Rusija je u želji da se udalji od dolara pokrenula “zlatnu groznicu”

Ruske zlatne rezerve - proizvodnja zlatnih poluga
48 komentara

U nastojanju da se izvuče iz bilo kakve ovisnosti o američkoj valuti Rusija aktivno nabavlja zlato, čime je postala uzor mnogim drugim zemljama. Podsjetimo da se Rusija gotovo u potpunosti riješila američkih vrijednosnih papira i prema Bloombergu se okreće kineskim juanu i zlatu. Zbog zahtjeva Moskve je zlato samo ojačalo svoju poziciju. Međutim, nije poznato koliko će Rusija povećati svoju kupnju.

“Odluka Vladimira Putina da stane na kraj ovisnosti Rusije o američkom dolaru stvorila je pravu zlatnu groznicu”, piše Bloomberg.

Prema izvorima, Moskva je u proteklom desetljeću učetverostručila svoje zlatne rezerve, a prošle godine su se zabilježile najimpresivnije statistike. Međutim, kako stvari stoje, Rusija u ovom trenutku neće usporiti stjecanje zlata. Sudeći po pokazateljima Središnje banke, u veljači je zemlja kupila 1 milijun unci ili 31 tonu zlata.

Rusija očito ostvaruje napredak u svojim nastojanjima da diversificira svoje rezerve i odmakne se od američke valute. Analitičari se pitaju koliko će to utjecati na globalno gospodarstvo, jer bi se i druge zemlje mogle povesti ovim primjerom, a mnoge već pokazuju veći interes za zlato ili juan.

Na primjer, u intervjuu za američke medije u studenom je francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio da su europska poduzeća previše ovisna o dolaru i naglasio da taj problem utječe na “suverenitet” zemalja EU.

Prošle godine su Poljska i Mađarska također iznenada počele aktivno gomilati zlato, prvi put nakon dugo vremena.

U slučaju Rusije, stručnjaci izražavaju sumnju da će Moskva dugo zadržati tako impresivnu razinu kupnje zlata. Prošle godine je količina nabavljenog plemenitog metala po prvi put premašila obujam proizvodnje u zemlji. Iako neki analitičari tvrde da će aktivna kupnja zlata dodatno povećati bedem u slučaju novih geopolitičkih previranja ili sankcija, drugi su uvjereni da bi potražnja Moskve za zlatom uskoro trebala pasti.

Bloomberg tvrdi da je u slučaju američke valute jedina stvar koja sprečava Rusiju da se previše udalji od nje snažna ovisnost zemlje o izvozu sirovina kao što je nafta, jer se transakcije na ovom području izračunavaju u dolarima. U ovom se dijelu previđa mogućnost prodaje nafte za dobra, ne za novac, kao što je slučaj u trgovini s Iranom i ugovoru nafta za hranu, ili prodaja nafte na burzi u Šangaju za juane.

Ove teme i opširnije izvještavanje o njima Bloomberg, Financial Times, Business Insider i drugi uporno prešućuju i zanemaruju, tako da ne znamo kakav je danas status petrolara i koliko nafte se prodaje u američkoj valuti, barem kada govorimo o Rusiji.

U svakom slučaju, Bloomberg priznaje da je interes Rusije pomogao zlatu da ojača svoj položaj na tržištu.

“Da nije bilo Središnje banke Rusije, prošla bi godina bila najgora za kupnju zlata u posljednjih deset godina, tako da je to pomoglo u održavanju cijena ovog plemenitog metala”, rekao je Adrian Asch, voditelj istraživanja u agenciji BullionVault.

Predstavnici Središnje banke Rusije za Bloomberg nisu htjeli komentirali svoju politiku kupnje zlata, prenosi agencija.

Bloomberg

 

Zlatne rezerveZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
5 godine prije

Kad dolar pukne jedino sto ce vrijediti kao valuta je zlato..
A zlato postaje nova valuta u aziji..
Zlato je zlato sve ostalo su budalastine od valuta…

Mario
5 godine prije

Svatko tko vodi računa o svojoj zemlji bi trebao isto napraviti.

mars
5 godine prije

I sad bi im Amerikanci mogli ponuditi svoje dobre usluge čuvanja njihovog zlata u Fort Knox-u. Samo, Rusi bi trebali zahtijevati prije nego im ga povjere, da u Fort-u malo srede klima uređaje, jer po svoj prilici tamo vladaju izuzetno visoke temperature pa se ranije dešavalo da im zlato povjereno na čuvanje – ispari.

Mölltaler
5 godine prije

U članku se potkrala jedna neistinitost. Piše da je prošle godine količina nabavljenog plemenitog metala (u Rusiji) prvi put premašila obujam proizvodnje. Zalihe zlata jesu povećane za rekordnih 270 tona, ali je i proizvodnja bila rekordna u postsovjetskom periodu (oko 314 tona).

efsvoqewvrnqewrfvniuqewewf
5 godine prije

314 tona zlata prošle godine je Rusija proizvela……………..i čude se kad ja velim da je Nikola drugi dao za osnivanje FED-a 30.000 tona zlata…………………

Trubadur
5 godine prije

Možda još značajnije od dedolarizacije, je , da se traže putevi platnih sistema mimo SWIFTa… Tako je več nekoliko ruskih banaka prešlo na kineski platni sistem, CIPS a i sami razvijaju svou alternarivu SWIFTu, SPFS…..Svatko, ko ima barem nešto suveriniteta i mogučnosti, če da što više iz SWIFTa i dolarskog rezervnog sustava, pre svega, što oboje danas USA upotrebljava kao oružje ( Turska, Venezuela, Rusija itd. )….. A jasno je i da če sustav dollar – SWIFT, sve više gubiti na vrijednosti, dugoročno, pa je i to razlog, da se izlazi iz oba sistema….

preseren3
5 godine prije

Sve je krenulo od priključivanja Krima.
Sada se sprema priključivanje Donbasa. Donbas više ne živi u Ukrajini.
Potrebno se je dobro pripremiti za nove sankcije.

Niko
5 godine prije

Zasto ne pisete o zlatnim rezervama Hrvatske.

Trubadur
5 godine prije

Ali eto, sad se sjetih, još neka stvar, za razmišljanje…. Nije ni zlato tako sigurno, kao što se misli, kad govno uleti u ventilator…… Možete si pogledati Executive Order 6102 iz 5. aprila 1933 i kako je “najdemokratskija” nacija na svijetu postupala sa vlastitim državljanima u času velike depresije…

otpisani
5 godine prije

Treba se prvo zapitati čemu gomilati zlato (?) obzirom da se na Zemlji zlato koristi u vrlo maloj količini. Dakle, zlato treba za nekoga, koji će u zamjenu za njega “otvoriti još koju stranicu iz knjige znanja”…, to, da zlato služi kao pokriće za vrijednost štampanog papirnatog novca je priča koju ja ne prihvaćam (uostalom Amerikanci štampaju dolare koliko god im treba pa nikom ništa…a to bi mogli i Rusi, Kinezi ili bilo tko ko je jak i (ili) ima atomsko oružje). Pretpostavljam da se bliži dan isporuke tog zlata nekim višim (vanzemaljskim) entitetima koji će donosiocima u zamjenu dati nova znanja i tehnologije i gotovo sigurno, isporuka će se dogoditi na azijskom kontinentu a ne više američkom kako se do sada događalo. Ne bi bio iznenađen da je na račun tog zlata Rusija, Kina a možda i Indija već dobila “predujam” u novim znanjima i tehnologijama a da će… Čitaj više »

tuf
5 godine prije

Mene uopće ne bi čudilo da euroatlantske elite, u slučaju da im zlato koje nije pod njihovom kontrolom postane ugroza, namjerno sruše vrijednost i relativiziraju mu značaj – cijene ionako definiraju mešetari. Koliko god zlato izgledalo kao stabilna investicija, od 2011-e godine mu vrijednost počinje polagano padati podsjećajući na ciklus koji se odvijao od 1980-e do 2000-ih. Uostalom, zlato više nikada ne bude bilo korišteno u realnim transakcijama jer je u digitalnom dobu fizička osobina nebitna. Kinezi i Rusi bi se trebali najviše koncentrirati na stvaranje stabilne kriptovalute u koju će se uvući ekonomije što većeg broja zemalja – jedino tako će spriječiti manipulaciju zapadnih elita koje mogu napraviti deprecijaciju bilo čega – valute, plemenitih metala, međunarodnih zakona i samoga života.

Ivan S
5 godine prije

Većina svjetskih zlatnih rezervi svih država svijeta pohranjena je u Američkim federalnim rezervama i Fort Knox-u. Pošto NIKOME nije dozvoljeno vidjeti to zlato fizički samo se vjeruje na riječ da tamo ima toliko zlata pametnom dosta!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI