fbpx

Njemački Roncalli cirkus mijenja životinje sa 3D hologramima

Njemački Roncalli cirkus mijenja životinje sa 3D hologramima

Osnivač Roncalli cirkusa, Bernhard Paul potrošio je preko 500 000 dolara kako bi usavršio humaniji i moderniji pristup cirkusu. Ovaj cirkus je nekada bio kao i svaki drugi – okupljalište starih i mladih kako bi se divili klaunovima, tačkama na trapezu i veličanstvenim stvorenjima Zemlje. Međutim, prema rečima Metroa, njemački cirkus je sada odlučio da zauzme stav protiv zloupotrebe divljih životinja tako što će ih zamjeniti sa 3D hologramima.

Roncali cirkus je osnovan 1976. godine i kao putujući cirkus predstavlja jednu od atrakcija u Njemačkoj.

U ranim danima, osnivači Bernhard Paul i Andre Heller nisu ni razmišljali o nekoj zamjeni stvarnih životinja modernim hologramima. Međutim, vremena se mijenjaju i Paul je morao da se promjeni sa njima.

Sa ličnim ulaganjem od preko 500 000 dolara, Paul je radio na usavršavanju modernog pristupa poštovanju životinja koji podrazumjeva uklanjanje pravih životinja iz njegovih predstava.

Impresivni vizuelni efekti postižu se korišćenjem 11 različitih projektora u prostoriji tako da sva publika može da vidi istu predstavu iz svih uglova.

Holografske slike nisu samo skupe i tehnološki impresivne, već i ogromne.

VIDEO: uvodna tačka, cirkus Roncalli

Pozornica Roncalli cirkusa na kojoj se ove predstave odvijaju široka je 30 metara, što omogućava da se digitalni slonovi lagano šeču sa kraja na kraj.

Prema Bored Pandi, agencija koja vodi Roncalli cirkus udružila se sa kompanijama Bluebox i Optoma u cilju postizanja boljeg efekta. “Koristimo Optoma projektore 6 godina i imamo pozitivno iskustvo u cijeni, performansama i pouzdanosti”, rekao je Birger Wunderlich iz Blueboxa.

Trenutno, projekcije uključuju konje, slonove i zlatne ribice. odluka cirkusa da se distancira od problematične prakse držanja divljih životinja u zatočeništvu dovela je do talasa pohvala za cirkus na društvenim mrežama.

Iako nema najavljenih planova da se holografski cirkus proširi na druge vrste životinja, ova masivna početna podrška ovom novnom pristupu može dovesti do proširenja ove prakse i na druge životinje.

Jan Creamer, predsjednik organizacije Animal Defenders International javno je ponudio punu podršku ovoj novoj praksi.
“Ovo je budućnost cirkusa, performans u kojem svako može da uživa i u kojem se živa bića ne prikazuju kao objekti zabave.”

Prošlog mjeseca je u Velikoj Britaniji usvojen zakon zabrane korištenja životinja u cirkuskim performansima.
Zakon će stupiti na snagu 2020. Roncalli cirkus bi mogao biti pionir transformacije tradicionalnog cirkusa u moderni .

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
24 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

“modernog pristupa poštovanju životinja”…fascinantni su, prosto su neprevaziđeni u izmišljanju način da opravdaju povećanje zarade, uložili su pola miliona ali su za sva vremena izbacili primarne toškove održavanja i tretiranja životinja a da ne spominjem kabastu infrastrukturu koju životinje zahtijevaju;naravno sve to neće uticati na cijenu ulaznice. Sledeće je ZOO vrtovi,pa domaće životinje, hologramska muža krava, hologramski mesar, hologramska mačka, hologramska koka, jaje……licemjerje nema granice!!!!!!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Siniša

Točno, ovo je klasični cost cutting,koji je pukom slučajnošću ispao human. Da je držanje i maltretiranje životinja jeftinije od korištenja holograma, maltretirali bi ih i dalje.

No, dobra vijest za životinje, u svakom slučaju.

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije
Reply to  Ivo

Bas dobra vest za zivotinje, sad ce ih sve odmah poslati u klanicu. Zar se ljudi koji rade u cirkusu ne treniraju i ne maltretiraju? Kao i za sport, pogledajte kako Kinezi muce decu dok ih pripremaju za Olimpijadu. Bitno je da si ti nama pokazao da znas malo engleskog.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Ivan

Ivane, trk u cirkus i ne drobi gluposti. I ne jedi meso više, da spasiš životinje.

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo, tvoja pisanija i “razmisljanja” su mi bolja od svakog cirkusa,ha-ha!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Ivan

S obzirom da nemaš svoja, to je i razumljivo. Sve u redu, ivane.

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije
Reply to  Ivo

Siniša & Ivo
Pridružujem Vam se, da vi to niste napisali, napisao bi ja…
“…Bernhard Paul potrošio je preko 500 000 dolara kako bi usavršio humaniji i moderniji pristup cirkusu…. njemački cirkus je sada odlučio da zauzme stav protiv zloupotrebe divljih životinja tako što će ih zamjeniti sa 3D hologramima.” (hahaha)

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Ivo

A za ljude…..pretvorit ćemo se u gomilu hendikepiranih zombija.

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije
Reply to  Siniša

Kada britanci zabrane svome plemstvu lov na lisice ,trke konja i pasa a Askot i šeširiće pošalju u ropotarnicu povijesti,onda ću ih ozbiljno shvatiti da brinu o životinjama.Između ostalih razloga,radi jednog se to neće desiti a taj je kladionica.Previše bi bilo i za same engleze,koji i nisu naročito humani da se klade,hoće li tigar u cirkusu pojesti krotitelja ili neće ali da li će neki konj ili pas pobijediti e tu se može enormno zaraditi+kruha i igara za podanike dok se plemstvo iživljava na lisici.Uludo zamišljam kraljicu ,njezine sireve i ostale mlječne proizvode kako iz svojih fotelja sa đojstikom u ruci love liju dok ona prava lija,sa svojim mladuncima šeta i upoznaje ljepote britanskog otočića.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Imao sam oko 4 godine kada sam na selu odlutao od majke ne više od desetak metara i naišao na šarku. Srećom, majka je videla na vreme “da sam čudno miran i da mi je nešto zaokupilo pažnju” – inače možda danas ne bih pisao ovaj komentar. Majka priča “da mi se mnogo svidela, da je bila lepa, šarena i da sam hteo da je pomazim”. A znamo i za one priče kada su deca ulazila u zoo vrtu u prostore sa medveima da se igraju sa “dobrim medom”.

Priroda nema emocije, ona daje svima šansu. Ako niste dovoljno oprezni daćete šansu “dobrom medi”. E taj oprez se ne javlja sam od sebe (instikt je vrlo bitan ali nije dovoljan), priroda je prepuna “šarenih zamki”. Koliko god se udaljavali od prirode ona nalazi način da nam se približi – ponekad mnogo više nego što bi mi želeli.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Nije ona šarena da se svidi nekome već da uplaši nekoga, nije medo veliki brundo da se svidi nekome već da uplaši svojom veličinom;tako životinje reaguju, kako si rekao bez emocija već instiktivno…. Druga stvar što je neko ko je kao dijete bezazlen i ne vidi svugdje opasnost, bome ima nas i odraslih blesavih pa glavu gubimo….

hogar strašni
Gost
hogar strašni
1 godina prije

Priprema se svijet za prikaz vanzemaljaca (holograma) i onda ulazimo u završnu fazu prevare čovječanstva.

jonbonjovi
Gost
jonbonjovi
1 godina prije
Reply to  hogar strašni

Upravo mi pade na pamet projekt blue beam. Koga zanima ima objasnjenje na idiokratiji.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Životinje ne razmišljaju. Imaju nekoliko programa koji se aktiviraju u ovisnosti o vanjskim podražajima Čovjek je ipak kompleksnije biće. U odnosu na životinju,daleko naprednije. Umjesto nekoliko, posjeduje nekoliko desetaka različitih programa koji se također aktiviraju vanjskim podražajima.
Dakle, ta kompleksnost proizlazi iz broja programa koje čovjek procesuira. I dalje ne razmišlja ni životinja, ni čovjek.
Životinja je, upravo iz tog razloga u prednosti pred čovjekom. U životinjskim programima nema onog o osobnoj karti, putovnicama, državama, ni novcu. Tako medo bez ikakve putovnice prelazi državne granice i bez ikakvih sankcija.
Čovjek može proživjeti život, a da nikad ne iskoristi potencijal sebe kao svjesnog bića. S programima se rađa, živi, stari umire.
I ovaj eksperiment s hologramskim ‘životinjama’ je program u programu.. Kompjuterski program namijenjen programima u čovjeku.
(ovaj komentar također može biti vanjski podražaj za neki program)

mladen
Gost
mladen
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

većina životinja je teritorijalna. “državne” granice i međe označuju zapišavanjem. putovnica im je miris. i puno je sofiticiranija od naših dokumenasta: tamo “piše” sve: tko si, čiji si, đes bio, šta si jeo, ebeš li šta itd. sankcije za neovlašteni prelazak granica (čitaj svaki) variraju od stresa, laganih ozlijeda, sakaćenja pa do smrti. ili pak preuzimanja suvereniteta ako putnik-namjernik pobijedi domaćina. gdje je tu prednost pitam ja vas?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  mladen

Ako je tako, onda je ovo s ljudskim putovnicama samo program 2.0.Nikakav odmak od životinjskog, osim u sofisticiranosti programa.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

(prije virus)

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Ivo

Virus je također program. Odnosio se on na živa bića gdje dolazi poremetiti postojeće programe u stanicama ili na kompjutere gdje u suštini radi isto.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Nažalost Alerik tvojim mišljenjem samo potvrđuješ učinak udaljavanja od prirode koji je kod ogromne većine prisutan. Ali nije dovoljno samo biti u dodiru sa životinjama ako se ne obraća pažnja. Životinje su različitog karaktera, sposobnosti pa i intelektualnih mogućnosti (sve u okviru iste vrste) – baš kao ljudi. Da si video ono što sam video ja imao bi sasvim drugačije mišljenje.
Ali ne mogu čobani da pišu naučne knjige, njih pišu naučnici koji su generacijama bez istinskog dodira sa prirodom (čast izuzecima). Zato sebe smatramo toliko iznad životinja. Ali da skratim primerom sa kojim će se mnogi složiti – životinje izuzetno retko ubijaju iz zadovoljstva…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac
Gle, huawei je možda bolji od iphonea, možda je obrnuto. U okviru iste vrste pametnih telefona, ima nekih koji su bolji od drugih. Čovjek se udaljio od prirode. Točno. Da nije, još bi boravio u pećinama
Mi smo iznad životinja upravo za onoliko koliko je više programa (aplikacija,hehe) aktivirano.

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac
Imam mačku, koju bi najradije prebio (kao mačku) svaki put kada mi u kuću donese guštericu ili crvendaća koje ubija iz čiste objesti i koje na kraju čak, niti ne pojede.
Također imam lovačkog psa koji živi na jako velikom ograđenom prostoru slobodan i jedina mu je svakodnevna preokupacija pretraživanje prostora u potrazi za miševima guštericama i zmijama, koje kada ih nađe, satima vreba dok ih ne ubije a ni on ih ne pojede, pa bi se teško mogao složiti da životinjama (predatorima) ubijanje služi samo za zadovoljenje potrebe za hranjenjem. Mislim da se ni moj pas ni mačka ne razlikuju od mene, jer iako ni oni ni ja nemamo nasušne potrebe ubijati za hranu, ipak ubijamo.
(samo mi nemoj reći da “ljubimci” postaju isti kao njihov vlasnik u njegovom društvu;)

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  otpisani

Tvoj pas i mačka otpisani i ljudi imaju zajedničku strast prema lovu – instikt koji je naše vrste održavao milenijumima pa i milionima godina. Tvoj pas i mačka sada žive u komforu ali ih instikt goni na trening za teža vremena. Isti taj instikt mi doživljavamo kao strast prema lovu i ribolovu.

Ali kada kriminalac ili vojnik ubija civila ili zarobljenika samo zato što može bez ikakvog drugog razloga – o tome pričam.

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije
Reply to  shumadinac

E da, čovjek je jedina vrsta koja ubija svoju vlastitu vrstu

Klump
Gost
Klump
1 godina prije

Jaz ko ubijem žival za hrano kunec -piščanec imeli ste prekrasno živlnjenje hvala za družbo.IN ko kuham ne zavržem nič ,ker pr meni boste mištro o..

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik