“Sjeverna Koreja već pati” Trump odbio nove sankcije – Za Pjongjang to ne znači ništa

12 komentara

Sjeverna Koreja je gotovo dovršila radove na uspostavi platforme za lansiranje raketa dugog dometa na poligonu Dongchang-ri, na sjeverozapadu zemlje.

Međutim, Sjeverna Koreja je radove na ovom kompleksu počela prije summita u Hanoju u Vijetnamu.

“Ne možemo potvrditi što to znači, objavila je Nacionalna obavještajna služba Južne Koreje u petak”, prenosi lokalna tiskovna agencija Yonhap .

Agencija je također izvijestila o “normalnom radu” postrojenja za obogaćivanje urana kojeg susjedna zemlja ima u svom glavnom nuklearnom kompleksu u Yongbyonu, dok je krajem prošle godine funkcija nuklearnog reaktora tog kompleksa bila obustavljena.

Južnokorejska agencija je izrazila sumnju da je nuklearni program Pjongjanga još uvijek aktivan, unatoč činjenici da je Sjeverna Koreja obustavila svoje nuklearne i raketne testove i demontirala poligon Dongchang-ri nakon prvog summita sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Trumpa u Singapuru, održanog u lipnju prošle godine.

Nakon propalog summita u Hanoju, kojeg je Kim Jong-un zbog neprihvatljivih zahtjeva napustio prije roka, SAD su zaprijetile novim sankcijama. Međutim, Pjongjang je rekao kako su SAD odbile ublažiti nametnute sankcije, iako su vlasti zemlje demontirale poligon Dongchang-ri.

Pjongjang, koji tvrdi da je u dobroj vjeri poduzeo korake i prethodno uništio svoj kompleks nuklearnog reaktora Yongbyon i nekoliko drugih nuklearnih i raketnih objekata, osuđuje američke vlasti pribjegavaju “gangsterskim” metodama i predlažu nove sankcije.

Brza obnova poligona, ako je točno što tvrdi Nacionalna obavještajna služba Južne Koreje, uz nuklearne aktivnosti u Yongbyonu znače da Pjongjang nije naivno vjerovao u Trumpova obećanja.

Kako bi popravio stvar, Donald Trump je odlučio kako neće uvoditi nove sankcije Sjevernoj Koreji, iako ih je Kongres već izglasao. Međutim, one ranije uvedene ostaju, kako one od strane Ujedinjenih naroda, tako i jednostrane američke mjere protiv Pjongjanga.

Trump poništio sankcije Sjevernoj Koreji “jer zemlja jako pati”

nuklearni objekti sjeverna koreja
FOTO: nuklearni objekti Sjeverne Koreje

Trump se u petak pozvao na patnju naroda Sjeverne Koreje zbog koje je navodno poništio sankcije koje je njegova uprava uvela “kako bi stegnula obruč oko Pjongjanga”.

“U Sjevernoj Koreji jako pate i jednostavno mislim da u ovom trenutku nisu potrebne dodatne sankcije”, rekao je jučer Donald Trump u razgovoru s novinarima.

“To ne znači da to neću učiniti poslije”, dodao je, te istaknuo kako želi sačuvati dobre odnose sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom.

“U jako dobrim vezama sam s Kim Jong-unom, razumijemo se. Jako je važno sačuvati takav odnos koliko je god to moguće”, dodao je Trump.

Američko ministarstvo financija je 21. ožujka objavilo da uvodi sankcije za dvije kineske brodarske tvrtke koje su, unatoč međunarodnim sankcijama, navodno poslovale sa Sjevernom Korejom.

Samo dan poslije je Trump na Twitteru objavio da je naredio povlačenje sankcija.

“Neoprezna naivnost je već opasna. Očita nestručnost i zbrka u Bijeloj kući je još gora stvar”, reagirao je demokratski zastupnik Adam Schiff, predsjednik Odbora za obavještajne službe Zastupničkog doma.

Pjongjang je zbog nuklearnog programa pod sankcijama Ujedinjenih naroda koji su na američki prijedlog 2017. jednoglasno donijeli tri paketa sankcija kojima je zabranjen izvoz željeza, ugljena, tekstila i ribe iz Sjeverne Koreje.

Trumpova odluka može biti i dio smanjivanja napetosti s Kinom, čije su kompanije sankcionirane u ovom konkretnom slučaju, obzirom da su trgovinski pregovori u zastoju. Ipak, čini se da je američki čelnik svjestan da će se, ako se ne postigne nikakav dogovor, Sjeverna Koreja vratiti svom nuklearnom programu, modernizaciji projektila i obogaćivanju urana, usprkos svim prijetnjama koje dolaze iz Washingtona.

Ali odbijanje novih akcija za Pjongjang ne znači ništa. Kim Jong-un je summit u Hanoju naprasno napustio nakon zahtjeva američke strane da se Sjeverna koreja potpuno razoruža i denuklearizira, a tek onda se može pričati o ukidanju ranije uvedenih međunarodnih i američkih sankcija, što je za sjevernokorejskog čelnika neprihvatljivo.

Dongchang-riKin Jong-unPjongjangYongbyon
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šok
5 godine prije

Po slici vidim da su jako ekološki osvješteni
imaju jako razvijen javni gradski prevoz
i malu emisiju CO2
zapadne vrijednosti na vrhuncu

srbin u duši
5 godine prije

Jebo politiku i političare koji dozvoli da jedan narod pati …ma koji to narod bio

mladen3x
5 godine prije

Može SAD pričati i tražiti što ih volja ali Sjeverna Koreja radi po svom planu i to je to.Ameri se boje da im se ne ponovi nova Kina a toga se boje i sami Kinezi jer da se ujedine dvije Koreje,s tehnološkim napretkom Južne Koreje i jeftinom radnom snagom Sjeverne Koreje i sve to potpomognuto Nuklearnom silom koja bi u međuvremenu nastala,nastao bi i novi kaos u tom dijelu svijeta a i dalje.Dovoljno je zamisliti takvu novu tehnološku i vojnu silu i sve vam je jasno.

Lucija
5 godine prije

Da, a taj prijedlog za kompletnim razoružanjem je navodno Trump predao Kimu na – papiriću???
Naravno da je sastanak prekinut. Sva oprema i postrojenja i oružje trebali su biti spakirani i otpremljeni iz zemlje? (Kao Željezara Sisak?)
I o čemu trebaš pregovarat?

udav
5 godine prije

morate to malo bolje, npr. kada citirate tog demo-pacova adama sifa da stavite trampov opis doticnoga – pencil neck

kako su prekinuti pregovori trampa i kima – upadom u ambasadu – ko je upao i zasto
ko kaze da se tramp i kim tada nisu dogovorili, a odglumili prekid

pozzz

samo tako
5 godine prije

Sljedeči korak je ukinuče sankcija, američki narod več dosta pati

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI