Ovo je pravi razlog zašto je Kim Jong-un napustio summit s Trumpom u Hanoju

Donald Trump Kim Jong Un
10 komentara

Kao što smo ranije izvijestili, sjevernokorejski vođa je iznenada napustio summit s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Hanoju, Vijetnam, koji se održao u veljači. Trump je naknadno dao izjavu “kako je Kim Jong-un dobar lik, ali je tražio nešto oko čega se nikako nisu mogli složiti”.

“Radi se o tome da su htjeli ukidanje sankcija u cijelosti, no mi to nismo mogli učiniti. Morali smo otići”, rekao je Trump novinarima nakon prekida američko-sjevernokorejskih razgovora.

Trump je dodao da su “smatrali da nije dobro da potpišu bilo što”.

“Ponekad trebate otići, i ovo je bio taj slučaj”, rekao je tada Trump, koji je tvrdio da je Kim bio spreman odustati od nekih sjevernokorejskih nuklearnih postrojenja “ali ne onih koje smo mi tražili”.

“U zamjenu za to nismo mogli ukinuti sve sankcije”, rekao je Trump, ali je lagao.

Sada se saznaje da je drugog dana neuspješnog američko-sjevernokorejskog summita u Hanoju u veljači ove godine američki predsjednik Donald Trump predstavio list papira sjevernokorejskom čelniku Kim Jong-unu s kojim je izravno pozvao na prijenos nuklearnog oružja iz Pjongjanga u Sjedinjene Države, prenosi Reuters koji je upoznat s dokumentom.

Prema izvoru agencije, to je bilo prvi put da je Trump jasno rekao Kimu što misli pod “konačnom i potpuno transparentnom denuklearizacijom “.

Ručak između dvojice vođa, sjećamo se, otkazan je istog dana. Iako nijedna strana nije predstavila cjelovito izvješće o tome zašto je summit propao, ovaj dokument daje uvid u uzroke neuspjeha.

Dokument je zapravo dugo poznati tvrdi “libijski model” denuklearizacije, kojeg je Sjeverna Koreja više puta odbacila. Analitičari vjeruju da je Kim Jong-un ovo smatrao za uvredu i provokaciju.

Vrijedi spomenuti da je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton pristalica tvrdog “libijskog pristupa”, od kojeg se Donald Trump prethodno u svojim javnim istupima distancirao.

U petak je američki predsjednik objasnio zašto je prošlog tjedna govorio protiv novog plana američke administracije da uvede dodatne sankcije protiv Sjeverne Koreje. Trump je priznao kako bi želio održati dobre odnose s korejskim čelnikom Kim Jong-unom, a drugo, sjevernokorejski narod već “toliko pati”.

Podsjetimo da je nakon summita predstavnik Sjeverne Koreje optužio savjetnika Boltona i državnog tajnika Mikea Pompea za “gangstersko” ponašanje, rekavši da Pjongjang razmatra mogućnost obustave svih pregovora sa Sjedinjenim Državama i da može revidirati svoju dobrovoljnu zabranu raketnih i nuklearnih testova. Kao što je poznato, Pjongjang je nakon otkazivanja nuklearnih testova i demontaže svojih raketnih bacača i mjesta testiranja insistirao na djelomičnom, a ne punom ukidanju sankcija, ali ga je Washington odbio.

“Mislio sam da u ovom trenutku nema potrebe za dodatnim sankcijama. To ne znači da ih kasnije neću donijeti. Mislim da je vrlo važno održavati ovaj odnos, barem koliko je to moguće”, rekao je Trump novinarima.

“Sjeverna Koreja već pati” Trump odbio nove sankcije – Za Pjongjang to ne znači ništa

Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
4 godine prije

Još nisam vidio ni čuo da je ijedno živo biće na ovoj planeti, bilo da funkcioniše instiktivno ili uz pomoć određene razine intelekta, počinilo ili dobrovoljno pristalo da počini samoubistvo samo zato da bi udovoljilo predatorskim apetitima svojih prirodnih grabežljivaca. Tako je i sa ponašanjem i odlukama Kim -a, jer to što je traženo od njega nije ništa drugo do samoubistvo sa odgođenim vremenom izvršenja.

jezevakucica
4 godine prije

Ispod loših frizura ,krije se bolesni sporazumni nesporazum?

Red Dog
4 godine prije

Mogu samo duvati „malom coveculjku sa raketama“.
Moze dostici USA svojim raketama i juzni korejanci i japanci postaju sve besniji zato sto ih USA izlaze opasnosti. Demonstriraju protiv USA.
Ekonomija Severne Koreje ide prilicno dobro uprkos sankcijama zato sto ih Kina ne sljivi. Kina se boji rata ili nekog sranja kojeg ce joj ometati razvoj i zato ga je Kina naterala na pregovore. Posto je ionako objavljen ekonomski rat Kini, moze komotno da ih krsi i dalje.
„Mali coveculjak“ je pobedio na svim frontovima.

Klump
4 godine prije

Ej KIME, obdrži ti nukiče ,samojih u kinu obrarti ,bre..

Laki Topalović
4 godine prije

Kažu mali debeli lud. Lud je on klinac moj…

Ivo
4 godine prije

Rusi su došli sa pravim pridjevom za amere, u slobodnom prevodu ‘nesposobni za dogovor’. Kratko i jasno.

don
4 godine prije

Od tisuću članaka na temu neuklearnog rata i tko će prvi potegnuti revolver, za konačno uništenje, SVIH tisuću je katastrofično. A mi još živi i Zemlja se vrti, već dugo tako… Kao slučajno? Za koga je sva ova predstava osim poreznih obveznika Francuske, SAD, Rusije, Pakistana….? da postoji kladiona sa tipom; Hoće li postojati svijet 2030 ja bi sve uložio da hoće! I zaradio. Osim sjeverne koreje nitko ne postoji tko nije umrežen i igra igru za raju, glumata nuklearnu silu, a razine osiguranja su nezamislive, nezamislive za išta “slučajno ili namjerno”. Nisu to 70te kada je stvarno bilo sve na rubu. Mediji su tu da pumpaju strah, najčešće iz najboljih namjera jer se i sami boje, da opčinjavaju i eutaniziraju, igraju igru koja im je namještena, jadni navučeni na strah. Daj mi samo jedan članak na bilo kojem jeziku da pročitam kako se riješio problem 1999 god sa prelazom… Čitaj više »

udav
4 godine prije

tramp i kim su neki dogovor napravili, ali pod pretnjom upada u korejsku ambasadu u spaniji, gde je ambasdor isto neki kim koji je pripremio samit i glavni je pregovarac – i tu sad imamo prebacivanje loptice na ciu, duboku drzavu, i kineze koji ne bi da se ova dvojica dogovore, pa da im ameri dodju pod nos na korejsku granicu- u svakom slucaju cilj da se tramp i kim posvadjaju nije uspeo, oni su prekid odglumili, a dogovor neki napravili, trenutno je tajna koji, moracemo da sacekamo trenutak da ga obznane

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI