Zbog primanja Palestine u Interpol Netanyahu prijeti ”osvetom”

Benjamin Netanyahu - Interpol
11 komentara

Premijer izraelskog režima Benjamin Netanyahu je nakon prijema Palestine kao punopravne države članice Interpola obećao ”odgovor na nasilno kršenje sporazuma”.

Nakon još jednog globalnog priznanja palestinske države, izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije krio svoj bijes.

”Djelovanje palestinskih lidera u posljednjih nekoliko dana je ozbiljno ugrozilo izglede za mir. Palestinska diplomatska borba neće ostati bez odgovora”, zaprijetio je Netanyahu.

U osuđujućoj noti koju je uputio  američkom posebnom izaslaniku za Bliski istok Jasonu Greenblattu i američkom veleposlaniku u palestinskim okupiranim područjima Davidu Friedmanu, Netanyahu tvrdi ”kako je ovim korakom Palestina prekršila ugovore ranije potpisane s Izraelom”.

U međuvremenu, Palestinska Samouprava slavi uspjeh ”diplomatske intifade” koja joj je omogućila ulazak u Interpol, za što je bilo 75 glasova za, 24 protiv i 35 suzdržanih.

Ovo je pobjeda za naš narod“, rekao je palestinski ministar vanjskih poslova Riad Al-Maliki.

Prema Al-Malikiju, Palestina je spremna ispuniti svoje obveze i preuzeti odgovornosti kao članica međunarodne zajednice, ali će nastaviti težiti povećanju statusa i uloge Palestine na globalnoj razini.

Nakon što je podsjetio na “cinične pokušaje manipulacije i političkog zastrašivanja od strane Izraela i Sjedinjenih Država, koji su učinili sve da spriječe ulazak Palestine u Interpol”, palestinski čelnik je naglasio kako ova međunarodna sigurnosna organizacija neće biti posljednja organizacija u koju Palestinci namjeravaju ući.

“Palestina će nastaviti težiti povećanju svog položaja u međunarodnim tijelima, braneći palestinska prava svim diplomatskim i pravosudnim sredstvima koja imamo na raspolaganju”, zaključio je Riad Al-Maliki.

Pristupanje Palestine Interpolu dolazi nakon što je UNESCO zemlju kao punopravnu članicu primio 2011., sa statusom promatrača je Palestina u Ujedinjene narode primljena 2012. godine, a Međunarodni kazneni sud je Palestinu kao državu priznao 2015.

članstvoInterpol
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Imenjak
6 godine prije

čudno, pa što nisu sve te institucije dio cio-zavjere?

most
6 godine prije

Doklegod IzraHELL ima bezrezervnu podršku JewSA-a kao i do sada može se tek pokojoj zio-nazi hijeni ograničiti radijus kretanja, kao npr. Tzipi Livni u Belgiji. Eppur si muove!

Franjo
6 godine prije

Nisan nasiln covjek ali ovo celavo sjedo zionisticko prase bih volio negdje sresti. Z

Alen
6 godine prije

Nazalost oni se samo igraju s palestinom…

Nil1
6 godine prije

nevezano uz temu… pogledajte na yt ovu snimku: isis group hit by saa Tank shell on.
Saa ih tu gađa u pustinji.. a koja dreka i panika među isilovcima jbte pokusavaju se izvuć al bezuspjesno.. na kraju bez cenzure raketa ih pogodi.. sve kamera uhvatila..

outsider
6 godine prije

Glavni igraci se jos nisu pokazali u interesnoj globalnoj slagalici. Promijene se desavaju,neko novo doba dolazi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI