Rusko-turski summit o Siriji gotovo bez izjava za javnost

sirija
35 komentara

Jučer je visoka turska delegacija posjetila Moskvu kako bi dogovorili daljnje korake u Siriji nakon najavljenog  povlačenja američkih trupa iz arapske zemlje.

Delegaciju je predvodio ministar vanjskih poslova Mevlüt Cavuşoglu, a pratili su ministar obrane Hulusi Akar i načelnik  turske vojne obavještajne službe Hakan Fidan. Službeni predstavnik predsjednika Erdogana, Ibrahim Kalin, ostao je u zrakoplovu.

Na ruskoj strani su u pregovorima sudjelovali ministra obrane Sergej Šojgu, ministra vanjskih poslova Sergej Lavrov, načelnik ruskog Glavnog stožera general Valerij Gerasimov i više neimenovanih ruskih vojnih i obavještajnih dužnosnika.

Nakon pregovora se očekivalo da će se saznati nešto više o sudbini Kurda i povratku vojske Bashara Al-Asada na sjever zemlje.

Također se raspravljalo o sudbini Afrina i kurdske enklave u Tal Rifatu. Idlib je također bio tema razgovora, ali će situacija u ovoj pokrajini biti tema pregovora nakon odlaska američkih trupa iz Sirije. Iako je Turska odavno probila sve rokove i samo djelomično ispunila sporazum iz Sočija o uspostavi demilitarizirane zone, sada je glavna tema sjever Sirije i situacija s naoružanim jedinicama sirijskih Kurda.

Ruske agencije, kao i uvijek kod ovako delikatnih pitanja, daju općene izjave dužnosnika koje ne otkrivaju ništa.

Rusko turski samit sumit Sirija
FOTO: rusko-turski summit o Siriji

Razgovori između najviših ruskih i turskih dužnosnika su održani nakon ulaska sirijske vojske u grad Manbij, koji je prethodno bio pod kontrolom kurdskih YPG snaga, prenosi agencija Sputnik

“U razvoju sporazuma koji su postignuti između naših predsjednika smo razmotrili daljnje korake za provedbu zadataka koji su postavljeni u formatu iz Astane, prije svega u kontekstu borbe protiv terorizma, rješavanja humanitarnih pitanja i stvaranja uvjeta za povratak izbjeglica”, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov.

Ministar je naglasio da su obje zemlje “posebnu pozornost posvetile novim okolnostima nakon najave povlačenja američkih vojnika”.

“Obje strane su naglasile da će se sav posao provoditi strogo u skladu s Rezolucijom 2254 Vijeća sigurnosti UN-a, uključujući bezuvjetno poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije”, izjavio je Lavrov, obećavajući intenziviranje rada na stvaranju uvjeta koji će dopustiti da se više izbjeglica vrati u svoje domove.

Washington je 19. prosinca objavio povlačenje svojih vojnika iz Sirije u roku od 60 do 100 dana. Američki predsjednik Donald Trump je povlačenje objasnio činjenicom da su američke trupe postigle svoj cilj i porazile terorističku skupinu ISIL u Siriji. Komentirajući ovu odluku, ruski izaslanik u Ujedinjenim narodima, Vasilij Nebenzija, napomenuo je kako će sirijska vojska ponovno uspostaviti kontrolu nad sirijsko-iračkom granicom i uskoro će potpuno iskorijeniti ISIL na svom teritoriju.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Cavuşoglu je nakon sastanka u Moskvi potvrdio kako zemlje imaju zajedničko stajalište o sirijskim pitanjima, uključujući potrebu iskorjenjivanja svih terorističkih skupina u zemlji.

“Potvrdili smo našu spremnost i odlučnost da nastavimo ovu borbu kako bismo konačno očistili područje Sirije od ovog zla”, kazao je Cavuşoglu.

Ranije u prosincu je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio kako je spreman pokrenuti vojnu operaciju protiv kurdskih boraca u Manbiju, ako SAD odande ne uklone YPG militante.

Sada je u području Manbija sirijska vojska, što uvelike umanjuje mogućnost pokretanja turske ofenzive u tom pravcu.

Turske agencije također nisu dale više informacija o sastanku i ograničile su se citirati gore navedene kratke izjave dvojice ministara vanjskih poslova.

NATOrezolucija 2254
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

ako novinarima kažu sve onda nebi bilo gušta a nevalja da obmanjuju I lažu kao što se to radi na zapadu. ostavili su prostora novinarima da I oni nešto zarade tako što će I dalje boraviti u siriji I izvještavati svoje čitatelje o potezima unutar sirije

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Pa dobro, uglavnom se i do sada ćutalo nakon ovakvih sastanaka. Nije se odmah izlazilo u javnost. Vjerovatno će nešto konkretno biti u toku dana, sada imamo samo naglabanja. Čavušoglu je rekao da imaju isti stav po pitanju Sirije,koliko laže /govori istinu vidjet će se brzo. Erdoganov izaslanik ostao u avionu…..????

johnny-rebel
5 godine prije

Zasto amerikanci nisu mogli napraviti invaziju na siriju kao i na irak 2003 i za par mjeseci ukloniti diktatora ? Zasto to nisu mogli napraviti 2011 ? sto je bilo drukcije ? ozbiljno pitanje…

preseren3
5 godine prije

Ako nema izjave za javnost, to znači samo jedno.
Turcima još uvijek nije jasno, da je to Sirija.
Suverena zemlja, napadnuta sa strane zapadnih zemlja, da joj ubiju predsednika i razparčaju je…
Pa su došli, da uzmu svoj dio…….
A tu je Rusija, Putin…
Malo če biti teško, hahahaha,,,

DCE
5 godine prije

The situation currently in Manbij. SAA started its deployment few days ago, and the Syrian 1st Armored Division completed their deployment along the line from The Euphrates river to al-Aremeah forming a line of defense and separating Manbij from the Turkish-occupied territories in Northern Syria. As for deploying inside the town itself, deployment in undergoing and we cannot disclosed where or how until it is done. Remember the Syrian military is deploying in its own territories, and deployment does not happen in an hour or two, nor is random. There are no battles/clashes/issues with the local Kurdish militia inside or around the town. Keep in mind, it was SAA who first armed these militia to defend their areas of residence against ISIS and other terrorist groups; the situation with the Kurdish component of Syria is simple, the majority fought ISIS to protect their families just as in many other Syrian… Čitaj više »

Святославич 966
5 godine prije

Turci ce morati plunuti u Siriji pare za obnovo htieli to ili ne.Usput ostaju suvih rukava, nece ocijepiti dio zamisljeni Sirije.Imali ista gore za Sultana od tog scenarija. I onaj sver- komerc sa kradjom naftom ce im izaci na nos.Poslati ovako jaku Tursku delagaciju u Rusiju je smijesno ako nisu ostavarili vojno politicki cilj. Za prava nacionalnoj manjini turskofonskoj je bilo dovoljno poslati faks za Moskvu sa zeljama.Odresice i kesu SA posto i njihov je kralj isao kod Putka na noge sto je zabezaknilo sve ljude ovog svijeta.Turska nije pobijednik u ovom ratu vec jeweni gubitnik kao i Kurdi. A Amerima i svaka pomisao ko sve ide kod Putina u Moskvu radi B.I je edukativna pljescetina koja zvonice im popud zvona u usima godinama sto dolaze.Ovaj fijasko ni dolar nece zaobici.

Milanče
5 godine prije

Sve je to puno drugacije nego sto razni novinari svjetski pisu.Nista nije sve to istina,veze nema sa konancim povlacenjem amera iz Sirije.E moji novinari,daleko ste vi svi redom od pravih informacija jer nikto veze nema o geopolitici,svi analiticari kod novinara ravni nuli.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI