Le Parisien: Predsjednik Interpola Meng Hongwei u Kini osumnjičen za korupciju

Meng H. Interpol
6 komentara

Kako izvještava Le Parisien, navodeći svoje izvore, kineske vlasti predsjednika Interpola, Menga Hongweija, sumnjiče za  korupciju.

Francuski list navodi kako je u Kini Hongwei navodno osumnjičen da je “pomagao jednoj tvrtki da postigne sporazum u području kibernetičke sigurnosti”.

Ranije je Interpol je komentirao nestanak Hongweija. U priopćenju se navodi da je riječ o postupcima relevantnih struktura iz Francuske i Kine. Interpol je također istaknuo kako njegovo trenutno djelovanje ne kontrolira predsjednik, već glavni tajnik.

Agencije su ranije izvijestile o nestanku predsjednika Interpola, što je objavljeno petak, 5. listopada. Zna se da je Meng Hongwei (64) 29. rujna otišao iz Francuske u Kinu.

Od tada nitko nije dobio nikakve informacije o njemu. Interpol je rekao kako je informaciju dobio od njegove supruge koja s djecom živi u francuskom gradu Lyonu, gdje se nalazi i sjedište Interpola.

Meng Hongwei je preuzeo predsjedanje nad Interpolom u studenom 2016. godine.

U Kini je ranije bio član Komunističke partije, ravnatelj obalne straže Kine, potom zamjenik ravnatelja Državne uprave za oceane, a prije preuzimanja dužnosti u Interpolu je bio zamjenik ministra javne sigurnosti Kine. U travnju ove godine je Kina izbrisala njegovo ime iz popisa članova u Centralnom komitetu  Komunističke partije.

South China Morning Post  piše kako je po dolasku u Kinu, Meng odveden na ispitivanje od strane “disciplinskih vlasti zemlje”.

Ako je francuski list imao točan izvor informacija, obzirom na “stopu nulte tolerancije” administracije predsjednika Xi Jinpinga na korupciju, Meng Hongwei će se suočiti sa “čeličnom šakom” kineskog pravosuđa, koje za korupciju izriče najteže kazne, a ako je riječ o visokim dužnosnicima nekada i smrtne. No, informacije koje je objavio Le Parisien, baremn do službenog priopćenja Pekinga, treba uzeti s rezervom.

InterpolMeng Hongwei
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
5 godine prije

Da je Hongwei iz Hrvatske,trebalo bi da se samo strpi godinu dana, nakon toga tuži državu za lažne optužbe i pokupi svoje milione. No,s obzirom da je lik iz Kine, a tamo ne smatraju korupciju normalnom pojavom, Hongwei će vjerojatno uskoro biti izveden na stadion, gdje će njegova karijera naglo stati.

Hebi ga,sve je stvar sreće.

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Jeli on to kao i Vaso?

Siniša
5 godine prije

Ja citav dan slusam da se stranka zove “Harmonija”!?

Jaran..
5 godine prije

Kineska varijanta Vase..ali ovaj bi mogao najebat a ne kao nas glavonja da se jos popisa na pravosudje i drzavu u ime ‘ljubavi’za istu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI