Rosatomov izvještaj o smrtonosnoj eksploziji nuklearnog motora

Ilustracija- ljudi u zaštitnim odijelima

Eksplozija tajnog raketnog motora bila je toliko snažna da se uređaj raznio na komade i bacio radnike s morske platforme, priopćila je ruska nuklearna agencija Rosatom. Pretraživanja nestalih trajala su cijeli dan. Dramatične detalje tragedije koja se dogodila u regiju Arkhangelsk ovog tjedna, a koja je potaknula glasine u zapadnim tabloidima o novoj katastrofi sličnoj Černobilu, u subotu je podijelila ruska državna korporacija za atomsku energiju.

Otkriveno je da se eksplozija, u kojoj je poginulo pet zaposlenika, a tri su teško povrijeđene, dogodila na morskoj platformi, a potom je uslijedio niz ispitivanja.

Ispitivanje klasificiranog „pogonskog motora“ isprva je prolazilo bez poteškoća, ali onda se uređaj zapalio i izgorio, rekao je Rosatom.

Eksplozija je bacila nekoliko zaposlenika u more, dajući malo nade da će ih naći žive.

More je ovdje ledeno hladno čak i ljeti, a pretraživanje za unesrećenim radnicima trajalo je cijeli dan, sve dok nade da će pronaći preživjele nisu izblijedile. Tek su tada petorica operativaca proglašena mrtvima.

Još troje radnika hospitalizirano je s raznim traumama i opekotinama. Agencija je pohvalila rad zaposlenika koji su, kako je rekla, itekako svjesni opasnosti prirode eksperimentalnih ispitivanja motora.

Petorica poginulih radila su na “izotopskom izvoru energije” za pogonski sustav. Na mjestu ispitivanja zabilježeno je povećanje pozadinskog zračenja, ali prema izjavama mjerenja su se brzo vratila u normalu.

Grad Severodvinsk, smješten nalazi se u blizini istraživačkog mjesta i svega je 30-ak kilometara udaljen od probnog dometa, a domaćin je ključnim brodogradilištem sjeverne flote Rusije. Glasine o većoj katastrofi potaknte su nakon što su vlasti objavile vijesti o kratkom povećanju zračenja od 0,11 mikrosiverta na sat. Normom je postavljena razina 0,6 mikrosiverta. Izvještaj kaže da je ovo povećanje trajao samo pola sata, a dnevni prosjek nije ozbiljno narušen.

Tajnost oko propalog testa neizbježno je stvorila teorije zavjere.

Slike timova u zaštitnim odjelima koji vrše mjerenja i posebno pripremljene ambulante za prijevoz ozlijeđenih korištene su za potporu nekim naslovima u medijima kojima je cilj bio podizanje panike među građanima, a tabloidi samo mogu nagađati o kakva vrsta oružja je uključena u test.

Glasine o ozbiljnom radioaktivnom zataškavanju nisu podržane na terenu, a susjedna Finska nije zabilježila odstupanja od normalnih razina. Ruska vojska u međuvremenu je odbacila tvrdnje da je Rosatomov brod, koji može prikupiti radioaktivni otpad, otpremljen u Severodvinsk, rekavši da je zapravo bio pod planiranim ispitivanjima.

Povezani članak:

Eksplozija eksperimentalnog “izotopa i tekućine” motora ubila je pet ruskih nuklearnih stručnjaka iz Rosatoma

4
Ostavite komentar

avatar
10000
 
3 Grupirani komentari
1 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
4 Komentatori
Ivan M.LurkerIvan M.@Rope Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
@Rope
Gost
@Rope

Pa kaj, manje su ozraceni nego s 5G antenom

Ivan M.
Gost
Ivan M.

Burevestnik.

Lurker
Gost
Lurker

Jel netko od komentatora ovdje zna jednostavno objasniti kako ova tehnologija nuklernog pogononjenih krstarecih raketa otprilike funkcionira?
Ja nisam bas na ti sa ovom temom a cini mi se zanimljivom, sve sto sam citao o tome na internetima zahtjeva predznanje koje nemam…

Ivan M.
Gost
Ivan M.

Kolko sam vidio, raketa se ubrza klasicnim raketnim pogonom do brzine koja je potrebna da tlak u usisu nuklearnog ramjet motora bude takav da moze ramjet funkcionirat. Ono sto se u komori za sagorjevanje goriva događa (grije se zrak spaljivanjem goriva) sada na sebe preuzima nuklearni reaktor. On grije i siri zrak koj onda ide u mlaznice i to je to. Ali ocito je u praksi potesko. Ameri su davno prije ~ pola stoljeca odustali od toga (projekt Pluto) jer su testiranje smatrali odvec opasnim i nije bilo moguce proc bez sirenja radioaktivnosti. Ruse sada to puno ne dira jer imaju svoj pusti sjever a i vjerojatno taj pogon vise ne siri radioaktivne cestice u onoj mjeri kao prije. Iako Geigeri i dalje vide testiranja tog tipa motora.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik