉

Bracki Kamen
Gost
Bracki Kamen
2 godine prije

Nije da branim Kineze.. No ne ide sva soja u Hranu.. Oni imaju kao i Rusija ogromne površine.. Na kojima se uzgaja isključivo Organska Hrana.. Pa tako i soja.. Bavim se zadnjih 15g proizvodnjom Tofua.. I ozbiljan izazov mi je u Hrvatskoj pronaći Bio soju sa papirima.. A da sjeme naravno nije kontaminirano… Prvih par godina sam problem rjesavao preko Bio&Bio veleprodaje.. Vrlo je skupa.. No bar znas sto jedes..
Svaka vreca koju sam kupio.. Proizvedena je u Kini.. Uvezena preko Holandije.. Njihovi Trgovci su mi rekli da EU ima zakupljen prostor u Kini veličine Njemačke.. Gdje se samo za potrebe EU proizvodi Organska Hrana…
Toliko.. Lp

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Znači.
SAD, Brazil, Argentina, Kanada, … truju sami sebe?
I velike površine u svetu su pod GMO pirinčem?! Tako i u Kini !
“Zlatni pirinač”

Mik
Gost
Mik
2 godine prije

Samo procitati Sjeme unistenja od W.Engdahla i sve ce bit jasno. Nema tu malih poljporivrednika, samo velike korporacije.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije

Pročitati sve knjige W. Engdahla 🙂

taKi
Gost
taKi
2 godine prije

Na nasu zalost. Juce sam gledo za bracu Aldi i kako smo kroz te iste poceli sto jeftinije proizvodit i trovat se.Ili Otto koji je progutao konkurenciju a nastavio pod njihovim imenima dalje… Sve je vise monopola i manje onih koji imaju lovu…

Maus
Gost
Maus
2 godine prije

5+

nime
Gost
nime
2 godine prije

a ja se ponadao će se to smeće konačno prestat stavljat u sve proizvode pa ću napokon moći kupit čokoladu bez soje a ono ništa. nisu baš pametni ti kinezi…

Matija Vlačić
Gost
Matija Vlačić
2 godine prije

‘poljoprivrednici koji u sjeveroistočnim pokrajinama Kine proizvode soju dobiti veće subvencije ‘
Proizvode soju. Prava riječ. Ne uzgajaju, proizvode:(

taKi
Gost
taKi
2 godine prije

Jos otrovnija varijanta. Kao i sva plastika koju dovezu na balkan..

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Kina i ne trovanje nekoga ili necega….ne ide mi to zajedno.

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Biljka soja je poreklom iz Kine 🙂

repka i pivo
Gost
repka i pivo
2 godine prije

Konačno. Tooo Kina!!

Ivica
Gost
Ivica
2 godine prije

Sadio sam tikvice buternut za englesko tržište morao sam biti u “global gap” da bi se pratila slijedivost proizvoda skoro ničega se nismo pridržavali važno je da platiš 2500 kn dobiješ “certifikat” i ti tobože proizvodiš ekološke tikvice a tako je sa većinom naših ekologa u hrvatskoj izašao sam iz toga jer ne želim u takvim muljažama sudjelovati

POVEZANE VIJESTI

Izbornik