Le Parisien: Predsjednik Interpola Meng Hongwei u Kini osumnjičen za korupciju

Meng H. Interpol

Kako izvještava Le Parisien, navodeći svoje izvore, kineske vlasti predsjednika Interpola, Menga Hongweija, sumnjiče za  korupciju.

Francuski list navodi kako je u Kini Hongwei navodno osumnjičen da je “pomagao jednoj tvrtki da postigne sporazum u području kibernetičke sigurnosti”.

Ranije je Interpol je komentirao nestanak Hongweija. U priopćenju se navodi da je riječ o postupcima relevantnih struktura iz Francuske i Kine. Interpol je također istaknuo kako njegovo trenutno djelovanje ne kontrolira predsjednik, već glavni tajnik.

Agencije su ranije izvijestile o nestanku predsjednika Interpola, što je objavljeno petak, 5. listopada. Zna se da je Meng Hongwei (64) 29. rujna otišao iz Francuske u Kinu.

Od tada nitko nije dobio nikakve informacije o njemu. Interpol je rekao kako je informaciju dobio od njegove supruge koja s djecom živi u francuskom gradu Lyonu, gdje se nalazi i sjedište Interpola.

Meng Hongwei je preuzeo predsjedanje nad Interpolom u studenom 2016. godine.

U Kini je ranije bio član Komunističke partije, ravnatelj obalne straže Kine, potom zamjenik ravnatelja Državne uprave za oceane, a prije preuzimanja dužnosti u Interpolu je bio zamjenik ministra javne sigurnosti Kine. U travnju ove godine je Kina izbrisala njegovo ime iz popisa članova u Centralnom komitetu  Komunističke partije.

South China Morning Post  piše kako je po dolasku u Kinu, Meng odveden na ispitivanje od strane “disciplinskih vlasti zemlje”.

Ako je francuski list imao točan izvor informacija, obzirom na “stopu nulte tolerancije” administracije predsjednika Xi Jinpinga na korupciju, Meng Hongwei će se suočiti sa “čeličnom šakom” kineskog pravosuđa, koje za korupciju izriče najteže kazne, a ako je riječ o visokim dužnosnicima nekada i smrtne. No, informacije koje je objavio Le Parisien, baremn do službenog priopćenja Pekinga, treba uzeti s rezervom.

6
Ostavite komentar

avatar
10000
4 Grupirani komentari
2 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
6 Komentatori
Jaran..SinišaIVE OLDTIMERDub MiroslavUmpah Pah Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Ivo
Gost
Ivo

Da je Hongwei iz Hrvatske,trebalo bi da se samo strpi godinu dana, nakon toga tuži državu za lažne optužbe i pokupi svoje milione. No,s obzirom da je lik iz Kine, a tamo ne smatraju korupciju normalnom pojavom, Hongwei će vjerojatno uskoro biti izveden na stadion, gdje će njegova karijera naglo stati.

Hebi ga,sve je stvar sreće.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Takvih kao on
ima kao Kineza?
Loby u primacoj soby?

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

Ponegdje “institucije rade svoj posao”!

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER

Jeli on to kao i Vaso?

Jaran..
Gost
Jaran..

Kineska varijanta Vase..ali ovaj bi mogao najebat a ne kao nas glavonja da se jos popisa na pravosudje i drzavu u ime ‘ljubavi’za istu.

Siniša
Gost
Siniša

Ja citav dan slusam da se stranka zove “Harmonija”!?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik