Novi udar na financijske centre moći – Kina i Rusija stvaraju novi sustav trgovine zlatom

brics
27 komentara

Skupina BRICS, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, razmatraju mogućnost uspostave sustava kupnje i prodaje zlata koji bi bio odvojen od tradicionalnih centara trgovine plemenitih metala, potvrdio je od strane potpredsjednik Središnje banke Rusije, Sergej Švecov.

“Tradicionalni sustav trgovine zlatom sa sjedištem u Londonu, dijelom u švicarskim gradovima, postaje sve manje relevantan, prije svega zbog nastajanja novih poslovnih žarišta, osobito u Indiji, Kini i Južnoj Africi”, rekao je Švecov u petak tijekom konferencije za novinare.

“Razgovaramo o mogućnosti uspostave jedinstvenog sustava za trgovinu zlatom unutar skupine BRICS i na bilateralnoj razini zemalja članica”, rekao je, dodajući da bi novi sustav, trenutno s impresivnom razinom potrošnje i proizvodnje plemenitih metala u zemljama skupine, doveo do stvaranja novih referentnih točaka na međunarodnoj razini.

Kina i Rusija su poduzeti prvi korak

Zlatne poluge

Prema Švecovu, Središnja banka Rusije je već potpisala memorandum o razvoju bilateralne trgovine zlatom s Kinom i transakcije zlatom se u okviru bilateralnog trgovinskog sustava s Pekingom trebaju početi provoditi 2018. godine. Time Središnja banka Rusije i Narodna banka Kine idu ka ostvarenju plana u stvaranju platformu koja bi ujedinila trgovinu zlatom dva najveća kupca zlata na svijetu.

Svjetsko vijeće za zlato napominje da je Rusija najveći službeni kupac i treći najveći proizvođač zlata na svijetu. Također izvještava da je Kina posljednjih mjeseci pridonijela više nego bilo koja duga zemlja rastu potražnje za zlatnim polugama.

BRICS zemlje su velike ekonomije, sa znatnim zalihama zlata i velikom količinom proizvodnje i potrošnje plemenitih metala, rekao je dužnosnik Središnje banke Rusije. Prema njegovim riječima, novi sustav može poslužiti kao temelj za stvaranje novih pravila.

“Pretpostavljamo da bi trebalo uspostaviti trgovinske i klirinške veze. Osim toga, kupci zlata trebaju odlučivati o mjestu kupnje“, rekao je Švecov, dodajući kako će trgovinske veze omogućiti sudionicima na tržištu da se sami na bilateralnoj razini dogovore o međunarodnoj razmjeni.

BRICSSredišnja banka RusijeZlatne rezerveZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pastir
6 godine prije

To je pokusala i libija i par drugih i vidjeli smo sta bi.Nadam se da nece biti slicno.

Alerik
6 godine prije

Klirinško tržište između Rusije i Kine?! Ako Rusi imaju ikakvog iskustva u poslovanju, onda je to klirinško plaćanje. Jugoslavenske tvrtke su izvozile u SSSR robu i usluge. Umjesto da im SSSR plati u dinarima (ili dolarima), ne bi im platila nikako. Umjesto ruskih tvrtki, robu i usluge bi im platila Narodna banka Jugoslavije. Isto bi plaćanje bilo i ruskim tvrtkama koje su izvozile robu i usluge u Jugoslaviju,platila bi im Narodna banka SSSR.a. Valuta u kojoj su obračunavali robu i usluge bio je tzv klirinški dolar (jugoslaavija je istu trgovinu imali sa svim socijalističkim zemljama). U slučaju sklapanja takvog klirinškog sporazuma između Rusije i Kine, potom i zemalja BRICS-a, ideja da obračunska valuta bude zlato čini se pametnim rješenjem. Izbjegli bi potrebu za posjedovanjem deviznih rezervi (dolara, juana, eura) i vjerojatno bi povećali međusobnu robnu razmjenu. Ne bi se samo izuzeli od utjecaja dolara, izuzeli bi se i iz ostatka… Čitaj više »

ZЪVЪNIMIRЪ
6 godine prije

to ameri ne praštaju….idem kopat bunker

Ana
6 godine prije

Uskoro centre nemoci.

stefano
6 godine prije

Alerik prvo sam mislio da si počeo zajeb, a onda sam skonto da si ti u velikom strahu jer si se počeo bojati za naše dionice,eure , ušteđevinu, materijalna dobra. Ja ti se za to nemoram bojati i mirno spavam jer ono što nemaš nemogu ti ni uzeti

Georgij Žukov
6 godine prije

Drug Alerik je defiitivno obican blefer.

luni lunovic
6 godine prije

pa da pustis kokosi na bunjiste svinje neka prave krticnjake voce zakrzljalo organik umjesto doktora alpske trave po mogucnosti sve dalje od civilizacije norvesko svedski sindrom gori su od amera j…s zlato

ZЪVЪNIMIRЪ
6 godine prije

što će se dogodit kad pukne koji mereor pun zlata ? devalvacija ?

Ive
6 godine prije

Ovo je curac direktno Londonu LME vise nece biti monopolist. Cackali su mecku za cipku, i dobili su odgovor kakv nisu ocekivali. Ovo uz Brexit pretvoriti ce za koju godinu London u poslovnu provinciju bez nade.

Stjepan Filipović
6 godine prije

Ma ni gradjani njihovih zemalja ne mogu računati na svoje novce. Pa ubijali su svoje ljude prije par desetljeća! Pazi da ne prevare jedan drugoga!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI