Pentagon poslao još jednu topničku brigadu da Europu brani od “ruske agresije”

30 komentara

Po prvi put od kraja Hladnog rata su Sjedinjene Države poslale protuzrakoplovnu topničku brigadu u Europu kako bi zaštitile granične države NATO pakta od moguće “ruske agresije”, navodi The Times.

“Pod Donaldom Trumpom je Pentagon shvatio da je Moskva najveća prijetnja sigurnosti Zapada, pa savez nastoji postići prihvatljivu vojnu ravnotežu s Kremljom”, navodi se u članku.

Prvi put od Hladnog rata, Amerika je u Europu poslala topničku brigadu sposobnu za obaranje zrakoplova i helikoptera koji lete na niskim visinama, javlja novinar The Timesa Michael Evans.

“Slanje vojnika 68. protuzrakoplovne brigade iz Južne Karoline u Ansbach u Njemačkoj pokazuje rast zabrinutosti zbog prijetnje koja iz Rusije ugrožava Europu”, piše Michael Evans.

Poslali smo naše trupe u Europu, a Rusi su dokazali da mogu napasti teritorij topništvom. Jednom su uništili ukrajinsku topničku postrojbu za 20 minuta”, rekao je glasnogovornik NATO pakta. Američki tim će koordinirati protuzračnu obranu pograničnih država poput Estonije, Latvije, Litve i Poljske, “kako bi se obuzdala ruska agresija”. Ove će zemlje dobiti protuzrakoplovne raketne sustave “Stinger” i “Avenger”.

“Amerika je počela povlačiti raketne sustave bliske udaljenosti iz svojih garnizona prije 15 godina, jer se mislilo da nakon Hladnog rata više neće biti potrebni, budući da je to bilo razdoblje ubrzanog poboljšanja u odnosima između Rusije i Zapada”, piše autor članka.

FIM-92A Stinger manpads
FOTO: FIM-92A Stinger

“Međutim, povratak artiljerijske protuzrakoplovne brigade u Njemačku ukazuje na promjenu odnosa NATO pakta prema Kremlju, koji je opet postao potencijalni neprijatelj”, nastavlja The Times.

Na potrebe jačanja protuzračne obrane u istočnoj Europi je ukazao vojni analitičar Andrew F. Krepinevich, bliski suradnik američkog ministra obrane Jamesa Mattisa.

“Ne mislim da NATO ima dovoljnu vojnu moć u graničnim zemljama kako bi osigurao prihvatljivu ravnotežu u odnosu na kvantitet i kvalitetu vojnika koju Rusi mogu koristiti “, rekao je stručnjak.

Iako je upitno koliko Donald Trump uopće ima utjecaja na ove procese, The Times navodi “kako su aktualna uprava i Pentagon shvatili da su glavne konkurentne zemlje, posebno Rusija, najveća prijetnja sigurnosti Zapada”.

Prema riječima predstavnika NATO pakta, “Rusija je razvila visoko tehnološka oružja, primjerice raketne sustave S-400, koja mogu predstavljati ozbiljnu prijetnju borcima NATO-a”.

“NATO je u procesu stvaranja novog logističkog sustava za zaštitu Europe, koja je u vojnoj krizi”, sažeo je autor The Timesa.

U tom smislu treba promatrati i odluku Europske komisije i Europske obrambene agencije, koji su 28. ožujka priopćili kako treba što bolje iskoristiti europsku prometnu mrežu i osigurati da se pri planiranju infrastrukturnih projekata računa na vojne potrebe, te brzu i besprijekornu mobilnost diljem kontinenta, jer je to pitanje kolektivne sigurnosti.

Mali doprinos je dala i Hrvatska, iako Europska komisija i Europska obrambena agencija tvrde da je akcijski plan na razini prijedloga i trebaju ga razmotriti nacionalni parlamenti i vlade. Naime, Hrvatska je već ispunila svoje obveze slanjem dogovorenog broja vojnika u baltičke zemlje, koje su tamo u sklopu NATO snaga za brzi odgovor.

Ipak, 3. travnja je poslano dodatnih 100 hrvatskih vojnika u Poljsku, koji će tamo biti u sklopu ojačane prednje prisutnosti NATO pakta. 100 pripadnika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade je ispraćeno u vojarni 5. gardijske brigade u Vinkovcima. Uspješnu misiju su im poželjeli ministar obrane Damir Krstičević, te zapovjednici i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, generalom Mirko Šundov.

Krstičević je spomenuo i kupnju zrakoplova F-16 od Izraela, rekavši kako je riječ o povijesnoj odluci vlade. Brigadni general Denis Tretinjak i brigadni general Siniša Jurković su vojnicima 2. hrvatskog kontingenta poručili kako će kroz obnašanje zadaća u sklopu multinacionalne borbene grupe pod vodstvom Sjedinjenih Država u Poljskoj pridonijeti kolektivnoj obrani NATO pakta i kako vjeruju da će svi pripadnici kontingenta pritom dati maksimalni doprinos.

 

Opširnije: NATO Europu priprema za rat – Europske kancelarije i mediji o svemu šute

EU ukida barijere i olakšava prebacivanje armija diljem kontinenta

 

Andrew F. KrepinevichDamir KrstičevićF-16NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mimi
6 godine prije

čekamo (radosnu) vijest kako će i gdje zaglaviti

Riddick
6 godine prije

Evo koje sve tipove bojevih glava nosi Smerč , pronadjite svoju omiljenu Ameri …
https://www.youtube.com/watch?v=tvntHazo6hE

17 novembar
6 godine prije

ovi 100 dodatni hrvatski vojnika vrijedi vise nego pola ruske armije

ZЪVЪNIMRЪ
6 godine prije

donaldov mali top iz prvog svijetskog ? sramotite nato daj što bar iz drugog

fenix
6 godine prije

Ja mislim da se Americka vojska u Europu salje ne zbog Rusije vec radi Njemacke. I ova brigada je stacionirana u Njemackoj to otvara mnoga pitanja.

Carlosan
6 godine prije

Nema od tih ratova ništa. Sve je to dogovor da se povećaju budgeti.
A ova utrka u naoružanju samo pogoduje Rusima jer Rusi angažiraju sveučilišta i najbolje profesore na izradi svog oružja, dok Ameri angažiraju privatne firme.

NAravno da privatna firma (u pravilu) ne može pratiti sveučilište (ako je ozbiljno).

čokolino
6 godine prije

Pentagon poslao još jednu topničku brigadu da Europu brani od “ruske agresije”

Rusi su odmah uzvratili istom mjerom i na svoje granice poslali lovačko društvo iz nekog sela, da brani Rusiju od nato agresije. Zasad su poslali samo polovinu članova društva pošto smatraju da je to dovoljno da savladaju jednu topničku brigadu iz pentagaona.
Sve mi se više čini da ameri u stvari okupiraju EU na mala vrata.

Sinisa
6 godine prije

Ovo definitivno vodi ludilu,strasno kako se Zapad ponasa….

Arkaj
6 godine prije

Ako postoji nuklearni paritet onda klasičnog rata neće biti. Izgleda da su rusi s novim oružjem osigurali barem desetljeće sigurnog uništavajućeg udara po NATO državama. U tom smislu nije im potrebno previše trošit na klasično naoružanje ne bi li održali paritet s NATO jer imaju manje sredstava i ljudskih resursa. Tako da je nuklearno oružje postalo i ostalo nepremostiva prepreka pokretanju osvajačkog rata protiv rusije. Ironija sudbine je da je to oružje, koje rusiji garantira opstojnost bez obzira na ekonomske i ljudske potencijale protivnika, razvijeno upravo od USA kojima je rusija trn u oku zbog svoje nezavisne politike…
Samo USA laje na pogrešno drvo, njihove nade u trajnu svjetsku supremaciju možda su započele blijediti s Putinovom Rusijom ali bit će na koncu razbijene u sitne djelove od Xi Jinpingove Kine…

boris
6 godine prije

The Muppet Show

Majk Majers
6 godine prije

Gospodo draga, slavenska. Kada dođe dan mobilizacije, a doć će čini mi se na nama je da kažemo NE i da odj…o cionističke marionete. Ić ginit u Ukrajinu jednostavno nema smisla, trebaš bit žešći moron za pristat na to bez obzira na osobne prijetnje i pritiske koje će nam priuštit software-i u odijelima. Budimo spremni na iskušenje i nedajmo se.

antinwo
6 godine prije

Hrvati uz anglosaksonske okupatore!Sramite se hrvatski političari izdajnici

Nekoime
6 godine prije

Rusima znači ne će trebati tri dana, nego tri dana i dvadeset minuta da izbiju na La manche.

Duki
6 godine prije

Da ,a zašto ne kada ima dovoljno naivnog topovskog mesa u EU .Glavno da nije američko!
Siši vesla naivna tvorevino zvana EU !
A i kroz povijest smo mi Hrvati bili “posvuduše”
za tuđi interes bez ikakve koristi za nas !
Je…i ga 100put nam se razbilo o glavi šššto ne bi još jednom ?!
Ajmooooooo !

igi
6 godine prije

Krstičević je spomenuo i kupnju zrakoplova F-16 od Izraela, rekavši kako je riječ o povijesnoj odluci vlade.
….
jebeš državu u kojoj je povjesna odluka kupovanje 30 god. starih aviona.

Croatia
6 godine prije

Rusija treba suradnju i trgovinu ,Rusija ima i geopolitičke interese kao svaka velika zemlja i to treba poštovat i uzimat u obzir.Ova priča o ruskoj agresiji je obična propaganda koju koriste Englezi i Ameri. Neka netko navede jedan razlog zašto da Rusija napadne njemačku,italiju,austriju to su gluposti. Rusiji je potrebno trzište ne teritorij toga imaju dovoljno.

Bruno
6 godine prije

Možda budu gledali gljive kako rastu…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI