“Mađarska izlazi iz EU jer ne želi ugroziti svoj suverenitet”, prognoziraju analitičari Saxo Bank

Viktor Orban
36 komentara

Danska investicijska banka Saxo Bank objavila je “šok prognoze” za 2020. Iako se ove potonje smatraju nevjerojatnim, njihove potencijalne posljedice ugrožavaju stabilnost financijskih tržišta.

Analitičari iz Saxo banke naglašavaju da se njihove “prognoze šoka” ne bi trebale smatrati službenom preporukom, istovremeno sugerirajući da investitori ne zavaraju sebe podcjenjujući vjerojatnost takvih događaja.

Nafta će poskupjeti

Prema analitičarima, Rusija i zemlje OPEC-a reagirat će na prijetnje proizvodnje nafte iz škriljaca u Sjedinjenim Državama i najavljuju daljnje smanjenje proizvodnje. Nakon toga cijena barela Brent će porasti na 90 dolara, što je prije svega povoljno za Rusiju.

Moskva bi također mogla imati koristi od razvoja zelene energije, kažu stručnjaci. Posebna pažnja posvećena klimatskim problemima dovodi do povećanja potražnje za “zelenim” sirovinama potrebnim za proizvodnju sredstava za kontrolu emisija iz prijevoznih sredstava. Imajte na umu popularnost paladija koji se koristi u vozilima za poboljšanje kvalitete zraka, od kojih je Rusija jedan od najvećih dobavljača.

Trumpov porez za poticaj domaće proizvodnje

Prema stručnjacima, protekcionistička politika Trumpove administracije dovest će do usvajanja poreza “America first”. Trump poziva na restrukciju cijelog poreznog sustava radi poticanja domaće proizvodnje.

“Vidjevši rezultat anketa koje mu predviđaju poraz na izborima, Trump gubi strpljenje i želi pod hitno porez “America first”. Porezni sustav zemlje bit će u potpunosti restrukturiran i optimiziran za domaću proizvodnju po takozvanom principu “poštene i slobodne trgovine”, pišu analitičari iz Saxo banke.

Prema ovom scenariju, Bijela kuća će ukinuti sve današnje poreze i usvojiti PDV od 25% na sve bruto prihode američkih kompanija kojeg su ga stekle u inozemstvu.

Hoće li Trump izgubiti na izborima?

Stručnjaci napominju da je trenutna predsjednička pobjeda 2016. ostvarena zahvaljujući glasovima bijelih i starijih birača. Trenutno najveću generaciju u Sjedinjenim Državama predstavljaju stari između 20 i 40 godina, koji su liberalniji od starije generacije.

Prema riječima investicijskog direktora Saxon banke Steena Jacobsena, demokrati koji podržavaju mlade očekuju pobjedu s 20 milijuna glasova, a američka predsjednica iz Massachusettsa Elizabeth Warren bit će izabrana za novu predsjednicu.

Mađarska će napustiti EU

Zbog obrane nacionalni interesa i tradicionalnih vrijednosti koje brani Mađarska, moglo bi dovesti do raskola između Bruxellesa i Budimpešte. Dakle, EU bi pokrenula protiv Mađarske postupak prema članku 7 Ugovora o EU, pozivajući se na sve oštrija ograničenja usvojena u zemlji protiv slobode i neovisnosti tiska, pravde i znanosti, predviđaju analitičari ove banke.

Mađarske vlasti se ne slažu s tim tvrdnjama i inzistiraju na suverenosti, uključujući pravo na zaštitu od masovne migracije. “Razvod” je više nego siguran, kažu analitičari.

Azijski MMF

U kontekstu američkih prijetnji da će dolar pretvoriti u komercijalno ratno oružje, u Aziji bi se mogla pojaviti nova rezervna valuta po ugledu na MMF “Azijsko specijalno pravo vučenja” ili skraćeno ADR. Ova rezervna valuta će postati najveća monetarna jedinica na svijetu i vrijedit će dva američka dolara.

Analitičari pretpostavljaju da će ADR postati osnovno sredstvo plaćanja u azijsko-pacifičkoj regiji. Prema njima, samo nekoliko mjeseci nakon stvaranja ove imovine dolar će pasti za 20% u odnosu na ADR.

Dinamika promijena se ubrzava. Očito ćemo svjedočiti suverenističkoj politici koju su do jučer mnogi osuđivali smatrajući da globalizam ili internacionalizam nemaju alternativu. S malo pameti, zemlje Balkana se ne trebaju previše zabrinjavati. Kad veliki sravanjavaju račune, mali trebaju stati po strani i čekati rasplet.

Do Američkih predsjedničkih izbora neće biti velikih kriza. Ni ratnih, ni financijskih. Za zaključak nam ne trebaju analitičari Saxo Banke. Sve je već viđeno. Čovjek je kako majmun, ponavlja, griješi, ali ništa ne uči.

Kriza
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Red Dog
4 godine prije

Medu Demokratima deluje Warren kao najbolja.
Ne obecava ludo ali to je zato sto je nacitana i razume kako su stvari povezane.
To sto zeli radnike u upravne odbore nije mnogo ali bi bar doprinelo donekle transparentnosti.
Tulsi ima bolju retoriku ali ona je oficir. Nje narocito nacitana i ne zna u sta se upusta.
Medu Republikancima je Trump najbolji. Weld je donekle klasicni liberal. Ostali su ludi za vezivanje.

Madarska van iz EU?
Jeste da im Orban skace po zivcima, jer tako opstaje, ali tesko da ce odustati od EU-fondova

Lucija
4 godine prije

Glede odnosa velikih i malih…ima i ona: “Kad se konji ritaju, magarcima rebra pucaju”.
A za Warrenicu, pa nemam pojma zašto, i meni je prošlo kroz glavu da bi ona mogla bit predsjednik..možda zato što su drugi tada najavljeni ‘jednom nogom u grobu’ 😐
Do američkih izbora svašta se može dogoditi. Narodu u svijetu je svugdje prekipjelo…između ostalog.
Bilo bisuper da Mađare izbace iz eu…putokaz. Baš zato – neće. Mogu im odbijati projekte.
Kad dođe vrijeme za ‘azijsko pravo vučenja’, $ neće u “idućim mjesecima oslabiti za 20%”, jer više neće biti klasične kupovine i prodaje valuta…a kamoli derivativa za takve transakcije.

Milance iz Češke
4 godine prije

Mađarska ce biti uz Austriju nova Austor-Ugraska monarhija..to je vec gotova stvar..Visegradska grupa ili V4 je pocetak realizaicje tog plana..Nakon islamizacije evrope,koja iduce godine krec epunom parom,krece se u realizaciju tog plana..Logicno da Mađarska i sve te drzave unutar Austro-Ugarske monarhije nece vise biti u EU .

Alex
4 godine prije

Još dugo se Azija neće usuditi protiv USA…bez američkog tržišta,i EU,koje Ameri drže u šaci,vratili bi se stoljeće u nazad.

Laki Topalović
4 godine prije

Teško, to su one prognoze “Crnog labuda”, pročitao sam ih, ono što bi moglo biti hipotetski itd. Orban nije lud. Mađarska je u EU, a ima visok stupanj suvereniteta i ne može im nitko ništa naređivati, posebno u strateški važnim stvarima. Apsolutno kontraproduktivono za Mađare. Zapravo, kada bi svi bili Mađarska, onda bi se EU vratila u formu EZ, što samo po sebi nije bilo problematično,

Kvisko
4 godine prije

Orban je populisticki klaun i kao takav irelevantan za Europu.Ne znam sto ceka sa izlaskom iz EU,vjerojatno je u pitanju ljubav prema euricima.Od paprike se ne zivi a veliki mu populisticki brat putin u zamjenu za eure moze ponuditi
gusjenice armate i S400 bacve za strasit po madjarskim poljima vrane.I zbog toga palac gore za sto brzi izlazak hostaplerskih drzava poput Madjarske iz EU,jos kad bi im se prikljucila i Hrovaska u paketu bio bi to pun pogodak za EU.Samo idite,siroko vam polje.

shumadinac
4 godine prije

Nafta će poskupeti? Hoće sigurno zato što će vrednost dolara neminovno padati a kriza na Blistoku će se zaoštriti. Sledeći predsednik SAD? Prošli izbori su pokazali da u manipulacijama ipak ima ograničenja. Tramp je pobedio zahvaljujući izbornom sistemu, za njega nije glasala većina stanovnika. U međuvremenu su mediji odradili veliki posao tako da će biračima u podsvesti biti mnogi medijski slogani tipa “ruski lutak”, “zloupotreba Ukrajine”, sada i impičment. Biće to borba divova a mi ćemo videti samo rezultat. Mađarska van EU? Interesantno, kada sam nedavno to isto tvrdio dobio sam gomilu minusa. A stvar je više nego logična: EU u krizi a nameće Mađarskoj pravila koja joj ne odgovaraju od kojih joj zabrana saradnje sa Rusijom najviše smeta, NATO u krizi uz zaoštravanje konfrontacije sa Rusijom a Mađari znaju kako bi prošli u takvom sukobu… Sa druge strane Orban zna da proceni gde će mu biti bolje – Rusko… Čitaj više »

Ermess
4 godine prije

Orban je samo u zadnje vrijeme x puta izjavio da Madjarsku smatra dijelom EU, i da dok ima snage želi da se bori za jačanje EU kao saveza suverenih država, jer svaki lanac je jak koliko i najslabija karika. Tako da će se nastaviti boriti protiv birokratskog uništavanja i nametanja toga drugima, a ne želi napustiti EU. Ova vijest je čista propaganda i spin, stvaranje virtualne slike koja u ovom času nema veze sa stvarnosti. Ni dobre veze sa Putinom nemaju veze sa napuštanjem, pa Njemačka trguje sa Putinom više od Madjarske, da li to znači da i oni napuštaju EU i stvaraju novi savez sa Rusijom?

aksdfvanwifvnwiuefiuwdfqwuedqed
4 godine prije

Najznaimljivije je ovo za azijsku novu valutu a ostalo je preseravanje.

samo tako
4 godine prije

Analitičari kao i vidoviti Milan, golo laprdanje

Max
4 godine prije

Mađarska vodi suverenističku politiku i zato je na meti neoliberalnih vučjih čopora.

Miki
4 godine prije

Najgluplja je ona da Trump gubi izbore! Trump će pobediti mnogo uverljivije nego kad je postao predsednik.

Ive
4 godine prije

Mnogo amerikenjaca odlucilo preseliti na Arlington i slicne adrese kao sigurno utocisce od Corone, tmo jos nikoga nije napala.

Džugašvili
4 godine prije

Ide tako nas 20-ak i naiđemo na njih 20-ak. Ja sam najpametniji, pa kažem: “Sam ću protiv njih, tako sam sigurniji.”

slomigreed
4 godine prije

ak napusti eu kako ce Madjarska nastavit svoj uspjesan izvoz u Njemacku??????????

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI