Kineski lunarni rover otkrio je tajanstvenu tvar sličnu gelu na tamnoj strani Mjeseca

Mjesec
10 komentara

Zapanjeni otkrićem, kontrolni tim lunarnog rovera Yutu-2 pozvao je dodatne stručnjake i odgodio zakazana istraživanja radi detaljnijeg ispitivanja neobičnog materijala, prenijeli su britanski mediji u nedjelju.

Lunarna sonda Chang’e-4, lansirana je 7. prosinca 2018. godine, ušla je u povijest jer je sletjela u krater Von Karman, koji je smješten na južnoj hemisferi krajnje strane Mjeseca 3. siječnja 2019. godine.

Usred znanstvene misije, rover Yutu-2 otkrio je dvije vrste materijala lunarnog omotača. Prema časopisu Daily Express, tim Chang’e-4, 28. srpnja, pripremao se na puniti Yutu-2 te jedan dan napraviti stanku kako bi se zaštitila oprema od sunčevog zračenja. Jedan od kineskih znanstvenika, međutim, uočio je čudne slike snimljene glavnom kamerom rovera koji prikazuju mali lunarni krater djelomično ispunjen neobjašnjivom tvari; boja i sjaj navodno se razlikuju od okolnog mjesečevog okruženja.

Kinesko svemirsko vozilo pažljivo je prišlo čudnom objektu u lunarnom krateru, a zatim ciljalo tvar, opisanu kao “sličnu gelu”, navodi se u medijskom izvještaju. Rover je zatim pregledao područje vidljivim i bliskim infracrvenim spektrometrom (VNIS) za otkrivanje svjetlosti kako bi otkrili više informacija o sastavu tvari, prenosi Daily Express.

Kineski znanstvenici navodno, za sada, nisu mogli objasniti prirodu ove tvari.

Otkriće može, međutim, biti povezano s otopljenim staklom stvorenim od meteorita koji udaraju po površini Mjeseca, objavio je Daily Express, pozivajući se na izjave znanstvenika.

Daljnjim planiranim mjerenjima i eksperimentima koje će kineski znanstvenici provoditi uz pomoć Yutu-2 mogu se provjeriti različite teorije koje opisuju nastanak Mjeseca.

Istraživanje mjesecamjesec
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mishko
4 godine prije

Procurilo mu ulje iz kartera….

Lurker
4 godine prije

Dajte link na originalni clanak.

Hmmm da
4 godine prije

William Riker bi im zlata vrijedio sada!

Zagor
4 godine prije

Blob

politicki nekorektan
4 godine prije

….mislim da je to juha od pekinske patke ??

Ogi
4 godine prije

To je kapalo iz usta aliena.

Ivan
4 godine prije

To se pos..o neki Kinez sto odrzava vozilo koje besiljno luta negde po Sahari, a kamera slucajno uhvatila.

Klump
4 godine prije

A ni čudno ,da so vsi kraterji pod 90 stopinjami?Samo eden udar je bil pred kratkim zabeležen v vsej zgodovini od kar spremljajo-mo luno.?

Reis
4 godine prije

Nafta na mjesecu!!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI