Assadova desna ruka Bouthaina Shaaban: „Da, mogući su pregovori s Turskom u Sočiju“

Bouthaina Shaaban
4 komentara

U analizi o trenutnoj situaciji u Siriji i tko ima stvarnu stratešku viziju za okončanje sukoba, ali tako da sve strane dobiju sigurnosna jamstva, rekli smo da je krajnji cilj Rusije dovesti Ankaru i Damask za pregovarački stol i trenutnu situaciju riješiti u sklopu još uvijek važećeg Ugovora iz Adane kojeg su 1998. potpisali Turska i Sirija.

Čini se da stvari idu upravo u tom smjeru, što je dobro, jer bi to značilo puni povratak teritorijalnog integriteta Sirije, ali i zaštitu južnih turskih granica od mogućih upada kurdskih milicija na turski teritorij.

„U Sočiju bi mogli biti održani tursko-sirijski pregovori o situaciji u vezi s operacijom turske vojske na sjeveru Sirije“, izjavila je savjetnica predsjednika Sirije za politička pitanja Bouthaina Shaaban.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je ranije 16. listopada izjavio da Damask i Ankara trebaju uspostaviti praktičnu suradnju na temelju Ugovora iz Adane iz 1998. godine, a Rusija je spremna podržati taj dijalog.

„Ruski prijatelji su danas objavili da pokušavaju da organizirati tursko-sirijski sastanak o sigurnosnim pitanjima u Sočiju. Mi smo to čuli od Rusa, nemamo nikakve kontakte s Ankarom, sa silom koja okupira našu zemlju i razara je“, izjavila je Bouthaina Shaaban u intervjuu za televizijski kanal RT Arabic.

Assadova savjetnica je dodala da Damask pozdravlja povlačenje američkih vojnika iz Sirije, ali da ne želi da „američkog okupatora zamijeni turski“.

Turski predsjednik Erdogan je 9. listopada objavio da pokreće operaciju „Izvor mira“ na sjeveru Sirije, usmjerenu protiv Kurdistanske radničke stranke i terorističke organizacije ISIL.

Tursko zrakoplovstvo je istog dana bombardiralo grad Ras Al-Ayn i niz drugih sirijskih gradova na granici dvije zemlje. Kasnije je najavljen početak kopnenog dijela operacije.

Autonomna uprava sjeveroistoka Sirije je 13. listopada priopćila da je sa sirijskim vlastima postigla dogovor o razmještanju sirijske vojske duž cijele granice Sirije s Turskom kako bi vladine snage odbile napade turske vojske i proturskih islamističkih milicija okupljenih pod imenom Sirijska nacionalna vojska.

Opširnije o Putinovoj strpljivoj strategiji da okonča rat u Siriji, a da Erdogan ipak ne ispadne gubitnik:

Trenutna situacija u Siriji konačno otkriva tko ima stratešku viziju za okončanje sukoba

SAASirijski Kurdistan
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Decko sa ulice
4 godine prije

Vec sam to napisao, napisacu opet.
SVE je dogovoreno izmedju Rusije, Turske, Sirije, Irana… Sve, samo da USA napusti svoje baze.
Oni ce se dogovorit u Sochiju, ubzo nastiupa MIR, a borcima ISIS/ISIL niko vise ne moze pomoci.

tihobl
4 godine prije

To nije neka vijest.
Vijest ce biti kad Erdogan ili Rohani kazu da pristaju na pregovore sa Trampom, ali u Sociju.

Borac2
4 godine prije

Tajni kanali pregovora su bili jako aktivni 2015 do 2017. Onda se malo ohladilo. Tada su turci na terenu imali vise kontrole a sada ne kontroliraju nista strateski vaznog. Kako sam rekao vise puta. Erdogan ce na kraju doc na kavu kod predsjenika Assada u Damask i izviniti se.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI