Steve Bannon: ”Za 25 do 30 godina će ili SAD ili Kina biti svjetski hegemon”

Kina - SAD
35 komentara

Još uvijek glavni savjetnik američkog predsjednika za strateške poslove Steve Bannon je rekao da je trgovinski rat s Kinom postao stvarnost. Bannon je izjavu dao za časopis The American Prospect.

Mi smo u stanju voditi ekonomski rat s Kinom. Oni nisu sramežljivi i govore o tome što im je činiti. Jedan od nas će u narednih 25 do 30 godina biti hegemon. A ako mi zaglavimo na tom putu, to će biti oni. Ako se nastavimo igrati, doći ćemo do točke kada se nikada nećemo moći oporaviti, a to može biti za pet ili deset godina”, rekao je Bannon.

Strateg američke administracije smatra da Washington treba biti ”manijakalno usmjeren” na ekonomski rat protiv Kine.

Doktor ekonomskih znanosti i glavni istraživač na Institutu za američke i kanadske studije,Vladimir Vasilijev, vjeruje kako su ove izjave samo dio političkog i psihološkog pritiska na Kinu.

”Ovo je nastavak prijetnji Pekingu, ako Kina trenutno ne bude počela vršiti pritisak na Pjongjang. Washington kaže da će početi opći ekonomski rat protiv Kine. Ovdje je Bannon malo ”istrčao pred rudu”. Koje činjenice imamo? U ponedjeljak je predsjednik Donald Trump potpisao memorandum koji od američkog predstavnika za trgovinu traži da istraži trgovinske prakse u Kini, kako bi se saznalo u kojoj mjeri Kina, da tako kažemo, neovlašteno koristi intelektualno vlasništvo Amerike za svoj gospodarski razvoj. Američki komentatori su primijetili kako priprema tog izvješća može trajati mjesecima, možda čak i do godinu dana. Dakle, sve dok još uvijek ostaje u granicama prijetnji”, kaže Vasilijev.

Ranije su američki mediji, pozivajući se na izvore u Trumpovoj administraciji, izvijestili kako se priprema paket mjera protiv kineske gospodarske ekspanzije. Prema tim izvješćima, Bijela kuća razmatra različite opcije, od jednostavnih ograničenja trgovine do punih ekonomskih sankcija.

Nametne li Trump sankcije Kini, svijet kojeg poznajemo će prestati postojati

 

Američke sankcijeekonomski ratPjongjangSankcijeSteve BannonThe American Prospect
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
6 godine prije

Hoće li Amerikanci prestati koristiti papir, barut, svilu……i još neke sitnice koje su Kinezi izmislili u zadnjih nekoliko tisuća godina?

Angela
6 godine prije

O, ja, mister Banon! Za propalu US ekonomiju krivite Kinu! Americki hronicni trgovinski deficit sa ostatkom Sveta je testament propale ekonomije. U stvarnosti , vi amerikanci ne treba da krivite nikoga osim sebe za ovakav istorijski neuspeh i propast! Nasli ste Kinu kao zrtveni jarac da zapocnete trgovinski rat, ali su Kinezi porucili da ako se to dogodi oni nece sedeti skrstenih ruku. Za 25 godina US ce biti “Banana Republic”!

Japaja
6 godine prije

Tko o čemu…
Usa o sankcijama …

cokolino
6 godine prije

SADisti su svijetski hegemon vec od 45e. Nikad nisu povukli svoje trupe doma do dan danas.
Nisam bas odusevljen komunistima ali bit ce mi drago ak jih razbiju bas komunisti, ako ne zbog drugog onda zbog nasih malih prodanih lokalpatrota.

Crni žutokljunac
6 godine prije

Sadašnji i budući hegemon se bore za poziciju svjetskog policajca.Ništa ne dobivamo ako jednoga,zamijenimo drugim.Da će Kinezi bit bolji od SAD-a ,to je iluzija.Samo dok dođu na tu poziciju,začas će se slično počet ponašat.Ako se ne promjene međunarodni odnosi iz temelja,nema tu bitne promjene.Ako bude vladalo,ko jači taj tlači,nebude se poštivalo sve aktere na međunarodnoj sceni,bez obzira na veličinu i snagu.Poštivala se individua bez obzira na vjeru,nacionalno ili imovinsko stanje.Nema tu bitne promjene,a te promjene mogu biti samo površne.

Podravec
6 godine prije

Ej, Stevo, tu si se zezno, malo! Za deset godina Amerika NEĆE biti hegemon! Ni na američkom kontinentu,a kamoli svjetski!

shumadinac
6 godine prije

Americi je zaista malo vremena ostalo. Za poštenu trku ga i nema ali i za nepoštene “ulazi u crveno”.

pikaču
6 godine prije

Inače,dao sam si truda i otišao na stranicu American prospect (drago mi je da nas je autor uputio) i pročitao kompletan članak koji nije koncipiran kao intervju već je to onaj novinarski stil koji mi je nekako betveze,malo novinar priča svoju priču pa se malo citira intervjuirani itd. Draža mi je ili reportaža ili intervju. No dobro,nije bitno. I uglavnom, želim izraziti kritiku. Nije zabranjeno biti subjektivan, to nije kazneno djelo,ali se meni čini da je to ovaj portal to nastojao biti,no sada sve više imam svoje sumnje. Forumaši vrlo definitivno imaju pravo na svoje mišljenje,i dobro,ponekad se slažemo,ponekad ne, neki nastoje argumentirano više, neki manje a s više emocija i kako se kome ćefne. U recu. Ali suradnici portala Logično bi trebali biti informativni,jel tako?

Grdi
6 godine prije

Bit ce multipolaran svijet ………… BRICS, pa anglosaksonska druzina i po jos koja ……………

gost
6 godine prije

bravo pikacu

samo ćaća
6 godine prije

…pristranost je ideološka…to ti otprilike znači sa onaj koji je pristran to ne zna…gospodin L.R. vjerojatno misli kako si ti potencijalni fašist jer sumnjaš u njegovu istinu….dobrodošao pikaču…dobrodošao

Crni žutokljunac
6 godine prije

Ja mislim da smo sve bliže jednopolarnom svijetu.Sve više država je pod kontrolom zapadnog bloka.Al eto još se odupiru tome neke države,na čelu sa Kinom i Rusijom.Samo treba prevazić njih i mi smo u Novom Svjetskom Poretku,bez ikakve oporbe.Samo se bojim da to prevaziđenje nebi prošlo bez velikog kaosa a moguće i svjetskog sukoba, Nacionalne države sve više gube značaj,a multinacionalne kompanije dobivaju na njemu.Dolazi vrijeme virtuale i umjetne inteligencije.

tuf
6 godine prije

Ode Steve Bannon pa-pa.
Bude i Trump uskoro.

Zvrk
6 godine prije

to je redakcija

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI