SAD nisu uspjele oboriti cijene nafte

nafta, bušotina, novac
35 komentara

Unatoč aktivnostima američkih proizvođača, koji su povećanom proizvodnom pokušali potkopati sporazum kojeg su postigli OPEC i Rusija, cijene nafte su i dalje stabilne i na prilično visokoj razini.

Jučer su cijene nafte blago pale na međunarodnim tržištima, a uzrok je bio rast američke proizvodnje, kojim Washington pokušava potkopati napore skupine OPEC i Rusije u uravnoteženju odnosa globalne ponude i potražnje.

Na londonskom tržištu je cijena barela sirove nafte Brent pala za 23 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 70,29 dolara. Znatnijih promjena nije bilo na američkom tržištu, gdje se barelom WTI nafte trgovalo po 66,24 dolara. U ovom su mjesecu do sada cijene nafte porasle za 6,3 posto, što je najveći porast u siječnju od 2013. godine.

Svi se slažu da su cijene nafte bile pod pritiskom zbog jačanja proizvodnje u Sjedinjenim Američkim Državama, koja je sredinom siječnja dosegnula 9,88 milijuna barela dnevno, što je povećanje za više od 17% u odnosu na sredinu 2016. Očekuje se da će uskoro dosegnuti 10 milijuna barela dnevno, ali to neće znatno promijeniti situaciju na tržištu.

Razina američke proizvodnje je dramatično porasla od kada su se počela eksploatirati ležišta škriljevca i sada su SAD dosegle proizvodnju približno onoj koju ima najveći izvoznik Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), Saudijska Arabija. Više od Sjedinjenih Američkih Država proizvodi samo Rusija, koja je 2017. prosječno dnevno proizvodila 10,98 milijuna barela nafte.

J.P. Morgan je naviše revidirao procjenu prosječne cijene barela u Londonu u 2018. za 10 dolara, te predviđa da će se prodavati za 70 dolara po barelu, a WTI nafta na američkom tržištu za 65,63 dolara.

“Očekujemo da će se cijena barela do kraja prvog tromjesečja ili početkom drugog tromjesečja 2018. na londonskom tržištu približiti razini od 78 dolara”, dodali su ove američke banke.

Trenutno se pokazalo da su bili u pravu, jer se nafta tipa Brent prodaje za 69 dolara, a WTI nafta za 65,09 dolara po barelu. Ruska nafta tipa Ural se jučer prodavala za 67,53 dolara po barelu.

Dakle, čini se da napori Washingtona i američkih naftnih divova nisu urodili plodom, a čak i ako se proizvodnja poveća na 10 milijuna barela dnevno, to u odnosi na vrhunac proizvodnje od 9,88 milijuna barela dnevno neće imati veliki utjecaj na cijene.

Naravno, postoje i drugi čimbenici, kao što je ekstremno hladna zima u Sjedinjenim Državama, nedavno nemiri u Iranu koji su utjecali na rast cijena, kao i faktori koji su uzrokovali jučerašnji blagi pad na tržištima.

Izvor: Oil Price

BarelBrentNaftaOPECWTI
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Petar Veliki
6 godine prije

Rusi su več prošle godine Saudicima explicitno dali do znanja da neče više tolerirat bilo kakve špekulativne pade cene nafte. Ako bi se to ipak desilo mogla bi nekomu past cigla na glavu sa jasnog neba. >:-)

Alen
6 godine prije

Eto rusiji ekstra prihoda.. I to za skoro pa duplo…

Mimo
6 godine prije

Sve se radi da se utera Rusiji. Ali tko drugome jamu kopa sam u nju pada !!! Rekli bi neki , ali????

Weteran
6 godine prije

Cena nafte variira. Neko dobija, neko gubi, …
PetroDolar 4ever?!
Gospodari Novca ležerno igraju golf.

samo ćaća
6 godine prije

zato što im to uopće nije u interesu, genijalci….uozbiljite se.

mmm
6 godine prije

super prica ali zasto bi amerima pad cijena bio u interseu. pa nnima se samo na vecoj cijeni isplati vaditi naftu iz skriljca jer je skupa proizvodnja, a sad kao zele smanjit cijenu da sami sebe pokopaju

otpisani
6 godine prije

Tu nešto ne razumijem (!?)
Zar se tu hoće plasirati teza da je Americi stalo do niske cijene nafte a poznato je da je nafta iz škriljevca u proizvodnji skuplja od one iz bušotina?
Mislim da se tu ne radi ni o kakvom “potkopavanju” sporazuma Rusije i OPEC-a već o čistoj računici – cijena od 70 US-dolara je više nego pogodna proizvođačima nafte iz škriljevca (i bilo kako drugačije) i siguran sam da im nije ni najmanje stalo da bi nekim “potkopavanjem” sami sebi ukidali šansu za profit.

Oni jednostavno, više proizvode da bi (sa ovakvom cijenom) više zaradili ! Ova igra sa cijenama nafte je najobičnija prijevara u kojoj sudjeluju vlade država, proizvođači i trgovci naftom i derivatima a sve na uštrb roblja i siromašnih ekonomija. (i sasvim je svejedno od koga prvo krene).

Sinisa
6 godine prije

“”AMERIČKI SUD OSUDIO STRELKOVA: Traže mu 400 miliona dolara odštete zbog pada Boinga
Grupa porodica i rođaka žrtava pada malezijskog Boinga koji je oboren pod Donjeckom je pobedila u parnici protiv ministra odbrane DNR Igora Strelkova u SAD.””
Ali su zato ovo uspjeli.

Georgij Žukov
6 godine prije

Meni bi bilo jako drago da barel nafte padne na 10 dolara, ali da isto toliko manje placam gorivo. Pragmaticno razmisljajuci dosao sam do epohalnog zakljucka 🙂 da me boli ona stvar hoce li vise zaraditi americka naftna mafija ili ruska naftna oligarhija , moja je zelja voziti se djaba, ali to se nece dogoditi dok majmunoliki covjek ne pospremi automobile u garazu na mjesec dana , te ode pjeske ili biciklom na posao .

zvonimir
6 godine prije

bar ja lako dignut cijene nafte…..pobacat dubinske bombice uzduž zaljeva i istovremeno ih aktivirat….tcunami odnese konkurenciju a cijene u nebo 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI