Referendum u Mađarskoj o neprihvaćanju raspodjele izbjeglica

Viktor Orban
0
0

Više od 8 milijuna mađarskih glasača izlazi danas na referendum vezano za raspodjelu izbjeglica iz EU. Mađarski građani su pozvani izjasniti se na pitanje žele li da Europska unija nametne respodjelu stranaca u Mađarsku, bez odobrenja mađarskog Parlamenta.

Sukobi na Bliskom istoku i Africi izazvali su velike raskole među članicama Europske unije. Val ratnih i ekonomskih izbjeglica sve više pritišće članice EU, koje nemaju odgovarajuće rješenje novonastale krize.

Nakon prihvaćanja plana raspodjele izbjeglica prije godinu dana od strane svih 28 članica, europski dužnosnici smatraju da Mađarska nema izbora niti pravnu podlogu za referendum, izjavio je Dimitris Avramopoulos, povjerenik EU za izbjeglice. Puno radikalnije mjere traži ministar vanjskih poslova Luxembourga Jean Asselbor koji poziva na isključenje Mađarske iz EU.

Potpisani plan za raspodjelu izbjeglica ima za cilj rasteretiti Njemačku koja ih je primila najviše.  Riječ je o 160.000 izbjeglica koje treba raspodijeliti na ostale članice, a do sada je to činjeno sa samo nekoliko tisuća.

Kako bi referendum bio valjan, potrebna je izlaznost od preko 50%, što predstavlja oko 4 milijuna glasača. Ankete pokazuje premoć onih koji će glasati protiv odluke EU. Upravo je ovo razlog što nevladine organizacije i lijeve stranke u Mađarskoj pozivaju na bojkot referenduma. Cilj je onemogućiti potrebnu izlaznost, a time i valjanost referenduma.

S druge strane premijer Viktor Orban poziva građane da svojim „Ne“ jasno pošalju poruku „briselskoj eliti“ i svakom građaninu Europske unije o apsurdnosti neplanskog prihvata izbjeglica. „Ne“, koje po njemu, treba urazumjeti sve i spriječiti vrlo moguć raspad Europske unije. Za Viktora Orbana, Mađarska ima puno pravo misliti na budućnost Mađarske kao suverene zemlje.

Građani svih 28 članica Europske unije otvoreno negoduju zbog „liječenja“ posljedica, a ne uzroka stvaranja ratnih i ekonomskih migranata. Sve je više onih koji traže trajno rješenje za sukobe na Bliskom istoku. Zaustavljanjem sukoba, riješio bi se i problem izbjeglica.

20h00 | najnovije vijesti

Rezulati referenduma govore da se 95% glasača izjasnilo protiv programa raspodjele izbjeglica Europske unije, međutim zbog nedovoljne izlaznosti, referendum neće biti pravno valjan.

IzbjegliceReferendum
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI