Kurdi asirskoj manjini u Siriji nameću svoj obrazovni kurikulum

kurdistan
8 komentara

Kako javlja AssiriyaTV, takozvani ”Sirijski Kurdistan” se suočava s novim podjelama koje dovode u pitanje ”dobre namjere” Kurda da u samoproglašenom autonomnom entitetu poštuju prava manjina i ostalih naroda. Naime, lokalni kršćani, pripadnici asirske manjine, žale se da kurdska Stranka demokratske unije (PYD), političko krilo YPG snaga, nameće kurdski kurikulum o asirskim školama u Qamishliju.

Samoproglašena kurdska vlast, koju vodi PYD, počela je nametati kurdski kurikulum o asirskim privatnim školama u Qamishliju u Siriji, što čini i u školama koje u grdu kontrolira vlada iz Damaska.

”PYD je dosad preveo neke od svojih osnovnih školskih knjiga na asirski i koristi asirske marionete koje sjede u tijelu Sjevernog Kurdistana da ih nametne u tri asirske škole u Qamishliju”, prenosi AssyriaTV.

Pitanje je sada otvorio sirijski pravoslavni patrijarh u Damasku, jer asirske škole djeluju pod okriljem ove crkve. Sljedeći ponedjeljak, kada počinje novi školski tjedan, djeca lokalnih Asiraca bi trebali u školama učiti po kurdskom kurikulumu, kojem su podršku dali članovi marginalnog asirskog sekularnog i ”ljevičarsko-nacionalističkog” pokreta Dawronoye, koji je ušao u savez s lokalnim Kurdima i tvrdi ”kako predstavlja sve Asirce na sjeveroistoku zemlje”.

Problem u odnosima između Asiraca i Kurda tinja duže vrijeme, a eskalirao je u travnju ove godine kada su YPG snage zatvorile ured najstarije asirske stranke u regiji, Demokratske asirske organizacije (NSO). Jedan od članova stranke je na službenoj stranici NSO, pod uvjetom anonimnosti, tada napisao članak u kojem je pojasnio prakse ”Autonomne uprave” prema neovisnim strankama koje nisu dio nove administracije.

Demokratska asirska organizacija je osnovana 1957. godine u Qamishliju i smatra se najstarijom političkom strankom koja predstavlja Asirce i bori se za njihovo priznavanje kao manjine u sirijskom ustavu.

Valja napomenuti da je asirska organizacija jedna od stranaka koja je formulirala “Deklaraciju iz Damaska za demokratske promjene” i suosnivač je takozvanog ”Sirijskog nacionalnog vijeća” i ”Nacionalne koalicije”, ali se kasnije razočarala u tijek takozvane ”revolucije”

Ranije se stranka žalila ”kako je Assadov režim 1980. uhitio desetke članova organizacije, a tijekom sirijske revolucije je najistaknutiji političar Kabrieal Mushi bio u pritvoru dvije i pol godine, da bi bio pušten u lipnju 2013. godine”.

Po izlasku iz zatvora je Mushi otišao na sjever Sirije i odmah se usprotivio uspostavi autonomije Kurdistana, tvrdeći kako nije vrijeme za takve poteze.

U ožujku ove godine je izjavio kako je PYD naredio YPG snagama da zatvori više od 45 ureda političkih stranaka i organizacija koje su odbili potpisati zahtjev za odobrenje kurdske samouprave.

Nakon ovih akcija kurdskih snaga su Asirci tražili uspostavu svoje samouprave u selima uz rijeku Khabur, unatoč ranijem dogovoru između Demokratske asirske organizacije i kurdskog PYD-a.

U vrijeme sukoba s kurdskim snagama u travnju ove godine je istupila Asirska demokratska stranka, koja predstavlja i milicije Khaboura i Asirce iz Sirije na međunarodnim konferencijama u Ženevi i Moskvi.

Asirska demokratska stranka je priopćila kako je Khabur vlasništvo naroda koji tamo živi i da se njihove milicije odgovorne za sigurnosni asirskih sela, a ne Kurdi.

Podsjetimo da je dolina rijeke Khabur bila prioritet u planu napredovanja kurdskih snaga prema Deir Ez-Zoru, da bi se kasnije odlučilo za smjer napredovanja kroz pustinju prema sjetvenom dijelu grada, koje je, navodno, zaustavljeno sirijskim zračnim udarima.

Napetosti između Kurda i Asiraca bez sumnje su zakomplicirali planove SDF snaga, a sada su eskalirale zbog nametanja obrazovnog kurikuluma Asircima od strane kurdske ”samouprave”.

AssiriyaTVPYDSirijski KurdistanYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Željko
6 godine prije

Bibi Netanyahu i njegovi ministri početkom tjedna su navelike promovirali ideju o Kurdistanu, koji bi nastao komadanjem teritorija 4 države – od kojih ni jedna, naravno, nije Izrael. Kurdi su jučer službeno “zabranili” prelazak Eufrata legitimnoj sirijskoj vojsci. Inače isti ti Kurdi već odavno ne brane “vekovna ognjišta” kao bi to slikovito rekli komšije, nego kontroliraju 1/4 Sirije sa 70%-tnom Arapskom i Asirskom većinom. A i to im je malo, pa planiraju priključiti Rojavi sve teritorije istočno od Eufrata. Bilo je samo pitanje dana, kada će rat riječima prijeći u “slučajno” bombardiranje od strane neidentificiranih zrakoplova, pa u pravi rat. Amerikancima i Izraelcima glavi cilj je bio i ostao komadanje Sirije i brisanje države i većeg dijela ljudi sa zemljopisne karte. Dobrodošli u 3. poluvrijeme Sirijske katastrofe. Imam osjećaj da će u usporedbi s ovim, prethodna 2 biti dječja igra…

elijah magnier
6 godine prije

Svima učiteljima koji se protive novom programu,dali su navodno otkaz.
U zadnje vrijeme vodi se pravi rat na društvenim mrežama o stanju u Siriji,kako
o stanju na terenu,tako i po ostalim pitanjima,tako da je bolje malo pričekati i
izvagati.

skeptik
6 godine prije

Ništa strašno, i nama obrazovni kurikul nameću razno razni bjelosvjetski jebivjetri

Borac2
6 godine prije

To je pocelo prije vise od mjesec dana.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI