„Nećemo ograničavati slobodu“: Guvernerka Južne Dakote zabranila „neameričke“ pasoše vakcina

Guvernerka Juzne Dakote Kristi Noem
17 komentara

Južna Dakota postala je najnovija država koja je zvanično zabranila pasoše vakcina, a republikanska guvernerka Kristi Noem osudila ih je kao „neameričke“ i ograničivače slobode.

U izjavi od srijede, Noem je objavila da je potpisala izvršnu naredbu o zabrani pasoša vakcina koje je ustanovila vlada širom cijele Južne Dakote.

„Od početka pandemije COVID, stanovnicima Južne Dakote smo pružili najnoviju nauku, činjenice i podatke, a zatim smo im vjerovali da donose najbolje odluke za sebe i svoje najmilije“, izjavila je Noem, tvrdeći da je Južna Dakota „jača“ jer se opirala vladinim mandatima tokom pandemije.

„Ohrabrujem sve stanovnike Južne Dakote da se vakcinišu protiv COVIDA-19, ali nećemo zahtjevati takvu aktivnost. I nećemo ograničavati slobodu pomoću neameričkih politika poput pasoša vakcina“, nastavila je, prije nego što je zaključila da će ljudi vladati„ pod Bogom “sve dok je ona guvernerka.

Prema izvršnom nalogu, nijedna „državna agencija, odjeljenje, odbor, komisija ili neko drugo izvršno tijelo ili funkcioner pod direktnom kontrolom guvernera neće zahtijevati od pojedinca da predoči pasoš vakcine protiv COVIDA-19“ da bi ušao u zgradu vlade ili poslovao sa državom. Niti bilo koja agencija, komisija ili lokalna vlada treba da naredi privatnom preduzeću da naredi pasoše vakcina, navodi se u izvršnom nalogu.

Južna Dakota pridružila se još nekolicini država, uključujući Floridu, Teksas, Arizonu, Ajdaho i Jutu, koje su takođe zabranile obavezne pasoše vakcina.

Iako neke države dozvoljavaju privatnim preduzećima da primijene sopstvene zahtjeve za vakcine za kupce, guverner Floride Ron De Santis izdao je, ranije ovog mjeseca, sopstvenu izvršnu naredbu kojom zabranjuje preduzećima da pitaju kupce za status vakcinacije.

De Santis je tvrdio da će pasoši vakcina „stvoriti dvije klase građana“ i da je potpuna zabrana „neophodna da bi se zaštitila osnovna prava i privatnost stanovnika Floride i slobodan protok trgovine unutar države“.

I Njujork i Havaji odlučili su da pokrenu sistem pasoša vakcina, dok je na međunarodnom planu Izrael uveo svoj sistem u martu. Velika Britanija takođe planira da uvede pasoše vakcina u narednim mjesecima, uprkos kritikama i peticiji sa skoro 350.000 potpisa protiv te ideje.

CovidJuzna DakotaKristi NoemPandemijaslobodavakcina pasoš
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ratm
2 godine prije

Južne Američke države ,napokon, ponovno ustaju protiv trulog i “dementnog” sjevera! 🙂

Sebastian
2 godine prije

To ih je za sada 6 od 50 saveznih država.Idemo dalje.Amerika je ključna.U Europi nema spasa od njemačkog ludila,francuske gluposti i engleske pokvarenosti.U vladajučim strukturama dakako.

Mahatma
2 godine prije

Kristi pokušava spasit obraz nakon što je popustila trans lobiju u vezi trans ”žena” u sportu. Još jedan RINO koji jaše na MAGA valu.

irnfguwergtuweogrbwe
2 godine prije

Ovo priča da narod umiri da se ne laća otponca, kurtona vor on teror se nastavlja.

Stara kuka
2 godine prije

Jedini koji stvarno dosljedno i cijelo vrijeme korona histerije provodi politiku razuma je floridski guverner Ron DeSantis. I on je jedini izričitom zabranom državnim tijelima da traže bilo kakve “kovid putovnice” učinio odlučnije korake. Svi drugi spomenuti igraju toplo-hladno sa svojim građanima i izdaju manje više preporučujuće, a ne obavezujuće “izvršne naredbe” i često pilatovski peru ruke od situacije. No u svakom slučaju svaka dobra vijest je dobrodošla pa tako i ova. Možda nije dovoljno, ali je svakako korak u dobrom pravcu.

A već sam napisao da bi malo trebalo pratiti rad Rona DeSantisa jer mi se nekako čini da je on trenutno najperspektivniji američki političar i nadam se da ima i veće ambicije nego biti guverner Floride.

Max
2 godine prije

Bravo Južne Dakoto Bit će ovoga sve više.

Natalia Hilda Fernan
2 godine prije

Pozdrav pozdrav svima vama. Zovem se Marija Magdalena, samohrana sam majka 3 djece, želim podijeliti opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam od bogobojazne žene, gospođe Vladimire Franke, dobila zajam od 50,000 eura pod 3%. Ako vas zanima dobivanje zajma molimo kontaktirajte ga.Uvjeravam vas da je sigurno, hvala. E-adresa: ([email protected])

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI