Kina završila rover HX-1 za svoju prvu misiju na Mars

Mars Global Remote Sensing Orbiter and Small Rover
2 komentara

Kineski naučnici završili su rover koji bi trebao biti korišten u prvoj kineskoj misiji na Marsu 2020. godine, izvještava Global Times.

Planirana misija uključuje kruženje, slijetanje na površinu i kretanje po površini Marsa. Ako misija uspije, naučnici će moći da bolje prouče atmosferu crvene planete, kao i topografska, geološka i magnetna polja, što će pomoći u rasvijetljavanju evolucije Marsa i čitavog Sunčevog sistema.

Istovremeno, glavni cilj misije je da pronađe moguće znakove života na Marsu, kao i da pomogne naučnicima da shvate da li se Mars u budućnosti može teraformirati u planetu pogodnu za život ljudi.

Prva kineska misija na Mars trebala bi poletjeti ka Marsu u julu ili avgustu 2020. godine. Rover bi trebao biti lansiran raketom Changzheng 5 (Long March 5) iz kosmodroma Wenchang u Hainan provinciji.

Lansirno vozilo za podizanje teških tereta je dizajnirano da dovede sondu pravo na tranzicijsku orbitu Zemlja-Mars.

Prema preliminarnim proračunima potrebno je sedam mjeseci da se stigne do površine Crvene planete. Ako misija prođe uspješno, prvi podaci bi trebali stiži na Zemlju tokom 2021. godine.

NASASvemir
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
4 godine prije

Nadam se da su usavrsili i filmove, jer mi se negleda ponovo kako kamen ima 4 sjene ko da je na stadionu a ne u svemiru gdje je jedno sunce.

(zapravo ima nevjerojatno puno sunaca-zvijezda al njih ne racunam da mogu bacit sjenu) heheh

Bobi
4 godine prije

Čitamo o dokazima kako su USrAnci sve o marsu snimili u Nevadi i sad kao ovi idu?!?
Ili još jedna medijska utrka ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI