Nemoćni bijes Kurda: Amerikanci izdajice! Ne odlazite! (VIDEO)

Kurdi protiv Amerike
84 komentara

Nakon potvrde američkog predsjednika Donalda Trumpa da će se američke trupe povući iz Sirije, što izgleda sve izvjesnije, američki saveznici Kurdi su prvo bili zatečeni, potom očajni, a onda je iz njih proključao nemoćni bijes.

Sve važnije kurdske agencije i njihovi mediji, kao što su Rudaw, E-Kurdnet, Kurdpress i agencija sirijskih Kurda Hawar News, puni su analiza, komentara, nerazumijevanja, čak i odbijanja da se prizna stvarnost. Nepotrebno je prevoditi objavljene tekstove i dovoljno je reći da ih sve povezuje ljutnja i osjećaj da su Kurdi prevareni.

Jučer je u blizini sirijskog grada Ain Al-Araba, kojeg su Kurdi preimenovali u Kobane, održan veliki prosvjed u blizini američke vojne baze, na kojem su Kurdi američkim “prijateljima” uzvikivali kako ih je Trump izdao”, tražili “da ne slušaju vladu i da ne odlaze”. Jedna od ljutitih prosvjednica je za AFP izjavila “kako Kurdi više nikada nikome neće vjerovati”.

VIDEO – Prosvjedi Kurda u blizini Ain Al-Araba (kurd. – Kobane)

Vrlo zanimljiva situacija, iako ne i za Kurde, ali ništa drugačija od one prošle godine u Kirkuku, kada je Washington na cjedilu ostavio svoje saveznike i Kurdi su se morali povući na svoje teritorije, sjeverno prema Erbilu, a iračkoj vojsci i šiitskim milicijama prepustiti naftna polja i glavni grad Kirkuk s cijelom regijom.

Strah Kurda je opravdan, jer se gomilanje turskih snaga na granici nastavlja, dok Erdogan i dalje najavljuje treću fazu čišćenja sjeverne Sirije od terorista, kako u Ankari zovu kurdske YPG snage.

“Operacija istočno od Eufrata će uskoro započeti, ako bude Božja volja”, rekao je za Reuters Abu Hatem Shaqra, čelnik proturske islamističke skupine Ariar Al-Sharqia. Pohvalio je Trumpovu odluku i dodao “kako je njihov cilj zauzeti sva područja koja drže YPG snage”.

Kurdi
FOTO – Prosvjed Kurda protiv Trumpove odluke o povlačenju iz Sirije

Mnogo toga ovisi o tome kako će SAD upravljati s povlačenjem 2000 vojnika, koliko ih je službeno tamo, iako ih prema izvorima s terena ima dvostruko više.

“Ako se Amerikanci brzo povuku, to će biti kaos. Ako Turci dođu, tu će biti strašno puno krvi”, rekao je Joshua Landis, stručnjak za Siriju i voditelj Centra za bliskoistočne studije na Sveučilištu u Oklahomi.

Prirodni resursi na kurdskom području potencijalno predstavljaju snažan adut u pregovorima s Damaskom, ali je najava američkog povlačenja potkopala kurdsku pregovaračku poziciju.

“Nije još jasno tko pobjeđuje, ali jasno tko gubi. YPG gubi, i kurdska populacija gubi. Njihova pregovaračka pozicija je u osnovi svedena na nulu”, rekao je Joost Hiltermann s think tanka Međunarodne krizne skupine (ICG).

Istovremeno je primjetno povećanje broja sirijskih vojnika i proiranskih milicija u pokrajini Deir Ez-Zor. Jučer su objavljene fotografije dila 5. Korpusa sirijske vojske kako se kreće prema Deir Ez-Zoru, relativno nove postrojbe vladinih snaga, opremljene ruskim oružjem i vojnom opremom i koja je na bojištu prošla obuku ruskih instruktora. Koncentracija vladinih snaga i njihovih saveznika u Deir Ez-Zoru može biti znak budućih operacija protiv preostalih terorista Islamske države na istočnoj obali Eufrata, kao i rješavanje problema s naftnim poljima kada ili ako američke trupe konačno napuste ovo područje.

 

Sirijski Kurdistan
Pretplatiti se
Obavijesti o
84 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
5 godine prije

Sto ne uvedu takse Siriji od 100%, sto kukaju?

Pizistrat Nelson
5 godine prije

Kako ono ide ona stvar: ne idi gorane, ne pali još cigaretu :))))))))))))

Vasilij Zajcev (bivsi Dan Dare)
5 godine prije

Povijesno gledano, ovakav razvoj dogadjaja je sasvim predvidljiv. Tako prolaze svi americki “saveznici” (bolje receno vazali) – 5 minuta nakon sto nestane potrebe za njima dobivaju noz u ledja.
Da su Kosovari pametni, izvukli bi iz ovoga pouku, ali nekako mi se cini da nece, jer su iluzije o opstanku njihove “drzave” mnogo ugodnije od povijesnih obrazaca i lekcija.

Alen
5 godine prije
Riddick
5 godine prije

E dobro , zurka sa Amerima je gotova malo ste se glupirali mastali o Kurdistanu, sada birajte hocete li drzavu Siriju ili Turske placenike da upravljaju teritorijom?

shumadinac
5 godine prije

Tako je to kad se politikom bave ljudi bez znanja i iskustva. Da li je ovo prvi put da SAD ostavi saveznike na cedilu? Pa vidite li šta radi Evropi? Kako ste mogli da pomislite da ste im važniji od Turske?

Imali su dve opcije: slatka obećanja SAD-a da će dobiti sve uz verovatnoću ostvarenja u promilima i Asadovu ponudu široke autonomije sa većim pravima nego što su imali. Dobro su znali da Asad ne sme da ih slaže jer ceo Zapad samo čeka da ne ispuni neko od obećanja. Znaju i da Rusi ispunjavaju obećanja i dobijali su obećanja. Ali ne, lepši je “američki san” – šta se to čuje u pozadini? BUDILNIK!

Zvrk
5 godine prije

podsjeti na situaciju iz bivše Indokine i na Hmong (Miao) narod. njih je toliko zajefrkalo što su bili naklonjeni amerikancima pa su nakon kraja indokineskih ratova masovno izbjegli upravo u Ameriku. nadam se da isto neće biti sa (Kurmandži) Kurdima.

Moreno
5 godine prije

Neda mi se po ko zna koji put petavat onu Kissingerovu kako je bit neprijatelj Amerike opasno, ali kako je bit prijatelj Amerike fatalno.
Takvi je i na osobnoj razini odnos sa psihopatima.

Il-2
5 godine prije

Najnovija izjava Reyada Darrare podpredsjednika političkog krila SDF-a jest kako nema mira do smjene režima u Damasku i predlažu savez sa proturskim đihadistima iz Idliba u cilju nastavka “revolucije”.
Čisti dokaz kako se utopljenik i za slamku hvata.
Kurdima je sve bolje od države u kojoj su mirno živjeli. Od samoga početka rata sirijska država niti jednom nije napravila ništa na štetu Kurda, a ovi su im svakom prilikom zabijali nož u leđa. Čak im je i smrt od ruke đihadističkih krvnika draža od odustajanja od svoje kvazi države. Kurd je izdajnik i izdaja mu je u krvi.
Nadam se da će Damask biti temeljit u češljanju terena jednog dana kad uspostavi ponovno kontrolu nad tim područijima.

Alen
5 godine prije

Vidjecemo kako ce se stvari odvijati , to je BI , ko kaze da kurdi nisu dio nekog drugog tala .. Ima tu backup of backup of backup of backup ……

Jole
5 godine prije

Kurdi su prevrtljivi oportunisti i to je njihovo prokletstvo.Neće biti nikakve kurdske autonomije jer im je Assad sigurno neće dati.Nakon što ih Turci izbubaju,doći će Assadu podvijena repa i sa čežnjom se sjećati snova o velikom Kurdistanu.

Jole
5 godine prije

Stvari se brzo odvijaju što znači da su dogovori stvarni i da nisu lažne vijesti.Turci će na Kurde.a SAA tigrovi idu na istočni dio Dei Ezzora.

Trubadur
5 godine prije

Asad za sad odbacuje Kurdski prijedlog…Ne znamo još kakav je.. Rusi opet , za sad drže Turke na uzici za neko vrijeme.. Tigri počinju ofanzivu istočno od Deza a glasnogovornica, SDF, Jihan Ahmad, kaže, da SDF nema ništa protiv, da Asad preuzme nadzor nad Manbijem……

Trubadur
5 godine prije

Samo, da napomenem, da je uz svu tu zbrku sa odlazcima, američka USS grupa John C. Stennis , zaveslala u Perzijski zaljev…..

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Od svih komentara @Helena je nekako “najbliže”.. Erdogan bi se vjerovatno zadovoljio time da SAA čitavim dijelom pokrije granicu i to bi bilo to,bez ofanzive i odličan “povod” za američko povlačenje. A Kurdi moraju začepiti gubicu i kraj Ovo mi djeluje nekako najbezbolnije za sve.

burt
5 godine prije

gledajte situaciju čisto logički, Kurdi drže 30% Sirije i naftna polja, SDF, YPG, YPJ zajedno imaju 80000 boraca, neki dan su Kurdi odbili sporazum sa SAA po kojem bi došli pod jurisdikciju centralne vlasti, ako YPG i izgube Manbij umjesto njih dolaze još gori i veći protivnici Assada, previše je uloženo u kurdsku vojsku i kurdsku političku strukturu i zato će Kurdi dobiti svoju federalnu jedinicu u Siriji

nije bitno tko
5 godine prije

Kurdi su prije rata imali u Siriji 8% svog avtohtonog teritorija, a na 10% predstavljali relativnu večinu. U slučaju, da pristanu na avtonomiju iznutra Sirije, dobiče još koji postotak više in jednakopravni status sa ostalim narodima. Ako to ne prihvate, preostane jim rat protiv svih ostalih aktera, koji je več danas unapred izgubljen. Mislim, da je kurdski odabir več danas jasan.

nije bitno tko
5 godine prije

Sirski Kurdi ne mogu izvojevati avtonomiju iz prostok razloga, što u Siriji imajo veoma mali teritorij, koji ni privredno, ni politički ne može delovati kao samostalna država. Jedini Kurdi koji imaju mogučnost osnovati svoju državu, su irački Kurdi sa poglavarom Barzanijem. Turski Kurdi, kojih je brončano i teritorijalno najviše, mogli bi kao samostalna država najbolje djelovati. Problem je samo u tome što su u vojnom smislu nejaki da vode rat sa Turcima.
Sirski rat je bio velika šansa, da se podeljeni Kurdi udruže in zajedno osnuju državu ali je njihov problem u političkim podjelama i prevelikim političkim razlikama. Irački vjerski kurdski vođa Barzani čak sudjeluje sa Turskom (šverc naftom) i želi osnovati monarhistički vjerski Kurdistan, dok Sirski i Turski Kurdi žele stvoriti socialističku parlamentarnu demokraciju sa izenačenim pravima muškaraca in žena.

Kruško
5 godine prije

Mene jedino zanima Zasto se nakon toliko truda i para i svega Ameri povlace i bacaju dosad uradjeno u vodu.

STEVO
5 godine prije

Sasvim pošteno ovoga puta od strane amera. Kurdi su dobili što su zaslužili. Sad je sve u rukama Rusije, Turske i Sirije.

kiki
5 godine prije

Stručnjaci i ‘think tankovi’ predviđaju ‘more krvi’. A zbilja ti za ovo treba stručnost….
Kurdi ne trebaju nikom, štoviše, svima – smetaju.
Briga za opstanak i boljitak naroda treba biti preča od apstraktnih ideja…države. Ipak, ima ih …puno. Ali moglo bi ih uskoro biti puno manje…
Jedino ih spašava nafta na njihovom području….nisam dugo gledala karte…

Georgij Žukov
5 godine prije

Mi smo programirani kao racunalo , isto tako imamo razlicite softvere , kurdski , americki , sirijski , turski , ruski …………..
Mi smo isto tako programirani softverom kao katolici , pravoslavci , muhamedaneri , protestanti, budisti ………………………
Dakle mi smo duboko kondicionirani , odnosno uslovljeni .
Da li smo mi kao civilizacija spremni da pojmimo , stvarno vidimo , ne teoretski (nacionalno , religijski ili ideoloski) vec duboko psiholoski da smo programirani .

Ako shvatimo konsekvence tog programa ,shvatiti cemo da je njegov hardver mrznja i rat a svi ostali softveri programirani su da bi ljude odvojili jedne od drugih , odnosno fragmentiranje u svakodnevnom civilnom zivotu .

Ono sto je prvi korak inicijacije kod covjeka individue jest duboko shvacanje da smo svi mi programirani ,medjutim deprogramirati se nije moguce samo na intelektualnom ili duhovnom nivou ,vec svojom krvlju , znojem i suzama , odnosno radom .

towarmagarski
5 godine prije

turska je kupila patriota uz to ide i ypg ko bonus

Tomica
5 godine prije

Uz podršku SAD Kurdi su zauzeli veliki dio Sirije koji im nikako ne pripada. Zbog toga, naivno vjerujući da će SAD ustrajati u stvaranju Kurdistana, odbijali su jako dobre ponude. Shodno tome, nijedna ponuda ih neće zadovoljiti i uvijek će misliti da trebaju dobiti više. Na kraju, to uvijek završi na isti način. Zahvaljujući Asadu, možda će dobiti koliko su imali prije a možda i manje.

Georgij Žukov
5 godine prije

Americki oficir drzi predavanje kurdima o medjunarodnom pravu i vojnom zakonu , izmedju ostalog kaze zabranjeno je pucati na padobrance dok su jos u zraku , odnosno prije nego sto ateriraju . Igrom slucaja isti taj oficir dan kasnije regrute YPG obucava gadjanju iz puske pokretnih meta . Objasnjavajuci kako pucati na pokretne mete uzima za primjer padobrance u zraku , ( i govori , dok ciljate , morate uzeti u obzir brzinu spustanja , snagu i smijer vjetra itd ). Jedan od inteligentnijih regruta YPG upita americkog oficira , gospodine oficire , pa jucer ste nam govorili da se na padobrance u zraku po ratnim i medjunarodnim konvencijama ne smije pucati ? Oficir se malo zamisli ,pa uz cinican osmijeh kaze vojniku “Kako mozes biti tako glup , zar ne shvacas kako se gadjaju padobranci u ratu a kako u miru “. Na kraju krajeva ja sam tu da… Čitaj više »

Pletač Pruća
5 godine prije

Kome služi sirotinjko klanje!?
Bit će aman (isti ku&ac), drugo pakovanje!?

Rijeke krvi, teku do koljena,
svuda gine samo sirotinja!

Klanje ljuto, do poslednje kapi!
Za granice, na gazdinoj mapi!

Mjesto pi&ki svi pune topove!
Služe gazde, te vječne lopove!

Ništa Golje naučile nisu!
Vječni KUSUR u krupnom biznisu!

Kud i skime sad u ovo doba?
Jel sloboda, preko tudjeg groba!!??

Ivi.tz
5 godine prije

A mislili dobiće komad SIRIJE.hehehe budaletine. Eto vam sad vaši zaštitnici odoše.nije mi ih žao.Živila SIRIJA

Mamajev Kurgan
5 godine prije

Ovako ce i siftari ….nadam se sto pre …pa i milogorci …pa i jos neki na Balkanu.Nijedno zlo nije zanaveka…pa tako i satanamerickoenglesko .Dobro mora da nadvlada nad zlom.Svevisnja sila je zadnja.Amin

ivan b.
5 godine prije

nemajunsreće hbga. . .

Lesinar
5 godine prije

Sada kada cvile šalju žene i babe amerima na prosvjede. Looseri i pol budaleletine. Ameri umiru od smjeha.

njonjo
5 godine prije

Tko ne uči na tuđim greškama, učiti će na vlastitim. Postoji iskustvo Kurda na sjeveru Iraka. Izgleda da su “novovjeki” Kurdi u Siriji zaboravili lekciju. No, to je njihov izbor.

Amater
5 godine prije

Nesretni Kurdi koliko puta ih još trba prevariti da konačno shvate…. Silno me podsječaju na neke narode na balkanu … 🙂

njonjo
5 godine prije

Možda nije primjereno ali vezano uz ovu temu, kurdski narod već stotinu godina prolazi kroz kalvariju. Žive na prostoru najmanje četiri moćne države. Sve što im se u povijesti dogodilo i što su sami činili -Armenci- sada im se vraća. Nisu Kurdi, kao narod, još uvijek bez države, krivi za svoj trenutni položaj. Odgovorni su sami prema sebi jer su birali vođe, ili možda su te vođe bile nametnute. Svaka sličnost s nekim narodima na Balkanu je slučajna.

Hafez
5 godine prije

Korisni idioti, mašite sad izraelskim zastavama

Kile
5 godine prije

Kurdi su išli all in, ali na krivu boju su stavili

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI