fbpx

Nova strategija Pentagona i tri fronte za sukob s Rusijom i Kinom

Nosac aviona Nimitz

U međunarodnom vojnom okruženju, kako je Pentagon sam priznao, oružja i vojne tehnologije Sjedinjenih Država zaostaju za Rusijom i Kinom, što se vidjelo u nedavno odobrenom zahtjevu za dodjelu skoro milijardu dolara kompaniji Lockheed Martin za razvoj nadzvučnih projektila. Ugovor uključuje razvoj svih elemenata projektila koji bi bili lansirani iz vojnih zrakoplova, potvrdio je Pentagon. Dakle, nedavna prezentacija novih oružja od strane ruskog predsjednika ipak nije bio animirani film, kako su neki u početku tvrdili.

Ruski nadzvučni nuklearni projektili dugog dometa mogu zaobići sve postojeće sustave proturaketne obrane i doseći bilo koji dio planeta. Zaostajanje vojne tehnologije Zapada je potvrđeno i nedavnim napadom kojeg su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska proveli protiv Sirije, gdje su većinu od stotinjak projektila neutralizirali nadograđeni stari sovjetski sustavi protuzračne obrane.

Rusija još sirijskoj vojsci nije isporučila sustave S-300 ili čak S-400, ali su dovršetak posla, koji je blokiran prije desetak godina, najavili general Sergej Rudskoj, ministar Sergej Lavrov i bivši general i zapovjednik ruskih zrakoplovnih i svemirskih snaga Viktor Bondarev, koji je prekinuo vojnu službu i sada je senator u ruskom parlamentu i predsjednik Odbora za obranu i sigurnost Vijeća Federacije.

Zbog svega je Pentagon odlučio razmotriti novu strategiju kojom bi pokušao osujetiti sve očigledniji rast ruske i kineske vojne moći i utjecaj ove dvije sile na Bliskom istoku i Aziji.

“Velike konkurentske sile, a ne terorizma, pojavile su se kao glavni izazov američkoj sigurnosti i prosperitetu”, izjavio je visoki dužnosnik Pentagona David Norquist, kada je američka vojska od Kongresa u siječnju zatražila proračun od 686 milijardi dolara.

“Sve je jasnije da Kina i Rusija žele oblikovati svijet prema svojim “autokratskim vrijednostima”, te u tom procesu zamijeniti slobodni i otvoreni poredak koji je dopuštao globalnu sigurnost i prosperitet od Drugog svjetskog rata”, dodao je Norquist.

Očigledno je američka visoka vojna komanda odlučila pokušati osujetiti ostvarivanje ciljeva Kine i Rusije u formiranje novih međunarodnih odnosa u kojima zemlje svijeta neće ovisiti o Zapadu, posebno o “svemoćnim” Sjedinjenim Državama.

Taj novi svijet mora biti multipolaran u kojem bi svaka zemlja suvereno odlučivala o suradnji s ostalima i vlastitoj budućnosti. Akademik i pisac Michael Klare tvrdi kako se ova situacija pretvara u novi “dugi rat”, ali ne više protiv terorizma, već na tri fronte protiv eurazijskih sila. Ta se strategija može prepoznati u dokumentima i izjavama visokih američkih zapovjednika.

Tri nove fronte

Nova strategija Pentagona i tri fronte za sukob s Rusijom i Kinom 1

FOTO: Bijela kuća

Prije nego što je Donald Trump došao u Bijelu kuću, najviši američki dužnosnici su već procijenili trenutnu globalnu stratešku jednadžbu, uz poseban naglasak na implementaciju snaga za specijalne operacije, vojske od 70 000 pod američkim zapovjedništvom. Ove su snage do sada malo korištene od strane najmoćnijih vojnih jedinica kao što su tenkovske brigade, marinci i zrakoplovne snage. Njihova implementacija mora stabilizirati američke oružane snage u različitim dijelovima svijeta u takozvanom “ratu protiv terorizma”, ali je očit njihov manjak konkurentnosti u odnosu na najveće vojne sile.

Stoga se u Nacionalnoj obrambenoj strategiji, nedavno objavljenoj od strane Sjedinjenih Država, navodi: “Danas smo u razdoblju strateške atrofije, svjesni da se naša vojna konkurentska prednost pogoršala”.

“Suočeni smo s rastućim globalnim poremećajem koji je karakteriziran slabljenjem starog međunarodnog poretka. Zbog akcija Kine i Rusije, a ne Al-Qaide i Islamske države, vraćamo se u Hladni rat. Kako bi se tome suprotstavile, Sjedinjene Države ne smiju puno trošiti samo na vrhunsku tehnologiju, već i na redizajniranje globalne strateške karte. Na primjer, snage za posebne operacije se uglavnom koriste za rad na područjima gdje su granice nejasne, a bojna polja raširena. Dvije euroazijske egzistencijalne prijetnje Pentagona su protivnici čiji je prioritet zaštita granica, zbog čega se američka strategija mora ažurirati. Ovo ažuriranje uzima u obzir tri fronte”, piše Michael Klare.

Prva fronta za Pentagon je Azija, gdje se sukob s Kinom proteže od Korejskog poluotoka do voda Istočnoj i Južnog kineskog mora i Indijskog oceana, uz potporu “saveznika”, gotovo sigurno Južne Koreje, Japana i Australije.

Druga fronta je Europa u kojoj se sukob s Rusijom proteže se od sjeverne Skandinavije i baltičkih republika do Rumunjske i dalje preko Crnog mora do Kavkaza na istoku. Ključ Pentagona u ovom kontekstu su članice NATO pakta.

I treća fronta je Bliski istok, gdje rastući utjecaj Rusije mijenja ravnotežu snaga u korist Irana, Sirije, Iraka i drugih nedržavnih aktera takozvane “Osovine otpora”, kao što su palestinski pokreti, libanonski Hezbollah i drugi. Aktivnosti Rusije se procjenjuju štetnima za američki utjecaj, ali i za glavne američke saveznike, Izrael i Saudijsku Arabiju.

Pentagon u ovoj strategiji i na svim tim bojištima želi uložiti maksimalna sredstva i napore, prije svega u mornaricu, zrakoplovne snage i trupe i pokušati iskoristiti ruske i kineske ranjivosti. Raspoređivanje ujedinjenih borbenih jedinica bi se provelo na vojnim operativnim područjima PACOM ili Pacifičkoj komandi, koja je odgovorna za Aziju. Na području EUCOM ili Europske komande koja se odgovorna za teritorij od ovala Portugala sve do ruskog Pacifika. Na kraju bi se ujedinili napori na operativnom području CENTCOM ili Središnje komande koja pokriva Bliski istok i središnju Aziju.

Treba naglasiti kako vojni zapovjednici navedenih područja na njima imaju veće ovlasti od američkih veleposlanika, pa čak i određenih šefova država.

Pacifička fronta

Kineski nosac aviona

FOTO – Drugi kineski nosač zrakoplova, ali prvi domaće proizvodnje je svečano porinut u travnju 2017. u Dalianu

Zapovjednik područja PACOM je admiral Harry Harris, koji je 15. ožujka pred   Odborom za oružane snage američkog Senata rekao “kako je brzi razvoj kineske vojske u modernu i visokotehnološku vojnu silu iznenađujući i zabrinjavajući”, dodajući kako sposobnosti kineske vojske napreduju brže nego bilo koje druge nacije u svijetu, a sve zahvaljujući velikim ulaganjima i jasnom prioritetu. Admiral Harris je posebno bio zabrinut razvojem balističkih projektila srednje dometa Kine, koji bi mogli gađati američke baze u Japanu i Guam. Osim toga, kineska mornarica može veliki izazov za SAD, od obala Kine do Pacifika.

Ako se ovaj program brodogradnje nastavi, Kina će premašiti Rusiju i do 2020. godine će imati drugu najveću flotu na svijetu u smislu podmornica i brodova poput fregata, čak i većih”, rekao je admiral Harris.

Podsjetimo, kinesko brodogradilište u Dalianu je prošle godine u travnju svečano porinula drugi nosač zrakoplova, ali prvi domaće proizvodnje, što je posebno važno.

Admiral Harris je posebno tražio da se novac ulaže u razvoj projektila, ali je njegov popis zahtjeva bio dug. Zahtijevao je zrakoplove i projektile novih generacija, čak i nuklearne, kako bi mogao neutralizirati nove kineske projektile i ratne brodove. Osim toga, posebno je tražio jačanje saveza s Japanom, Južnom Korejom, Australijom, ali i stvaranje jačih veza s Indijom, čije se vodstvo sve do nedavno oštro suočavalo s Kinom. U kojem će se smjeru kretati odnosi između Kine i Indije, vidjet će se na predstojećem summitu Šangajske organizacije za suradnju, ali već sad postoje znakovi njihovih zatopljenja, upravo zbog pogrešnog pristupa Pentagona New Delhiju.

Bojno polje Europa

Nova strategija Pentagona i tri fronte za sukob s Rusijom i Kinom 2

FOTO: Ilustracija, Panzerhaubitze 2000

Zapovjednik područja EUCOM, general Curtis Scaparrotti, također svjedočio pred Senatom 8. ožujka, sugerirajući da je Rusija “druga Kina”.

“Rusija želi promjenu međunarodnog poretka, podijeliti NATO i potkopati američko vodstvo u korist vlastitog režima, te ponovno potvrditi svoju dominaciju nad susjedima i tako imati veći utjecaj na svijetu. Rusija pokazuje volju i sposobnost za intervencije u zemljama na njezinoj periferiji, osobito na Bliskom istoku. Naš vrhunski strateški prioritet je spriječiti Rusiju da provodi daljnje agresije i da vrši zlokobni utjecaj na naše saveznike i partnere. U tu smo svrhu ažurirali naše operativne planove u opcijama vojne reakcije za obranu europskih saveznika od ruske agresije”, rekao je general Curtis Scaparrotti.

Zato je ojačana Europska inicijativa za odvraćanje koju vodi EUCOM, a riječ je o planu pokrenutom od strane Baracka Obame nakon ujedinjenja Krima s Ruskom Federacijom. Plan po svom sadržaju predviđa kažnjavanje Rusije od strane Zapada. Inicijativa ima proračunom od 6,5 milijardi dolara do 2019. godine, a fokusirana je na glavne zemlje koje graniče s Rusijom – Estoniju, Litvom, Latviju i Poljsku. Oko 200 milijuna dolara će Pentagon potrošiti na misiju u Ukrajini.

Kao i admiral Harris, general Scaparrotti je predložio da se ubrza provedba američkih planova u razvoju projektila i ostalih visokotehnoloških oružja, budući da Rusija ubrzano modernizira svoje vojne snage. Osim toga, pozvao je na povećanje ulaganja u kibernetički rat, priznajući visoku razinu ruskih kibernetičkih sposobnosti i nuklearnog potencijala, što je važno u slučaju izbijanja europskog bojišta.

Bliski istok

CENTCOM vodi general Joseph Votel, koji je svjedočio u Senatu o razvoju navodne borbe protiv Islamske države u Siriji i talibana u Afganistanu, ali je također rekao da je tijelo kojim upravlja u budućnosti mora promijeniti stratešku viziju.

“Nedavno objavljena Nacionalna obrambena strategija je ispravno prepoznala rast glavnih konkurentskih sila, kao glavni izazov za našu nacionalnu sigurnost. Učinke ovog natjecanja vidimo i na Bliskom istoku”, rekao je general Votel.

Američki zapovjednik je naglasio da Rusija preko sirijske vlade Bashara Al-Assada i nastojanja da utječe na druge ključne aktere u regiji, a Kina kroz svoje ekonomske investicije i rastuću vojnu prisutnost, slabe CENTCOM u njegovom području utjecaja i geopolitički jačaju na  Bliskom istoku.

General Votel je posebno zabrinut zbog luke Gwadar u Pakistanu, kojom upravlja Kina i iz koje nadzire Indijski ocean, ali i zbog nove kineske vojne baze u Džibutiju na Crvenom moru, ispred Jemena i Saudijske Arabije. Za američkog generala je to projekcija kineske vojne sile u području kojim upravlja CENTCOM.

U takvim okolnostima, prema Votelu, “moraju se ujediniti CENTCOM,  PACOM i EUCOM, jer se samo tako SAD i saveznici mogu oduprijeti kineskoj i ruskoj odlučnosti”.

“Moramo biti spremni na suočavanje s tim prijetnjama, ne samo u područjima u kojima su prisutni, već i područjima u kojima imaju utjecaja”, rekao je general Votel bez ulaženja u detalje.

“Razvili smo dobre planove kako to učiniti”, dodao je Votel i očigledno je da su Trumpova obećanja o povlačenju postrojbi s Bliskog istoka obična iluzija.

Čemu se nadati u budućnosti?

NATO Zone odgovornosti

FOTO – Zone odgovornosti posebnih zapovjedništava Pentagona u svijetu

Viši američki dužnosnici shvaćaju situaciju na vojni način, izvan političkog i diplomatskog promišljanja. No, oni rade svoj posao bez obzira na to što je u Bijeloj kući rekao i učinio Trump, možda i po tuđim naređenjima.

Pentagon namjerava pružiti svoje pipke na cijeli svijet, ne samo tehnološki. Prema analitičarima poput Michaela Klarea, budućnost će biti obilježena takvom reakcijom Sjedinjenih Država. Je li ovo realna strategija ili će ostati iluzija?

“Pokušati nekoga suzdržavati” je eufemizam iza kojeg se skrivaju vojni planovi Zapada. No, ako se krene u suzdržavanje Rusije i Kine, to bi moglo prouzročiti ne samo geopolitičke potrese u cijelom svijetu, nego i vojne. Raspon djelovanja Sjedinjenih Država, koji se još mora artikulirati, ima veze s kibernetičkim ratom, različitim oblicima gospodarskog rata i razvojem naprednih oružja.

Sudjelovanje ne samo “ratu protiv terorizma” u raznim svjetskim područjima i pritisak na tri navedene fronte zahtijevat će mnogo ulaganja i ljudske resurse visoke stručne spreme, što bi za SAD mogao biti šok s neprocjenjivim posljedicama. Učinkovita provedba strategija “tri fronte” je opasna, jer postoji mogućnost suočavanja, pogreški, eskalacije i izbijanja konvencionalnog rata, koji bi brzo prerastao u nuklearni. Postoji mnogo žarišta i sukoba koje su Sjedinjene Države zapalile zbog geostrategije i politike prema Rusiji i Kini.

Već smo na određenoj razini sukoba u Baltičkom moru, Crnom moru, Siriji i Južnom kineskom moru. Ispod ovih napetosti i lokalnih ratova vriju diplomatski, ekonomski, komercijalni, financijski, politički i institucionalni sukobi, a svi su isplanirani u Pentagonu.

Ipak, za kraj, upitajmo se koliko su provedive želje admirala Harrya Harrisa, generala Curtisa Scaparrottia i generala Josepha Votela? Oni su Senatu rekli što treba učiniti da se “suzdrži” nezaustavljivi uspon Rusije i Kine. Pokazalo se da proračun Pentagona od 686 milijardi dolara za ovu i nešto više od 700 milijardi za sljedeću godinu nije dovoljan za provedbu ovih planova. Potrebno je puno više novca da se dosegne razina neupitne superiornosti američke vojske, kako je bilo sve do nedavno. Američki zapovjednici traže i apsolutnu poslušnost saveznika, čime bi se možda mogao ostvariti ovaj cilj. Međutim, te bi zemlje trebale dati novac, trupe i vrhunske stručnjake Pentagonu, što je prilično upitno, bez obzira koliko vazalske bile zemlje američke orbite.

Kina i Rusija će sigurno nastaviti voditi istu politiku, kako unutarnju tako i vanjsku i jedini američki odgovor bi mogao biti “novi dugi rat”, kako tvrdi akademik Michael Klare. Koji nas scenarij čeka? Vjerojatno ćemo saznati u ne tako dalekoj budućnosti.

Povezani članci:
Rusija i Kina su ipak korak ispred –Pentagon traži novac za nove nadzvučne projektile
Indija nije i neće biti američki bankomat,  kako žele u Washingtonu

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
47 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Tiskat ce para nosatifed za svoju privatnu vojsku koliko želiš.

Mak
Gost
Mak
2 godine prije
Reply to  bbbb

Ma cilj je sledeći, ako se može poraziti Rusiju, a potom i Kinu, istovremeno uvlačeći sve više država u NATO i EU ili slične organizacije! Ukoliko ne uspiju direktno poraziti te dvije države, onda navući gvozdenu zavjesu na ono već osvojeno i formirati nešto kao Rimska imperija, svi oni unutar nje su ljudi, a izvan životinje! naravno, sa J.A. kao novom Afrikom! Poyyy

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Mak

Nakon 14.04.2018., Zapad je “vidio jačinu” Rusije i kao što sam tada napisao idu: Armenija van “ruske sfere”, Gorski Karabah se vraća Azerima, Transnistria se vraća Moldovi, Makedonija u NATO, Bosna i Hercegovina u NATO, Donbas a možda i Krim se vraćaju Ukrajini i Srbija “ide” na Zapad i to je to, ” game over “!

3rex
Gost
3rex
2 godine prije
Reply to  Željko

Al’ u vodopadu mjesecu.

Gost
Gost
Gost
2 godine prije

Opet Rusi samo samo kukaju. Podsjećaju na Damira Kajina koji je stalno govorio što ne valja ali nikako da kaže što treba napraviti.

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga
2 godine prije
Reply to  Gost

Gost
Ja ako razumijem tekst Ameri kukaju ili?

jupiter
Gost
jupiter
2 godine prije
Reply to  Gost

nije na ruskom eeeejjjj…ovde kukaju tvoji!

Gost
Gost
Gost
2 godine prije
Reply to  jupiter

Moji?Američane smatram najvećim zlom tenutno. Ja sam srcem i dušom na strani Rusije. Ali stalno kukaju.
Američani ovo, američani ono… Pa to svi znamo. Ali dajte napravite nešto pa ih zaustavite… Potjerajte ih iz Sirije.
Potjerajte ih iz Armenije, Gruzije, Azerbejđana.
Ne pokušavajte se umilit zapadu, svima je jasno da oni nikad neće prihvatiti Rusiju (osim Jeljcinovu robovsku Rusiju).

krivA
Gost
krivA
2 godine prije
Reply to  Gost

…dobro je dok “kukaju”! Moli Boga sto kasnije krenu jer…nakon toga za drugu stranu nema reseta ni ono.., ajme meni falija san jel moze ispocetka..!

DLM
Gost
DLM
2 godine prije
Reply to  Gost

@Gost
Drugim recima ti zelis jos jedan tkz zapad!
A sto ce ti dva zapada?

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije

Dajte jednom već naučite što je nadzvučno odn. supersonično a što hipersonično!
I da se radi o HIPERsoničnim projektilima!

jupiter
Gost
jupiter
2 godine prije
Reply to  čitalac

da naravno….supersonicni su vec mnogi avioni (1.6 mach-a?)

Vlado Banja Luka
Gost
Vlado Banja Luka
2 godine prije

Ovaj dobar tekst prati i karta sa Zonama odgovornosti posebnih zapovjedništava Pentagona u svijetu (USSOUTHCOM, USAFRICOM, itd). Pitanje za gospodina Babića, redakciju, ali i komentatore koji se razumiju u američku vojsku: zašto Antarktika ne spada ni u jednu zonu odgovornosti!? Ameri pokrivaju svaki kutak Zemlje, svaku pustinju… Zar npr Rusi ili Kinezi ne mogu iskoristiti Antarktik za napad na američke brodove ili čak američko tlo!? O čemu se tu radi?? Hvala unaprijed na odgovoru.

jupiter
Gost
jupiter
2 godine prije

to njihovo crtanje ne znaci da i drugi ne mogu biti tamo….a kad su i drugi tamo onda logicno to nije njihovo….a naravno nece ni biti…

ZigAtman
Gost
ZigAtman
2 godine prije

Zato sto su sve zemlje potpisale ugovor da se tamo ne ide. A zasto to je druga tema.

Buzz
Gost
Buzz
2 godine prije
Reply to  ZigAtman

Vlad BL@ Pa veci dio Antartike pripada Australiji I Britaniji. Tamo je problem klima, niza temp nego na Artiku, jako ceste ledene orkanske oluje na moru sa kojima se i ratni brodovi tesko mogu nositi, samo u ljetnoj sezoni je pogodno za boravak i nepristupacna obala za brodove. Zato ga ne koriste Rusi i Kinezi ni nitko. Koliko znam jedino u ljetnim mjesecima postoje misije koje vrse istrazivanja, mjerenja i studijska turisticka putovanja iz Hobarta za avanturiste i studente. I to je sve.

Vlado Banja Luka
Gost
Vlado Banja Luka
2 godine prije
Reply to  Buzz

Za Buzz: potpuno pogresan odgovor. Desetak drzava tvrdi da ima suverenitet. Ali, mi ovdje ne govorimo o suverenitetu, vec o zonama odgovornosti Pentagona. Podijelili su cijeli svijet i sve drzave (Evropu, Aziju, Arktik, pustinje, velegradove) u zone, samo nijednom zonom nisu obuhvatili Antarktik!?
Pokusaj jos jednom, slusam…

Buzz
Gost
Buzz
2 godine prije

Vlado ja sam teb’ reko tacno zasto njija ne int’resuje Antartika a ti sad bona okreces pitanje. Mal vako, mal nako. Jasta da ne znam.

NAPOLEON
Gost
NAPOLEON
2 godine prije
Reply to  Buzz

Zemlja je ravna ploča a svjetske sile to skrivaju. Dokaza je sve više samo logiku koristite.

Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije
Reply to  ZigAtman

Tako je Zig !

nbava kua
Gost
nbava kua
2 godine prije

@Vlado Banja Luka,radi se o ljubavi prema pingvinima.Izgleda da netko vazan zna da su pingvini jako emotivne zivotinje i podlozne stresu i zato ne zeli da im netko dosadjuje.

Kenan
Gost
Kenan
2 godine prije

Da,zanimljiva konstatacija.Ipak se većina današnjeg stanovništva nalazi na južnoj zemljinoj polutki kao i najveće sile SAD,Rusija i Kina.A i moje ”viđenje” ravne zemlje potvrđuje da je Antarktika svuda oko nas i zapravo je ograda koju se ne smije preskočiti,jer bi mogli past s ruba Zemlje.Ček,jesam preskočio terapiju danas?

Buzz
Gost
Buzz
2 godine prije
Reply to  Kenan

Nisi, zdraviji si no ikad. Nemos vise preko te ograde, AU vlada dala napraviti mrezu da smanji broj samoubojstava. Nakanili se ljudi. Kazu da je gust skakat naglavu preko ruba zemlje. E sad nema vise. Sta je bilo, bilo je. Iman jednog susida, oce zajahat grbavoga kita ko devu dvogrbu pa da u ljetnoj sezoni malo otkruziraju do Antartike, cisto onako iz zajebancije kaze. A men’ neka muka… matere ti, aj posudi koju tableticu, ja ostade bez iti jedne.

Busola
Gost
Busola
2 godine prije

Antartiku nitko ne želi “osvojiti” jer su se tamo stvarno čudne stvari događale…

Admiral Byrd (Amerikanci..) je nakon drugog svjetskog rata imao ekspediciju sa ratnim brodovljem koja je neslavno završila… Čak je i javno nastupao oko toga i “začudo” umro od zatajenja srca ubrzo nakon javnih istupa..

Google mapa je pun cenzure za to područje..

Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije

Opekli se u operaciji Highjump ?

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije

Uvijek treba imati dobrog vanjskog neprijatelja, po mogućnosti imaginarnog.
Da čuva Zapad ujedinjen, naravno pod američkim vodstvom.
Kud ćeš bolje.

tedi
Gost
tedi
2 godine prije

Jbt,pa ameri tek sada skontali da “crtic”koji je Putin prikazao na platnu nije crtic vec stvarnost.Ajmo CIA,Pentagon i Generali na posao,ali sve sto su naveli treba im 15g kako je rekao Putin.Te americke frke Putina totalno ne zanimaju,odbranu Rusije i saveznika je zavrsio,sada krece na ek. prosperitet drzave i ruskog naroda.Ono cega se Brezinski bojao upravo se ostvarilo.Kauboji su zakasnili unatoc velikom broju saveznika i dousnika,samo zato sto su ih sisali kao kolonije i toliko osiromasili,u dugu su do bola, da je prirodno da im okrecu leda mic po mic.Njemacka je,povodom carina na aluminijum poludila,jer kako kazu to ce njemacku privredu,njene gigante :Simens,Folcvagen i Dajmler dovesti u tesku dubiozu,to znaci da bi ameri imali koristi drugi imaju gubitke.I kakvi su to onda partneri,ksko klepecu ovi generali,koji su u stvari lezilebovici koji se sada peru a sent to pusi,mjesto da im zapusi usta?
Ovaj clank je super prikazao je kako se peru budale.

Святославич 966
Gost
Святославич 966
2 godine prije

Kako je ljepo gledati ovu igru Rus-Kin kako razvlace staru harmoniku.Naprezu je do iznemoglosti a samo ce svirati u razvlacenju a u nikojem slucaju uvlacenju (harmonike).Nece imati vremena da poprave harmoniku.Ogromna harmonika jenkija je pred putanjom zalaznom.
Ovakom igrom jenkista sjebali su SSSR.Sad milo za drago.Glomazan je to aparat da finacijska nekcija svagdije stigne,a trgovinu u nafti vise nije u zelembacu.Odzvonice i FED-u ubrozo. Ovakav brzi scenario nisam mogao vijerovati 90-ix ni u snu. A tad su imali na koljenima Rus-Kin.

Tink
Gost
Tink
2 godine prije

Da, tih devedesetih napisa neki dr. mr. prof. Frensis Fukujama nesto o kraju istorije, toliku su bili sigurni u svoju konacnu i zabetoniranu pobedu, kad ono medjutim…… rece neko da nema budale dok se ne opismeni?

Decko sa ulice
Gost
Decko sa ulice
2 godine prije

Stari moj, mogu ameri ulozit sve dolare koje njihove masine mogu otiskat, Uzalud.
ONI NEMAJU TU TEHNOLOGIJU, a niko im je nece prodat, narocito ne Rusi.
Putin je rekao, a sve sto je ikad rekao, nisam primjetio da laze. Rekao je, mi mozemo poslat projektil sa mini nuklearnim motorom, koji moze letit vremenski i km ” beskonacno” dok ga programer ne posalje na cilj.
To USA nema,i sva njihova zelljezarija moze u rezaliste.
Pa USA NJEM i FRA ne mogu poslat projektil na Siriju, onaj PANCIR, ruska igracka, ih je pola poskidao ko komarce.
Usa je nemocna protiv s300, a s400 mogu bolje sve avione ostavit u hangarima, s400 skida sve, sve sto leti isto,, na stotine kilometara daleko.
Kad je vojska masivna i preskupa, a nesposobna i out dated, mogu se desit 3 stvari,
Jedna, da se raspadnu, druga, da se predaju, a treca, da poginu.
Mislim da ce se desit ovo prvo,
Samo ne znam koiko ce ostale zemlje platit za raspadanje holivudskog napuhanog balona od govna.

Buzz
Gost
Buzz
2 godine prije
Reply to  Decko sa ulice

Alo “Decko sa ulice” svidja mi se tvoj nick. Podsjetio si me na jednu moju copavu susjedu sa kojom sam bio u losim odnosima. Kad bi se naljutila na mene, znala bi mi reci: “ Ja sam Djevojcica sa ulice, a ti si g.vno iz guzice!” Kako se meni to ludo i smijesno rimovalo da se nikad nisam naljutio na nju zbog toga nego bi me natjerala da cenim od smijeha. Pa kud me bas na nju podsjeti covjece? Dao sam ti 4 plusa, samo da znas.

Buzz
Gost
Buzz
2 godine prije
Reply to  Decko sa ulice

Kazes da “S400 skida sve na stotine kilometara”. E samo da znas, da S400 skida svaku sisatu i krakatu trebu mladju od 35 na stotine kilometa, je.o majku ko ga nebi i ja imo u svom dvoristu. Ima da molim Ruse da se potrude malo vise u tom pogledu.

DLM
Gost
DLM
2 godine prije
Reply to  Decko sa ulice

Kad bi se tvoje vidjenje ostvarilo (da se raspadnu bez krvi) to bi bilo po prvi put u ljudskoj civilizaciji!
Nikada se nije desilo da se sila-imperija raspadne bez dovoljno krvi i u ratu.
Kako si i sam rekao postoji 3 scenarija optimosti;ki pesimisticki i realan. Ono sto Rusija i Kina guraju je da to bude realno, da se imperij raspadne putem stotina ratova da ratovi budu sto manje krvavi i da se ne dozvoli armagedon.
Nekako i sam verujem u to, pa i slika govori da se upravo to desava, ratovi na sve strane strah vlada i uzima svoje, ne postoji masa koja bi se suprostavila tomu – krvavo stoljece je pred nami!

Duki
Gost
Duki
2 godine prije

Nema što jako junački ,sve tri fronte između 5i 15 tisuća kilometara daleko od Amerike !
“Majmuni ratujte a mi ćemo vam prodavati oružje!” E nećete !! nećemo vaše leteće kante i trkače špahere !Ima nešto bolje i jeftinije !
Amerika go home !!??

nikud nikam
Gost
nikud nikam
2 godine prije

I da imaju bolju tehniku od Kineza jači moral nikada neće imati. Svatko razuman zna šta to znači u ratu. Na kineskim granicama će ih i motikama satrati.

alien
Gost
alien
2 godine prije

Prema tvrdnji, jednog poznatog,jako informisanog covjeka sa ovih prostora, tehnologiju za najnaprednija oruzja, Rusi su dobili od Vanzemaljaca, a upravo na sjevernom polu, oni (vanzemaljci) imaju ogromnu bazu, koja se nalazi duboko u zemlji. Mozda, ova informacija, daje odgovor na gorepomenuto pitanje.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  alien

hm, od tuda znači dolazi dizajn Lade…mamicu im aliensku.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije
Reply to  alien

uh, gadno onda. zna li se kolika je povrsina kopna na sjevernom polu?

Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije
Reply to  alien

Jednako kao i švabe kad su naglo prešli sa zakovica na šarafe. I jos netko sa cjevaste elektronike na čipove. A u zamjenu zlato. Ja kažem zvuči dosta logično i nemam razloga ne vjerovati.

Ivi tz
Gost
Ivi tz
2 godine prije

Budaletine…mogli ste nekada to raditi sa RUSIJOM i KINOM…sad je kasno…hehee

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Realno, ove budaletine na tzv. demokratskom zapadu su toliko pobjesnile i otele se zdravom razumu, da je ovo već pomalo degutantno. Najbolje što se za čovječanstvo može dogoditi je da Rusija toliko unaprijedi PVO obranu da je bilo kakav nuklearni udar nemoguć, i da je činjenica svima dobro poznata. Nakon toga poduzeti jednu ‘shock and awe’ pedagoško-didaktičku akciju, prilikom koje bi se sve vodece imperijalne državice (usa, britanija, francuska) podvrgnule tretmanu od po 300-400 Kalibra dnevno, kroz period od 60 dana (otprilike srpska ili libijska varijanta demokratiziranja).

To bi doprinijelo tome da ove nacije napokon dožive katarzu, shvate da su stoljećima griješili i da su maleni pod zvijezdama. Nakon toga bi život na planeti mogao postati mnogo bolji.

Nizzde
Gost
Nizzde
2 godine prije

USA je na zalasku strmovitom više od pola stolječa terorizira cijeli svijet ubija pljačka ostavlja države u totalnom kaosu.
Ostala je sama s jednim saveznikom Izrael i nekoliko sluga (UK,FRA) koji će okrenuti leđa čim zagusti.
Sve to je produkt njihove vladavine kaosa i smrti ,jedino nas treba biti strah da kada padnu ne povuko cijeli svijet sa sobom (WW3)

obicnosamocitam
Gost
obicnosamocitam
2 godine prije

Svaki dan sam sve zabrinutiji za buducnost ljudskog roda. Evidentno je da se Rusija digla iz pepela u kojem je zavrsila sa pijandurom Jelcinom i iz dana u dan pokazuje sve vise da je opet globalna sila. Kina raste i vojno i ekonomski brze i jace nego sto se mislilo da moze. Osnovan je BRICKS da rusi MMF i sve vise clanice BRICKS-a izbacuju dolar iz medjusobne trgovine. Rusi i Kinezi vrlo pametno potkopavaju petrodolar. A ja sam zabrinut zato sto se kraj dominacije “zapada”(citaj USA) evidentno ubrzano blizi. Moram priznat da taj proces ide puno brze nego sto bi se moglo ocekivati. Nisam zabrinut zato sto sam prozapadno orjentisan nego sam zabrinut sto po svemu ovome sto vidimo i sto se dogadja ameri nemaju namjeru da stanu na loptu i shvate da ne mogu vise onako kako su mogli do sad nego cini mi se upravo suprotno,oni svim silama zele da raskomadaju Rusiju i obuzdaju Kinu. Na zalost mislim da nas ceka vrlo brzo guranje EU u rat protiv Rusije. Nisam siguran da u EU ima dovoljno lidera koji nece to dozvoliti a isto tako nisam siguran da ce lideri koji se usprotive tome dugo ostat lideri. Otici ce vrlo brzo kroz neke nove “demokratske obojene revolucije”. Znaci sve u svemu imamo jedan sistem pred raspadom koji ne preza od nicega da ostvari svoje ciljeve protiv Rusije i Kine koje su cvrsto odlucile da odbrane svoj suverenitet! Pitanje za milijun eura je koliko ce miliona ljudi biti zavaljeno u pokusaju prvih da izdominiraju druge? Uvjek sam sebe smatrao realnim a danas postajem pesimistican. U stvari nije problem u meni,problem je u realnosti koja nam je postala pesimisticna. I na kraju bez obzira na ishod tog sukoba milioni ljudskih zivota ce biti zavijeni u jad i cemer.

Buzz
Gost
Buzz
2 godine prije

Bravo, za odlicno srocena razmisljanja. Pesimizam je ljudski osjecaj. Ruku na srce, mene si ohrabrio, glasom razuma, a vjerujem i mnoge druge. Samo ti prijatelju komentiraj, nemoj samo citati, dobri komentari su uvijek dobro dosli.

luni lunovic
Gost
luni lunovic
2 godine prije

mr gost idi se prvo nauci gramatiku pa dodi ovdje da komentarises

Haiku
Gost
Haiku
2 godine prije

Teško onom kog Rusija hrani,
a još teže onom koga brani…

Zoran
Gost
Zoran
2 godine prije
Reply to  Haiku

Niko jos nije odgovorio na pitanje da li je losije biti amerikEnjski prijatelj ili neprijatelj.Mnogi sto su bili i jedno i drugo su izgubili glavu uzalud

POVEZANE VIJESTI

Izbornik