Rosatomov izvještaj o smrtonosnoj eksploziji nuklearnog motora

Ilustracija- ljudi u zaštitnim odijelima
4 komentara

Eksplozija tajnog raketnog motora bila je toliko snažna da se uređaj raznio na komade i bacio radnike s morske platforme, priopćila je ruska nuklearna agencija Rosatom. Pretraživanja nestalih trajala su cijeli dan. Dramatične detalje tragedije koja se dogodila u regiju Arkhangelsk ovog tjedna, a koja je potaknula glasine u zapadnim tabloidima o novoj katastrofi sličnoj Černobilu, u subotu je podijelila ruska državna korporacija za atomsku energiju.

Otkriveno je da se eksplozija, u kojoj je poginulo pet zaposlenika, a tri su teško povrijeđene, dogodila na morskoj platformi, a potom je uslijedio niz ispitivanja.

Ispitivanje klasificiranog „pogonskog motora“ isprva je prolazilo bez poteškoća, ali onda se uređaj zapalio i izgorio, rekao je Rosatom.

Eksplozija je bacila nekoliko zaposlenika u more, dajući malo nade da će ih naći žive.

More je ovdje ledeno hladno čak i ljeti, a pretraživanje za unesrećenim radnicima trajalo je cijeli dan, sve dok nade da će pronaći preživjele nisu izblijedile. Tek su tada petorica operativaca proglašena mrtvima.

Još troje radnika hospitalizirano je s raznim traumama i opekotinama. Agencija je pohvalila rad zaposlenika koji su, kako je rekla, itekako svjesni opasnosti prirode eksperimentalnih ispitivanja motora.

Petorica poginulih radila su na “izotopskom izvoru energije” za pogonski sustav. Na mjestu ispitivanja zabilježeno je povećanje pozadinskog zračenja, ali prema izjavama mjerenja su se brzo vratila u normalu.

Grad Severodvinsk, smješten nalazi se u blizini istraživačkog mjesta i svega je 30-ak kilometara udaljen od probnog dometa, a domaćin je ključnim brodogradilištem sjeverne flote Rusije. Glasine o većoj katastrofi potaknte su nakon što su vlasti objavile vijesti o kratkom povećanju zračenja od 0,11 mikrosiverta na sat. Normom je postavljena razina 0,6 mikrosiverta. Izvještaj kaže da je ovo povećanje trajao samo pola sata, a dnevni prosjek nije ozbiljno narušen.

Tajnost oko propalog testa neizbježno je stvorila teorije zavjere.

Slike timova u zaštitnim odjelima koji vrše mjerenja i posebno pripremljene ambulante za prijevoz ozlijeđenih korištene su za potporu nekim naslovima u medijima kojima je cilj bio podizanje panike među građanima, a tabloidi samo mogu nagađati o kakva vrsta oružja je uključena u test.

Glasine o ozbiljnom radioaktivnom zataškavanju nisu podržane na terenu, a susjedna Finska nije zabilježila odstupanja od normalnih razina. Ruska vojska u međuvremenu je odbacila tvrdnje da je Rosatomov brod, koji može prikupiti radioaktivni otpad, otpremljen u Severodvinsk, rekavši da je zapravo bio pod planiranim ispitivanjima.

Povezani članak:

Eksplozija eksperimentalnog “izotopa i tekućine” motora ubila je pet ruskih nuklearnih stručnjaka iz Rosatoma

eksplozijaRosatom
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
@Rope
4 godine prije

Pa kaj, manje su ozraceni nego s 5G antenom

Ivan M.
4 godine prije

Burevestnik.

Lurker
4 godine prije

Jel netko od komentatora ovdje zna jednostavno objasniti kako ova tehnologija nuklernog pogononjenih krstarecih raketa otprilike funkcionira?
Ja nisam bas na ti sa ovom temom a cini mi se zanimljivom, sve sto sam citao o tome na internetima zahtjeva predznanje koje nemam…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI