SAD: “Sankcionirat ćemo sve koji kupe ruske sustave S-400”

S-400 Triumf
42 komentara

Sjedinjene Države su još jednom zaprijetile nametanjem sankcija protiv bilo koje zemlje koja namjerava kupiti ruske protuzračne obrambene sustave S-400.

Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert je ponovila kako se Washington protivi mogućoj kupnji ruskih sustava S-400 od svojih saveznika diljem svijeta.

Na konferenciji za novinare održanoj jučer u Washingtonu, Heather Nauert nije isključila mogućnost da zbog kupnje sustava S-400 budu izrečene sankcije bilo kojoj zemlji u svijetu.

Američki dužnosnica je u prvom dijelu jasno aludirala na kupnju ruskih sustava S-400 od strane Turske.

Washington je upozorio Tursku da će u okviru zakona kojeg je u kolovozu 2017. godine usvojio Donald Trump, kojim se sankcioniraju tvrtke koje posluju s ruskom obrambenom industrijom, nametnuti embargo Turskoj i obustaviti isporuke zrakoplova F-35.

Suočen s tim prijetnjama, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je Trumpa početkom lipnja pozvao na poštivanje sporazuma dviju zemalja oko kupnje F-35, ako ne želi da Turska kupi ruske zrakoplove pete generacije Su-57.

Washington je upozorio i Indiju da ne kupuje ruske sustave S-400, tvrdeći kako će to oslabiti američku volju da indijskoj vojsci u  budućnosti isporučuje oružje i vojnu tehnologiju.

Međutim, svi indijski mediji i visoki dužnosnici navode kako će konačni ugovor s Rusijom o kupnji sustava S-400 biti potpisan do kraja godine, jer Indiji ne treba američki proturaketni štiti, nego sposobnost da se sama obrani od potencijalnog napada.

Turska - S-400

Rusija trenutno provodi isporuke oružja Indiji iz ugovora vrijednih 4 milijarde dolara, pregovara prodaju dodatne vojne opreme za 11 milijardi dolara.

Pregovori uključuju sustave S-400, 48 helikoptera Mi-17 i zajedničku proizvodnju helikoptera KA-226T, te fregata Projekt 11356, rekao je generalni direktor Rosoboronexporta Aleksandar  Mihejev.

Govoreći o američkim sankcijama, Mihejev je rekao: “Postupno raste pritisak sankcijama i svakodnevno se probudimo s nametanjem novih”.

Kazao je kako su nedavne prijetnje Indiji sankcijama dovele su smanjenja trgovine oružjem s Rusijom, ali da je, obzirom na veličinu sadašnjih i budućih projekata, malo vjerojatno da će ruska prodaja oružja u Indiju ikada pasti. Naprotiv, rast će i dalje zbog toga što je Rusija sudjelovala u nizu natječaja nabave vojne opreme Ministarstva obrane Indije.

Mikhejev je priznao da su zbog američkih sankcija Moskva i New Delhi morali potrošiti vrijeme da pronađu načine da neutraliziraju učinak sankcija i plaćanje u nacionalnim valutama je jedna od mogućnosti koja se razmatra.

Kazao je kako bi se ugovor o kupnji sustava S-400 trebao potpisati prije kraja ove godine i negirao da je Rusija vrši bilo kakav pritisak na Indiju da potpiše ugovor. Svi pregovori su zaključeni, samo se čeka potpisivanje ugovora.

S-400 ne bi štitio Indiju samo od dolazećih projektile i zrakoplova, već bi mogao biti integriran sa sustavima protuzračne obrane kratkog dometa kao što je Buk-M4 i Tor, kako bi se osigurala zaštita od prijetnji nižih razina, kao što dronovi i zrakoplovi koji lete vrlo nisko.

Mihejev je dodao kako je Rusija željela povećati suradnju u programu “Make in India” i pozdravlja prijedloge indijskih javnih i privatnih tvrtki za zajedničku proizvodnju vojne opreme.

VIDEO – Promotivni spot za sustave S-400 u Indiji

 

embargoF-35 Joint Strike FighterHeather NauertKA-226TMake in IndiaNATOProjekt 11356S-400SankcijeSu-57
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Miran
5 godine prije

živjelo slobodno tržište?

Potemkin
5 godine prije

Nema potrebe za dodatnim sankcijama, kupci ovih ruskih ili americkih bacvi sankcionirani su vec samom kupnjom tog smeca , koje niti cemu sluzi niti ima svrhu .

Riddick
5 godine prije

Tramp sve brze stvara sve vise neprijatelja po svetu i dodatno ubrzava postojece procese stvaranja multipolarnog sveta na stetu Americke hegemonije.

Potemkin
5 godine prije

Jeste , u indiji tece med i mleko ,posto vec sve imaju otisli su i korak dalje , pa ce svaki gradjanin dobiti po jednu bacvu a demokratski(referendumom) ce moci odluciti hoce li atomsko ili konvencionalno punjene 🙂

bbbb
5 godine prije

Nosferatu zapovjedio stvaranje zrakoplova koji uzleće vertikalno.

Rokokoko
5 godine prije

Tko kupi S-400,uz njega dobije uz to poklon,a to je Patriot.Rusi caste jer su kupili gomilu po niskoj cijeni da pojacaju akciju.

m.ivanisevic
5 godine prije

Velik je strah u Amerima.

Znase
5 godine prije

Hoce li i KSA dobiti sankcije i oni hoce S400, kao i Katar.

Perica
5 godine prije

Šta ti vredi i hiljadu S-400 ako imaš unutrašnjeg neprijatelja

Neko ime
5 godine prije

To je najbolja reklama za S-400.

Burazer
5 godine prije

steta sto nije pojasnjeno u tekstu zasto tocno usa ne zeli da iko kupi s400.
naime, vec sam na vise mjesta citao da tek kad imas tako nesto dojde iz dupeta u glavu da su stotine miljardi bacene bezveze na tzv stealth beskorisne kante i da je nakon takvog saznanja jako tesko prodati ikome fxy

Anton
5 godine prije

Logično , kupite Patriot za 6 milijardi a ne S400 za 2 milijarde uz to S400 bolji .
Vjerodostojno

Zvonko Rogić
5 godine prije

Amerika je toliko jaka da joj cijeli svijet nemoze ništa a visi možete mislit sto želite da nije bilo nje drugi svijetski rat bi dobili Nijemci

kvisko
5 godine prije

Pokusavam dokuciti misao izbora oruzja, odnosno dubinu te gluposti , dakle biram izmedju ove ili one rakete , ovog ili onog tenka ,aviona , puske , pistolja , sto ce nam sve to?

Biram da idem u ovu ili onu vojsku , podrzavam ovaj ili onaj sistem , ovu ili onu religiju , ovu ili onu politiku itd itd …
Zasto biramo? vjerujem u ovo ali ne u ono , zasto biramo, odnosno gdje je izvor naseg izbora ?

Zar ne biramo samo onda kada smo nesigurni , jer covjek koji je siguran ne pravi izbor , kada covjek tocno zna kojim putem da stigne tamo gdje je naumio , bira li razlicite puteve ?

Sa psiholoske strane biramo samo kada smo zbunjeni i nesigurni,kada smo sigurni i znamo sto zelimo nema potrebe za izborom .

Samo um koji je zbunjen odabire.

Niko
5 godine prije

ameri su u strahu da ko kupi s400 ostaje van dometa napada od amera jer s400 obara sve i avione i rakete pa nece toj drzavi moci prijetiti i bombardovati po volji kad hoce i koliko hoce jer s400 oborice im svaki avion ukljucujuci i f35 kao i tomahavke da irann nema pobkljsanu verziju s300 dosad bi ga ludi trump napao kao i ludjaci izraelski a ovako je trta a u slucaju rata rusi ce im dobaviti i s400

NSU
5 godine prije

A ništa, sačekat čemo S-500

Dopizdilomi
5 godine prije

Nakon Turaka i drugi su shvatili da američki protuzračni sustavi jednostavno “ne vide” američke letjelice a ruski vide bez obzira na proizvođača.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI