fbpx

Novi udar na financijske centre moći – Kina i Rusija stvaraju novi sustav trgovine zlatom

brics

Skupina BRICS, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, razmatraju mogućnost uspostave sustava kupnje i prodaje zlata koji bi bio odvojen od tradicionalnih centara trgovine plemenitih metala, potvrdio je od strane potpredsjednik Središnje banke Rusije, Sergej Švecov.

“Tradicionalni sustav trgovine zlatom sa sjedištem u Londonu, dijelom u švicarskim gradovima, postaje sve manje relevantan, prije svega zbog nastajanja novih poslovnih žarišta, osobito u Indiji, Kini i Južnoj Africi”, rekao je Švecov u petak tijekom konferencije za novinare.

“Razgovaramo o mogućnosti uspostave jedinstvenog sustava za trgovinu zlatom unutar skupine BRICS i na bilateralnoj razini zemalja članica”, rekao je, dodajući da bi novi sustav, trenutno s impresivnom razinom potrošnje i proizvodnje plemenitih metala u zemljama skupine, doveo do stvaranja novih referentnih točaka na međunarodnoj razini.

Kina i Rusija su poduzeti prvi korak

Zlatne poluge

Prema Švecovu, Središnja banka Rusije je već potpisala memorandum o razvoju bilateralne trgovine zlatom s Kinom i transakcije zlatom se u okviru bilateralnog trgovinskog sustava s Pekingom trebaju početi provoditi 2018. godine. Time Središnja banka Rusije i Narodna banka Kine idu ka ostvarenju plana u stvaranju platformu koja bi ujedinila trgovinu zlatom dva najveća kupca zlata na svijetu.

Svjetsko vijeće za zlato napominje da je Rusija najveći službeni kupac i treći najveći proizvođač zlata na svijetu. Također izvještava da je Kina posljednjih mjeseci pridonijela više nego bilo koja duga zemlja rastu potražnje za zlatnim polugama.

BRICS zemlje su velike ekonomije, sa znatnim zalihama zlata i velikom količinom proizvodnje i potrošnje plemenitih metala, rekao je dužnosnik Središnje banke Rusije. Prema njegovim riječima, novi sustav može poslužiti kao temelj za stvaranje novih pravila.

“Pretpostavljamo da bi trebalo uspostaviti trgovinske i klirinške veze. Osim toga, kupci zlata trebaju odlučivati o mjestu kupnje“, rekao je Švecov, dodajući kako će trgovinske veze omogućiti sudionicima na tržištu da se sami na bilateralnoj razini dogovore o međunarodnoj razmjeni.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
27 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Pastir
Gost
Pastir
3 godine prije

To je pokusala i libija i par drugih i vidjeli smo sta bi.Nadam se da nece biti slicno.

Riddick
Gost
Riddick
3 godine prije
Reply to  Pastir

Nema sanse , sada to pokusavaju najmocnije zemlje sveta , tri od njih su nuklearne sile , tako da nema zezanja , a i Ameri su na umoru , povlace se iz Afganistana , u Siriji gube , Severna Koreja je neresiv problem , tako da ovo cemu prisustvujemo su mali koraci ka boljem sutra.

Pastir
Gost
Pastir
3 godine prije
Reply to  Riddick

Nadam se najboljem za sve nas na ovoj planeti

Joker
Gost
Joker
3 godine prije
Reply to  Riddick

Za sirotinju nema bolje sutra. 🙂

Amater
Gost
Amater
3 godine prije
Reply to  Pastir

Nije moguće moguće uspoređivati BRIKS i Libiju … Drugo vrijeme , druge okolnosti , drugi odnos snaga …

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

Klirinško tržište između Rusije i Kine?! Ako Rusi imaju ikakvog iskustva u poslovanju, onda je to klirinško plaćanje. Jugoslavenske tvrtke su izvozile u SSSR robu i usluge. Umjesto da im SSSR plati u dinarima (ili dolarima), ne bi im platila nikako. Umjesto ruskih tvrtki, robu i usluge bi im platila Narodna banka Jugoslavije. Isto bi plaćanje bilo i ruskim tvrtkama koje su izvozile robu i usluge u Jugoslaviju,platila bi im Narodna banka SSSR.a. Valuta u kojoj su obračunavali robu i usluge bio je tzv klirinški dolar (jugoslaavija je istu trgovinu imali sa svim socijalističkim zemljama).
U slučaju sklapanja takvog klirinškog sporazuma između Rusije i Kine, potom i zemalja BRICS-a, ideja da obračunska valuta bude zlato čini se pametnim rješenjem. Izbjegli bi potrebu za posjedovanjem deviznih rezervi (dolara, juana, eura) i vjerojatno bi povećali međusobnu robnu razmjenu. Ne bi se samo izuzeli od utjecaja dolara, izuzeli bi se i iz ostatka svjetskog tržišta. Vjerojatno misle oformiti i nekakvu banku za poravnanja. Klirinški sporazumi nisu novost, imaju svoje prednosti i mane. Po svemu sudeći, cijelu tu priču oko kliringa može iskoristiti najviše Kina koja bi vrlo brzo preuzela vodeću vjerovničku ulogu. A onda, kad se već dođe u tu poziciju…hm, hajde ti ne pokazuj svoju snagu kad je očita i kad si jak?

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Alerik

Neće ni druga strana ostati prekriženih ruku. Sa zlatom kojeg imaju u svojim trezorima, s mehanizmima koje imaju na raspolaganju, vjerojatno je da bi išli s napadima na cijenu zlata kako bi destabilizirali tu novu valutu.

Lisac
Gost
Lisac
3 godine prije
Reply to  Alerik

Ha, ha… “Sa zlatom kojeg imaju u svojim trezorima…”.

Aleriče, uljepšaše mi večer.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Lisac

Vjerujem da se mnogi vesele uništenju petrodolara, premoći dolara u međunarodnim plaćanjima, svrgavanju SAD-a sa svog trona…međutim, tron neće ni jedne sekunde ostati upražnjen. Zauzet će ga nešto drugo i netko drugi. Sad probajmo zamisliti kako bi se to odrazilo na naše eure, što bi se dogodilo s ušteđevinom, materijalnim dobrima, dionicama, odnosno koliku bi štetu svatko od nas otrpio. Neće ostati kamen na kamenu od sustava kojeg danas poznajemo, s kojim živimo. Ili drugačije – mi nismo na strani pobjednika, kako god se stvari rasplele.

ray
Gost
ray
3 godine prije
Reply to  Alerik

Ko cuva pare u deonicama i FIAT valuti, koje god boje ona bila, definitivno i nije predodredjen da bude pobednik. Pare se cuvaju u plemenitim metalima ili dobrim nekretninama, sve ostalo je igrarija.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  ray

Je. Nekretnine u Siriji, Iraku, Jugoslaviji, Donjecku, Jemenu vrijede čudo jedno. Kao meta.Ako sam u životu išta naučio, to je da jedino stvarno bogatstvo koje za života čovjek može steći jest znanje i vještine te odnosi s drugim ljudima.

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  ray

@ray- Nažalost Alerik je 100% u pravu. Čak ni plemeniti metali ni nekretnine nisu jestivi. Svi mi, sitna boranija, u slučaju velikog financijskog sloma možemo se osloniti samo na ono što sami možemo proizvesti i zamijeniti za drugo ili na nečiju milost. U tim okolnostima više vrijedi 1/2 rali zemlje, desetak kokoši, mali voćnjak nego životna ušteđevina. No, za nas na ovom dijelu “brdovitog Balkana” nikakav slom burze ili poremećaj na tržištu neće biti iznenađenje. Mi stariji smo sve to uvježbali kroz mnoge stabilizacije, restrikcije, redove za sve i svašta, bonove za gorivo, par-nepar…

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Piretis

Je. Pokazuje se da je socijalizam, kao najbolje društveno uređenje na svijetu sa svojim folklorom istesao čvrste momke. Još jedan razlog više da žalimo za socijalizmom, šmrc.

Pastir
Gost
Pastir
3 godine prije
Reply to  Alerik

Za neke ovde je to visa matematika. Ekonomska kriza =rat

DLM
Gost
DLM
3 godine prije
Reply to  Alerik

A to tebe brine lutko! Sto ce biti s tvojom ustedjevinom i nekretninom! E, pa ne brini s tvojom ustedjevinom i nekretninama ce se desiti isto ono sto se desava kad covik otputuje u obecani raj-vecna lovista (razumljivo ako je platio ulaznicu)! Nisi valjda od onih koji misle svoju imovinu prebaciti u raj ili pakao?
Inace, ja se radujem(kazes da nas ima vise hm nisam siguran) unistenju-propadanju imperije koja vlada pomocu petrodolara i eura, i svaki dan idem i molim se da Bitcoin dodje, bar jedan instrument slobode!
Svakako jednom ce i taj bitcoin zavrsiti svoje ali radi evolucije mora se.

Ive
Gost
Ive
2 godine prije
Reply to  Alerik

Imaju amerikenjci one $3miljarde Ukrajinskog zlata na cuvanju, iako je nesto od toga vec zavrsilo u privatnim rukama.

ZЪVЪNIMIRЪ
Gost
ZЪVЪNIMIRЪ
3 godine prije

to ameri ne praštaju….idem kopat bunker

Riddick
Gost
Riddick
3 godine prije
Reply to  ZЪVЪNIMIRЪ

Mi smo ovde u Evro zoni i pod demokratijom tako da smo vojno , i moralno, ekonomski u jednoj apatiji i nismo spremni ni za kakve ratove , u slucaju rata sa Rusijom na Evropljane niko ne racuna.
Ameri ih sigurno nece napasti , ne mogu da pobede ni Novorusiju a hoce Rusiju .

Ana
Gost
Ana
3 godine prije

Uskoro centre nemoci.

stefano
Gost
stefano
3 godine prije

Alerik prvo sam mislio da si počeo zajeb, a onda sam skonto da si ti u velikom strahu jer si se počeo bojati za naše dionice,eure , ušteđevinu, materijalna dobra. Ja ti se za to nemoram bojati i mirno spavam jer ono što nemaš nemogu ti ni uzeti

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Drug Alerik je defiitivno obican blefer.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

U pravu si. I ne volim olinjale komunjare.

ohrana
Gost
ohrana
3 godine prije
Reply to  Alerik

ideja komunizma je plemenita i duboko moralna alerik a to sto je ona zloupotrebljena to je druga prica

luni lunovic
Gost
luni lunovic
3 godine prije

pa da pustis kokosi na bunjiste svinje neka prave krticnjake voce zakrzljalo organik umjesto doktora alpske trave po mogucnosti sve dalje od civilizacije norvesko svedski sindrom gori su od amera j…s zlato

ZЪVЪNIMIRЪ
Gost
ZЪVЪNIMIRЪ
3 godine prije

što će se dogodit kad pukne koji mereor pun zlata ? devalvacija ?

Ive
Gost
Ive
2 godine prije

Ovo je curac direktno Londonu LME vise nece biti monopolist. Cackali su mecku za cipku, i dobili su odgovor kakv nisu ocekivali. Ovo uz Brexit pretvoriti ce za koju godinu London u poslovnu provinciju bez nade.

Stjepan Filipović
Gost
Stjepan Filipović
2 godine prije

Ma ni gradjani njihovih zemalja ne mogu računati na svoje novce. Pa ubijali su svoje ljude prije par desetljeća! Pazi da ne prevare jedan drugoga!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik