fbpx

Lijek za leukemiju postoji, ali samo za bogate i Novartisu treba dati 400 000 eura

biolog labaratorija istrazivanje

Ne prestaju kontroverze oko cijene lijeka Kymriah za liječenje leukemije, koji košta 400 tisuća eura za jednu jedinu dozu. Predsjednik Novartisa brani troškove liječenja.

Novartisov “revolucionarni” lijek protiv leukemije Kymriah je tema rasprava zbog cijene koju je predložila farmaceutska tvrtka, govorimo o 475 tisuća franaka ili 400 tisuća eura, za jedinu dozu, što si praktički nijedan nacionalni zdravstveni sustav ne može priuštiti. Stoga je terapija dostupna samo onima koji imaju ogromno bogatstvo.

Novartisove izjave

Posljednjih mjeseci je lijek dao nove nade oboljelima od leukemije, ali je također izazvao mnogo rasprava. U intervjuu za Blick, predsjednik uprave Novartisa, Jörg Reinhardt, izjavio je: “Kymriah nije samo pilula, već vrlo složen proces. Stanice pacijenata se uklanjaju, modificiraju za gensku terapiju i ponovno se umeću. Ovaj proces je kompliciran i skup. Stoga je cijena opravdana. Nadalje, Kymriah je jednokratno liječenje, dok standardna terapija, koja košta 100 000 franaka godišnje, može biti mnogo skuplja”.

Što je Kymriah?

Lijek o kojem je riječ, Kymriah, prvo je odobren od strane FDA i temelji se na genskoj terapiji, a kako je Reinhardt objasnio, za liječenje bolesti se koristi genetski materijal pacijenta. Cilj lijeka je akutna limfoblastna leukemija i namijenjen je pacijentima mlađim od 25 godina koji ne reagiraju na trenutno dostupne lijekove i sastoji se od jedne primjene. Kymriah u osnovi modificira pacijentov gen koji omogućuje T limfocitima da identificiraju i ubijaju stanice odgovorne za leukemiju.

Nuspojave

Iako je ispitivanje pokazalo učinkovitost od 83% na 63 bolesnika, koji su sudjelovali u testu, nuspojave koje se čine osobito opasnima tek treba razmotriti. Govorimo o sindromu oslobađanja citokina koji dovodi do gripe, visoke temperature, neuroloških poremećaja, akutne infekcije, bubrežne insuficijencije, hipotenzije i hipoksije.

European Parliament / Scienze

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
47 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Dakle, jedna kapsula s tim , ne znam čim, i pokrene proces genetske modifikacije krvnih zrnaca T , koji onda krenu ubijati stanice raka.. ali 400 000 ojera.. Prava sitnica.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Taj tip terapije postoji par godina. Jako je skupa, na žalost. Cijena će pasti, kao i svemu drugom, kad počme masovna proizvodnja. Za to je potreban veoma veliki intelektualni napor. Potrebno je napraviti strojeve koji će raditi par tisuća “različitih kapsula” dnevno umjesto jednu u par dana.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Da dopunim da ne bi ostalo neizreceno.Lijek(u kapsulama) je poznat vec nekoliko godina,otprilike u isto vrijeme su do njega dosli Novartis i Indijska farmacija s time sto su ovi potonji stavili 30 puta manju cijenu.Nakon toga Novartis okuplja tim odvjetnika pokusavajuci (neuspjesno) stopirati prodaju Indijskog lijeka u svijetu,a zatim (uspjesno) njegovu prodaju u Europi i Americi.Uzimati oralno ili intravenozno je svejedno sto se tice teskih nuspojava i lijek se uzima samo kao posljednja mjera za one koji nemaju sta izgubiti.(inace uz leukemiju tretira i neke vrste raka unutarnjih organa).

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Moreno
i gore je. Prema Global Researchu, lijek je pronašla neka zaklada financirana mnogim prilozima, između ostalih i farmaceutske kompanije.
Kada je lijek pronađen, cijena mu je bila 35 000. Ali, farmaceutska kompanija se sjetila da je – lijek – njen. I nebulozne cijene od, koliko se sjećam, 600 000 $.
Po mom mišljenju, najlakše bi im bilo doskočiti sudskim procesom, gdje bi se dokazalo da patent – nije njihov.
Zamislite. Jedna tableta sve rješava.
Nema sumnje da su gadovi formirali cijenu imajući u vidu koliko koštaju uobičajene cijene lječenja karcinoma…

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Negdje sam pročitao, da farmacija ima i da je već davno pronašla efikasne lijekove za liječenje raznih vrsta raka, ali to skriva jer su ti lijekovi iznimno jeftini i farmaceutske firme ne bi imale adekvatnu zaradu njihovim puštanjem u promet nego radije nude skupe kemoterapije, koje su čak i opasne po pacijente, ali donose dobru zaradu! Isti slučaj je i sa onim čestim “pandemijama” ptičje svinjske i ostalih vrsta gripe, kojima je farmaceutska industrija zarađivala i do 40 milijardi dolara u kratkom vremenu a sve to je bila obična prevara i to se je događalo uz blagoslov i široku pomoć svjetske zdravstvene organizacije, koja je od njih dobila svoj dio kolača!

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Bio bi interesantan naslov: Hrana i voda postoje ali samo za bogate. To je stvarnost za mnoge ljude na zemaljskoj kugli, a ne radi se o znanstvenoj egzoti. Od gladi umiru djeca, mladi i stari . Naslov ne bi bio popularan zato što nas stavlja u poziciju bogatih i omraženih?!? Koliko treba za promjenu tog stanja, da zdravi umiru od gladi? Ne trebaju desetljeća naj skupljih istraživanja naj večih znanstvenih umova današnjice na tehnologiji koju prije deset godina nisu mogli zamisliti niti pisci znanstvene fantastike. Potrebno je uplatiti 10 kn po glavi stanovnika UNICEF-u! Da li ste voljni dati 20 do 50 KN za to mjesečno i prestati biti omraženi bogati?!? Ne niste.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Dub Miroslav Ja i neznan šta je to UNICEF, a neda mi se ni istraživat jer znan kako funkcionira sve šta počinje sa UN . . . Također moje mišljenje je kad bi svak da i 100 umisto 10kn kako bi i dalje na globalnij razini rasla količina spize koja se baca, a koja bi naranila veliku većinu, ako ne sve gladne u svitu.

Osim toga, sve evaluirat u fiatu, bila to kuna, € ili $ je besmisleno kad su to samo jedinice za dug.

mirko
Gost
mirko
1 godina prije

Ti polazis od sebe. Ja od moje mizerne plate odvojim svaki mjesec dvadesetak eura za sirotinju, ali kako objasniti nekome poput tebe koji postavlja pitanje drugima i sam odgovara na njega.
“Da li ste voljni dati 20 do 50 KN za to mjesečno i prestati biti omraženi bogati?!? Ne niste.”
Odgovor je ne ti nijesi!

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Mirko
(Očeš se kladiti?! Imam izvode sa banke pošto sam ugovorio da mi se skida svaki mjesec sa računa i uplačuje UNICEF-u, a za sirotinju, na druge načine, izdvojim daleko više od onog što si napisao za sebe. Žao mi je što ovaj dio čitaju i ostali!)
Mnogi mlađi razmišljaju kao Moreno.

borna2
Gost
borna2
1 godina prije

Dub Miroslav, što misliš koliko od tih 10 kn UNICEF-u na kraju dođe do neke gladne osobe negdje u svijetu?

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

borna2
Ja činim što mogu u dobroj vjeri.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

EZ
Ti radiš za lijepe oči?!

Ivek
Gost
Ivek
1 godina prije

Vama je neprirodno da neke životno bitne djelatnosti kao što je zdravstvo moraju od društva biti uređene na način da profit nije na prvom mjestu? I ne vidite vezu profita s bolešću koja nalaže da profit dolazi sa stanjem suprotnim od zdravlja?

krezubi glasac
Gost
krezubi glasac
1 godina prije

Porezni obveznici placaju za zdravstvo i istrazivanja a po raznim mjestima drzava trazi dodatni novac iz djepa gradjana u obliku priloga. Onda rotary klubovi isto oglasavaju svoje ziro racune za pomoc za istrazivanje svega i svacega. Kao humanizam i bla bla. I kad obican mali gradjani ima problem onda jos treba iskesirati ovolike sume love ?????
Americko zdrastvo je kuga a mi ga polako kopiramo nu EU…

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Ne kopiramo polako,vec prebrzo.Sve su to prevare lopovluk,nus pojave koje izaziva terapija su li ces umrijet ili ozdravit.
Jos jedno hpoteticko pitanj,tko placa te naucnike,kao i sve potrebe u drzavi-drustvu?

Aurora
Gost
Aurora
1 godina prije

Da, treba dignuti kredit za lijek pa malo i bankama pomoći.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

zapad ne priznaje međunarodno pravo. ruše suverene zemlje I ubijaju narode širom svijeta. dakle u političkom smislu taj zapad ne priznaje međunarodno pravo. s druge strane taj isti zapad očekuje od drugih država da se poštivaju njihovi patenti a time I međunarodno pravo ali samo gdje to njima odgovara tj. u gospodarskom segmentu. e sada ja vas pitam zašto bi funkcioniralo međunarodno pravo u gospodarstvu a u ostalim oblastima ne. ja da sam predsjednik neke sankcionirane zemlje evo recimo poput irana ili venezuele ja bih kupio jedan ovaj lijek I otkrio njegov kemijski sastav I otpočeo serijsku proizvodnju ovoga lijeka ali ga nebih prodavao po 400.000 eura već bih ga prodavao po recimo 2.000 eura. ako je zapad srušio veći dio međunarodnog prava vrijeme je da ga ostali dokrajče

to vam je tako I sa državama u kojima vlast ne dijeli mišljenje naroda već slijepo izvršava želje svojih mentora. zašto bi narod u tim državama poštivao zakone te države ili vlast. ako vlast ruši zakone koje je ona pisala onda narod u tim državama ne trebaju poštivati zakone

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

eu kolonija Narodi u velikoj većini država su podložni manipulaciji vladajućih, a onim narodima koji nemaju manipulatore na vlasti na vrata pokuca demokracija . . . a nakon toga svi znamo moguće razvoje situacija nakon šta demokracija pokuca na vrata . . . ako ne upali potkupljivanje vladajućih onda ide demokratska oporba, nakon toga se ta demokratska oporba naoruža, ako ni to ne upali ide atentat na vladara, ako ni to ne upali idu demokratske bombe i ako to ne donese demokraciju na kraju ide invazija.

Možda smo ipak na prekretnici jer demokracija očito gubi snagu i nije više spremna za zadnju demokratsku metodu – invaziju.

Zaboravio ime
Gost
Zaboravio ime
1 godina prije

eu kolonija , odakle ti krenu. Od Kulina bana i njegovih dana. Ti bi možda i prodavao taj “lijek” za 2000 Evra, ali to je zato što si neupućen. Plata jednog istraživača na tom polju je min. 10 000 evra mjesečno. Kakva je tvoja ekonomska logika?Uloži milione da bi razvio lijek vrijedan stotine tisuća, zarađivao na njemu tisuće i zatvorio firmu istog momenta?

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Zaboravio ime Lako šta si ti zaboravija ime, nego si ti zaboravija i kako si se zva ☺

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

@zaboravio ime
o tome o čemu ti pišeš trebali su zapadnjaci voditi računa ranije a kada su počeli uništavati međunarodno pravo. ne može postojati međunarodno pravo samo u sferi patenata, tamo gdje zapadu odgovara, a da ga nema tamo gdje im ne odgovara. da bi se uzela kemijska formula npr. ovoga lijeka ne treba ti toliko vremena I naučnika već kupiš jedan lijek iskopiraš ga, proizvedeš I prodaješ po znatno nižoj cijeni. nema tu velike filozofije.

tako isto možeš proizvoditi I coca colu, f-35 itd. itd.

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije

@eu kolonija
Ti izgleda nisi nikad radio u proizvodnji niti imao doticaja sa inzenjerskom strukom cim tvrdis da nema nekakve vece filozofije kod kopiranja. Nema ako kopiras lopatu, ili eventualno bicikl, ali bilo sto kompleksnije (spomenuo si F35) to zaboravi. To sto kopiras moras jako dobro poznavati inace ces udariti glavom u zid kod prvog problema i neces se iskopati. Ponekad je jednostavnije nesto razviti iznova nego se zajebavati sa kopiranjem necega sto nisi siguran zasto je bas na taj nacin izvedeno. Ako govoris o ovome konkretnom lijeku, koliko sam ja shvatio tu nemas sta kopirati, nema nekakvr univerzalne formule jer je lijek induviduaziran. Za kopirati nesto takvo ti treba kompletna procedura kako lijek nastaje, to sto bi ti kopirao postojeci lijek ima smisla kao i kopirati kljuceve za bravu koja je odavno bacena.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

@zorule
vidiš ima I drugih načina da se ukrade formula ili tehnologija. kinezi to rade, američka cia itd. dakle ukrasti formulu ili tehnologiju je najmanji problem. najveći problem je što međunarodno pravo zabranjuje da ti koristiš to kao legalno ali ako je međunarodno pravo mrtvo nevidim nikakvih prepreka. ako nisi primjetio da su u kineskom moru japanci i amerikanci razletili da pronađu softver od f-35 japanskih zračnih snaga, koji je pao, a sve kako ga se ne bi dočepali rusi ili kinezi. toliko o tvojoj ideologizaciji hrpe gvožđa poput f-35

ps. nema toga što se ne može kopirati. I braći rajt su govorli da se ne može letjeti I da su ih poslušali nikada ne bi poletjeli.

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije

Nitko ne kopira 1:1, onaj tko je zainteresiran za dijelove od F35 vec ima svoj razvoj lovackih aviona i vjerojatno vec prtlja sa 5-om generacijom. Ono sto im moze pomoci gotov proizvod (F35) je da inzenjeri usporede kako su odredjeni problemi rijeseni u odnosu na ono kako su sami rijesili ili misle rijesiti, te da usporede sto je bolje i to izaberu. Ali u ovom slucaju iza potrage za ovim F35 stoji nesto drugo, uvid u negov sistem u svrhu proucavanja kako ga “hakirati”, toga se ameri boje.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

venezueli su amerikanci zaplijenili 30 milijardi $. zašto ta venezuela nebi kopirala američke proizvode, proizvodila I prodavala dok ne povrati otuđena sredstva sa pripadajućom zateznom kamatom.

to hoće li netko nešto kopirati 1:1, djelomično ili da bi hakovao to je manji problem

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije

Pa zar nisu vec nesto slicno napravili, ako se ne varam tvornica proizvodnja guma Continental je nacionalizirana. Samo za bilo kakvu ozbiljnu proizvodnju treba i ponesto uvesti a jos vise izvesti, a to je trenutno veliki problem Venecuele.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Dobro, ajmo ovako, za pametnog Duba Miroslava, (odabrao si dobar nick Dub – na slavenskom, još se koristi = panj). Kubanska vojno-medicinska akademija je prije 4-5 godina napravila pegilirani inteferon za oralnu upotrebu, za čišćenje tijela od virusa hepatitisa C. Tada se po svijetu prodavao zapadni u injekcijama. Kura je trajala 24-48 tjedana, kubanski 2 tjedna oralno u kapsulama. Učinkovitost 98% na liječenju tisuća Kubanaca gratis. WHO nije odobrio prodaju u svijetu pod pritiskom američke Agencije za hranu i lijekove. Zašto? Zato što je ovaj zapadni koštao po kuri 2000 – 4000 eura, kod nas ga je kasnije počeo plaćati HZZO. Zašto cijeli svijet, jer Kubanci nisu tražili ništa posebno u smislu novca, ne može imati dobar lijek bez nuspojava, nego mora koristiti skupi , iako učinkoviti, zapadni. Nisu im dozvolili ni da izvoze cjepivo protiv nekoliko vrsta raka pluća. istina, sve možeš kupiti s malo novca i usput posjetiti Kubu. Ali nije u redu. Netko od nas možda i može skucati 2.3 tisuće eura i otići na kubu, odmoriti se i izliječiti, ali netko iz Senegala ne može. A i oni su imali troškove istraživanja , testiranja, pokusne primjene itd.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Vraćajući se na Kubance. kako je ebola u zapadnoj Africi nestala kada je Castro (Raul) poslao oko 500 doktora epidemiologa, infektivologa i drugih i par tisuća sestara i tehničara. A ebola je buknula blizu američkog vojnog biolaboratorija u tom dijelu Afrike. Tako i ovaj lijek. Ajde uz sve što su studirali i testirali, desetak tisuća eura mogu razumjeti, ali 400 000 ne. Prošle godine je Novartis prodao lijekova za 150 milijardi dolara, uz neto profit 12,6 milijardi. Dakle, nijedna priča ne drži vodu.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Novartis je Hitleru između ostaloga isporučiva i otrove za plinske sobe tako da se zna sa kim se ima posla, a zašto je to danas sa ovim lijekovima za leukemiju tako je pitanje za svih koji smo to dopustili . . . a čovječanstvo je dopustilo transfer imovine od onih 99,9% prema onima 0,1% koji imaju moć koja im svaki dan raste paralelno sa imovinom koju imaju.

Drugim rječima većina u zapadnime carstvu je popila iluziju “slobodnoga tržišta” i kako stvari stoje želi ga još i više.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Pošto pišem preduge komentare da izdvojim. Slažem se da ljudi budu plaćeni za odlično odrađeni posao, ali je Novartis 2018. od svega prodanog imao NETO profit 12,6 mlrd dolara. Koliko god ovo bila peronalizirana terapija , traži posla da se pripremi jedna doza za infuziju, svatko tko kaže da je 400 000 dolara razumna cijena, jer ljudi znaju i trude se, neću reći da mu želim da dođe u situaciju da to treba, ili ne daobog njegovoj djeci,, ali neka razmisli. Ima li itko od ovih koji pravdaju taj novac?

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

zato mi imamo akademika Radmana
koji u zadnjih 15 godina nije napravio ništa
osim gey družbe za naslikavanje po novinama
uzmi lovu od njega i daj djeci da se liječe od leukemije

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Radman i isto tako onaj famozni đikić koji pronalazi lijekove za rak, ali ruku na srce još ništa revolucionarnog još nije pronašao ni u Hrvatskoj ni u Njemačkoj a ni u SAD u koju se je nazadnje preselio, ali neki ga i dalje oslovljavaju s onim “naš ugledni znanstvenik! Ova navedena dvojica nisu nikakvi znanstvenici negoli manipulatori i kvazi političari, koji zlobno napadaju svoje kolege prave znanstvenike, ruše im ugled u sredstvima javnog komuniciranja spočitavaju im plagijate, kod doktorskih dizertacija i td. Oni su u tolikoj mjeri “znanstvenici” koliko je i onaj Goldštajn mlađi ugledni “povjesničar”, a u stvari je obični politikant!

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

goldštaj je neuspjeli abortus
na razini uličnog prodavača novina
živi na prežvakavanju
propalog pamfleta svoga tatice

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
1 godina prije

Eto i jedan doktor koji je radio na Rockfellerovom institutu u SAD je rekao da je lijek protiv raka tamo nađen prije više od 50 godina,al da je samo za najbogatije od bogatih.Kad se zna da su farmaceuti najviše,od kad postoji prodaja lijekova,zaradili na raku,bi li se čovjek zapitao,vjerovao bil tim farmaceutima,kojima je zarada na prvom mjestu il tom doktoru.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Samo za bogate je taj lijek? Kao npr Steve Jobs?

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
1 godina prije

Ak je bio jako bogat,pitanje jel bio u prvoj ekipi?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Dobro, u terminalnoj fazi galopirajućeg karcinoma nema lijeka, jedino da tu presade sve nove organe, umjesto mozga, ili možda i to + kožu??? Npr. Lijek za AIDS postoji- Čuj Magic Johnson i David Bowie, koji nije umro od side, su se “negativizirali” po duhu svetom.

Jodler
Gost
Jodler
1 godina prije

U taj lijek je utroseno mozda i10-tak godina rada tima vrhunskih strucnjaka i milijuni radnih sati , potrosene su stotine milijuna franka na place radnika , infrastrukturu , instrumente i sada bi ga valjda trebalo djeliti besplatno lezilebovickim drzavama i pojedincima koji vise nisu u stanju proizvesti ni cackalice . Jer dok druge drzave ulazu enormnu energiju i rad u znanja te enormne svote novca u skolovanje i znanost,balkanska ekipa sa suncanim naocalima uziva po terasama kafica ,laprda o terorijama zavjera , ustasama ,cetnicima ,partizanima i bistri geopolitiku dok u dokolici ceka novu transu kredita za uhljebnicke place i penzije.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

Hebemti.. u krivoj sam marži posla.. odma u farmaceute.

Ženoooo, di ima kupit diploma? ?

Pljuc!

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije

ZutoKosi Štrumf konta ako je Novartis radio Hići zračnu instalaciju za vrijeme WW2 onda bi mogao da osvježi ciklonom B one FEMA kampove. Ako su valjali Hići valjat će i ZlatoKosom.
Cijena sitnica – za poznatog kupca.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Cijena lijeka, naročito novog, je bitno manja od tržišne kad u nju nije ugređena pohlepa

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Interesantno je kako su se farmaceuti nametnuli svojim mišljenjem da su uzroci bolesti kemijski, pa ih i ljeće kemijom – faramacijom i to nma konstantno prodaju. Zašto nije prošla teorija onog Njemačkog lječnika koji je uspiješno karcinom lječio još prije 2. Svj. rata energijom jer je dokazivao da se radi o energetskom debalansu a ne kemijskom? Ali FARMAGANGSTERI su toliko snažni da ne prezaju niti od likvidacija onih koji nude uspiješne zamijene za njihove faramkološke proizvode. A koliko je tih kemiskih debalansa izazivaća bolesti uzrokovano aditivima u hrani koje opet proizvodi farmaceutska industrija? I opet iza večine farmaceutske industrije su interesantno HAZARI.

Jodler
Gost
Jodler
1 godina prije

Ako pocnes kasljati i imas povisenu temperaturu i utvrdi se da imas upalu pluca,hoces ici kod bioenergeticara ili u ljekarnu po antibiotik?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
47
0
()
x