SAD kosovskim Albancima dozvolile stvaranje vojske i kupnju oružja za 300 milijuna eura

Kosovo
108 komentara

U sljedeće tri godine će vlasti u Prištini, sjedištu samoproglašene “Republike Kosovo”, kupiti oružje vrijedno 300 milijuna eura za vlastitu vojsku.

Planovi za kupnju oružja su objavljeni su ubrzo nakon usvajanja zakona o uspostavi vojske Kosova koja će se sastojati od 5000 vojnika i navodno će biti “multinacionalna”.

Početkom listopada je američko veleposlanstvo u Prištini priopćilo kako  kosovski Albanci imaju podršku Washingtona u ideji stvaranja “multinacionalne profesionalne vojske prema standardima NATO pakta, ali s ograničenim mandatom”.

Nakon toga je 18. listopada parlament u Prištini podržao prethodnu odluku vlade o formiranju punopravne vojske, a temelj ovih oružanih snaga bit će postojeće Snage sigurnosti Kosova.

Od prisutna 102 zastupnika u parlamentu, 101 je glasao je za stvaranje Ministarstva obrane na Kosova, prenosi Gazeta Express, te dodaje kako su predstavnici manjinske stranke “Srpska lista” napustili dvoranu parlamenta u Prištini.

Prema postojećem ustavu Kosova,  vojska kosovskih Albanaca, koja će zbog formalnog “multinacionalnog” karaktera imati nekoliko pripadnika zajednice Srba, Roma, Bošnjaka i drugih manjina, može se stvoriti izmjenom ustava uz suglasnost najmanje dvije trećine od 120 zastupnika.

Kosovske vlasti su 2017. godine donošenjem zakona o proširenju ovlasti Sigurnosnih snaga iste pokušale transformirati u vojsku, ali su se suočile s otporom i zabranom ne samo međunarodne zajednice, nego i Sjedinjenih Država, koje iz baze “Bondsteel” i svog veleposlanstva u Prištini upravljaju Kosovom kao svojim protektoratom.

Kao što smo rekli, početkom listopada SAD odjednom mijenjaju stav i američko veleposlanstvo u Prištini vlastima Kosova daju “zeleno svjetlo” za uspostavu vojske i Ministarstva obrane.

Odobrenje Sjedinjenih Država dolazi neposredno nakon odluke u rujnu ove godine premijera Haradinaja i kabineta ministara samoproglašenog  Kosova da se odobri formiranje vojske i preustroj u oružane snage postojećih Snaga sigurnosti.

U sigurnosnom smislu ovo znači dodatno zaoštravanje odnosa na uzavrelom jugu Balkana, gdje se spore Makedonija i Grčka, Srbija i Kosovo, kojeg podržava susjedna Albanija, gdje Makedoniju i Crnu Goru razdiru etničke i druge odjele, a susjedna Bosna i Hercegovina je nakon nedavno održanih izbora ušla u razdoblje institucionalne krize, budući da Hrvati kao konstitutivni narod za svog člana Predsjedništva ne priznaju Željka Komšića, izabranog uglavnom glasovima Bošnjaka.

“Zeleno svjetlo” američke uprave Prištini da može stvoriti vlastitu vojsku, što je radikalan zaokret u odnosu na ranije politike, dodatno će zakomplicirati ionako složene odnose na jugu regije. Čini se da aktualna američka uprava želi zacementirati silom nametnuti okvir, koji dugoročno definitivno nije održiv.

Osim toga, kosovski presedan je u samo deset godina poslužio kao pravni temelj za slične odluke u Južnoj Osetiji, Abhaziji, Iračkom Kurdistanu, na Krimu i Kataloniji. Međutim, na drugim su mjestima barem provedeni referendumi o samoodređenju, neki uspješno, a neki ne. Koliko dugo Makedonija može izbjegavati sličan scenarij? Kojim će putom poći Bosna i Hercegovina, koja jedva preživljava u “luđačkoj košulji” Daytonskog sporazuma, ali je još uvijek država s dva entiteta i tri konstitutivna naroda?

Nije važno tko će se još pozvati na ovaj presedan, ali se već sada može pretpostaviti da će Amerikanci i Europljani, ako im ne ide u prilog, tada na sav glas grmjeti kako je to bijedno i jadno, ili će podržati taj proces, ako je u njihovom interesu.

Davanje legitimiteta sili i kršenje sporazuma i Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, prema kojoj Kosovo ne može imati vojsku, SAD ne da narušavaju krhki mir između Srba i Albanaca, nego stvaraju preduvjete za napetosti u cijeloj regiji koje lako mogu prerasti u otvorene sukobe.

balkankosovoRezolucija 1244Srpska lista
Pretplatiti se
Obavijesti o
108 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Perica
5 godine prije

Srpska policija je tri meseca ‘čistila’ teren, poziciju na kojem je sada najveća baza u ovom delu Evrope! Kada je “čišćenje” završeno čika Klinton se zabrinuo za jadne, ugrožene Albance

Baba Vanga
5 godine prije

Nezgodna tema jer se radi o nasem prostoru ali kazacu moje misljenje.Kada nebi bilo NATO ja mislim da bi ih Srbija Oduvala u rekordnom roku??

eu kolonija
5 godine prije

srba na kosovu je minoran broj I zbog njih srbija nebi trebala ulaziti u otvoreni sukob već im obezbijediti sigurno utočište na tlu srbije. s druge strane srbija treba slijediti rusiju po pitanju kosova I natjerati picoustog na veće ustupke rusima na teritoriji srbije a glede vojne suradnje I srbija bi trebala zabraniti kretanje nato trupa preko svoje teritorije I naravno umjesto “europska unija nema alternativu” proglasiti političku neutralnost

Riddick
5 godine prije

Sto je silom oteto silom se i vraca.

Siniša
5 godine prije

– Puno hvala Hrvatskoj. Uz Amerikance, Hrvati nam najviše pomažu i edukuju nas. Imaju osećaj i razumevanja za nas jer imamo isti ratni put koji smo morali proći da bismo danas bili slobodni i nezavisni. Naši su sunarodnici dali krv i život za slobodu i mi to moramo čuvati. Nikoga nećemo napadati, ali braniti se hoćemo, do zadnje kapi krvi, kao i naši osloboditelji – rekao je novinarima iz Hrvatske samozvani „zamenik komandanta” Argjend Lokaj

Alen
5 godine prije

Samo se ucvrscuje juzno krilo nato-a ili okupirane europe ,svejedno je…Ocekivao sam ovo i puno ranije… I onako na njih jedino mogu da racunaju na balkanu…

hogar strašni
5 godine prije

bilo izgodno za amerikance da kosovo kupi oružje od rusije

Weteran
5 godine prije

Klatno istorije ide levo-desno.
Teško je razumeti Srbe po pitanju Kosova i Metohije? Malo naroda ima svoje “Kosovo”.
Da ne dužim, …
Očekujem da će ta “vojska Kosova”, frustrirana i stalno na lancu, prvo napasti Bondstil?!

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

Jos jedno sijanje kaosa i sile od strane amerikenjaca.

Dub Miroslav
5 godine prije

Zašto amerima treba rat na balkanu?

nije bitno tko
5 godine prije

Amerikanci se nikad nisu držali dogovora in iskoriste svaku priliku, da u svoju korist zabijaju nož u leđa svakome, ko naivno vjeruje u njihovu iskrenost. Svatko, ko ne radi u korist američkih interesa, je za USA neprijatelj. Ili obrnuto.

Troglavski
5 godine prije

Srbijanci su vrlo miroljubivi, cak i u ovim ratovima 90tih, odziv na vojne pozive u Beogradu je bio 2% ili manje. Jednostavno, oni nisu htjeli da ucestvuju, nisu se osjetili ugrozenim. Ne daj Boze da ih OTAN ili bilo ko stavi u poziciju iz 1914-15. Pogledajte samo Bitku na Drini, Kolubari i Ceru. (Probajte uporediti s bitkom na Sutjesci)

Nije mi jasno zasto Kolinda ide u Albaniju i prica kako su braca po oruzju, zasto Mesic prijeti da ce intervenisati u Brckom?

Pa zato sto zapad oce da ih iskoristi kao u prvom svjetskom na Soci i u Galiciji (citajte Krlezu)

Hrvati nemaju nikakav interes da se u sukob Albanaca i Srba mijesaju

Fatih
5 godine prije

AMERI PRAVE NAJVECU NARKO BAZU…..

Riddick
5 godine prije

Volim da citam nove verzije Srbske istorije iz pera neobrazovanih srbofoba , uvek nesto novo izmisle i sami se medjusobno ne podudaraju u lazima , tako da uvek bude zanimljivo …
Bajkovite lazi da i u miru mrznja ne splasne i razum ne preovlada.

Konstantin
5 godine prije

Da je lako zapaliti Balkanski fitilj to je vec svima jasno. Da ce svi izgubiti u takvom ratu … cini mi se da je to najmanje Albancima jasno. Koliko oni pljuvali slovenske narode (pogotovo Srbe i nas Makedonce), za neupucene iz i ostalih na bratskih ex YU drzava .. oni imaju jedan pogrdni naziv za dve Slovene: SHKRELJ (iako neznam sta tacno znaci u prevodu). Sto se tice samih shiptara preuzeli su i obi dosta od nas Slovesnkih plemena a najvise naviku da nista neuce iz sopstvene proslosti. I u zadnjim godinama vladanja Osmanske Turske (Kosovo + Makedonija + severna teritorija danasnje Grcke + juzni teritorij danasnje Bugarske)… tadasnja Turska je itekako dobro naoruzala shiptare … u nek8m.predelima cak je 80% vojnog osoblja bilo Albansko …. pa su na kraju jako “popusili” pa im je trebalo cirka 100 godina da se vrate (prvo uz pomoc Titove Jugoslavije, a nakon raspada… Čitaj više »

komšija
5 godine prije

Zašto se Kosovo toliko upinje da postane članica UN kad ionako ne poštuje rezolucije te ustanove?

Troglavski
5 godine prije

Pojma ti nemas, ako Srbe gledas kroz Seselja i Arkana. Srbija se samostalno oslobodila od Turaka, napravila zemljisnu reformu u kojoj su svima podijelili par hektara. Zato su se Srbi tako borli u balkanskim ratovima i prvom svjetskom. Oni su se ponasali vise kao domacini (3 hektara ali je moje). U ostalim dijelovima tj Bosna i Hrvatska i Srbi i Hrvati razmisljaju kao kmetovi. Tin Ujevic je isao u Srbiju da se nadise slobode. Onda pogledaj samo ko su kraljevi Rumunije, Bugarske i Grcke: njemci, belgijanci i englezi. U Srbiji TO NIJE MOGLO PROCI. Kraljevi su bili Srbi. E to smeta zapadnim silama. Zbog te zemljisne reforme Srbi se bore u 1. sv ratu, Srbi jedini protestuju pakt s Hitlerom. (Cak ni Englezi i Rusi nisu protestvolai pakt s Hitlerom) Procitaj govor Josipa Smodlake u Splitu 1918 kad u Split ulazi srpska vojska. Koliko su samo Srbi rizikovali da se… Čitaj više »

Carlosan
5 godine prije

Ne znam zasto je odmah Hrvatska tema kad se prica o Kosovu. Tudjman ovo, tudjman ono.
Koga boli…..
Tema je odnos Srbija-Kosovo.
A 5000 vojnika (ako su ozbiljni) nije bas zajebancija.
To je 5 gardijskih brigada.
A visenvrijedi 100 pravih profesionalaca nego 2000 rezervista. To znamo svi.

Matija Vlačić
5 godine prije

Na Kosovu nije bilo referenduma. I Hrvatska se samoproglasila, uz referendum. Bolje da nije al eto

Helena
5 godine prije

Neki nazovi muškarci ovde ni živi, ni potentni dok se ne pomene Srbija. Neka, neka. Bolje da se diže ikako nego nikako. Molim portal za što više tekstova o Srbiji, da i susetkinjama konačno sunce sine. A i ja da im ženski solidarno pomognem.
Srbija. Srbiiiija, Srbija do Tokija i Milvokijaaaaaa. Srbiiiija, Srbiiiija. ?

Perun
5 godine prije

Još jedan korak u transformaciji nekadašnje paravojne UCK koju su obučavali stručnjaci iz Al-Kaide dok je njih obučavala dobro poznata CIA i slične troslovne organizacije koje službeno “ne postoje”. Da će biti multinacionalna to nije nikakav problem jer puno veterana Daesha (ISIL) je ostalo bez posla. A taj Daesh je bio multinacionalan (Arapi, Čečeni, Albanci-Shqiptari da sad ne nabrajam sve). Dakle multinacionalnost je u toj priči zagarantirana. Pravi problem za koju svrhu transformiraju nekadašnju UCK? Vrlo izgledna od mnogih svrha je rasturanje Makedonije i zato braćo Makedonci oprez jer oni granicu prelaze kako ih je volja. Mnogi od njih su popisani u Albaniji, na Kosovu i u Makedoniji da bi se stekao dojam još veće brojnosti na temelju koje traže prava a kada ih dobiju onda žele i teritorij etnički očišćen. Transformirana UCK imat će i drugih svrha ali trenutno se lešinari svih vrsta najviše obrušavaju na Makedoniju.

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Tako je Željko..Istina u tvom i njegovom formatu.Srbi i Bošnjaci , problemi mali ili nikakvi,isto sa Mađarima,Bugarima,Rumunima Makedoncima i ostalim ..probleme imaju sa Hrvatima koji čitaju Kamenjar,indeks,dnevno i direktno.hr ,sa ostalima sve OK.

Ivi tz
5 godine prije

Uglavnom gdje god u svijetu je belaj u 99 posto slučajeva ameri stoje iza toga…

Spin Pacient
5 godine prije

Dok su svi naoružani do zuba, nema rata. Balkanovići kolju samo nejač.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI