Prema Moskvi, Rusija je spremna slati plin u EU preko Sjevernog toka 2

Plin
3 komentara

Opskrba je moguća kroz neoštećeni niz naftovoda, prema zamjeniku ruskog premijera

Rusija može opskrbljivati Europu plinom kroz dio plinovoda Sjeverni tok 2 koji nije oštećen u nedavnim eksplozijama, rekao je potpredsjednik vlade Aleksander Novak.

Dužnosnik za energetiku opisao je eksplozije na plinovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 kao namjerne. “Nažalost, zbog sabotaže, jedan je krak [Sjevernog toka 2] oštećen i potrebno je ispitivanje kako bi se donijele daljnje odluke o sudbini tog niza”, rekao je Novak, a prenosi novinska agencija RIA Novosti.

“Što se tiče drugog kraka, on je spreman, u potpunosti izgrađen, i ako naše europske kolege donesu potrebne pravne odluke u vezi s certificiranjem i uklanjanjem ograničenja, mislim da bi Rusija mogla osigurati odgovarajuće opskrbe kroz ovaj niz plinovoda u jednom trenutku, u kratkom vremenu”, rekao je. Cjevovodi Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 naglo su izgubili pritisak 26. rujna, nakon niza snažnih podvodnih eksplozija kod danskog otoka Bornholma. Incident je izazvao veliko curenje plina, pri čemu su velike količine ušle u more. Raskidi se smatraju rezultatom sabotaže koju je izvršila nepoznata strana.

Zamjenik premijera također je rekao da ni operateru projekta Sjeverni tok, ni Gazpromu ni industrijskom regulatoru Rostekhnadzoru nije dopušteno istražiti incidente na cjevovodima, dodavši da je za objektivnu istragu potrebno sudjelovanje ruskih stručnjaka.

Ranije ovog tjedna, operateri dvaju plinovoda rekli su da nisu mogli pregledati oštećene dionice zbog ograničenja koja su nametnule danske i švedske vlasti. Nord Stream 2 AG, operater sa sjedištem u Švicarskoj, rekao je u utorak da će ispitati stanje cjevovoda koji cure nakon što završi policijska istraga na “mjestu zločina” i kada se ukloni kordon. Kasnije je Nord Stream AG, operater starijeg plinovoda Nord Stream 1, rekao da su mu danske vlasti rekle da bi dobivanje potrebnih dozvola za provođenje inspekcije moglo potrajati više od 20 radnih dana.

U međuvremenu, neimenovani izvori rekli su CNN-u da Washington razmatra ponudu korištenja svojih najnaprednijih mogućnosti podvodnog čitanja zvuka za analizu audio zapisa, koji potječu otprilike iz vremena očite sabotaže plinovoda Sjeverni tok. Rusija je ranije puknuće naftovoda nazvala terorističkim napadom. Dok oni koji stoje iza toga još nisu identificirani, Moskva je sugerirala su za incident krive SAD.

euPlinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Isto Ime
1 godina prije

NS2 poceti koristit? NO WAY ! EU mora preuzeti plinske molekule slobode po (naravno) trzisnoj cijeni. Koja predstava za ocuvanje geopolitickog svijeta 20 stoljeca…

Max
1 godina prije

Prekid opskrbe nije u interesu Rusije.

Adriana
1 godina prije

Rusi ne pružaju ruku, već drugi obraz. To je vrlo kršćanski, ali bogme, kod Rusa je ipak u pitanju mazohizam, uvijek.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI